dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.51
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2431.4
  • BIST
    9793.94
  • BTC
    64141.51$

Kale gibi ’’1’’ puan

28 Kasım 2021, Pazar 22:17
Kale gibi "1" puan




-    Ganalı santrfor neden yine yok?

-    Hangi iki futbolcu yüzleri güldürdü?

-    İdmanda sakatlanan oyuncular kimler?

-    Kimlerin tedavisi devam ediyor?

-    İlk 11’de kaç değişiklik yapıldı?

-    Sumudica’nın oyun sistemi nasıldı?

-    46’daki şans anında neler yaşandı?

-    Kalede “1” kahraman: Ertaç Özbir

-    Sumudica, neden kırmızı kart gördü?

-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...



Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, Süper Lig’in 14’üncü haftasında misafir ettiği Galatasaray ile 0-0 berabere kaldı. Zorluk derecesi çok yüksek olan maçın golsüz neticelenmesinde, kaleci Ertaç Özbir’in yaptığı muhteşem kurtarışlar büyük bir rol oynadı. Sarı-Siyah-Kırmızılılar, 25 forma sırt numarasına sahip “1” numaralı isminin, özellikle sonlardaki performansıyla 3 maçlık mağlubiyet serisini sonlandırdı. Ancak puanını 13’e çıkarsa da 17’nci basamakta kaldı ve düşme potasını simgeleyen “kırmızı hat”ta yer aldı. Kaplanlar, 6 Aralık’ta Konyaspor’un konuğu olacak. 



GANALI GOLCÜ YİNE YOK

6 Kasım’da, Malatya’daki 3-1’lik Başakşehir yenilgisinde, yerini 83’te Kongolu asıllı Zambiyalı golcü Walter Bwalya’ya bırakan Benjamin Tetteh, Giresunspor deplasmanından sonra yine yoktu. Ganalı santrforun sağ uyluk arka adalesinde yırtık tespit edilmişti.



İKİ MÜJDELİ HABER

Giresun’da, ısınma hareketlerinde problem yaşayan Brezilyalı Wallace ile aynı gün sağ arka adalesini tutarak 24’te görevi Philip Awuku’ya devreden Sadık Çiftpınar iyileşti. Her iki futbolcu da ilk 11’deydi.



İDMANDA İKİ SAKATLIK DAHA!

“Oyuncularım, antrenmanların çok şiddetli ve zorlu olduğunu, sezon başında çok iyi hazırlanmadıklarını söyledi. İdmanlarda daha fazla oyuncu kaybetmekten korkuyorum” demeciyle tepki çeken Marius Sumudica’ya, kötü haberler gelmeye devam etti. 25 Kasım’daki çalışmada Mustafa Eskihellaç ile Fas asıllı Fransız Rayane Aabid sakatlandı. Mustafa’nın kaburgasında kırık, Aabid’in sağ uyluk arka adalesinde yırtık belirlendi. Ayrıca, Rahman Buğra Çağıran’ın tedavisinin olumlu seyirde olduğu açıklandı. Ayak baş parmağı kırılan kaleci Abdulsamed Damlu da bireysel çalışmalarını sürdürüyor. 



İLK 11’DE ÜÇ DEĞİŞİKLİK

Sumudica, Giresunspor 11’inde ikisi zorunlu, toplam üç değişiklik yaptı. Mustafa ile Aabid’den yararlanamazken, Kubilay Kanatsızkuş’u da yedek soyundurdu. Rumen teknik adam, Burundili Jospin Nshimirimana, Wallace ve Giresun’da forma giyemeyen Gabonlu Didier Ndong’a güvendi.



BU KEZ 5’Lİ SAVUNMA

“6-7 oyuncumuz, Süper Lig kalitesinde değil. Ligde kalmak için en az 8 transfere ihtiyacımız var” sözleriyle şaşırtan Sumudica, 3-1-4-2 saha dizilişinden vazgeçti. Oyunda bazen 6-3-1’e de dönen 5-4-1 oyun sistemini yeğledi. Kaleye Ertaç Özbir geçti. Geri beşlide, sağdan sola olarak; Mısırlı Karim Hafez, Sadık, göbekte Wallace, Semih Kaya ile Tunuslu Oussama Haddadi dizildi. Onların önünde Ndong ve Jospin boy gösterdi. Kanatların sağında İskoç Stevie Mallan, solunda bir diğer Fas asıllı Fransız Mounir Chouiar ter döktü. Hücum hattında sadece kaptan Adem Büyük vardı. 



FATİH TERİM CEZALI

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK)’nın, Fenerbahçe derbisinde çift sarı karttan oyundan atılan ve sonrasındaki olaylar nedeniyle de cezalandırdığı Fatih Terim, toplamda 6 maçlık cezasının ilkini Malatya’da çekti. Yedek kulübesinde yardımcı antrenörler, Necati Ateş-Selçuk İnan ikilisi yer aldı.



SAVAŞÇI SADIK

İlk düdükle birlikte, Malatya Stadyumu’na gelen Malatyalı taraftarların tezahüratları da başladı. İlk 7 dakika geride kalırken Sumudica, kenardan oyuncularına ikazda bulundu. Başlarda iki tarafın da birbirini denediği göze çarptı. 22’de, Babel’in uzaklardan sert şutunda, topa kendini siper eden Sadık'ın savaşçı kimliği görülmeye değerdi. 



ÜST ÜSTE İKİ TEHLİKELİ ATAK

30’da, soldan ceza sahasına giren Mounir, sağ ayağıyla vurdu. Muslera kornere çeldi. Bu, karşılaşmanın da ilk isabetli şutu oldu. Aynı anda trübünlere dönen Sumudica, beden diliyle "Ayağa kalkın" işaretiyle dikkati çekti. 34’te, sol kanattaki Haddadi içeriye girip kale alanına çevirdi. Victor Nelsson'dan seken top, Muslera'nın ayağına çarptı ve uzaklaştı.



PENALTI İSTEKLERİNE RET

Adem Büyük, 30’da, Hafez’in soldan ortasında Nelsson’un arkadan sırtına müdahale ettiği bölümde, topun kontrolünü sağlamak isterken yerde kaldı. Fakat penaltı beklentisine hakem Atilla Karaoğlan’dan olumlu yanıt alamadı. 35’te Barış Alper'in pasında Emre Kılınç, Sadık ile mücadelesinde Adem ile aynı itirazda bulunsa da Karaoğlan “Devam” dedi. Bu pozisyon tartışılırken, Yeni Malatyaspor Sportif Direktörü İzzet Erdoğan ile Galatasaray kaleci antrenörü Fadıl Koşutan 36’da sarı kart gördü.



ŞANS ANI; 46’DA TOP DİREKTE

İkinci yarıda rakip yarı alana yerleşen Galatasaray, paslaşarak boşluk aradı. 46’da, Van Aanholt soldan kesti, Diagne sağ ayağıyla dokundu, yan direkten dönen top Ertaç'ta kaldı. 48’de Cicaldau uzak köşeye yollarken, Ertaç müthiş bir refleksle kornere çeldi. 



TOPUN HAVASI 2. KEZ KAÇTI!

Havasında tekrar sıkıntı yaşanan meşin yuvarlak, Patrick van Aanholt’un uyarısıyla ikinci kez değiştirildi. Sarı-Kırmızılı misafir ekip, 78’deki Ömer Bayram-Aanholt hamlesi ile 5’inci değişikliğine imza atarken, Sumudica’dan henüz bir hamle gelmedi.



KAPTANLIK BANDI ERTAÇ’A GEÇTİ

79’da, Mallan'ın servisinde Adem yan ağlara nişanladı. 86’da Kubilay’ın elini sıkan Adem, kaptanlık bandını Ertaç’a bıraktı. Hakemin çabuk hareket etmesi yönündeki talebine pek anlam veremediğini, mimikleriyle belli etti. 



FAUL VAR, GOL YOK

88’de, Muslera'nın uzun pasında Halil Dervişoğlu, Ertaç’ı geçen ve Sadık'tan seken topu, ceza sahası içi sol çaprazında önünde buldu. Sağ ayağıyla da ağlara gönderdi. Ama Atilla Karaoğlan, bu akında Mbaye Diagne’nin Sadık’a faul yaptığını işaretledi. Gol geçersiz sayıldı. 



ERTAÇ DEVLEŞTİ, SUMUDICA KIZARDI

Kritik randevuya, en az 6 dakikalık duraklamalar ilave edildi. 90+3’te Kerem Aktürkoğlu sağ çaprazdan şutunu attı, soluna uzanan Ertaç dikkatliydi. Aynı dakikada Halil sağ ayağının içiyle vurdu, Wallace’a çarpan topta Ertaç kontrpiye kalsa da sağ eliyle muhteşem bir kurtarış yaptı. Öfkelenen ve 90+6’da oyun alanına giren Sumudica, kırmızı kartla cezalandırıldı.



TATSIZ, TUZSUZ BİR İLK YARI

Müsabakanın izlenim içerikli yorumunu, şöyle özetlemek mümkün... Galatasaray rotasyolu sayılabilecek bir kadroyla yeşil zemindeydi. İlk 45’te hemen hemen hiç pozisyonu yoktu. İlk devrede oyun çok tatsız, tutsuzdu. Kısır bir maç izlendi. Düşük tempo Malatya'nın da arzusuydu. Mücadele hâkimdi; lakin üçüncü bölgelerde topla oynama yüzdeleri çok düşüktü.



SİSTEM, BAŞARIYLA UYGULANDI

Topun arkasına geçen ev sahibi, 5-4-1 ve zaman zaman 6-3-1’e dönen oyun sistemini başarıyla uyguladı. Set hücumunda rakibine gol şansı tanımadı. Çaykur Rizespor’u takiben, ligin en çok gol yiyen ikinci takımı (23) olmasına karşın, Cim Bom’a bu alanda strateji ürettirmedi.



KOMPAKT OYUN...

Birbirlerine çok yakın konumda olan Yeni Malatyasporlu futbolcular; kompakt, yani çok derli toplu bir dizilişteydi ki, bu vaziyetiyle İspanyol Atletico Madrid'e de benzetildiği oldu. Merkezi iyi kapattı, katı bir defansif anlayışla kendi oyununu kabul ettirdi. İstanbul temsilcisi, şut atarak ya da savunma arkasına koşularla Malatya’nın dengesini bozamadı. 



KAPLAN SOLDAN YÜKLENDİ

Duran topu kovalayacağı öngörülen Sumudica’nın öğrencileri, özellikle ilk perdede sağdan değil, DeAndre Yedlin ve Nelsson’un bulunduğu sol taraftan etkili yüklendi. Haddadi ile Mounir tehlikeler oluşturdu. Yedlin’in içerisindeki orta saha oyuncusu Emre Kılınç da açıkları kapatamadı. 



TAHMİNLER BOŞA ÇIKTI

Zemin çok iyi değildi. Dengeli giden oyunda, Jospin'in ikinci sarı kart riskini taşıdı. Yetenekleriyle sivrilen Ndong ve Mounir, beğenilen isimler arasındaydı. Malatyaspor, rakibinin 5’li savunmayı aşmasına fırsat vermedi. İkinci yarı öncesinde, iki takımın da oyun disiplininin kaybolması ve orta sahalarının düşmesi, bunların skora yansıyabileceği tahminleri ise boşa çıktı...