Bülent Tüfenkci Hakkındaki Destek İddiası MTSO Seçimlerini Nasıl Etkiler?
ÖZEL HABERMalatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) seçimleri öncesinde kulisler hareketlenirken, Gazeteci Yazar Murat Çetin, Milletvekili Bülent Tüfenkci’nin Mahmut Boyraz’a destek verdiği yönündeki iddiaları ve bunun sandığa olası yansımalarını değerlendirdi. Çetin, siyasi destek algısının rakiplerin saflarını sıklaştırabileceğini belirterek seçim sürecinin asıl olarak 33 komitede şekilleneceğini vurguladı.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) seçimi yaklaşırken, kulislerde konuşulan iddialar ve siyasi dengeler dikkat çekiyor. Gazeteci Yazar Murat Çetin, kaleme aldığı yazısında oda seçimi öncesinde konuşulan senaryoları ve 33 komitenin kritik rolünü değerlendirdi.
KULİSLERDE TÜFENKCİ VE BOYRAZ İDDİASI
Seçim öncesinde kulislerde en çok dolaşan cümlenin "Bülent Tüfenkci, Mahmut Boyraz’ı destekliyor." olduğunu belirten Murat Çetin, bu durumun doğruluğunu bilmediğini ifade ederek Tüfenkci'nin siyasi tarzını şu sözlerle aktardı: "Ama Bülent Tüfenkci’yi tanırım. Kavganın ortasında saf tutup bayrak sallayan siyasetçi profiline pek uymaz. Hele iş dünyasının ikiye ayrıldığı bir oda seçiminde… Bir tarafın safında görünmek? Benim bildiğim Tüfenkci buna mesafeli durur."
SİYASİ DESTEK ALGISI DENGELERİ NASIL ETKİLER
Kulislerdeki iddianın doğru kabul edilmesi halinde bu desteğin Mahmut Boyraz’a gerçekten yarayıp yaramayacağını sorgulayan Çetin, Malatya’daki siyasi dengelere işaret etti. Bülent Tüfenkci isminin yalnız eski bakanlığıyla değil, Büyükşehir hesabında da ağırlığı olduğunu belirten Çetin, durumu Sami Er açısından değerlendirdi: "Sami Er açısından bakın. Önümüzdeki döneme dair siyasi hesaplarda Tüfenkci’nin adı zaten ayrı bir başlık. Mahmut Boyraz’ın arkasına Tüfenkci’yi ne kadar kuvvetli yazarsanız… Sami Er’in önüne de o kadar net bir tercih koyarsınız. Tüfenkci’nin desteklediği adaya Sami Er neden omuz versin? Mahmut’a güç kazandırayım derken… başka bir gücü uzaklaştırabilirsiniz."
"SİYASET BAZEN RAKİBİNİ DAĞITMAZ, TOPARLAR"
Siyasi destek algısının rakip taraftaki etkilerine değinen Çetin, "Mahmut’un arkasında Tüfenkci var" algısı büyüdükçe Oğuzhan Ata Sadıkoğlu tarafında gevşeme bekleyenlerin tersini görebileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı: "Çünkü siyaset bazen rakibini dağıtmaz. Toparlar. Tüfenkci ismi Mahmut Boyraz’a ağırlık kazandırabilir. Aynı isim karşı tarafın da saflarını sıklaştırabilir. Kuliste 'destek' diye yazılan şey… sandıkta her zaman artı çıkmaz."
SEÇİM ÖNCE 33 KOMİTEDE ŞEKİLLENECEK
Meseleyi sadece Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ve Mahmut Boyraz isimleri üzerinden okumanın eksik olacağını savunan Murat Çetin, seçimin önce 33 komitede şekilleneceğini vurguladı. Her sektörün kendi temsilcisini tartacağını belirten Çetin, üyelerin dikkat etmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
"Şirketi sağlam mı? Kaç kişiye ekmek veriyor? Sektöründe sözü geçiyor mu? İtibarı var mı? İnsan ilişkisi nasıl? Memlekete ne katmış? Odaya girdiğinde kendi işinin mi, sektörünün mü peşinden koşacak?"
Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ve Mahmut Boyraz'ın yanı sıra diğer adayların da kendi komitelerinde yarışacağını ifade eden Çetin, sürecin işleyişini şu sözlerle tamamladı:
"Önce 33 komite şekillenecek. Ardından meclis. Başkanlık hesabı en son kurulacak. Onun için ilk soru: 'Oğuzhan mı, Mahmut mu?' olmasın. İlk soru şu olsun: Sen kendi komitenden kimi gönderiyorsun? Çünkü MTSO’da başkanlık hesabı… 33 komiteden sonra başlar."
İlginizi Çekebilir