dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.46
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2450.9
  • BIST
    9892.13
  • BTC
    64407.91$

Hayrettin Abacı'nın anısına...

09 Kasım 2022, Çarşamba 09:31
Hayrettin Abacı'nın anısına...

 

    

 Bu kadar yazı yazıp da, Tecde ile ilgili bir yazı yazmamak, kendini daha fazla yıpratmamak için, çok sevdiği Malatya'yı terk edip İzmit'e yerleşen Avukat Hayrettin Abacı büyüğümüze saygısızlık olur diye düşündüm. Hayrettin Abacı, Tecde’ nin yeşil kalması için mücadele eden, fakat başarılı olamayan bir ağabeyimizdi. 

 “Tecde neden yeşil kalmalıydı, Tecde neden diğer bölgelerimizden farklıydı?” İzniniz olursa bunu açıklayalım....

                Okurlarıma birkaç sorum var; 

                   Eski Malatya'da ne yetişir?

                   İzollu'da ne yetişir?

                   Dilek'te ne yetişir?

                   Darende'de ne yetişir? 

                  Hepsinin ortak cevabı genel anlamda kayısıdır.

                  Son bir soru Tecde'de ne yetişir? El cevap, ne yetişmez ki?

Çeşit çeşit kirazlar, kırk çeşit olduğu söylenen meşhur armutlar, kırmızısından, yeşiline, karasına çeşitli erikler, üzümler, elmalar, hele o, tüysüzünden, Şam'ına, yarmasından, kündübegine güzelim çefteliler, aklıma gelmeyen birçok güzelim meyve. Hepsi Tecde'de yetişiyordu.

Kısacası beyler! Tecde, Malatya meyveciliğinin gen merkezi idi, biz ise genlerimizle oynadık, kendi ellerimizle kendi genlerimizi öldürdük elbirliğiyle ve elele vererek.
Manavlarda deveci armudu satılıyor, Ankara armudu satılıyor, İzmir üzümü, Amasya elması satılıyor, satılsın satılmasına ona diyecek sözüm yok, ama bizim 'beg armuduna' ne oldu, 'hocamuz armuduna'ne oldu, 'limon armuduna' ne oldu, o 'kumlu sarı' armudumuza ne oldu, 'yaz armuduna, 'kış armuduna, 'taş armuduna', biberli armuduna 'ne oldu?
Manavdan tahannebi üzüm istiyorsun, mal mal suratına bakıyor, bilmiyor ki  ne yapsın, Kureyş üzümü can çekişiyor, Hatuni , Mikerim, Şam, Öküzgözü üzümlerini gören var mı? Yarma kündübeg, incir, güz çeftelisini gören beri gelsin. Tokat elması, barguzu alası, Kokulu elmaları nerede? Daha, eriğe, vişneye sıra gelmedi. Neslini tükettik bu meyvelerin, eserinizle övünebilirsiniz. 
İçim sızlıyor içimmm...
Bu serzenişlerimi içinde Malatya kaygısı olanlar, anlamışlardır diye düşünüyorum. Kaygısı olmayanlar içinse ....davul zurna az.
Ha... az kalsın unutuyordum, yeşil kütür kütür Papaz eriğini bilirsiniz değil mi? O eriğin de menşei Malatya, üstelik Tecde. Hani Malatya'da gören var mı? Malatyalı olduğunu hele hele, Tecdeli olduğunu bilen var mı?...
Nasıl olsa dünya küçüldü, artık torunlarımıza Santa Maria armudunu, starking elmasını, Napolyon kirazını Malatya meyveleri diye anlatır ve yediririz.
Yüce Rabbim aklıma mukayyet ol...
Sonunda Hayrettin Abacı gibi bizi de buradan gönderecekler!
Mekânın cennet olsun Hayrettin Abacı, sen elinden geleni yaptın...
Yapmayanlar utansın...
Sevdan, Tecde'den çok uzaklarda toprağa verilmen, acılarımızı katmerleşirdi. 
Ne kadar acı...