dore okulları
Malatya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63160.773$

Bir krizden diğerine Malatyalı

03 Nisan 2023, Pazartesi 22:30
Bir krizden diğerine Malatyalı

Okuyucularım uluslararası politika konusunda yazılar yazmama alışıktırlar. Fakat bu kez hepimizin içinde yer aldığı ve yüzleşmek durumunda olduğumuz ortak sorunlarımızla ilgi bir yazı kaleme almak zorunluluğu hissettim. 

Yaşadığımız büyük felaket sonrasında görünen o ki, yaraları sarmak kolay olmayacak. Bazen bir sorunu çözme biçiminiz, sorunun kendisinden daha fazla sorun yaratabilir. O nedenle önümüzde bizi bekleyen sürecin, geride bıraktığımız süreçten daha kolay olmayacağını düşünüyorum.

Öncelikle garip bir hissiyatımı paylaşayım. Büyük yıkım sonrası Malatya’yı geçici olarak terk ettik. Fakat gerek kendimde ve gerekse etrafımdakilerde eskisinden daha fazla bir memleket özlemi ve bağlılığı hissediyorum. 

Malumunuzdur, krizler aynı zamanda fırsatlar da içerir. Bu kadar olumsuzluk içinde içimizdeki umudun yeşermesi adına şu inancımı paylaşayım: iyi bir planlamayla Malatya’mızın eskisinden daha güzel ve düzenli bir şehir olacağını düşünüyorum. Bunun önündeki en önemli engeller plansızlık, kararsızlık ve yavaşlık olabilir.  Umarım Malatya’mızın önünü tıkayan, modern bir şehir görünümünü engelleyen çarpık görüntülerden, dar cadde ve sokaklardan, olmayan meydanlardan iyi bir planlama sayesinde kurtuluruz. Malatya’yı gerçekten yeniden Doğunun incisi olarak görmek bu felaketin ardından tek tesellimiz olabilir. 

Bu arada önemli bir problem daha var. Site nizamının yaygın olduğu Fahri Kayahan ve Bostanbaşı Semtleri başta olmak üzere pek çok yerde insanlar adeta kendi kaderlerine terk edilmiş durumda. Bir site adeta bir köy içeriyor. Fakat bu insanlar ağır, orta ya da az hasarlı kararlardan hangisi olursa olsun bundan sonra ne olacağını ve ne yapacaklarını bilemiyor. Krizin ilk başlarında acele verilen kararlar ve yapılan hatalar nedeniyle hasar durumu birkaç defa değişmiş siteler var. Halk arasında, hatta basında, televizyonlarda hafif hasarlı evlerin çöktüğüyle ilgili doğruluğu belli olmayan tezviratlar, tartışmalarda delil olarak sunuluyor. Bu nedenle ortada hiçbir şeye güvenemeyen çok sayıda kat maliki mevcut.

Normalleşme çağrıları ve evlerinden uzak kalmanın yorgunluğuyla bir an önce hayatlarını yeniden inşa etmek isteyen bu insanlar kendi başlarına aşamayacakları bir durumla yüz yüze kalmış durumdalar.

Neredeyse kavgasız geçmeyen bir site genel kurul toplantısı yok. İnsanlar el yordamı ile bir şey yapmak isterken siyasilerin, yöneticilerin ve teknik uzmanların birbiriyle çelişen açıklamaları nedeniyle birbirine giriyorlar. 

Sosyal medya insanlara bilgiye erişim kolaylığı sağlıyor, doğru. Fakat bilginin bir uzmanlık eğitimi ve tecrübe olmadan bir ansiklopedi maddesinden öteye gitmeyeceğini bilmek lazım. Buna rağmen bir site toplantısında son bir ay içinde jeoloji mühendisi olmuş esnafa, inşaat mühendisi olmuş memura, çevre ve şehircilik uzmanı olmuş bir ev hanımına rastlamamak işten bile değil. Bu karmaşanın yarattığı kaos normalleşmenin önünü tıkayacaktır. 

Buradan başta Malatya Barosu olmak üzere tüm idari ve mülki sorumlulara sesleniyorum. Gerekli organizasyonu yaparak site yöneticilerine ve sakinlerine bundan sonraki süreç ve hukuki hakları hakkında aydınlatma içeren ücretsiz danışmanlık hizmetleri vermeleri çok önemli bir hizmet olacaktır. İnsanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının vermiş olduğu kararların etki altında ve keyfi verildiği yönünde bir negatif algıya kapılmış durumda. Herkes el yordamıyla şehir dışından firma, uzman bulmaya ve üniversitelerle irtibata geçmeye çalışıyorlar. Deprem anında nakliye firmaları ile yaşanan kaosun bir benzeri bu kez yapı denetim, bir sonrasında tadilat ve onarım şirketleri ile yaşanacak gibi duruyor. Yazıktır! İnsanların maddi ve manevi tahammülleri dayanılabilir eşiğini çoktan geçmiş durumda. İnsanları birbiriyle karşı karşıya kalması acilen bir önlem alınmaması durumunda ciddi asayiş sorunlarına neden olacaktır. Sayın valimizin, belediye başkanlarımızın ve emniyet müdürümüzün dikkatine sunuyorum. 

Son olarak şunun altını çizmeliyim. Malatya’mızın yeniden inşası sorununu, siyasal tercihlerin tartışmaların ve seçim kampanyalarının dışında tutarak ele almak ve hareket etmek başta tüm yöneticiler olmak üzere her Malatyalının boynunun borcudur. Malatya evlatlarından bunu bekler. 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Ahmet Birdişli
    08-04-2023 05:45

    Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan toplumlarda problem çözümü değil çözümsüzlük oluşur...

  • yorum avatar
    Ahmet Birdişli
    08-04-2023 05:30

    Merhaba Fikret hocam..İsabetli tespitleriniz ve çözüm önerilerinizin yetkililerce dikkate alınmasını diliyorum..Bilgi sahibi olmadan fikir beyan etme alışkanlığı olan toplumlarda problem çözümü mümkün değildir..Tam tersi problemler dahada karmaşık hale gelir...

  • yorum avatar
    MUSTAFA KUCUR
    05-04-2023 23:00

    Sayın Fikret hocam; Asrın felaketi ile büyük bir yıkımla yaşamlarımız sıfırlandı. İdeal ve istikbalimize yakışır,gelecek nesile miras bırakacağımız şehrimizin sorunlari ve yapılması gerekenler için yerinde açıklama, önerileriniz çok değerli. Teşekkürler.Başta Valimiz, Çevre-Şehircilik Bakanlığı, İnönü Üniversitemiz, Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz, Sivil toplum örgütlerinin bilirkişi ve uzman görüşleri ortak bir plan ve rapor çercevesinde şehrin yeniden ayağa kaldırılması, sorunların çözümü için eylem planları hazırla- narak Malatya'mıza yakışacak bir çalışma bekliyoruz devlet ve mahalli idare yetkililerimizden. Saygılarımla.

  • yorum avatar
    Alperen
    05-04-2023 22:25

    Sizi tebrik ediyorum olayı çok güzel ozetlemissiniz

  • yorum avatar
    Mehmet
    05-04-2023 21:01

    Sokaklarda hırsızlık kol geziyor bune cesaret vatandaşın evinin su saatini kapısını penceresini sökmek bu soysuz hırsızlara aman verilmeden asayişi daha tedbirli hale gelmesini tüm Malatya adına söylüyoruz

  • yorum avatar
    Bahadır
    04-04-2023 05:05

    Daha güzel anlatılamaz di elini ze yüreğinize sağlık Allah'a emanet olun

  • yorum avatar
    Ali
    04-04-2023 04:58

    Bahsi geçen bölgelerde detaylı inceleme yapılmadan göz yordamıyla dışardan verilen hasar durumlarından dolayı bir çok site viraneye dönmüş durumda. Yazıktır günahtır. İlan askı süreçlerini bir an önce başlatılmalı gerekli yerlere itirazlardan sonra tekrar detaylı incelenip bir yol haritası çizilmelidir. Aksi durumda o bölgelerde geriye dönüşü olmayan sebepsiz yıkımlar olacaktır.

  • yorum avatar
    LOKMAN ÜNAL
    04-04-2023 00:06

    Helal olsun. Güzel Malayayamızın tüm sorunlarını, endişelerini ve cözüm önerilerini özetlemişsiniz. Dilerim Sayın yetkillerie de okur ve dikkate alır. Yaralarını sarmış Malatya mızı tekrar görmeyi Rabbim hepimize nasip etsin

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.