dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    34.77
  • ALTIN
    2490.0
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63649.34$

Daha ne olsun?

11 Ocak 2022, Salı 10:22
Daha ne olsun?




  İklim güzel, toprak güzel, verdiğini sana bire on iade ediyor, ama sen sürekli mızmızlanıp şikayetçisin! Bu genel bir algı, ama ben konuyu şimdilik Malatya üzerinden değerlendireyim. Malum, ata, dede yurdu ve kadim bir şehir. Dünya kayısı üretiminin hatırı sayılır şanslısı olan bir il ve buna rağmen yeterince değerlendirilmeyen tarım politikalarından dolayı sadece geçimini  kaysıya endekslemiş bir Malatya!
  Kuzeyi, Güney’i, Doğu, Batı yönlerinde farklı iklim ve toprak çeşitliliğinin olduğu Malatya, alternatif ürünler noktasında oldukça sahipsizdir! Bizim insanımız bir şeyi görmeden asla yapmaz ve bu alternatif ürünleri vatandaştan beklemek hiç bir sonuç vermez!
  Peki, ne yapmalı?
Balta belediye ve tarım il müdürlüğü el ele verecek, alternatif ürün sahaları tespit edip örnekleme yapacak! Malatya’nın güneyindeki ilçeler de mevsimsel seracılığın geliştirilmesi denenecek ve görülecek ki tahminin üzerinde bir başarı sağlanmış olacak! Malatya toprağı ve havası buna son derece uygundur!
   Benzer uygulama açık arazi hayvancılığı için de düşünülmelidir. Bunun için doğal hindi yetiştirme baz alınabilir.Meşelik ve bozkır alanları bu işe son derece uygun ve yem girdisi de olmayacaktır.  Arazilerdeki çekirge ve haşerelerin kontrol altına alınması için de doğal bir mücadeledir ve diğer yandan kırsalda yaşayan vatandaşlar için de ciddi gelir kaynağıdır. Tarım kenti olan bir ilde böyle bir örnek girişim neden olmasın?
   Şu an dert yandığımız döviz ve faiz belalarını def etmenin en temel mücadele biçimi üretimi artırmak ve geliştirmektir. Diğer türlüsü asla olmaz ve hazır parayla bu iki beladan kurtulma şansımız da yoktur!
   Malatya bunların hepsine son derece uygun koşullara sahiptir. Tarla balıkçılığı ve özellikle sonbahar sebzelerinin yetiştirilmesi düşünülmesi gereken konulardır!
    Umarım kısa ve öz yazdığımız bu yazı ilgililerin dikkatini çeker ve başka alternatifler de tespit edilerek bir çalışma başlatılır ve insanımız üretim noktasında ekonomiyi katkı sağlar!
     Çölde domates yetiştirenler bizden çok zeki değiller! Sadece bizden çalışkanlar hepsi o kadar!
     Bizim de çalışmamız lazım. Yoksa hikaye çok; dön, dolaş, anlat ama asla karın doymaz!
      Güzel ve sağlıklı günler umuduyla...