dore okulları
Malatya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2478.7
  • BIST
    9530.47
  • BTC
    61561.8$

Her şeyi yalayıp yutma sanatı!..

18 Mayıs 2022, Çarşamba 09:37
Her şeyi yalayıp yutma sanatı!..






Millet olarak, siyaseti çok severiz. Dost meclislerinde, kahvehane köşelerinde, hatta otobüste bile siyaset yapmaya bayılırız. Memleket kurtarıp, milleti refaha ulaştırmanın yollarını buluruz. Ancak siyasetten anlayamadığım ya da anlamak istemediğim bir konu var ki; siyasi rakipleri hakkında ağıza alınmayacak “hakaretlerde” bulunup, daha sonra hiçbir şey dememiş veya duymamış gibi yaparak birbirlerinin elini sıkmalarıdır. Bir birleri hakkında ağza alınmayacak laflar, hakaretler, iddialar, ithamlarda bulundukları halde; yine de aynı masada oturup muhabbetlerini ederler. Dahası partiler arası transferlerle aynı partide siyasete devam ederler. Buna da “profesyonellik” derler. 

Örnek verecek olursak; hemen hemen her şeyde birbirine zıt iki parti olan CHP ve Saadet Partisi’nin aynı ittifakta yer alması, Eski Başbakan ve Bakanlardan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın altılı masada bulunması…

Geçtiğimiz günlerde Malatya’da bir masa kuruldu. CHP MYK üyesi ve Malatya milletvekili Veli Ağbaba’nın yanısıra, Ak Partili milletvekilleri Bülent Tüfenkçi,Öznur Çalık ile Ahmet Çakır, AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca ve MHP il Başkanı da söz ettiğim masada bulunuyordu. Siz bu durumu nasıl yorumlarsınız bilmiyorum. Bana göre bu ve yukarıda verdiğim misal gereği vardığım kanaat; menfaat üzerine bina edilen şeyin adı, siyasettir.



BU FOTOĞRAFIN VERDİĞİ MESAJ NE?

Vatandaştan “kopuk” bir şekilde siyaset yapan İhsan Koca, “apansız” hareketleriyle şaşırtmaya devam ediyor.

 Konuya bir cihette bakınca, Ak parti Malatya il başkanı İhsan Koca tarafından “aday” gösterilmediklerinden ötürü, Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan “bağımsız”; Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ise “Millet İttifakı” adayı olarak, 31 Mart’taki yerel seçimlere girmiş ve Ak Parti’nin bu ilçelerde kaybetmesine sebep olmuşlardı.

 Konuya diğer cihetten bakacak olursak da “biat” kültürünün hakim olduğu iddia edilen Ak Parti’deki iki belediye başkanı, bu geleneği bozmuş ve Ak Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca,  Cumhurbaşkanına “hesap” vermek zorunda kalmıştı. Peki bu fotoğraf karesinde İhsan Koca, Ali Kazgan ve Haluk Cömertoğlu’nu bir araya getiren sebep ne ola ki?..

“DEMEDİ, DEME!..”
  
Geçtiğimiz Cumartesi, Malatya’da bir restoranda, yaklaşık yüz kişilik bir toplantı tertip edildi. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki iş insanlarının yanı sıra, çarşı esnafı da toplantıya iştirak etti. Katılımcılar tam anlamıyla; şehrin mozaiğini yansıtıyordu. Farklı siyasi görüşten onlarca insan bulunuyordu. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) eski başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’un yanı sıra, mevcut meclis üyeleri de vardı.

Toplantıda, “MTSO’ya kim başkan olmalı?” sorusunun cevabı arandı. Vahap Küçük ve Erman Ilıcak gibi ticarette “rüştünü” ispat etmiş iş insanlarımızın adı da zikredildi. İş yoğunluklarından ötürü mezkur isimlerden “olumsuz” cevap alınma ihtimali ortaya çıkınca, Malatya’da bulunan bir iş insanının bu vazifeyi “deruhte” etmesinin, daha da doğru olacağı vurgulandı. Bu kanaat neticesinde bütün gözler bir anda, Akif Baştürk’e yöneldi. Akif Baştürk’ün “Başka bir aday üzerinde yoğunlaşalım” teklifi geri çevrilip, kendisinin önümüzdeki aylarda yapılacak seçimlerde MTSO’ya “aday” olmasına karar verildi. Böylece, önümüzdeki günlerde Akif Baştürk’ün adaylığını açıklamasını beklemeye koyulduk.

Büyük bir çoğunluğumuzun hatırlayacağı televizyon dizisi Kurtlar Vadisi’nde şöyle bir replik vardı: “Demedi deme İbrahim”. Hatta bir çoğumuzun diline pelesenk olmuş o repliği MTSO başkanlığı için adaylığa uyarlayacak olursak; Demedi deme İbrahim; Akif Baştürk, birkaç güne adaylığını açıklar. 

BARUŞ’UN, AKILDA KALAN BİR İCRAATI YOK
 
Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan Valiler Kararnamesi’yle, 3 buçuk yıldır Malatya’mızda görev yapan Aydın Baruş, Isparta Valiliği’ne atandı. Ülkemizin önde gelen valilerinden; Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de merkeze çekildi. Söz konusu kararnameyle, Malatya’mızın yeni valisi Hulusi Şahin de Batman’dan geldi.

Atamalar sonrası Aydın Baruş'un 3 buçuk yıllık karnesini değerlendirmek istedim. Bu kadar görev yaptıktan sonra, bir şehirden ayrılırken bıraktığınız eserlerle anılırsınız. Ayrılık gözyaşlarıysa anlıktır! Sayın Baruş, mütevazi ve mütedeyyin bir insan. Bu konuda hiç kimse olumsuz bir tek kelime etmez-edemez. Gösterişi sevmeyen, gözden uzak, hayır hasenatı seven bir kişiliktir kendisi. Fakat şehirde giderken, kendisini hatırlatacak eser bırakmamıştır. Görev yaptığı süreçte, ayyuka çıkan bütün olumsuzluklara karşın kılını kıpırdattığını görmedik. Onlarca yolsuzluk,  usulsüzlük davası oldu; sesi soluğu çıkmadı.

Müdahil olması gereken bütün konularda sürekli bir adım geride durdu. En ufak memur atamalarında bile, inisiyatif almayarak, birçok insanın mağduriyetine sebep oldu. Devletin Valisi gibi değil, sıradan bir memur gibi davrandı sürekli. Maalesef giderken akıllarda bu haliyle hatırlanacak.

Atamayla ilgili ilginç konuşmalara da şahitlik ediyoruz. "Valiyi kim gönderdi?" diyenler var mesela.  Normal şartlarda valiler bir şehirde iki yıl görev yaparlar. Başarılı olanlar ise üç yıl sonra giderler. Çok çok başarılı olanlar da 4 yılı görür. Bütün bunların istisnasına bakacak olursak; İstanbul ve Ankara valilerini görürüz. Geçtiğimiz yaz, Valiler Kararnamesi yayınlanmadığı için, Aydın Baruş, bugüne kadar Malatya'da kaldı. Aslında görev vakti geçen yaz dolmuştu. Yani öyle iddia edildiği gibi birilerinin baskısıyla gitmedi. Siyasilerin Vali hakkında, illa ki olumlu ya da olumsuz görüşleri olmuştur. Fakat gönderilmesindeki asıl sebep, görev süresinin dolmasıdır.

Malatya'nın yeni Valisi Hulusi Şahin de, Aydın Baruş ile hemen hemen aynı dünya görüşüne sahip ve aynı ekolden geliyor. Batman’dayken belediye başkanlığı görevini de yürüten Hulusi Şahin, siyasi yönüyle biraz ağır basacak gibi. Şehrimizin “dominant” siyasetçileriyle anlaşıp anlaşamayacağını zamanla göreceğiz. Bölge insanını ve bölgenin özelliklerini bilen biri olması, büyük avantaj. Belediyeciliği de biliyor olması, artı bir değer. Yeni Valimizin, belediyelerimizin Ankara’yla münasebetlerinde öncülük edebileceğini düşünüyorum. Hayırlı olsun.

“KAYISI YANDI” YAYGARASI YALAN MIYDI?

Sözde, çiftçiyi koruduğunu söyleyen bazı işgüzarlar “Kayısı tamamen yandı” diyerek, büyük bir “yaygara” kopardılar. Sosyal medya hesaplarından da desteklenen bu iddianın sonucunda, 1. Kalite kayısının fiyatı, bir anda 150 lirayı gördü. Ortaya atılan bu iddianın asılsız olduğu haberleri üzerine fiyat bir anda 100 liranın da altına gerilemiş durumda. 

Sosyal medya hesapları üzerinden yayılan ve aynı kaynaklardan çıkan resim ve haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve rekoltenin geçen yıl ki 60 bin tonluk rakamın en az iki katı olduğunu sahadan ayrıntılı bilgiler alarak tespit ettik. Özellikle Kale, Baskil, Battalgazi ve Darende ilçeleri olmak üzere, her yerde yandığına dair bilgilerin “kasıtlı” yayıldığını gördük. Çeşitli kaynaklardan, özellikle de muhtarlardan aldığımız bilgiler, hasarın yüzde 30-40 civarında olduğu yönünde. 

Konunun “meddahlarının”, sahaya danışmadan zaman zaman meclis kürsüsünde, “afet yalanına”  “uğunarak” sarılmalarının altında, ne gibi sebeplerin yattığını az-çok biliyoruz. Biliyoruz bilmesine de yine de soruyoruz: “Kayısı tamamen yandı” yaygarası, kimlere veya hangi “simsarlara” yaradı?

Son soru da devlet yetkililerine: Sahadan bilgi almadan ortaya atılan bu iddianın, büyük oranda yalan çıkması üzerine, resmi kurumların bir adım atması gerekmez mi?



FİSKOS

Yazdığımız kulis bilgilerinde “Öznur Çalık”ın ismi çokça geçiyor. Hal böyle olunca Öznur hanım, “Yine mi ben?” diye sitem edecektir. Fakat Malatya siyasetinde, Öznur Çalık “kompetanı” olmadan denklem kurulamıyor. Sadece ben değil, özellikle Ak Parti’de siyaset yapan-yapmaya çalışan herkes, benimle aynı fikirde. Anlaşılan o ki “Öznur Çalık takibi” adım adım devam ediyor.

“Öznur Çalık denklemleri”nin sonuncusu şöyle: Malatya’da siyasette iddialı birisiyle Öznur Çalık, ekip çalışması yapmaya başlamış. Bu çalışmaya göre; Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı olacak, ondan boşalan milletvekilliği koltuğuna da “mezkur” kişioturtulacak.

Selam ve dua ile
Fiemanillah