dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2445.2
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64345.25$

’Ruh’suz Kaplan!

06 Kasım 2021, Cumartesi 18:46
'Ruh'suz Kaplan!
 





-    Yeni Malatyaspor’u sınıfta bırakan rakamlar?

-    Ekvadorlu stoperin oynamama gerekçesi?

-    Sumudica’nın saha dizilişi nasıl oldu?

-    İlk 11’de kaç değişiklik gerçekleştirildi?

-    Hangi üç futbolcu, eski takımlarına karşı oynadı?

-    Kaplanların en büyük handikapı, yenilen ilk goller!

-    Savunma hattının 5’liye dönmesinin sebebi?

-    İlk yarının sonunda sinirler neden gerildi?

-    Rumen teknik adamın kulübeden çıkmama gerekçesi?

-    Sadık Çiftpınar, kaleciliğe mi özendi?

-    Genç santrfor, 182 gün sonra gol attı

-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...


Süper Lig’de, daha önce hiç beraberliği olmayan iki takım, Malatya’da karşılaştı. Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, Kasımpaşa’nın ardından, Emre Belözoğlu ile büyük bir çıkış yapan Başakşehir’e de mağlup oldu: 1-3. 2’de 2 yaparak camiaya güven veren Rumen teknik adam Marius Sumudica, kötü futboldan ötürü, haklı olarak tartışmaya açıldı. Topla oynamada yüzde 34’e %66 geride olunması bir yana, 90 dakika boyunca tek isabetli şutu, +2’de golü de kaydeden Kubilay Kanatsızkuş attı. 12 puan ile 16’ncı basamakta yer alan Kaplanlar, milli ara bitince, 20 Kasım’da Giresunspor’un konuğu olacak. Herkesin ortak temennisi, bu moladan farklı bir kimlikle dönülmesi...



BREZİLYALI STOPER SAKAT

Antrenmanda sakatlanan Wallace esame listesine yazılmadı. Sağ uyluk arka adalesinde yırtık belirlenen Brezilyalının, 10-14 gün sahalardan uzak kalması öngörülüyor.



İLK 11’DE ZORUNLU DEĞİŞİKLİK

Sumudica, 30 Ekim’de, İstanbul’da Kasımpaşa’ya 2-0 kaybettikleri gün sahaya sürdüğü ilk 11’de zorunlu bir değişikliğe gitti. Wallace’ın yokluğunda, Kasımpaşa sınavını kaçıran; fakat çabucak iyileşen Sadık Çiftpınar’a görev verdi. 2-1’lik Altay zaferinde sarı kart cezası sebebiyle forma giyemeyen deneyimli oyuncu, idmanda sağ üst arka adalesinde zorlanma olunca, hatırlanacağı gibi Kasımpaşa’da da yoktu.



SAHA DİZİLİŞİ 3-1-4-2

3-4-1-2 oyun sistemini Kasımpaşa’da 3-1-4-2 olarak revize eden Sumudica, Başakşehir randevusunda da son saha dizilişini tercih etti. Kaleye Ertaç Özbir geçti. Savunma hattı, sağdan sola; Semih Kaya, Sadık ve Tunuslu Oussama Haddadi’den oluştu. Bu üçlünün önünde Gabonlu Didier Ndong sorumluluk üstlendi. Onun ilerisinde, Fas asıllı Fransızlar Rayane Aabid ile Mounir Chouiar boy gösterdi. Kanatların sağında Mustafa Eskihellaç, solunda Mısırlı Karim Hafez ter döktü. Gol yollarında Adem Büyük ile Ganalı Benjamin Tetteh vardı. 



ÜÇ İSİM, ESKİ TAKIMINA KARŞI

Aigle Noir’den 45 bin Euro’ya alınan, senelik 300 Euro ödenen Youssouf Ndayishimiye, 2020-21’in ara transferinde Başakşehir ile 4,5 yıllık sözleşme imzalamıştı. Burundili, 2,15 milyon Euro bonservis bedeli ve bir sonrası satıştan %20 pay ile İstanbul’un yolunu tutmuştu. 72’de Berkay Özcan çıkınca fırsat bulan Sırp Danijel Aleksic de 2018-19’u Malatya’da geçirmişti. Kaplan’daki Hafez ise aynı dönemde Başakşehir’de top koşturuyordu.



PENALTI BEKLENTİSİNE YANIT YOK

İlk akını, henüz 2’nci dakikada misafir ekip geliştirdi. Berkay ceza alanı içinden vuruşunu gerçekleştirdi, top kaleci Ertaç'ta kaldı. 7'de Sadık'ın, Okaka ile topu kapmak için çabalarken ceza sahasında yerde kaldığı anda Malatyasporlu futbolcular, penaltı beklese de hakem oyunu devam ettirdi.



SUMUDICA’DAN “İLERİYE ÇIKIN” TALİMATI

Sumudica, talebelerinden, topu rakip sahaya taşımalarını talep etti. Ancak ev sahibi ileriye çıkarken önde baskı uygulayan Başakşehirli oyuncular, bazen de faullere başvurdu. Bunlardan birinde Youssouf, Tetteh’i oyun kurallarının dışında durdurabildi. Emre Belözoğlu’nun öğrencileri, kendi yarı sahasındaki hazırlık paslarıyla oyun kurma düşüncesindeydi.



DEFANS HATTI, 5’LİYE DE DÖNDÜ

Başakşehir yüklenirken Kaplanlar, Mustafa ve Hafez’in de katılımı ile 5'li savunma döndü. Hızlı hücuma çıkılacak bölümlerdeki kritik top kayıpları ise konuk takımın işine yaradı. Kaplan ilk atağını 21'de geliştirdi. Tetteh ceza alanı içi sağ çaprazından kale önüne çevirmek istedi, defansta Youssouf’a çarpan top kornere gitti. 24’te Visca’nın gördüğü Okaka, beyaz nokta yakınlarından vurdu, Ertaç dikkatliydi.



ADEM, KAPTAN GİBİYDİ

Adem rakiplerinin darbelerine maruz kalmaya, Başakşehir karşısında da devam etti. Önce Ömer Ali Şahiner’in müdahalesiyle bir süre ayaklanamayan kaptan, sonrasında Chadli tarafından faulle kesildi. Tecrübeli isim, 30’da ise Tetteh ile paslaşmalarının takiben, Başakşehirlilerin arasından, ceza yayından sürpriz bir şut attı; ama çerçeveyi az farkla tutturamadı. 



FAULLER, OYUNU SIK SIK KESTİ

Başakşehir, stoperleri Duarte ve Youssouf’un da öne hamlesi ile oyunu orta çizgiye doğru taşıma fikrindeydi. Sarı-Siyah-Kırmızılılar ise ilk kez 35'te, tüm hatlarıyla Başakşehir yarı alanındaydı. Son adam Semih de orta yuvarlağın içine yöneldi. Oyunu kanatlara açan Turuncu-Lacevirtli konuk, ayağa pasları yeğledi. Sol açıktaki Chadli ile hemen sağ yanındaki Berkay Özcan’ın zaman zaman yer değiştirmesi, Kaplanları dengesiz yakalama planının ürünüydü. İlk yarım saat geride kalırken, oyun fauller nedeniyle sık sık durdu.



GOLÜ YEDİ Mİ KAZANAMIYOR!

38’de Mounir soldan ortaladı, Tetteh yükseldi; ama top üst ağlarda kaldı. 39’da tabelada 0-1 yazdı. Belçikalı Nacer Chadli’nin asistinde Tolga Ciğerci, önüne Haddadi ile birlikte set olmak isteyen Hafez’in sol ayağının da meşin yuvarlağı itelemesiyle bu sezonki ilk golünü attı. Hafez’in şansızlıktan dolayı yanılttığı Ertaç da kontrpiyede kaldı. Malatyaspor’un, bu yıl ilk golü yediği 5 maçtan da galibiyetle ayrılamadığına işaret eden istatistik, önemli bir dezavantajdı.



SİNİRLER GERİLDİ; İKİ SARI KART

Sumudica, özellikle pas hatalarında oyuncularına taktik verirken bunlar pek işe yaramadı. İlk devrenin sonlarına yakın sinirler gerildi. 45+1’de Ndong, rakibine sert girince sarı kart gördü. Olay yerine gelen, Zorbay Küçük’ü hararetle isyan edip hakeme sırtını dönüp giderken beden dilini de kullanan Adem, itirazdan aynı yaptırıma uğradı.  



İLK HAMLE MALATYA’DAN...

Sumudica, ilk perdede vasatı aşamayan Ndong’un yerine soyunma odasından dönüşte oyuna, Burundili Jospin Nshimirimana’ya aldı. 49’da Ertaç ile Ömer Ali Şahiner çarpıştı. İki futbolcu, sağlık ekiplerinin tedavisiyle oyunda kalabildi. 51’de Stefano Okaka ceza sahasında vurdu, Yeni Malatyasporlulara çarpan top kornere gitti. İlginç olan, İtalyan santrfor bomboş iken hiçbir pres uygulanmamasıydı.



ERTAÇ FOTOĞRAF ÇEKTİRDİ!

Yeni Malatya yarı alanına yerleşirken geride sadece iki stoperini bırakan Başakşehir'de, Duarte ve Youssouf da orta çizgideydi. 56’da Berkay’a Ertaç “Dur” dedi. 57’de Mustafa sağ kanattan kesti, Tetteh’in zor da olsa tek vuruşunda top auta gitti. 59’da fark ikiye çıktı. Ceza yayının üzerindeki Visca, Jospin kendisine doğru baskıya gelirken ve Haddadi görüş açısındayken beklenmedik bir anda vurdu ve yerden sol köşeye bıraktı. Ertaç’ın yapıbileceği fazla bir şey yoktu ki, o da fotoğraf çektirdi!



RUMEN HOCA KULÜBEDEN ÇIKMADI

61’de Visca’nın servisinde, yine şaşırtıcı bir biçimde çok müsait olan Okaka, topu ağlara gönderirken zorlanmadı: 0-3. 68’de Mounir, Kubilay Kanatsızkuş’un elini sıktı. Kaplanlar, Başakşehir yarı alanında boşluk arayışındaydı. İlk 45'te sürekli kenarda ve çok heyecanlı olan Rumen teknik direktör Sumudica, 2. yarıda kulübesinden neredeyse hiç ayrılmadı!



SADIK, KALECİLİĞE ÖZENDİ

Ndong ve Mounir'in kenara alınıp, Jospin ile Kubilay'a şans tanınması da ikinci bölgede yaşanan zafiyetleri bir türlü gideremedi. Vakit ilerledikçe savunmayı daha önde kurmayı ancak başarabilen Yeni Malatya, alan daraltma peşindeydi. 83’te Tetteh, görevi Zambiya asıllı Kongolu golcü Walter Bwalya’ya devretti. 84’te Ertaç'tan seken topla Aleksic, yakın mesafeden tam fileleri sarsacaktı ki, Sadık soluna uçtu ve kafayla topu çizgiden kornere attı. 



KUBİLAY, 182 GÜN SONRA KANATLANDI!

90+2’de Kubilay sahneye çıktı. Volkan Babacan’ın kısa düşen pasında soluyla aldığı topu, sağ ayağıyla Başakşehir’in file bekçisinin sağına yolladı: 1-3. 24 yaşındaki forvet, bu sezonki ilk gol sevincini yaşadı. Bu esnada, oturduğu koltuktaki rahatını ve istifini hiç bozmayan hocası Sumudica’nın donuk bakışları görüldü. Kubilay aynı zamanda, 8 Mayıs 2021’de, Rize’deki 4-0’lık galibiyetten tam 182 gün sonra skora katkıda bulundu.

MAÇIN RAKAMLARI:

    Marius Sumudica’nın çalıştırdığı takımlar, İstanbul temsilcilerini ağırladığı hiçbir maçta kalesini gole kapatamadı (15 maçta 30 gol).
    Bu sezon ilk golü yediği bütün Süper Lig maçlarını kaybedenler arasında Çaykur Rizespor'un (8) ardından kalesinde en fazla açılış golünü gören ekip Yeni Malatyaspor (7).
    Evindeki üç maçlık yenilgi serisini Altay'ı yenerek sonlandıran Yeni Malatyaspor, Süper Lig'de en son Nisan 2021'de, üst üste iki iç saha müsabakasından galibiyetle ayrıldı.
    Boşnak yıldız Edin Visca, Yeni Malatyaspor'a karşı forma giydiği 8 karşılaşmanın 7’sinde gol katkısı yaptı (4 gol & 5 asist).