dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2515.0
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    60265.51$

Bağ Köyleri

30 Mart 2023, Perşembe 21:24
Bağ Köyleri

6 Şubat tarihinde yaşadığımız depremden sonra ortalık ahkam kesenlerden geçilmiyor, herkes, uzman, herkes şehir plancısı olmuş oysa bizim gibi bir avuç insan bu bölgelerin imara açılmasının şehrin felaketi olacağını, kuzey çevre yolunun tarım arazilerinden geçtiğini buraların zeminlerinin yumuşak zemin olduğunu haykırdı durdu ama maalesef kimse tarafından ciddiye alınmadı. Bu yüzden 2018 yılında kaleme aldığım bu makalemi tekrar yayınlama gereği duydum. 

Yıllardır yazıyorum, bu kadar yazı yazıp da Tecde ile ilgili bir yazı yazmamak, kendini daha fazla yıpratmamak için, çok sevdiği Malatya'yı terk edip İzmit'e yerleşen avukat Hayrettin Abacı büyüğümüze saygısızlık olur, diye düşündüm. 

Hayrettin Abacı, tanımayanlar İçin söyleyeyim, Tecde' nin imara açılmaması için mücadele eden, fakat maalesef başarılı olamayan saygıdeğer bir abimizdi.
Tecde özelinde bağ köyleri dediğimiz bölgeler (Banazı, Barguzu, Kileyik, Çırmıktı, Gündüzbey) neden yeşil kalmalıydı, neden buralarda yapılaşma olmamalıydı buralar neden diğer bölgelerimizden farklıydı, izniniz olursa bunu açıklayayım...

En başta bu bölgeler ve TECDE Malatya meyveciliğinin gen merkeziydi… Daha önemlisi de tarım arazisi olduğu için zemin yumuşak ve zemin sıvılaşmasının çok  olduğu bölgelerdi.

Şimdi şu sorularıma cevap verin lütfen;
Eski Malatya'da ne yetişir?
İzollu'da ne yetişir?
Dilek'de ne yetişir?
Darende'de ne yetişir? ...
Hepsinin ortak cevabı genel anlamda kayısıdır.
Son bir sorum var:
Tecde'de ne yetişir? 

El cevap, 
Ne yetişmez ki…

Çeşit çeşit kirazlar, kırk çeşit olduğu söylenen meşhur armutlar, kırmızısından, yeşiline, karasına çeşitli erikler, üzümler, elmalar, hele o, tüysüzünden, Şam'ına, yarmasından, kündübegine güzelim çefteliler, aklıma gelmeyen birçok güzelim meyve. Hepsi Tecde'de ve bağ köylerinde yetişiyordu.

Kısacası beyler! Tecde Malatya meyveciliğinin gen merkezi idi, biz ise genlerimizle oynadık, kendi ellerimizle kendi genlerimizi öldürdük elbirliğiyle  ve elele vererek.
Manavlarda deveci armudu satılıyor, Ankara armudu satılıyor, İzmir üzümü, Amasya elması satılıyor, satılsın satılmasına ona diyecek sözüm yok ama bizim  'beg armuduna' ne oldu, 'hocamuz armuduna'ne oldu, 'limon armuduna' ne oldu, o 'kumlu sarı' armudumuza ne oldu, 'yaz armuduna, 'kış armuduna, 'taş armuduna', biberli armuduna 'ne oldu.
Manavdan tahannebi üzüm istiyorsun mal mal suratına bakıyor, bilmiyor ki  ne yapsın, Kureyş üzümü can çekişiyor, Hatuni , Mikerim, Şam, Öküzgözü', üzümlerini gören var mı?! , 'yarma kündübeg, incir, güz 'çeftelisini gören beri gelsin. Tokat elması, barguzu alası, Kokulu elmaları nerede. Daha, eriğe, vişneye sıra gelmedi. Neslini tükettik bu meyvelerin, eserinizle övünebilirsiniz. 

İçim sızlıyor içimmm...

Bu serzenişlerimi içinde Malatya kaygısı olanlar, anlamışlardır diye düşünüyorum. Kaygısı olmayanlar içinse ...  Davul zurna az.
Ha... az kalsın unutuyordum yeşil kütür kütür Papaz eriğini bilirsiniz değil mi o eriğin de menşei Malatya üstelik Tecde. Hani Malatya'da gören var mı?... Malatyalı olduğunu hele hele, Tecdeli olduğunu bilen var mı?...
Nasıl olsa dünya küçüldü, artık torunlarımıza Santa Maria armudunu, starking elmasını, Napolyon kirazını Malatya meyveleri diye anlatır ve yediririz.
Yüce rabbim aklıma  mukayyet ol...
Sonunda Hayrettin Abacı gibi bizi de buradan gönderecekler!
Mekanın cennet olsun Hayrettin Abacı, bu deprem felaketinden sonra haklılığın bir kez daha kanıtlandı.
Buralara bina yapmanın cinayetle eş değer olduğunu anladı insanlar…
Sen elinden geleni yaptın...
Yapmayanlar utansın...
Sevdan, Tecde'den çok uzaklarda toprağa verilmen acılarımızı katmerleşirdi 
Ne kadar acı...

15 Mart 2018

Hayrettin abiden sonra TECDE konusunda hassasiyetini bildiren yazılar yazan bu fakire “Hayrettin getti sen mi çığhtın başımıza, komuysunuz ki cebimiz acuğh para göre” diye sitem eden Tecdeliler umarım iyisinizdir…

Yorumlar

  • yorum avatar
    murat suna
    05-04-2023 15:17

    UNUTULMADIK UNUTMADIK TECDEYİ DE SENİDE ATİLLA ABİM

  • yorum avatar
    Hüseyin
    31-03-2023 10:29

    Yüreğinize sağlık

  • yorum avatar
    NURAY KALELİOĞLU
    31-03-2023 00:04

    NE DİYEYİM,ÖZET OLARAK ÜZGÜNÜM. ????

  • yorum avatar
    Mehmet Kış
    30-03-2023 23:41

    Hala anlamayanlar var, ben dedim olacak diyenler var...Kardeşim bilim var,teknoloji var senin sözünle olmaz bu işler..bir şehrin geleceği sözkonusu olan...Dinlemek bile istemiyorlar...Şehir yıkılmış,sebeplerini araştıralım diyoruz...deprem işte,inşaat iyi yapılsaydı yıkılmaz dı diyorlar...peki zemin etüdü yapıldı mı..kontroller tam yapıldı mı...malzeme nasıldı bakıldı mı...?Deprem işte...yıktı...Değil işte...Suç ta var,ihmal de var,rant da var, var oğlu var...deprem bir yıktı ise hatalar,yanlışlar,ihmalller,beceriksiz yönetimler on yıktı on..Artık herşey ortaya çıkmalı...Malatya Türkiye yüzyılına farklı girmeli...En iyisini,en güzelini yeniden yapmaya başlamalı...Akılla,bilimle..zor olan ama gerekli olan o ise yapılmalı...Malatya güzel günlere layık bir şehir...güzel olmalı...Allah var gam yok...Gayret bizden Tevfik Allah'dan diyerek yeniden,malatyayı topyekün kalkındırmanın gayreti içinde olmalıyız.Vesselam...

  • yorum avatar
    Mehmet Doğan Korkmaz
    30-03-2023 22:40

    Rant uğruna hem doğayı hem insanlığı katlettikKoca bir hayatın nasıl saniyelere sığdığını, çaresiz kalmanın ne demek olduğunu gördük. Uslanır mıyız? Ne desem yalan. Emeklerine sağlık Atilla Abi.

  • yorum avatar
    Bekir gürcü
    30-03-2023 22:25

    Atilla gardaş senin Allah’ına kurban doğruları söylüyorsun Alayının Allah belasını versin hukuk adalete acil ihtiyacımız var bu pislikler cezasını çeksin her kimseler çok acil çok acil

  • yorum avatar
    Battal
    30-03-2023 21:41

    Güzel yazı..her sey özetlenmiş..Yeşil Malatya oldu beton Malatya

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.