dore okulları
Malatya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2420.3
  • BIST
    9710.24
  • BTC
    66407.4$

Kaplan neden dibe vurdu?

24 Mayıs 2022, Salı 06:20
Kaplan neden dibe vurdu?
 




-    Yeni Malatyaspor, rekorları tersten yazdı!

-    İşte, çöküşü hızlandıran yanlış adımlar...

-    Başkan Adil Gevrek hangi hataları yaptı?

-    8 sezonda kaç teknik adamla çalışıldı?

-    Camia, neden mali genel kurulu bekliyor?




Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, kulüp tarihinin 31’inci yılında, 2017 yılında “merhaba” dediği Süper Lig’e veda etti. 2019-20 sezonunda pandeminin, geçtiğimiz sezon da İrfan Buz’un imdada yetişmesi ile küme düşmekten kurtulan Kaplanlar artık Spor Toto 1. Lig'de mücadele edecek. Malatya futboluna 11 yıl sonra Süper Lig kapılarını açarken Avrupa kupaları heyecanı da yaşatan Sarı-Siyah-Kırmızılılar, neden bu hallere düştü? Özet bir fotoğraf çektik...



EKSİ AVERAJ İLE PLAKA YAZILDI

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, Süper Lig'de, elim bir trafik kazasında yitirdiğimiz Konyaspor'un milli futbolcusu, merhum Ahmet Çalık’ın isminin verildiği 2021-22 sezonunu, 20 puan ile 20’nci ve son basamakta tamamladı. 27 gol atan, 71 gol yiyen ve eksi 44 averaj ile şehrin plakasını yazan (!) Kaplanlar, Türkiye'nin en üst seviye futbol liginde beş sezon tutunabildi. 



10’UN REKORU ZOR TEKRARLANIR

32. haftada, evinde Giresunspor'a 1-0 mağlup olan Yeni Malatyaspor, bitime 6 hafta kala, 10 Nisan 2022 tarihinde Spor Toto 1. Lig'e düşmüştü. 2019-20’yi 32 puan ile 16. sırada bitiren Sarı-Siyah-Kırmızılılar, ligden düşmenin kaldırılmasıyla derin bir nefes almıştı. 38. ve son haftada “formalite” niteliğindeki Fenerbahçe karşılaşmasında da sahasında 5-0 yenilen Malatyaspor, çok kötü bir istatistiğe imza attı. 4 Mart’taki, 1-0’lık Adana Demirspor galibiyetinden sonra hiç kazanamayan Malatya temsilcisi, peşinden çıktığı 10 sınavı da kaybetti. Süper Lig tarihinde üst üste 10 kez yenilerek tekrarlanması güç bir rekor kırdı!



İŞLER, NE OLDU DA TERSİNE DÖNDÜ?


Kaplanları, 2016-2017’de, TFF 1. Lig'de ikinci yapan İrfan Buz, Malatya futbolunu da 11 sezon sonra Süper Lig'e taşıyan hocaydı. 1986'da, Malatya Belediyespor adıyla kurulan kulübün 31'inci yıl dönümünde tarihe geçen 54 yaşındaki deneyimli çalıştırıcı, çok zorlu bir süreçte kolları yeniden sıvamış ve Malatya’yı, geçtiğimiz sezon ligde tutmuştu. “Kurtarıcı” gözüyle bakılan İrfan Buz, doğru tercih olduğunu ispatlamıştı. 17 Haziran 2021’de başlayan yaz transfer dönemi, 9 Eylül’de kapandı. Bu süreçte Yeni Malatyaspor, kadrosuna tam 19 futbolcuyu dahil etti. Teknik direktörlük koltuğunda ise İrfan Buz oturmayı sürdürdü. Peki, ne oldu da işler tersine döndü? 



ŞOVMEN SUMUDICA İLE YIKIM

5 maçlık mağlubiyet serisinin akabinde İrfan Buz ile yollar ayrılırken takım, 9’uncu haftada şovmen Marius Sumudica’ya emanet edildi. Biz, “Paragöz” Rumen teknik adam ile yol yürünemeyeceğini bu sayfalardan dilimiz döndüğünce birçok kez anlatsak da dinletemedik! 2021 yılı ekim ayının 16’sında, deplasmandaki 2-0’lık Adana Demir ile Malatya’daki 2-1’lik Altay galibiyetleri bazılarının gözüne perde indirdi! Ardından, 9 yenilgi ve 4 beraberlik ile uğurlandı Sumudica... Üstelik devre arasında 6 oyuncu ile ipler koparken, onun ısrarıyla 7 transfer gerçekleştirilmişti. 



“BÜYÜK” BİR YANLIŞ DAHA!

Sumudica sonrasında daha büyük bir yanlış yapıldı. Futbolcu ve teknik sorumlu unvanlarını alan kaptan Adem Büyük, ağır sorumluluğunu iki yenilgi ve bir beraberlik ile taçlandırdı! 4 Mart’taki 1-0’lık Adana Demir zaferiyle Malatya’ya “merhaba” diyen Cihat Arslan’ın payına da peş peşe tam 10 mağlubiyet düştü! Onun problemlerle dolu bu güç döneminde maddi sıkıntılar iyice artarken, alacakları ödenmeyen 12-13 oyuncu da aynı anda gitti. Hal böyle olunca genç futbolcular, acı bir tecrübe kazandı.



NEDEN BU HALLERE DÜŞÜLDÜ? 

2010'da, tüzükle adı Malatya Belediyespor'dan “Yeni Malatyaspor”a evrilen kulüp, o zamanlar sportif ve mali açıdan kötü bir durumdaydı. Kulübün 5'inci yaşı, Adil Gevrek'e de “Başkan”lığı getirmişti. Gevrek; ilk yılında, 2. Lig Beyaz Grup'ta şampiyonluk yaşarken, TFF 1. Lig'de de play-off potasından dönüldü. 3'üncü senede, Süper Lig'in başkanları arasına girdi. 2017-18’i 10'uncusu olan Malatya, Gevrek'in Avrupa kupaları hedefine de 5'inci olarak 2018-19’da ulaştı. Çıta bu denli yükseğe konulmuşken, neden bu hallere düşüldü?



8 SEZONDA 14 TEKNİK DİREKTÖR


Haziran 2014'te seçilen Başkan Adil Gevrek; Mustafa Uğur, Feyyaz Uçar, Yücel İldiz, İrfan Buz (iki kez), Ertuğrul Sağlam, Erol Bulut, Sergen Yalçın, Kemal Özdeş, Hikmet Karaman, Hamza Hamzaoğlu, Sumudica, Cihat Arslan’ın yanı sıra “Sportif Direktör” Ali Ravcı ile “futbolcu ve teknik sorumlu” Adem Büyük’ü sayarsak, 8 sezonda 14 farklı teknik direktörle çalıştı. Bu denli bir hoca sirkülasyonunun hiçbir fayda sağlamadığı ortada ki, bu gerçeği Yeni Malatyaspor da bizzat test etti. 



ŞİMDİ HESAP KİTAP VAKTİ...

Transferdeki hatalar silsilesi de cabası! İşin yönetilememe ve para konusu, 300 milyon TL’ye ulaştığı belirtilen borç ise bambaşka bir yazı konusu... Gözler şimdi; 24 Nisan'daki olağanüstü seçimli kongrenin, mayıs ayındaki mali genel kurul nedeniyle ertelenmesi ile önemi daha da artan kritik toplantıya çevrildi...