dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.09
  • ALTIN
    2308.8
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70683.14$

Kaplan'da görüntü var, ses yok!

25 Ağustos 2019, Pazar 18:24

 

(Sesli Makale)

Spor Toto Süper Lig'de, Cemil Usta sezonuna 3-0'lık Başakşehir galibiyetiyle giren Yeni Malatyaspor, Trabzon'da kaybetti: 2-1. Kaplanlar, iyi oynadığı Karadeniz'de, Abdülkadir Ömür ile Portekizli Pereira'nın gollerine engel olamadı. Malatya ekibinin sayısı, 77'de oyuna dahil olan Eren Tozlu'dan 89'da geldi. Bu mağlubiyete rağmen, futbolcuların birçoğunun performansını yükseltmeye başladığı görüldü. Gökhan Töre'nin sakatlığı ise üzdü. Sarı-Siyah-Kırmızılılar,  1 Eylül'de Alanyaspor'u ağırlayacak.

18

İLK 11'DE SADECE 2 YENİ İSİM

Teknik direktör Sergen Yalçın, Spor Toto Süper Lig'in 1'inci haftasında, evlerindeki 3-0'lık Başakşehir galibiyetinin 11'inde tek değişikliğe gitti. Genç teknik adam, sakatlığı nedeniyle Murat Yıldırım'dan yararlanamadı. Tunuslu Ghaylen Chaaleli'yi de yedek soyundurdu. Murat'ın yerine, Başakşehir zaferinde sonradan şans yakalayan Brezilyalı Guilherme 11'e girdi. Tunuslu sağ bek Issam Chebake de sağlık probleminden ötürü forma giyemedi. Geçen sezonun 34. ve son haftasında, Malatya'da Bursaspor'a 2-1 kaybedildiği gün kırmızı kart gören Mustafa Akbaş 18 kişilik listedeydi. Aynı karşılaşmada ikinci sarıdan kırmızıyyla ihraç edilen Ekvadorlu Arturo Mina da cezasını tamamladı ve adını 11'e yazdırdı.

17

10'UN ADI YİNE DEĞİŞTİ!

4-2-3-1 oyun sisteminde eldivenler, Beninli Fabien Farnolle'e emanet edildi. Defansın solunda Erkan Kaş, sağında Fransız Le Havre'dan alınan Özer Özdemir der döktü. Göbekte Zimbabveli Teenage Hadebe ile Mina yer aldı. Hollandalı Mitchell Donald ile Robin Yalçın ikinci bölgenin yükünü omuzlayan isimlerdi. Hücum hattının sağında Kongo asıllı Fransız Thievy Bifouma, solunda Fildişi Sahilili Moryke Fofana seyredildi. Guilherme “10 numara”ydı. İleri uçta Makedon Adis Jahovic izlendi. 18'i, Ufuk Ceylan, Mustafa, Gökhan Töre, Ahmed Ildız, Chaaleli, Rahman Buğra Çağıran ve Eren Tozlu tamamladı.

16

FUTBOLCULAR KENDİNİ BULMAYA BAŞLADI

Zor bir maç, Trabzon deplasmanları kolay değildir. Bu tür, taraftar baskısı altında oynanan mücadeleler işleri elbette daha da zorlaştırıyor. Sezona iyi bir skorla “Merhaba” diyen Kaplanlar açısından çıkışı devam ettirmek ehemmiyetliydi. Öyle ki, hemen her futbolcu, her geçen gün daha da iyi duruma geliyor. Fizikî güç ve oyunsal anlamda gözle görülür gelişmeler mevcut. Halihazırdaki oyuncular ve takıma gecikmeli katılan futbolcular kendilerini bulmaya ve ekibe uyum sağlamaya başladı. Bunların tümü tabi ki, Yeni Malatyaspor adına artılar... Karadeniz'e kazanmak için gelen Kaplanlar, kritik randevunun başlarında da bu isteğini ortaya koyan bir performans sergiledi. Sahada iyi bir görüntü veren Sarı-Siyah-Kırmızılıların gayesi de Malatya'ya iyi bir neticeyle dönmekti.

15

SERGEN YALÇIN ETKİSİ...

Futbolda sonuçlar hiç belli olmuyor ki, günlük iniş-çıkışlar ve oyuncuların her sınava bakışı farklı oluyor. Temaslı ve agresif futbol, oyun karakterini birçok kez değiştirebiliyor. Sergen Yalçın'ın aşıladığı ruh, savaşçı kimlik ve rakibi iyi kontrol etmek gibi faktörlerde şimdiden kendini belli ediyor. Analizleriyle Trabzon'un iyi çalışıldığı de net şekilde ortadaydı. Her an tabeladaki rakamları farklı yazabilecek oyuncu topluluğuna karşın, her Malatyasporlu çok dikkatiliydi. Bu yeteneklere karşı da sıkı tedbirler alındı. Skoru ise futbolcuların yeşil zemindeki azmi belirledi.

14

İLK YARIDA KIYASIYA MÜCADELE

Koray Gençerler'in düdük çaldığı Trabzon'da, kıyasıya bir mücadele hâkimdi. Neredeyse başa baş geçen oyunda rakamlar da bunu doğruladı. Kaplanlar oynama yüzdesinde 48'e 52 geride olmasına rağmen 1'i isabetli toplam attığı 6 şutla Trabzonspor'dan üstündü. Ev sahibinin bu alandaki istatistikleri 1'e 5 olarak gerçekleşti. İsabetli paslarda 170'e 192'yle Ünal Karaman'ın öğrencilerine geçilen Sergen Yalçın'ın taleberinin attığı 3 kornere, sadece 1 yanıt gelebildi. Yalnız Yeni Malatya'nın, o da bir kez ofsaytta kalması, temponun çok fazla yükselmediğinin ispatıydı.

13

RAKİBE YAKIN VE TEMASLI OYUN ANLAŞIYI...

Doğunun Kaplanları, Sergen Yalçın'ın da direktifiyle rakibine yakın ve temaslı oynadı. Ancak bu, Abdülkadir Ömür'ün gol pozisyonunda fayda etmedi. Çünkü Arjantinli Jose Sosa topu ayağının altından çevirdiğinde tam 3 Malatyasporlu futbolcu oyundan düştü. Tangocu, futbol gerçekleri göz önünde bulundurulduğunda, büyük bir oyuncu ve gerçek bir oyun kurucu olduğunu kanıtladı. Malatya ilk 45'in tamamında Bordo-Mavililerin üzerine yüklendi. Sosa'ya da sarı kart gösterilmesi sağlandı ki, bu, Ünal Karaman'ın da kafasını epeye karıştırdı.

12_1

İLK YARININ TEMPOSU İDARE ETTİ!

İlk yarının temposu yoktu, belirli bir havada oynandı. Bu yüzden ikinci 45, futbolseverler tarafından meraklı beklendi. Uzun bir müddet Malatyaspor etkiliydi. İlk 25'te Trabzon'un akın geliştirmesine olanak tanınmadı. AEK yorgunu Trabzonspor'un, kalesine gelmesine izin verdiği takdirdi Malatyaspor önünde yorulacağı öngörüldü. Sarı-Sarı-Siyah kırmızılılar, soyunma odasına girişe yakın gelen gole cevap vermek isteyecek ki, kadrosunda, tehlikeli ve hızlı isimleri de vardı.

11_1

FOFANA VAR, BIFOUMA VE GUILHERME YOK!

Bireysel formlara değinirsek... Jahovic ile birlikte Konyaspor'dan transfer edilen Fofana top ayağında çok iyi işler yapabiliyor. Fildişi Sahilili yıldızın bir de çok kritik bir akında ismi duyuldu; ama “Gol” sesini uzak kalındı! 25'te Trabzon ceza alanına giren Fofana, Uğurcan Çakır ile bire birde şutunu attı; ama Uğurcan gole izin vermedi. Bifouma ise ilk 45'te vasatı aşamadı ve dolayısıyla çok sahne alamadı. Guilherme'nin ise zamana ihtiyacının olduğu gerçeği yadsınamaz bir gerçek...

10

SOSA'NIN OYUN GÖRÜŞÜ PLANI BOZDU!

İlk 45'in son 10 dakikasında ev sahibinin baskısı arttı. Sosa'nın oyun görüşü, tekniği ve yeteneklerinin birleştiği Abdülkadir'in zekası, bu futbolcunun kısa boyuna rağmen kafa vuruşuyla skor, 1-0'a taşındı. Haliyle Kaplanların moralini bozdu. Oyun görüşü ve tekniği, kısa boyuna rağmen kafa vuruşu 1-0'ı getirdi. İkinci perdedeki beraberlik sayısı arayışları izlendi.

1_19

GÖKHAN TÖRE'NİN SAKATLIĞI HESAPTA YOKTU

Sergen Yalçın ritmi artırmak için 67'de Guilherme'nin yerine Chaaleli'yi, Robin Yalçın'ın yerine de Gökhan Töre'ye fırsat sundu. 69'da Fofana'nın denemesinde, Trabzonsporlulardan seken meşin yuvarlak, direkten kornere çıktı. Gökhan Töre ise sadece 10 dakika oynadıktan sonra sakatlanınca 77'de kenara geldi. Kalan sürede Eren Tozlu boy gösterdi. 1 dakika sonra ise fark 2'ye yükseldi. Yusuf Sarı'nın asistinde Portekizli Joao Pereira'nin adı anons edildi: 2-0. Eren Tozlu, Trabzonspor'un “Tam kazandım” derken tribünleri 89'da endişe sevk etti: 2-1. Fakat tüm çabalara karşın tabeladaki rakam aynı kaldı...

 2_13

3_12

4_6

6_5

7_4