dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.49
  • EURO
    34.84
  • ALTIN
    2496.7
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63849.19$

Malatya’da sezon sonu!

19 Şubat 2022, Cumartesi 16:20
Malatya'da sezon sonu!


-    Yeni Malatyasporlular, neyi protesto etti?

-    İlk 11’de kaç değişiklik yapıldı?

-    Adem Büyük, neden bir ilki yaşadı?

-    Kaplanların oyun sistemi nasıl oldu?

-    Sadık’ın pozisyonunda penaltı VAR mı?

-    181 gün sonra oynayıp, golü atan isim kim?

-    Yeni Malatya Stadyumu’nda “İstifa” çağrısı!

-    23 Şubat’ta, hangi deplasmana çıkılacak?

-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...




Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, 2016-17 sezonunda yükseldiği Süper Lig’e, adım adım veda ediyor. 26’ncı haftada FTA Antalyaspor'u misafir eden Kaplanlar, 2-1 kaybetti. Galibiyet hasreti 15 maça çıkan, bu süreçte sadece 4 beraberlik alabilen Sarı-Siyah-Kırmızılılar, 16 puan ile 20’nci ve son basamakta. Malatya temsilcisi, 22. haftanın erteleme maçında, 23 Şubat’ta Gaziantep FK deplasmanına çıkacak. İlk yarısı oynanan; ama yoğun kar yağışı ve olumsuz saha koşulları nedeniyle ertelenen karşılaşma, kaldığı dakikadan, Kalyon Stadı'nda, saat 20.00'den itibaren devam edecek.



İLK 11’DE DEĞİŞİKLİK YOK

Sağ arka adalesinde orta derecede yaralanma ve ödem bulunan Ganalı Benjamin Tetteh yine yoktu. Rumen teknik adam Marius Sumudica’nın gidişiyle “Futbol Sorumlusu” olan Adem Büyük, 13 Şubat’ta, Sivas’ta 1-0 mağlup olunduğu gün tercih ettiği 11’i bozmadı. 



SAHA DİZİLİŞİNDE İSTİKRAR

Adem Büyük, 4-2-3-1 oyun sisteminden vazgeçmedi. Eldivenleri Ertaç Özbir giydi. Geri dörtlüde sağdan sola; Cezayirli Mehdi Zeffane, Sadık Çiftpınar, Arjantinli Gaston Campi ve Tunuslu Oussama Haddadi vardı. Onların önünde, Ganalı Godfred Donsah ile Nijeryalı Okechukwu Azubuike ter döktü. İleri uçtaki Malili Nouha Dicko’ya orta sahada, sağdan sola; Mustafa Eskihellaç, Kenan Özer ve Fas asıllı Fransız Mounir Chouiar destek verdi.



TAKTİKLER “FUTBOL SORUMLUSU”NDAN

Takımlarından umudunu kesen Malatyasporlular, maça ilgi göstermedi. Yeni Malatya Stadyumu’nda, bir kısmı da sonradan giren 200-300 civarında futbolsever görüldü. Adem Büyük gibi Antalyaspor’da Nuri Şahin, hem “futbolcu” hem “teknik direktör” olarak görev üstlendi. Son motivasyon konuşmalarını yapan her iki takım da kendi yarı alanlarının ortalarında aynı anda kenetlendi. 



FUTBOLCULARDAN “MAAŞ” PROTESTOSU

Malatyasporlular, maaş alamadıkları gerekçesiyle, başlama düdüğünün ardından yaklaşık 20 saniye hareketsiz kaldı. Bu sırada topla ilk oynayan Antalyasporlular da kendi yarı alanlarında pas yaptı. Sahadakilere eşlik eden yedek kulübesinde herkes, omuz omuza, yan yanaydı. Ev sahibinin oyuncuları kısa bir süre sonra tekrar hareketlendi. Yönetimin ödeme sözünü yerine getirmediği, bu yüzden futbolcuların perşembe ve cuma günkü idmana çıkmadıkları ifade edilmişti.



SADIK’TAN “BÜYÜK” HATA

Kritik randevu, şok bir golle başladı. 7’nci dakikada, sağ bek Mehdi’nin soluna pasında Sadık Çiftpınar'ın ayağından kaçırdığı topu, ceza yayı içerisindeki Brezilyalı Luiz Adriano skora dönüştürdü: 0-1. Futbol hatalar oyunu; fakat böyle bir zafiyet, Adem Büyük'ü de fazlasıyla üzdü. Sağ elini alnına ve kaşlarının ortasına götüren tecrübeli isim, büyük hayâl kırıklığı yaşadı.



FİZİKİ MÜCADELE...

26'da, Haddadi'nin şutunun akabinde Adem, alkışlarıyla arkadaşlarını, bir başka ifadeyle oyuncularını motive etmeye çalıştı. İki takımın ikinci bölgesindeki oyuncular fiziki yönleriyle ön plana çıktı. Bu anlamda, yapılan pres ve alan daraltma önem kazandı. İlk golü yediren Sadık ilk yarım saatte üç kritik müdahalede yaptı ki, bunlardan ikisinde rakiplerinin, onun arkasında topla buluşma ihtimali çok yüksekti.



ŞANS ANI

Dakikalar 34’ü gösterirken, orta çizgide, merkez noktanın sağındaki Fernando, Ertaç'ın önde olduğunu görünce direkt kaleyi düşündü. Ertaç'ın son anda dokunduğu top, yan direğe de çarpıp kornere çıktı. 40’ta Ndao ile bire birde Ertaç, ayakları ve bacakları ile açıyı iyi kapatıp gole izin vermedi. İlk sarı kart yaptırımına, 41’de Kenan’a sert giren Fredy, haklı bir kararla uğradı.



PENALTI İSYANI

İlk devrenin bitiş düdüğüyle birlikte sinirli beden diliyle dikkati çeken ve çok gergin olan Sadık, soluğu 4'üncü hakemin yanında aldı. Teknik heyetin güçlükle sakinleştirdiği kaptan, soyunma odasının yolunu tuttu. Sadık bu tavırlarının akabinde sarı kartla cezalandırıldı. Lakin Luiz Adriano’nun, Sadık’ı itttiği pozisyonda penaltı düdüğünü çalmayan hakem Atilla Karaoğlan ve onu ikaz etmeyen Video Yardımcı Hakem (VAR) Erkan Engin iyi niyetli değildi. 45’te Doğukan Sinik fileleri sarssa da pozisyonun ofsayt olduğu belirlendi.



YİNE AYNI HAMLELER!

Adem Büyük ikinci yarıya, Sivas’takinin aynısı iki değişiklikle başladı. Donsah-Gabonlu Didier Ndong ile Kenan-Mısırlı Karim Hafez hamleleri, Sivas’ta 77 ve 83’de gerçekleştirilmişti. 52’de Antalyaspor ceza sahası karışsa da Mustafa ve Haddadi'nin vuruşları gol getirmedi.



ADEM, KENDİSİNİ OYUNA ALDI

Kararını veren ve seçimini yapan Adem Büyük, kendisini 55’inci dakikada Mustafa'nın yerine oyuna aldı. 59’da, Luiz Adriano, vatandaşı Fernando'ya gördü. Sambacının, Azubuike’nin set olma çabısına karşın, uzaktan sert şutunda Sadık'ın yanından geçen ve üst direğe çarpan meşin yuvarlak ağlarla buluştu: 0-2.



“BÜYÜK” FIRSAT KAÇTI

69’daki korneri Mounir kullandı. Oluşan karambolde, en son 6 pastaki Adem’in kafa vuruşunda atak, autla sonuçlandı. 74’te Ndao'nun, Hafez’e faulüyle tehlikeli bir noktadan serbest atış kazanıldı. Mounir’den topu isteyen Adem’in vuruşunda barajı aşan top, üst direkten oyun alanına geri döndü. Hemen sonrasındaki kornerde ise Mounir kafasını çalıştıramazken, Boffin'i aşamadı. 81'deki kornerde bir tek Azubuike gerideydi; fakat bu akında da neticeye ulaşılamadı.



181 GÜN SONRA MÜTHİŞ GOL

Uzun süredir sakatlıklarla boğuşan Rahman Buğra Çağıran, 181 gün sonra formasına kavuştu. Son olarak 22 Ağustos 2021 tarihinde, Göztepe’ye İzmir’de 1-0 yenildikleri gün yalnızca 1 dakika süre alan Rahman, 84’te Mounir’in elini sıktı. 4 dakika sonra ise farkı 1’e indirmeyi başardı. Azubuike’nin servisinde sağ çaprazda topla buluşan Rahman, uzaklardan şansını denedi, Fedor Kudryashov’a ve üst direğe de çarpan top, Ruud Boffin’i kontrpiyede bıraktı. 1-2. Mert Miraç Altıntaş da 89’da Dicko ile yer değişti.



YÖNETİM İSTİFA SESLERİ

Malatyasporlu taraftarlar, uğranılan kötü sonuçlardan ötürü, doğal olarak Başkan Adil Gevrek ve yönetimini istifaya davet etti. Özellikle son bölümde protestolar artarken, olumsuz sloganlardan bazı futbolcular da nasibini aldı.



“EKİP RUHU” KAYBOLDU

Yeni Malatyaspor’da “ekip ruhu”nun kaybolduğu apaçık ortadaydı. Futbolcular elbette paralarını alamadıkları için haklı; ancak onlar mücadelesiyle herkesi utandırması gerekirken bitmiş ve tükenmiş bir topluluk vardı. Bu durum, istatistiklerde bariz şekilde kanıtlandı. İlk 45’te en çok mesafe kat eden futbolcu 5,80 km ile Donsah olurken, Antalyaspor'un bu alandaki ilk 5'i bile onu geçti. Öyle ki, Andrea Poli 6,44 km ile zirvede yer aldı.



YÜZSÜZ SUMUDICA

Bu kötü günlere zemin hazırlayan Marius Sumudica halen konuşuyor! Paragöz Rumen hoca, “Oyuncular antrenman yapmayı reddetti. Aylarca maaş almadıklarını düşünürsek, böyle bir grubu motive etmenin kolay olduğunu mu sanıyorsun? Hayır, kesinlikle değil” dedi. Sosyal medya hesabındaki açıklaması doğruluk payı içerse de yönetimin onunla ilgili ne denli vahim bir hataya imza attığı bir kez daha gün yüzüne çıktı!..