dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63525.125$

Israrlı takip suçu nedir?

12 Kasım 2022, Cumartesi 00:45
Israrlı takip suçu nedir?

 

 

Geçtiğimiz haftalarda ele aldığımız kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçundan ayrı bir suç olarak hüküm altına alınan ısrarlı takip, bir kimseyi bizzat ısrarlı bir şekilde takip etmek ya da iletişim araçları yoluyla takip ederek kişi veya yakınları üzerinde huzursuzluk oluşmasına sebep olmak şeklinde ifade edebiliriz.

Türk Ceza Kanunu’nun 123/A maddesinde düzenlenen ısrarlı takip suçu; “Israrlı bir şekilde; fıziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan” kişinin cezalandırılacağı şeklindedir. Ancak suçun;

a) Çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi,

b) Mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması,

c) Hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi, hallerinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Israrlı takip suçu, ısrarlı bir şekilde bir kimseyi fiziken takip etmek veya farklı araçlar vasıtasıyla temas kurmaya çalışmak ve bunun sonucu olarak da o kişinin huzursuzluğuna, kendisi veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olunması durumunda suçun varlığından bahsedilir. Bir kimseyi sosyal medya ya da sosyal ağlar üzerinden olağan sınırları aşan, bir kimseyi huzursuz eden ve güvende hissetmesini engelleyen nitelikte yapılan “stalk” eylemi de ısrarlı takip suçunu oluşturur.

Türk Ceza Kanunu hangi fiillerin ısrarlı takip suçunu oluşturacağını aynı maddede belirtmektedir. Israrlı takip eylemlerinden birinin gerçekleştirilmesi dahi, bu suçun oluşması için yeterlidir. Bu eylemler;

1-) Israrlı bir şekilde bir kimseyi fiziken takip etmek,

2-) Bilişim sistemlerini, haberleşme ve iletişim araçlarını araç olarak veya üçüncü kişileri aracı olarak kullanarak ısrarlı bir şekilde temas kurmaya çalışmak

Israrlı takip suçunun cezası nedir?

Israrlı takip suçu için kanunda “faile altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir” şeklinde bu suçta verilecek temel ceza belirlenmiştir. Ancak yukarıda ifade ettiğimiz aynı maddenin a, b ve c bendinde sayılan nitelikli hallerin varlığı halinde ise “faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verileceği” cezanın artırılacağı şeklinde hüküm altına alınmıştır.

Israrlı takip suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır. Bu suçta şikâyet süresi ise 6 aydır. Bu suç için dava zamanaşımı süresi ise 8 yıl olup, hakkında soruşturma başlatılmayan ya da kovuşturmanın başlamasıyla hakkında açılan dava süreci henüz tamamlanmayan kişi, bu suç kapsamında yargılanamayacak ve dava zamanaşımına uğrayacaktır.