dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64269.367$

Açlığın içindeki göbekli çocuk!...

27 Eylül 2020, Pazar 07:23

 

-SESLİ MAKALE-

 

Dünyanın bir yerinde, zamanın birinde tıpkı dünyanın başka bir yerinde aynı zaman diliminde doğan yaşıtları gibi bir bebek doğdu o gün. Ne doğduğu coğrafyayı seçebildi ne de ailesini. Zeytin gibi gözleri şaşkınlıkla etrafına bakarken çaresiz annesi de aynı şaşkınlıkla bakıyordu dünyaya. İncecik siyahi derisiyle, derisini yırtarcasına belirmiş kemikleriyle yavrusuna baktı anne ve gözünden bir damla yaş süzüldü. Bu çocuk annenin ikinci çocuğuydu ve beraberinde kötü bir ruh getirmişti o topraklardaki inanışa göre. Yiyecek bir lokma ekmek bulamıyorlardı bir de üstüne bu kötü ruhlu çocuk gelmişti. Anne bir yandan yavrusunu nasıl doyuracağını düşünüp ağlıyor öte yandan ikinci çocuğun neden kötü bir ruh getirdiğini düşünüyordu. Açlığın ve savaşın içine doğmuş bu masum yavru nasıl kötü ruh getirmiş olabilirdi ki?

Afrika'da belki de binlerce anne bu sorunun cevabını merak etti taa İsa peygamberden beri. O zamanlardan beri aynı topraklarda kıtlık görülüyor, çocuklar da büyükler de kıtlıktan dolayı aniden ölüyordu. Üstelik derilerinde renk değişiklikleri görülüyordu ve bu duruma ‘korkunç kıtlık nedeniyle derimiz fırın gibi simsiyah' diyorlardı. Bu kıtlığın en garip belirtilerinden biri ise çocuklarda oluşan kocaman göbekti. Resmen aç yaşamalarına rağmen bu çocuklar adeta obez bir birey gibi göbeklilerdi. Hikayemizin başında doğan, kötü ruh getirdiğine inanılan masum yavru da iki üç yaşlarına gelince göbeği oluşmaya başladı. Aynı coğrafyada yaşadığı çoğu çocuk gibi o da açtı ve göbekliydi. Peki, bu göbek nasıl oluşuyordu?

Afrika'da özellikle ikinci çocukla beraber geldiğine inanılan kötü ruha Kwashiorkor adı verilmiş. Çünkü bu çocukların aniden ölme sebebi olsa olsa bu kötü ruh olabilir diye düşünülüyormuş. 1933 yılında bu konuda çalışan bir bilim insanı uzun süre mısırla beslenme sonucu oluştuğunu düşündüğü bu hastalığı ilk keşfeden kişi. Kwashiorkor aslında bir hastalık ve yeterince protein tüketemeyen çocuklarda görülüyor. Bu çocuklarda aşırı ödem de oluştuğu için karın bölgelerinde adeta bir göbek gibi belirgin bir şişlik oluşuyor. Görüntüleri yanıltıcı olsa da bu çocuklar çok büyük beslenme yetersizliği altında ve her an ölümle karşı karşıyalar.

Bu hastalığın en büyük sebebi yetersiz protein alımı. Afrika'da zaten az olan annelerin sütü özellikle ikinci çocuktan sonra tamamen yetersiz kalıyor ve bu çocuklar anne sütü dahi alamadan büyüyor. Bu yüzden kasları daha oluşamadan erimeye başlıyor ancak ödemden dolayı oluşan şişlik bu kas erimesini baskılıyor.

Beni her anlamda düşünmeye ve hüzünlenmeye sevk eden bir hastalık bu. Biz burada çocuklarımıza çeşit çeşit yemekleri yedirmek için çırpınırken açlığın içinde yitip giden o çocuklar yüreğimi burkuyor. Oralarda bir yerlerde çocuklar birçok şeyi yaşayamadan sefalet içinde ölüp gidiyor. Tabii o çocuklar için dua etmekten başka ne yapabiliriz diye düşünüyor insan. Ama çok güzel kahramanlarımız var bizim. Yeryüzü Doktorları yıllardır birçok coğrafyada çocukların hayatını kurtarmak için çalışıyor. Kendi eşlerini, evlatlarını, hayatlarını bir kenara bırakıp mazlumların yüzünü güldürmek için çırpınıyor.

Biz ne yapabiliriz derseniz, Yaşam yazıp 6612'ye SMS yollayarak Yeryüzü Doktorlarına 10 TL bağışta bulunabilirsiniz. Bu yazıya başlarken bunları yazmak aklımın ucundan bile geçmezdi. Ama her şey nasip. Belki de bu yazıyı okuyan birkaç kişi destek olacak ve birkaç yavrunun yüzü gülecek.

Ben inanıyorum, siz de inanın. Bu dünyayı güzellik kurtaracak!

Sağlıklı ve güzel bir hafta dilerim.

Diyetisyen İrem ERCAN