© Malatya Time

Hazır Binayı Boyamakla Eser Sahibi Olunmaz

Gazeteci / Yazar Murat Çetin, kaleme aldığı son yazısında Malatya’nın kütüphane projesini masaya yatırdı. Yüz milyonlarca lira harcanan projenin arka planını sorgulayan Çetin, "Başkasının evini boyayarak mimar olunmaz" diyerek yerel yönetimin eser siyasetini eleştirdi.

Murat Çetin, son makalesinde Malatya’nın hafızasını, geçmiş dönemlerde yapılan kalıcı eserleri ve bugün yürütülen yerel yönetim politikalarını çarpıcı bir analize tabi tuttu. Şehirlerin sadece betondan ibaret olmadığını, onları yaşatan unsurların geride bırakılan kalıcı izler olduğunu belirten Çetin, geçmiş dönem belediye başkanlarının kente kazandırdığı ve bugün bile isimleriyle anılan projeleri tek tek hatırlattı. Kent hafızasının yapılan her işi gerçek sahibine teslim ettiğini vurgulayan usta gazeteci, son dönemde büyük reklamlarla gündeme gelen kütüphane projesine dair ezber bozan bir tartışmanın fitilini ateşledi.

MURAT ÇETİN PROJENİN ARKA PLANINI SORGULADI

Köşe yazısında, bölgenin en iyisi iddiasıyla dönüştürülen yeni kütüphane binasını ele alan Murat Çetin, projenin bütçesini ve üretim mantığını sorguladı. Yapılan çalışmanın estetik ya da işlevsel olarak başarılı olmasının, eserin sıfırdan üretildiği anlamına gelmediğini ifade eden Çetin, mevcut ve hazır bir yapının içerisinin yüz milyonlarca lira harcanarak dönüştürüldüğüne dikkat çekti. Projenin gerçek sahibinin kim olduğu sorusunu yönelten yazar, harcanan devasa bütçenin kullanım şekline dair yerel yönetime eleştiriler yöneltti.

"BAŞKASININ EVİNİ BOYAYARAK MİMAR OLUNMAZ"

Yazısında çok konuşulacak bir benzetmeye imza atan Murat Çetin, hazır binaları dönüştürmenin şehir hafızasında kalıcı bir iz bırakmayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Başkasının inşa ettiği hazır evi boyuyorsunuz, sonra da bütün mahallenin sizi büyük bir mimar sanmasını bekliyorsunuz."

Aynı bütçeyle şehrin boş kalmış başka bir noktasında sıfırdan yeni bir eser yükseltilmesi gerektiğinin altını çizen Çetin, şehirlerin görkemli açılış törenlerini değil, sadece kalıcı mimari değerleri hafızasında sakladığını hatırlattı. Gelecekte bu projeye bakıldığında harcanan büyük paraların karşılığında şehre özgün ne bırakıldığının sorgulanacağını belirten yazar, yerel yönetimi kurdele kesilen geçici işler yerine, geleceğe miras kalacak gerçek eserler üretmeye davet etti.

Murat Çetin’in köşe yazısının tamamına ulaşmak için ilgili bağlantıya tıklayabilirsiniz. https://www.malatyatime.com/haber/murat-cetin-chp-dagilirken-116439

 https://www.malatyatime.com/haber/chp-karisirken-gelen-kare-bu-fotograf-kime-mesaj-116456

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER