dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2326.4
  • BIST
    9072.61
  • BTC
    70506.08$

MALATYA’DAN GÖRKEMLİ BAŞLANGIÇ

18 Ağustos 2019, Pazar 21:15

 

(Sesli Makale)

Geçen sezonu 47 puanla 5. basamakta tamamlayan Yeni Malatyaspor, Spor Toto Süper Lig'de, 85 gün sonra taraftarlarının önüne çıktı. 26 Mayıs'ta, evindeki 2-1'lik Bursaspor yenilgisinin ardından UEFA Avrupa Ligi'nde 4 randevuya çıkan; ancak 3. Eleme Turu'nda turnuvaya veda eden Kaplanlar, Başakşehir'i ağırladı. Malatya temsilcisi, daha önce 1 beraberlik ve 3 mağlubiyet elde edip sadece bir gol atabildiği Turuncu-Lacivertlileri farklı devirdi: 3-0. İstanbul ekibinden ilk defa gol de yemeyen Sarı-Siyah-Kırmızılıların sayılarını Guilherme, Jahovic ile Fofona attı. Jahovic'e asist de yapan Brezilyalı Guilherme maçın adamıydı.  

İLK 11'DE TAM 5 DEĞİŞİKLİK

Teknik direktör Sergen Yalçın, UEFA Avrupa Ligi 3. Eleme Turu'nda, Malatya'daki 1-0'lık Partizan galibiyetinin 11'inde sakat ve cezalı futbolcuların çokluğu nedeniyle tam 5 değişikliğe gitti. Partizan sınavının 10'uncu dakikasında yerini Rahman Buğra Çağıran'a bırakmak zorunda kalan Issam Chebake forma giyemedi. Faslı futbolcunun yanı sıra, geçen sezonun 34. ve son haftasında, Malatya'da Bursaspor'a 2-1 kaybedildiği gün kırmızı kart gören Mustafa Akbaş ile ikinci sarıdan kırmızıyla oyundan ihraç edilen Ekvadorlu Arturo Mina yoktu. Gökhan Töre 21 kişilik listede dahi görünmezken, Brezilyalı Guilherme yedek soyundu.

9000_67

SAKATLIKLAR VE CEZALAR, DİZİLİŞİ ETKİLEDİ

4-2-3-1 dizilişinde kalede, Beninli Fabien Farnolle vardı. Savunmanın solunda Erkan Kaş, sağında Fransız Le Havre'dan transfer edilen Özer Özdemir forma giydi. Geri dörtlünün göbeğini Zimbabveli Teenage Hadebe ile Robin Yalçın parselledi. Kaptan Murat Yıldırım ile Hollandalı Mitchell Donald savunma ile orta saha arasında bağlantığıyı sağlayan ağır işçilerdi. İkinci bölgein sağında Kongo asıllı Fransız Thievy Bifouma, solunda Fildişi Sahilili Moryke Fofana izlendi. Tunuslu Ghaylen Chaaleli “10 numara” mevkindeydi. Santrforda Makedon Adis Jahovic seyredildi.

8007_24

AZUBUIKE'NİN DUYGUSAL MAÇI...

Başakşehir'in Mısır'daki Pyramids'den satın alma opsiyonuyla sezon sezonuna dek kiraladığı Okechukwu Godson Azubuike, eski kulübüne karşı mücadele etti. 2016-17'de Malatya futbolunun 11 yıllık Süper Lig özlemini dindirenler arasında yer alan Nijeryalı, 2 milyon Euro'ya Mısır'a gitmişti.

9001_58

DEFANSA VE KALECİYE PAS, OYUNU SOĞUTTU

Mücadelenin başlarında kendi yarı sahasında top yaparak ileriye geçmek isteyen bir Yeni Malatyaspor görüldü. İlk anlarda da meşin yuvarlağa daha fazla sahip olan taraf ev sahibiydi. Okan Buruk idaresindeki misafir ise özellikle ilk 10 dakikada Sergen Yalçın'ın öğrencilerini kendi yarı sahasına karşıladı. Orta alanda sıkışan oyunda, sürekli olarak savunma oyuncularına ve kalecilere pasların atılması olumsuz görüntülerdi.

8009_11

ROBİN YALÇIN'IN MEVKİSİ YOK MU?

Bireysel performanslardan Robin Yalçın'a ayrı bir paragraf açmak gerekirse... Joker gibi bir futbolcu. Her görev geldiğinde elinden gelenin en iyisini ortaya koymak için çaba harcıyor. Zorda kalan hocaların en çok sarıldığı, çok yönlü bir isim. Orta alanın ortası, sağ bek, defansın önü derken Başakşehir karşısında stoperde boy gösterdi. Kritik müdahalelerdeki başarısıyla dikkati çekti, ilk 45'te bolca alkışlandı. 34'teki serbest atışta topu auta yolladı; ancak peşinden ofsayt bayrağı da kalktı. 65'te Caicara keserken, Robin Yalçın'ın son andaki hamlesiyle top kornere yöneldi.

9002_48

CHALALI TOPU ALINCA ÜÇ İSİM KOŞUYA BAŞLIYOR

Chalali topu her ayağına aldığında kanatlardaki Fofona ve Bifouma'nın yanı sıra, Jahovic de koşuyu başlıyor. Tunuslu ise hangisine pas atacağı konusunda zaman zaman kararsız kalıyor ve bazılarında gecikiyor. Top dağıtımını iyi yapamayınca da net pozisyonlar geliştirilemiyor. İki driplingli ve süratli oyuncu olan Fofona ve Bifouma ile uyuma ihtiyaçları olduğu gerçeği ortada... Fofona'nın 27'de yerde kalıp penaltı beklediği atakta, oyun durunca Video Yardımcı Hakem (VAR) incelemesi yapılsa da “devam” kararı değişmedi.

8008_13

JAHOVIC DAHA ÇOK BESLENMELİ

Jahovic de son 4 maçtır olduğu gibi yine topla pek fazla buluşturulamadı. 41'de o hareketlenince tehlike de büyüdü. Soldan Fofana'nın ortasında Makedon forvet indirdi. Bifouma müsait durumda şık bir vuruş yaptı; ancak çerçeveyi tutturamadı. 87'de Guilherme'nin asistinde ayağıyla havalandırdığı topu şık bir kafayla ağlarla buluştururken, yeteneklerini futbolseverlerin beğenisine sundu. Aynı zamanda resmi karşılaşmalarda, Sarı-Siyah-Kırmızılı formayla 4'üncü golünü kaydetti.

9003_32

SU MOLASI GÖRÜNÜMLÜ TAKTİK ARASI!

Hüseyin Göçek'in 24'te verdiği su arası, yaz sıcağında futbolcların imdanına yetişti. Hakemler ve oyuncular enerji içeceklerini de yudumlarken, basketbol molaları hatırlandı. Çünkü Okan Buruk ile Sergen Yalçın, taktiklerini ve isteklerini oyuncularına bu zaman diliminde anlattı. Bu bölümden sonra sahada, bir şeyleri değiştirmek için uyarılarını yaptı. Kaplanların uyguladığı pres ise Başakşehir'in topu hücum hattına taşımakta zorlanmasına yol açtı. 3'te 1'lik dilimin ardından Yeni Malatyaspor'u biraz daha önde karşıladı. İlk yarım saatte çok net bir fırsat yoktu. Tempo ilk devrenin sonlarında biraz daha düştü.  İki takım akın geliştirmekte güçlük çekti. Her şeye rağmen Kaplanlar, Sergen Yalçın'ın stilini yansıttı, rakibini ısırdı.

ERKAN KAŞ ARTIK GÖZ ÇIKARMIYOR!

UEFA Avrupa Ligi 2. Turu'ndaki 2-2'lik Olimpija beraberliğinde ıslıklanan Erkan Kaş, gün geçtikte kendine geliyor. 42'de İrfan Can'ın servisinde Aziz Behich son çizgiden içeri çevirdi; ama Erkan kademedeydi. 54'te Soner kaleyi düşündü; fakat araya giren Erkan gol şansı tanımadı.

9004_24

FARNOLLE KALESİNDE YİNE DEVLEŞTİ

Son dönemin ön plana çıkan isimlerinden Farnolle yine başarılı işlere imza attı. 43'te Elia uzak mesafeden “Dur” dedi. Arkadaşlarının geri paslarının birçoğunda sıkıntı çekti. 56'da topu yine istediği gibi uzaklaştıramadı. Demba Ba'nın düşündüğü Visca yerden sert yolladı, Beninli ayaklarıyla golü önledi. Duraklamalarda tribünlerin sevgisine mazhar olması boşuna değildi! Savunmanın yenilerinden Hadebe de 54'te tecrübesini konuşturdu. İrfan Can'ın şutunda set oldu.

AKSİYON DOLU BİR İKİNCİ YARI

İkinci yarı daha tempoluydu ve aksiyon boldu. Ataklar ve pozisyonlarıyla başlayan devrede Başakşehir etkiliydi; ancak golü Yeni Malatyaspor attı. Cezayı 68'de Guilherme kesti. 63'te Chaaleli'nin yerine şans bulan Sambacı, farkını kısa sürede belli etti. Bifouma sağ kenardan içeri çevirdi, Guilherme affetmedi: 1-0. Fileleri sarstıktan sonra Kaplanların hızı da arttı. Son 10 dakikaya girerken top kayıpları kısmen çoğaldı. Sergen Yalçın ise Rahman'ı, Bifouma'nın yerine 82'de aldı. 86'da Murat Yıldırım- Ahmed Ildız değişikliği gerçekleşti.

9005_26

FOFONA'NI YAKALAMAK NE MÜMKÜN!

72'de Fofana yine sol kanattan süratle geldi. Ceza sahasına girdikten sonra topu sağ ayağana çekip vurdu; ama üç direk arasını bulamadı. Fildişi Sahilili, İrfan Can Kahveci'nin oyundan atıldığı pozisyonun da kahramanıdı. İrfan, 67'de Fofona'ya kayarak sert faülünün akabinde soyunma odasının yolunu tuttu. 90+2'de Fofana, Başakşehir'in köşe atışı sonrası Hadebe'den aldığı topu rakip ceza alanına dek taşıdı ve farkı 3'e çıkardı: 3-0. Böylece Kaplanlar'da ilk gol sevincini de tatmış oldu.

ÖZER ÖZDEMİR, 40 YILLIK MALATYALI GİBİ

21 yaşındaki Özer'e gelince... İlk randevusunda gösterdiği performansla hayli iyi seviyede olduğunu kanıtladı. 74'te Visca havalandırdı, Özer sıçrayıp topu kafayla dışarı attı. İrfan Can ikinci 45'te sol tarafa yakın oynayınca sorumluluğu arttı; ama soğukkanlı futboluyla göz doldurdu. Aslında savunmadaki tüm futbolcular, skoru etkileyebilecek birer hamle yaptı. Hadebe, Özer, Farnolle, Robin Yalçın ve Erkan Kaş, hocalarını mahçup etmedi.

 8006_35