dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.66
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2507.1
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    61865.01$

Malatya topla oynamayı sevmedi!

27 Aralık 2020, Pazar 16:13

 

 

 

 

  • Yeni Malatyaspor'un Kongolusu yine yok
  • Perulu yıldız transfer hâlâ affedilmedi
  • Hamzaoğlu'ndan ilk 11'de tek değişiklik
  • Kaplan'ın Ganalısı, bu sezon ikinci golünü attı
  • Topa %63 oranında sahip olundu; ama!
  • Kaplan, bu sezon Malatya'da ilk kez yenildi
  • İstatistikler, çarpıcı gerçeklere ışık tuttu
  • 3 puanı, topla daha çok oynayana vermiyorlar!
  • Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...

 

Süper Lig'de evinde oynadığı 6 karşılaşmada 4 galibiyet ve iki beraberlik alan, Ziraat Türkiye Kupası'nda da hep kazanarak üç tur geçen Yeni Malatyaspor'un iç sahadaki 9 maçlık yenilmezlik serisi sona erdi. Süper Lig'in 15'inci haftasında BB Erzurumspor'u ağırlayan Kaplanlar, lig sonuncusuna, dramatik bir şekilde 3-1 kaybetti. İşin daha da ilginci, bu sezon topla oynama yüzdesinde rakiplerinin epey gerisinde kalan Sarı-Siyah-Kırmızılıların, BB Erzurumspor karşısında %63'e %37'lik oranla bu alanda çok üstün olmasına rağmen üç gol yemesiydi. Malatya temsilcisi, 2 Ocak 2021 tarihinde Ankaragücü'nün misafiri olacak.

K_192

LUKOKİ YİNE YOK, 11'DE TEK DEĞİŞİKLİK

Sakatlığı düzelen Jody Lukoki'nin de esame listesinde yer alması bekleniyordu; ancak Kongolu yine yoktu. Disiplinsiz davranışları nedeniyle kadro dışı bırakılan ve affı konuşulan Perulu Christian Cueva konusunda da bir gelişme olmadı. Son olarak Alanya'daki 1-1'lik beraberlikte yedek soyunan, 46'da Olcay Şahan'ın yerine oyuna giren Ganalı Benjamin Tetteh, bu kez 11'deydi. Teknik direktör Hamza Hamzaoğlu'nun, Alanya randevusunun 11'ine göre tek değişikliği de bu oldu.

L_152

ÜÇ ŞUT DENEMESİNDE DE GOL ÇIKMADI

Yeni Malatyaspor ilk şutunu Semih Kaya ile atsa da Kayacan Erdoğan yumuşak gelen topta zorlanmadı. 5'te, Burundili Youssouf Ndayishimiye uzaklardan şansını denese de top, kale direğini sıyırarak az fakla auta çıktı. Kısa bir süre sonra Adem Büyük'ün vuruşunda yerden seken top Kayacan'da kaldı. 25'inci dakikada BB Erzurumspor'un kontratağını Gabriel Obertan'a bilinçli olarak faul yaparak kesen Ganalı Afriyie Acquah, bir sarı kartın ne kadar gerekli görüldüğünü ispatladı. Top rakip yarı alana geçtiğinde iki takımın savunması da ortaya çizgiye doğru çıkarak alan daralttı.

M_450

KORKUTAN ÇARPIŞMA!

Obertan, Acquah'a çok sinirlenmiş olacak ki, 27'de Adem Büyük'ü hınçla yere indirdi! Serbest atışta, Yeni Malatyaspor kaptanının kullandığı ve ceza sahasına kavisli gelen topta Kayacan yumruklarına başvurdu. Aynı anda havaya sıçrayan Kubilay Kanatsızkuş, aldığı darbenin de etkisiyle çimlere yığıldı. Genç santforun kafasının soluna buz tedavisi uygulanırken, ayaklanamayan Kayacan kenara gelmek zorunda kaldı. Sağ omzunu tutan deneyimli file bekçisi, 33'te görevi bıraktığı Batuhan Ünsal'a başarılar diledi. Başının acıyan bölümünü tutan Kubilay ise devam edebildi. Oyunun duraklamasını fırsat bilen Hamza Hamzaoğlu ise Faslı sağ bek Issam Chebake'yi yanına çağırarak yeni düşüncelerini iletti. İkili arasındaki hararetli konuşma dikkat çekiciydi.

N_254

BB ERZURUM'UN SERT OYUNU...

BB Erzurum'un 34'teki ilk ve isabetli de olan şutunu atan isim; Umut Bulut ve Chebake'nin perdelemeye çalıştığı Arvydas Novikovas oldu. Ertaç meşin yuvarlağı iki hamlede kontrol etmeyi başardı. 35'te iki Yeni Malatyasporlu futbolcu sakatlık geçirdi. Hasan Hatipoğlu, hava topunda Tetteh'e dirseğiyle temas etti. Atağın devamında Adolphe Teikeu, ceza sahasında sol ayağıyla topu uzaklaştırmak isterken Adem'in sakatlık geçirmesine yol açtı. Hasan da oyun durunca sarı kart yaptırımına uğradı.

O_79

MESUT BAKKAL'DAN 5'Lİ SAVUNMA

Vakit ilerledikçe Kaplanlar, oyunu domine etme gayretindeydi. Hüseyin Çimşir'in akabinde göreve gelen Mesut Bakkal ile ilk sınavına çıkan Dadaşların 5'li defansı, birçok bölümde, kendi yarı alanında çizgi haliydeydi. Hafez'in 43'te kullandığı kornerde, ön direkteki Adem Büyük, Osman Çelik vücut dengisini bozmasına rağmen kafasını azattı; fakat çerçeveyi tutturamadı.

P_30

NE YAPTIN ERTAÇ?

Son taktik çalışmada futbolcularına rehavet uyarısında bulunan Hamza Hamzaoğlu haklı çıktı. Yeni Malatyaspor yarı alanında neredeyse hiç görünmeyen BB Erzurumspor, ilk kornerinde gole ulaştı. 44'te, Emrah Başsan'ın soldan köşe atışında Ricardo Gomes yükseldi: 0-1. Kaleyi korumak için soldan sağa dizilen Chebake, Zimbabveli Teenage Hadebe ve özellikle de Semih, ilginç bir beden diliyle zamanlama hatası yapan ve topu tokatlayamayan Ertaç'a baktı. Deneyimli eldivenin yaptığına pek bir anlam veremedi! Topu ağlardan çıkaran Chebake de üzgün olduğu kadar sinirliydi de...

R_13

POZİSYONLAR KAPLAN'DAN, GOL DADAŞLARDAN...

İlk yarının duuaklamalarında Adem Büyük'ün sol ayağına basan Obertan itiraz etse de Mustafa Öğretmenoğlu eliyle "3" işareti yaparak, daha önce de sert giren bu futbolcuya sarı kartını gösterdi. Sonlarda Tetteh soldan son çizgiye inerken kesmek istedi; ama Cenk Ahmet Alkılıç ayak koyarak tehlikeyi kornerle uzaklaştırdı. İlk 45'te 4 pozisyon bulan Yeni Malatyaspor, skor tabelasını değiştiremezken, BB Erzurumspor ilk köşe atışında üstünlük sayısnı kaydetti! Bu da koca 45 dakikanın özeti oldu.

S_16

HADEBE'DEN AKILCI FAUL

47'de Hadebe'den akılcı bir faul geldi. 2018-20 sezonları arasında Yeni Malatyaspor formasını giyen Hollandalı Mitchell Donald'ın derin pasında hareketlenen Emrah Başsan, ceza sahasına girecekken Zimbabveli, bu oyuncuyu arkadan koşarak yere serdi. Semih ve Chebake de pozisyona yakın olunca hakemin kararı Hadebe'ye sarı kart ve serbest vuruş şeklinde oldu. Yaklaşık 4 dakikalık beklemenin ardından topun başına gelen Emrah'ın vuruşunda baraja çarptı. Seken topta soluna uçan Ertaç kıvrak davranarak kontrolü sağladı.

T_6

GANALI YILDIZDAN BU SEZON İKİNCİ GOL

53'te kameralara da yansıyan görüntüsüyle düşünceli olduğu gözlenen Hamza Hamzaoğlu'nun, çözüm arayışında olduğu belliydi. 55'te neredeyse tüm takım hücuma çıkarken, geride bir tek Hadebe'nin kalması, Yeni Malatya'nın yenilgiyi kabul etmeyeceğinin en somut işaretiydi. İleride bir tek Gomes'i görevlendiren Mesut Bakkal ise kontratağı yeğledi. Bu sezon Süper Lig'de, BB Erzurum maçına dek 1.103 dakika oynayan ve bu alanda Kaplanlarda zirveye çıkan Acquah, 62'de muhteşem bir gol attı. Donald'tan şık çalımlarla sıyrılan Ganalı, ceza sahası dışından şutunu attı, sağına giden top ile Batuhan'ı mağlup ederken, bu sezon Süper Lig'deki ikinci golünün sevincini yaşadı. Bu pozisyonun biraz öncesinde Adem Büyük'ün iki ayağına çift dalan Cenk Ahmet sarı kartla cezalandırıldı. 65'te soldan Adem içeriye kesti. Alpıpasta Kubilay dokunamayınca mutlak bir gol fırsatı değerlendirilememiş oldu.

U_2

HATALAR ZİNCİRİ...

Dalgınlıklar pahalıya maloldu. Golün sahibi Acquah savunmaya gelerek sol kanattan ileriye çıkan Karim Hafez'i görmek istedi. Mısırlı sol bekten önce davranıp topu kapan Emrah, boşluğu çok iyi tespit etti. Chebake, eski takım arkadaşı Donald'a yetişemezken Hollandalı ile bire birde Ertaç açıyı kapatmaya çalışsa ve sol eliyle tokatlasa da 67'de topun ağlara gidişine engel olamadı: 1-2. 71'de Chebake'in hatalı pasıyla gelişen Erzurum akınında Novikovas, sağdan kaçtığı bölümde unutulan Obertan'ı düşündü. Ertaç'ın bu kez yapabileceği fazla bir şey yoktu: 1-3.

V_11

SİNİRLER GERİLDİ, KAPTAN AGRESİFLEŞTİ

Tabelada 1-2 yazarken Olcay Şahan, Fildişi Sahilili Moryke Fofana ve Zeki Yavru'yu yanına çağıran; ama BB Erzurum'un üçüncü golüyle biraz duraksayan Hamza Hamzaoğlu'nun ilk hamlesi 72'de geldi. Umut, yerini Olcay'a bıraktı. Zaman geçtikte sinirlerin gerildiği; Adem Büyük'ün, günün kahramanı Emrah'a 72'de arkadan yaptığı faul sonrasında gördüğü sarı kart pozisyonunda net bir şekilde ortaya çıktı. 73'te sağ  açıktaki Olcay güzel kesti, altıpasın sadece birkaç metre dışında, sol çaprazdaki Fofana net bir şansı harcadı.   

Y_12

SEYİR ZEKVİNE GALİBİYET VERMİYORLAR

Bir gol atan, bir de yediren Acquah, görevi 75'te Fofana'ya devretti. 76'da günün vasatlarından Chebake, kenara gelirken Zeki'nin elini sıktı. Hareketli oyun ve bol pozisyonun olduğu ikinci 45, ilk devrenin tam tersi bir seyir zevki sundu. Tüm riskleri alan Yeni Malatyaspor'da Semih bile ileriye çıkıp gol arayarak forvet oldu! 90+3'te Semih indirdi, sağ çaprazdaki Tetteh, yerden Batuhan'ın sağına yollasa da isabet yoktu. Ganalı gibi Ertaç, Umut, Kubilay, hatta Adem'in performansı da yeterli değildi... Sanırım Malatya'da hissedilen soğuk, onları da vurdu!

Z_50

OYNAYANA DEĞİL, ATANA 3 PUAN!

Asıl gerçek, istatistiklerde görüldü. Süper Lig'in ilk haftasında, Fatih Karagümrük'e, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 3-0 mağlup olan Yeni Malatyaspor, o gün topla oynamada yüzde 65'e 35'lik ezici bir üstünlük kurmuştu. Sonraki haftalarda topu daha çok rakiplerine bırakan, meşin yuvarlağı koşturmak ve sürekli peşinden gitmek yerine kaptığı anları iyi değerlendiren bir Kaplan vardı... Bu sezon 18 Eylül'de Malatya'daki 1-1'lik Göztepe beraberliğinde %51'lik ve 28 Kasım'da, Gaziantep'teki 2-2'lik sonuçta %52'lik topla oynama yüzdesi de galibiyet için yeterli olmamıştı... Özetle; futbolda topu ayağında daha çok tutan değil, onu filelerle kucaklaştıranlara üç puan veriyorlar!