dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2456.9
  • BIST
    9772.63
  • BTC
    64346.12$

Kaplan, kara saplandı!

18 Ocak 2022, Salı 19:53
Kaplan, kara saplandı!
 



-    Gaziantep FK-Yeni Malatya maçının ertelenme sebebi?
-    Adem Büyük niçin forma giymedi?
-    Afrika Kupası’ndaki oyuncular kim?
-    Donsah, esame listesinde yok!
-    Yeni transferlerden kaçı ilk 11’deydi?
-    Cezayirli sağ bek bir ilki yaşadı
-    VAR’da tartışılan bir hakem vardı!
-    Penaltıyı kaçıran futbolcu kimdi?
-    Marius Sumudica neden kırmızı kart gördü?
-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...




Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, Süper Lig’in 22. haftasının açılış maçında Gaziantep FK’ya misafir oldu. Gaziantep Kalyon Stadyumu’ndaki maç, yoğun kar yağışı yüzünden ertelendi. İkinci yarı öncesinde zemini test eden hakem Ümit Öztürk’ün kararına itirazda bulunan Rumen hoca Marius Sumudica kırmızı kart gördü. İlk devresi golsüz sona eren karşılaşma, 19 Ocak Çarşamba günü, saat 17.00'de kaldığı yerden devam edecek. 



KAPTAN CEZALI, İKİ İSİM AFRİKA’DA

Kaplanlarda, sarı kart cezalısı Adem Büyük ile Afrika Kupası için ülkelerinin milli takımlarında bulunan Ganalı Benjamin Tetteh ile Tunuslu Ousmane Haddadi, kadroda yer almadı. Sürekli “İzinli” denilen (!) Gabonlu Didier Ndong yine yoktu.



DONSAH NEREDE?

Devre arası transferlerden Kenan Özer (24), Nijeryalı Okechukwu Azubuike (24) ile Malili Nouha Dicko (29) ile lisans işlemleri tamamlanan Cezayirli Mehdi Zeffane (29) ilk 11’deydi. 14 Ocak’ta, Malatya’daki 2-1’lik Göztepe mağlubiyetinde 11’e alınan Godfred Donsah (25), esame listesine yazılmadı. Ganalı oyuncuyla ilgili resmi açıklama da yapılmadı! 



CEZAYİRLİ MEHDİ’DEN BİR İLK

Sumudica, Gaziantep’te, Göztepe yenilgisinin 11’inde, 4 değişiklik gerçekleştirdi. Donsah’ın yokluğunda, Brezilyalı Wallace ile Kenan’ı yedek soyunduran Rumen teknik adam; Ganalı Philip Gameli Awuku, Fas kökenli Fransız Rayane Aabid ile Mehdi’ye güvendi. Cezayirli sağ bek Mehdi böylece, ilk resmi sınavına çıktı.



YİNE Mİ 5-4-1? 

Sumudica, Göztepe karşısında 4-4-2 saha dizilişiyle kaybedince yine tepki çeken 5-4-1’i yeğledi. Eldivenleri Ertaç Özbir giydi. 5’li savunmada sağdan sola; Mehdi, Sadık Çiftpınar, Semih Kaya, Gameli ve Mısırlı Karim Hafez boy gösterdi. İkinci bölgede sağdan sola; Mustafa Eskihellaç, Azubuike, Aabid ile Fas asıllı Fransızlardan Mounir Chouiar ter döktü. Santrforda Dicko vardı.



SAHA KOŞULLARI KÖTÜYDÜ

Kar yağışı şiddetini artırırken, kötü saha koşullarında top kayıpları doğal olarak fazlaydı. Çok sayıda pas hatası da yapıldı. Malatyaspor açısından, acele edilmeyen birçok pozisyonda kontrataklar, set hücumuna dönüştü.



TOP, KARA TAKILINCA...

14’te Dicko’nun şutunda top kısa düştü, Zeffane hareketlendi. Kara takılan topu, kalesini zamanında terk eden Günay, yerde kaysa da uzaklaştırmayı başardı. 19'da Ümit Öztürk, çizgilerin yeniden belirginleşmesini isterken, akabinde çalışmalar başladı. Bu arada, kısa bir önce önce sarı kartla cezalandırılan Mehdi ile hakem arasında bir konuşma geçti. Sadık, Öztürk ile Mehdi’ye yönelik yaptırımın gerekçesini görüştü. 



OFSAYTLARI KİM GÖRECEK?

Görevlilerin yoğun gayretleri sonucu ceza sahası çizgileri ortaya çıktı; fakat orta saha ve kale sahası çizgisi çok net değildi. Görüş açısının düşmesi sebebiyle, Video Yardımcı Hakem (VAR)’ın ofsayt çizgilerini de çekememe durumu ortaya çıktı. İki ekibin file bekçileri Ertaç Özbir ile Günay Güvenç’i de zorlu, bir o kadar da riskli anlar bekliyordu. 



SADIK KAFASINI ÇALIŞTIRAMADI

22’deki korneri Mounir kullandı, Sadık kafayı vurdu, top üstten auta gitti. 27’de sağ kanattan ceza alanına doğru sarkan Furkan Soyalp, Gameli’nin acemice müdahalesiyle yerde kaldı. Tehlikeli noktadaki serbest vuruşta Maxim, penaltı noktasına yuvarladı. Muhammet Demir’in gelişine, sert şutunda Ertaç dikkatliydi. 31'de Ümit Öztürk, orta saha çizgisinin belirginleştirilmesini tekrar talep etti.



BU KEZ PENALTI 

Yeni Malatyaspor, 42’de penaltı kazandı. Sağdaki serbest atışta Mounir, arka direğe ortaladı. Hareketlenen Semih, Oğuz Ceylan ile mücadelesinde ayakta kalamadı. Hakem bir süre VAR’la konuştu ve görüntüyü izlemek için kenara yöneldi. Beyaz noktayı işaretleyen Ümit Öztürk, Semih’i düşüren Oğuz’a da sarı kart gösterdi. 



GAZİANTEP’TE YİNE MALOK VAR!

İşin ilginci, Ümit Öztürk’ü VAR’a çağıran, tartışmaların odağındaki bir isimdi. Göztepe karşısında, Sadık’ın, ceza alanında topu sol eliyle oynadığı penaltı pozisyonunda, Kerim Alıcı, Hafez’e dirsek atmıştı. Buna rağmen Cüneyt Çakır’a tavsiyede bulunmayan ya da bulunamayan Emre Malok, Gaziantep’te de VAR hakemiydi!



MOUNIR KAÇIRDI; AH ADEM AH!

45+2'de, +7’lik duraklamaları gösteren tabela kaldırıldı. 48,22’nci dakikada topun başına gelen Mounir, üst direği nişanladı. Yerden sekip havalanan topa da kafasıyla bir hamle daha yaptı; ama çerçeveyi tutturamadı. Gözlerin arandığı Adem için “Kulübeden gereksiz kart görmesen şimdi penaltı golünü atmıştın” yorumları yapıldı.



İKİNCİ YARI BAŞLAMADI

İlk yarıda özellikle duran toplarda ve uzun paslarda, her iki taraf da etkili oldu. Soyunma odasından dönüşte Ümit Öztürk, topu karla kaplı çimler üzerinde sektirdi, zeminin durumunu kontrol etti. Futbolcuların sağlığını da gözeten hakemler, oyuncularla diyalog halindeydi. Öztürk, teknik adamlar Sumudica ve Erol Bulut’un yanı sıra, temsilci ile de konuştu. Bu trafiğin ardından önce hakemler, sonra futbolcular, soyunma odasına gitti.



GÖZ, GÖZÜ GÖRMEDİ

İkinci devresi oynanamayan müsabakanın 45 dakikalık özetine gelince... Beraberlik havası hâkimdi; lakin gol atanın da galip gelebileceği bir maçtı. Tabir yerindeyse göz, gözü görmedi! Futbolcuların çoğu, “kardan adam”a dönüştü! Ağırlaşan zeminden ötürü top isabetli gitmedi ki, çok fazla faul ve taç atışı izlendi. 



DICKO YETERSİZ

Yeni yüzlerden Mehdi henüz ilk maçında “İş yapacak” izlenimi uyandırdı. Aabid’in biraz daha ofansif oynaması gerekiyor. İleride çoğalmayı bir türlü başaramayan Sarı-Siyah-Kırmızılılarda, Dicko’nun yetersizliği ortada. Tetteh yokken forvet takviyesi şart. 10 numara eksikliği de bariz şekilde göze çarpıyor. 



GAMELİ ÇOK DENEYİMSİZ

İlk devrede Furkan’a dengesiz bir sertlikle giren Gameli, çok tecrübesiz ve her an penaltıya davetiye çıkarabilir. Ona yüklenenlerden nasibini her fırsatta; Hafez, Sadık ve Semih de alıyor. 



11 HAFTADIR GALİBİYET YOK

15 puanla 20’inci ve son basamakta olan Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, Süper Lig’de tam 11 haftadır üç puan yüzü göremiyor. Bu süreçte 8 mağlubiyet ve 3 beraberlik içeren kötü bir performans sergilendi. 22’nci haftadaki misafir ise 21 Ocak’ta Beşiktaş olacaktı. Ancak son karar, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF)’de...