dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.10
  • ALTIN
    2326.6
  • BIST
    9122.28
  • BTC
    70416.8$

Algı

01 Mart 2023, Çarşamba 11:05
Algı

   

     6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen iki büyük deprem sonrası Malatya’nın yapı stokunun yüzde 54’ü oturulamayacak kadar ağır hasar görmüştü. 
      Yeşilyurt’un ise yüzde 67’si yok olmuştu…
      Ta ki 27 Şubat 2023 günü saat 12.04 de meydana gelen Malatya Yeşilyurt merkezli 5.6 büyüklüğündeki artçı depreme kadar…
       Hasar tespit çalışmalarına tekrar başlandığında felaketin boyutu ortaya çıkacaktır. Ama şurası yadsınamayacak bir gerçektir ki hasarın boyutları son derece artmış ve bu felaket en çok Malatya’da yıkım yapmıştır.
       Enkaz yığınına dönen bir Malatya ile karşı karşıyayız.
       Neden Malatya bu denli hasar görmüştür?
       Neden depremin merkezine uzak olmasına rağmen bu kadar ağır hasar almıştır?
       İlerleyen günlerde sanıyorum yetkililer öz eleştiri yaparak bunun cevabını kamuoyuna açıklayacaklardır diye düşünüyorum!..
….
        Yıllardır söylediğim bir konu vardı…
        Malatya’nın bence kanayan yarası algı oluşturamama sorunuydu…
        Gerek gastronomi gerekse turizm konularında oluşturamadığımız algı yüzünden ekonomik girdi olarak gereken payı alamadık.
        Şimdi yine aynı durumdayız…
        Sanki Malatya’nın çok büyük bir kısmı ve Yeşilyurt neredeyse tamamen yok olmamış gibi tüm algı Hatay, K. Maraş, G. Antep üzerinde yoğunlaşmakta. 
        Ulusal televizyonlarda Malatya hiç yok…
        Varsa yoksa Hatay, Gaziantep ve K.Maraş…
        Bu tüm Malatya severleri üzüyor.
        Bunda siyasilerimizin ve lobimizin etkisizliği sebep olabilir mi?
….
          Sayın Cumhurbaşkanı gittiği her yerde taşınma yardımı, kira yardımı ve destek yardımlarının verildiğinden bahsediyor. Fakat bana ulaşan hemşehrilerimiz, hesaplarına destek yardımlarının yatmadığını ve mağdur durumda olduklarını anlattılar. 
          İnsanımızın üstündekilerle evinden ve yurdundan ayrılmak zorunda kaldığı düşünülürse bu destek yardımının önemi çok iyi anlaşılır…
         İnsanımız maddi zorluk içinde…
         Afad yetkililerinin bu konuya biraz daha ilgi göstermelerini rica ediyorum. 
      …
        1999 Düzce depremi ve sonrasında ülkemizde yaşanan deprem felaketlerinde harcanan para yaklaşık 300 milyar dolar civarındadır. Bu miktarın çok daha azına bu yıkıma yol açan konutları, hastaneleri, devlet dairelerini sağlam hale getirme şansı varken maalesef bu yapılmadı, suç kadere ve yüce yaratıcıya havale edildi…
         Temennim odur ki bu tarih bir milat olur ve vakit geçirmeden bir “Deprem ve Afetler Bakanlığı” kurulur ve başına da siyaset, makam gözetmeyen bilim adamlarından biri (Naci Görür gibi) getirilir.
        TOKİ’nin yapacağı deprem konutlarının yeri için acele edilmeden özellikle Malatya dışında yaşayan bu işin uzmanı hemşehrilerimizden (Türkiye’nin en önemli şehir planlamacılarından Tavit Köletavitoğlu gibi) görüş alınarak karar verilir…
         İktidarlar kendi keselerini doldurmak yerine “halka hizmet hakka hizmettir” düsturuyla hareket eder, belediyeler ise siyasetin finansını sağlamak İçin kullandıkları bu halkın vergileriyle ödedikleri paraları insanları daha emniyetli ve huzurlu şehirlerde yaşatmaları için harcarlar…
         Belki bizim çektiğimiz sıkıntı ve mağduriyetimiz İstanbul’u kurtarır…

Yorumlar

  • yorum avatar
    Ahmet Sayın
    02-03-2023 10:29

    Depremin üzerinden 20 gün geçti halen çadır arayan aileler var. Biz evimizi kaybettik ve halen dask ve yardımlardan biri bile yatmadı. Durum çok vahim

  • yorum avatar
    İsmet
    02-03-2023 08:22

    Hasarsız raporu verilen meskenler için hiç bir ödeme yok. Ancak devam eden artçı dempremler nedeniyle evlere giremiyoruz ve barınma sıkıntısı yaşıyoruz. Şehir dışına çıkanlar var. Sonuçta hasarsız raporu verilen meskenler için de kira, taşınma ve ayrıca 10.000 ₺ destek sağlanmalıdır. İnşaAllah sesimizi duyan olur

  • yorum avatar
    Mehmet COŞKUN
    02-03-2023 07:29

    eski binaların yıkılması anlaşılabilir bir durumdur.yeni binalara ne oldu da hemen darmadağın oldu. Bana göre imar mevzuatındaki beledeyelere tanınan müteahhitleri soyun soğana çevirin talimatları dır.Belediyelerin müteahhitlere ağır faturalar çıkarmaları belediyelerin kazanma hırsı muteahhitlere kötü örnek olmuş, müteahhitleri hırsızlığa teşvik etmiştir.müteahhitlere hiçbir zaman yardımcı olunmamış, müteahhitlere demir ve çimento gibi önemli kalemlerde teşvik verilmemiş tam tersine demire ve çimento ya zam üstüne zam yapılmış adeta müteahhite çal kardeşim çal belediye ye maliye ye sigortaya vs. borcunu öde. Deprem olunca da bedelini halk(canıyla) ve devlet ödesin. suçlu sadece müteahhit değil. zaten müteahhit belediye yi, belediye yapı denetimi, yapı denetim hazır çimento firmasını, hazır çimento demirciyi, demirci kalıpcıyı... herkese geçmiş olsun ölenlere Allah rahmet eylesin.TOKİ binaları sağlam, TOKİ nin arkasında devlet var, müteahhitin önünde devlet var. suçlu müteahhit mi acaba?

  • yorum avatar
    Nuray Kalelioğlu
    01-03-2023 23:40

    DİMAĞINA,HİSSİYATINA VE DE KALEMİNE SAĞLIK.?????

  • yorum avatar
    Erol
    01-03-2023 13:01

    Söylenenler hepsi yalan Su an Denizli deyiz.Ev tuttuk. Elektrik Dogalgaz ve su için Depozit yatırdık.Bir tek doğalgaz almadı.Diger yerleri şikayet ettik.Su depozito iade oldu Elektrik olmadı.Kaymakamliga yol ücreti için müracaat ettik.Geldiginiz yerden belge getirmeniz ve benzin aldığınız belgeleri istediler.Tek olumlu yon Denizli ve Merkezefendi Belediyesi nın yapmış olduğu giyim ve gıda yardımları.

  • yorum avatar
    Ömer Gül
    01-03-2023 12:19

    Allah razı olsun Atilla bey düşüncelerinizin ve yazdiklarinizin altına imzamı atıyorum sağlık sıhhat mutluluk huzur ve Afiyetler diliyoruz Allah'a emanet olun Tekrar çok geçmiş olsun.

  • yorum avatar
    M.Ufuk Selçuk
    01-03-2023 11:24

    Görüşünüze, katılıyorum ve kutluyorum sl

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.