dore okulları
Malatya
22 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.17
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2506.6
  • BIST
    10895.25
  • BTC
    69709.5$

Malatya’da Rezerv Alan Dramı: Vatandaş Ne Yapsın, Nereye Gitsin?

01 Mayıs 2024, Çarşamba 09:18
Malatya’da Rezerv Alan Dramı: Vatandaş Ne Yapsın, Nereye Gitsin?

Sevgili okurlarım, bugün size Malatya’dan, deprem sonrası ilan edilen rezerv alanlar üzerinden gelişen trajikomik bir hikâye aktaracağım. Hani derler ya, “İşi gücü bıraktık, şimdi de rezerv alan peşindeyiz!” diye; işte tam da bu durumdayız.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nun basına yansıyan açıklamalarına göre, bu rezerv alanlar yönetim sürecinde ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Mülkiyet hakları hani nerede? Yok! Az hasarlı yapılar ne mi oluyor? Yıkılıyor! Vatandaşın, iş yeri sahiplerinin kafası mı karışık? Hem de nasıl!

Deprem sonrası rezerv olarak belirlenen bu alanlarda, sağlam ve az hasarlı yapıların yerle bir edilmesi, “Biz bu filmi daha önce de görmüştük” dedirtiyor. Bu yapılar neden yıkılıyor derseniz, cevabı muamma. Yıkım kararları öylesine bir kargaşa içinde ki, vatandaş “Evim sağlam ama yıkılacak mı, yoksa yıkılmayacak mı?” diye merak içinde.

Yeni Sanayi Sitesi’nde durum daha da vahim. Az hasarlı iş yerleri, ‘rekabet’ adına yerle bir ediliyor. Peki, bu iş yerleri sahipleri ne yapacak? Ürünlerini, teçhizatlarını nereye koyacaklar? Maalesef, bu soruların cevabı hâlâ muallakta.

Bu sürecin yönetilmesi gerekiyor, hem de acil! Ama nasıl? Şeffaflıkla, adil bir planlama ve iletişimle… Şeffaflık dediğimiz şey bazı yöneticiler için ne kadar zor olabilir ki? Vatandaşa net bilgiler vermek, onların kaygılarını bir nebze olsun hafifletmek bu kadar mı güç?

Deprem sonrası yeniden yapılanma, fiziksel inşadan çok daha fazlasını gerektiriyor. Adil, planlı ve öncelikle depremzede vatandaşları düşünen bir toplumsal iyileşme süreci bu. Ancak görünen o ki, bu süreçte herkes birbirine “Sen bilirsin” modunda.

Yöneticilerimizden ricamız, bu trajikomik duruma bir son vermeleri. Malatya’nın güzel insanları, daha fazla mağduriyet yaşamadan, huzur içinde işlerine, evlerine kavuşmayı umut ediyor.

Evet, sevgili okurlarım, Malatya’da işler yolunda gitmiyor. Umarız bu yazı birilerinin gözünü açar da, vatandaşın derdine derman olunur. Yoksa Malatya’da rezerv alanlar, rezerv dram alanlarına dönüşecek.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Çavuşoğlu
    01-05-2024 19:31

    Saygıdeğer Yiğit bey, çavuşoğlu mahallesi boztepe caddesinde tek katlı HASARSIZ evimde oturmaktayım. Rezerv alan hanerlerini incelerken, boztepe caddesinin üst kısmının brnimde evimin bulunduğu tek sıra alan da dahil edildiğini zar zor seçebildim. Çevre şehirciliğe gidip ada/parsel numaramı verip sorguladıklarında rezerv alanına dahil olduğumuzu teyid ettim. Çevre şehirciliktekiler evin Hasarsız bile olsa yıkılacak dediler. Yerine metrekaresi düşük daire verilir, bir miktarda borçlanırsın ya da sana raiç bedelden para teklif ederler, alır terk edersin dediler. Rakam vermediler. Tanıdık birine sordum, en fazla 500 ya da 600 bin verirler dendi. Depremden sonra tek katlı ve hasarsız olduğu için ve bakımsız olduğu içine 400 bin masraf yaptım. Elimizde avucumuzdakini de buraya harcadım. Şimdi soruyorum, ADALET mi bu ? Asgari ücretliyim ve 3 çocuk sahibiyim. Ölün diyorlar, tamam ölelim. Siz sağ kalın biz ölelim. Yalnız çaresiz bıraktığınız bir Babanın ölümü hiç iyi olmaz. Bunuda bilsinler istedim. Saygılarımla.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.