dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2325.0
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70796.14$

BU KAPLAN, AVRUPA’YI TİTRETİR!

01 Ağustos 2019, Perşembe 21:04

 

 

Haber-Yorum-Analiz: Mehmet Ayhan

Malatya futbolunu 16 yıl sonra yurt dışında temsil eden Yeni Malatyaspor, UEFA Avrupa Ligi 2. Eleme Turu'nda, Olimpija Ljubljana'yı saf dışı bıraktı. 2-2'nin rövanşında Slovenya'ya giden Kaplanlar, 77'de, Gökhan Töre'nin ilk asisti ve Makedon santrforu Adis Jahovic'in ilk golüyle kazandı: 0-1. Zorlu mücadeleye damga vuran isim ise Slovenlere 5 kırmızı ve 1 kırmızı, Sarı-Siyah-Kırmızılılara 6 sarı kart gösteren Slovak hakem Filip Glova oldu. Malatya temsilcisi böylece 33 yıllık kulüp tarihinin en büyük başarısına şimdiden imza attı. Sergen Yalçın ve ekibi UEFA Avrupa Ligi 3. Eleme Turu'nda, Galler'den Connahs Quay'ı eleyen Sırbistan'dan Partizan ile eşleşti.

İLK 11'DE VE 18 KİŞİLİK KADRODA ÜÇER DEĞİŞİKLİK
Teknik direktör Sergen Yalçın, 25 Temmuz'da, Malatya'da 2-2 biten karşılaşmanın 11'inde ve 18'inde üçer değişiklik gerçekleştirdi. İki ayağını da etkili kullanabilen 1995 doğumlu Nuri Fatih Aydın ile Güney Afrika'daki Kaizer Chiefs'den alınan Zimbabveli Teenage Hadebe (23) sadece 11'de değil, 18'de de yoktu. Fatih Aydın ilk ayakta 63'te yerini Ahmed Ildız'a barıkmıştı. O gün 65'te görevi Guilherme'ye devreden Hollandalı Mitchell Donald, Slovanya'da yedek soyunurken, genç file bekçisi Abdulsamed Damlu, 18'e adını yazdıramadı.

9001

İKİ İSİM KULÜBEDEN ÇIKTI, YENİLERDEN İKİSİ KADRODA
2-2'lik beraberlikte kulübeden kurtulamayan Mustafa Akbaş ile Rahman Buğra Çağıran, 11'deydi. Robin Yalçın ise bu sezon ilk defa, hem de 11'de forma giydi. Yeni transferlerden eski Beşiktaşlı Gökhan Töre (27), son olarak Alanyaspor'da izlediğimiz kaleci Ufuk Ceylan (33), Yeni Malatyaspor'da ilk kez esame listesine girdi. Esperance Tunis'ten gelen Tunuslu orta saha Ghaylen Chaaleli yine kadroda alınmadı. Ahmed Ildız, Malatya'da 76'da Fofona'nın yerine fırsat yakalayan Berk Yıldız, Donald, Guilherme ve Eren Tozlu, 18'i tamamladı.   

ROBİN YALÇIN'DAN 10 NUMARA OLUR MU?
4-1-4-1 sisteminde eldivenler, Beninli Fabien Farnolle'ün oldu. Onun hemen önünde, solda Erkan Kaş, sağda Faslı Issam Chebake vardı. Stoper hattının sağında Ekvadorlu Arturo Mina, solunda Mustafa Akbaş izlendi. Bu dörtlünün ilerisinde kaptan Murat Yıldırım yine kritik bir rol üstlendi. İkinci bölgenin solunda geçen sezon Konya'dan tanıdığımız Fildişi Sahilli Moryke Fofana (28), sağında Kongo asıllı Thievy Bifouma boy gösterdi. Bu ikilinin ortasında, solda Rahman, solda Robin Yalçın'a gün doğdu. Guilherme'nin 11'e giremediği dizilişte “10 numara” pozisyonunda Robin Yalçın görüldü. Forvet hattı, Konya'nın ardından Kaplanlara imza atan Makedon Adis Jahovic (32)'e emanet edildi.

9002_3

MAÇTAN ÇOK, SLOVAK HAKEM KONUŞULDU
Müsabakanın izlenim içerikli yorumuna gelince... Özellikle ilk yarıda futboldan çok Slovak hakem Filip Glova konuşuldu. Yeni Malatyaspor'dan Erkan 12'de, Mustafa 19'da, Murat 25'te ve Fofona 45'te sarı kartla cezalandırıldı. Bu futbolcularımız, kalan bölümde daha tedirgin oynadı. Ev sahibinden Miral Samardzic de 29'da aynı yaptırıma uğradı. 24'ten sarısı olan Endri Çekiçi, 38'de ikincisini görüp kırmızıyla ihraç edildi. Arkadan Murat'ın topuğuna basınca soyunma odasının yolunu tutunca Sarı-Siyah-Kırmızılılarımıza 1 kişi üstün oynama imkânı doğdu.  

9003_2

SERGEN YALÇIN İTİRAZ ETTİ, RAKİP SARARDI!
Temaslı bir oyun vardı; ancak Filip Glova düdüğünü çok çabuk çaldı, kartlarında da fazla acele etti. Her pozisyondan sonra iki takımın futbolcuları soluğu onun yanında aldı. 29'da Samardzic, Jahovic'in omuzlarında yükselirken ilginç bir durum yaşandı. Glova'nın görüş alanındaki Sergen Yalçın'ın beden diliyle, “Neden kart yok?” serzenişinin ardından hakem, gecikmeli de olsa elini cebine götürdü. 42'de Robin Yalçın şutunu attı, Sloven file bekçisi Nejc Vidmar sağından giden meşin yuvarlağa dokunmasa da korner kararı çıktı!

BİR TÜRLÜ AYAĞA KALKMAK İSTEMEDİLER!
Slovenlerin ilk tehlikeli akını 21'de gelişti. Ante Vukusic sağ çaprazdan vurdu, Farnolle yatarak aldı. Topla daha fazla oynayan takım ise Yeni Malatyaspor'du. 25'te Bifouma sola, Fofona sağa geçti. Slovenlerin alanını daralttık, yarı sahamızda beklemedik; fakat onlar yerde kaldıklarında ayağa hiç kalkmak istemediler ki, zaman geçirmeyi planladılar. İlk köşe atışını 38'de kullanan Kaplanlar, 39'da fileleri sarstı; ama tabelaya yansımadı. Rahman ortaladı, Robin kafayı vurdu. Top ağlarla buluşsa da hakem iki rakibinin arasındaki Robin'in faul yaptığı gerekçesiyle, golü vermedi. Robin'in sol kolunu temas olarak kullandığına hükmetti.

9009

GUILHERME İLE GÖKHAN TÖRE GİRİNCE...
Kaplanlar ikinci devrenin başında da “Daha kontrollü olmamız lazım” diyen Sergen Yalçın'ın isteğine uygun bir futbol ortaya koydu. Olimpija Ljubljana'nın ikinci 45'te te oyunu soğutma çabaları dikkati çekerken, vaktin böyle ilerlemesini yeğlediler. Uzun süre 1 kişi fazla oynasak da bunu skora yansıtmayı başaramadık. Hal böyle olunca Sergen Yalçın, 56'da, dar alanda meziyetlerini sergileyebilen, sıkışık oyunları açabilen Guilherme ile Gökhan Töre'yi çağırdı. 61'de Guilherme, Murat Yıldırım'ın; Gökhan Töre ise Fofona'nın elini sıkarak yeşil zemine ayak bastı. Gökhan böylece, Yeni Malatyaspor'daki ilk resmi sınavını da verdi. Kaplıklık bandını da Murat'tan Mina devraldı.

9006

TOP DİREKTE VE ARDINDAN FARNOLLE YILDIZLAŞTI
58'de Bifouma, sağ çaprazdan çerçeveyi yoklasa da meşin yuvarlak yan direğe çarpıp oyun alanına döndü. Kırılma anlarından biri de 65'teydi. Sağdan kesilen topa Ante Vukusic, 6 pas içerisinde sıçradı. Farnolle'ün mükemmel kurtarışıyla mutlak bir gol önlendi. Beninli kalecimiz, birçok sefer, attığı uzun paslarla oyun kurmada da önemli rol oynadı. Farnolle, 86'da Vukucic'e “Dur” diyerek günün kahramanlarından biri oldu. Aynı şekilde, Mina da birçok pozisyonda tecrübesini konuşturdu.

9008

LJUBLJANA GERİYE YASLANARAK OYNADI
69'da Eren Tozlu, sakatlanan Erkan Kaş ile değişti. Rahman da gerçek yeri olan sol beke yöneldi. Geriye yaslanarak oynayan Olimpija Ljubljana, tribünlerin de etkisiyle 75'ten sonra yüklenmeye başladı. 16 bin 38 koltuk kapasiteli SRC Stozice Stadyumu'na gelen taraftarların sayısı 8-9 bindi. Yeni Malatya'na tezahüratlarıyla destekleyenler ise daha çok Almanya'nın Berlin, Münih ve Stuttgart şehirlerinden geldi.

TOP JAHOVIC İLE BULUŞUNCA...
Beklenen, arzulanılan golü 77. dakikada kaydettik. Sağdaki Gökhan Töre kesti, Jahovic iyi havalandı: 0-1. Makedon santrfor, Kaplanlarda ilk golünü de atmış oldu. Bir hava topuyla ilk kez buluştuğunda skoru 1-0'a getiren Jahovic'e dair, Malatya'da da ayın sıkıntı vardı. Bu futbocumuzu gole dek bir türlü ceza sahasında hareketlendiremedik. Sonlarda farkın açılması ise içten bile değildi. 90+5'te Bifouma çok kötü bir vuruşla topu boş kale yerine auta attı. 90+6'da Jahovic, 6 pas önünde topu havaya dikerek saç-baş yoldurdu.

9007

MALATYA'NIN KISALTMASI ÖYLE YAZILMAZ!
Saha dışına odaklanırsak... Yeni Malatyaspor'un isminin Slovenya yayıncı kuruluşu tarafından “MAL” diye kısaltılması büyük tepki çekti. Ayrıca Sergen Yalçın'ın bitiş düdüğünün akabinde açıkladığı, Sloven seyircilerin Fabien Farnolle'e yönelik ırkçı saldırıları yakışıksızdı...