dore okulları
Malatya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.60
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2442.5
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    62604.05$

Malatya’nın Milyarlık Mirası: Sami Er’in Açıklaması Neyin Nesi?

16 Nisan 2024, Salı 17:02
Malatya’nın Milyarlık Mirası: Sami Er’in Açıklaması Neyin Nesi?

Borçlar, borçlar, borçlar… Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kasa kapaklarını açtığımızda karşımıza çıkanlar, ansızın fırlayan cinler gibi. Belediye Başkanı Sami Er, devraldığı görevdeki sandığı açınca, tam 17 milyar TL’lik bir borç yüküyle karşılaşmış. Peki, bu borç nereden çıktı? Eski para ile 17 katrilyon… Eski para demek, vatandaşın anlayacağı lisan demek, çünkü milyonlar, milyarlar halk için hep birbirine karışıyor.

DEVİR DAİM Mİ, DEVİR DRAM MI?

Başkan Er, göreve geldiğinde Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin mali tablolarını gözler önüne serdi. İlk bakışta 12 milyar 138 milyon 998 bin 951 TL’lik bir borç yumağı… Bu borç, nasıl bir miras? Selahattin Gürkan’dan devralınan bu mali yük, Sami Er’in omuzlarında nasıl bir ağırlık oluşturuyor, düşündünüz mü? Gürkan döneminde yapılan yatırımlar, masraflar, harcamalar… Bunların hepsi birer birer incelenmeli. MASKİ için harcanan 3 milyar küsur, diğer projeler, har vurup harman savurulan paralar… Belediyenin kendi şirketleri üzerinden yapılan masraflar, harcamalar… Bunların her biri, yeni başkanın gündeminde.

ŞEFFAFLIK NEREDE?

Sami Er’in bu borçları açıklamasının ardında ne yatıyor? Eğer bu borçlar, usulsüz veya yolsuz bir şekilde yapıldıysa, önceki dönem hakkında bir suç duyurusunda bulunacak mı? Yoksa sadece bir bilgi verme amaçlı mı bu açıklamalar? Malatya’nın borç yükünü herkes bilmeli elbette, ama daha önemlisi bu borçların neden ve nasıl biriktiği. Şeffaf bir açıklama, herkesin anlayacağı bir dille, her detayıyla sunulmalı.

PORSCHENİN PEŞİNDE MİYİZ?

17 milyar… Evet, büyük bir rakam. Peki, bu borcun bir karşılığı var mı? Yatırımlar, projeler, gelişmeler… Malatya’nın sokaklarında dolaşırken, bu borcun izlerini görebiliyor muyuz? Yoksa bu sadece kağıt üzerinde mi kaldı? Sami Er, bu borçları yönetmek için hangi planları devreye sokacak? Malatya’nın geleceği için somut adımlar atılacak mı, yoksa bu borçlar yeni borçlarla mı örtülecek?

Borçlar… Her dönemin vazgeçilmezi, her yeni başkanın baş belası… Malatya’nın mali geleceği, Sami Er’in ellerinde şekillenecek. Ancak asıl mesele, bu borçların nasıl yönetileceği ve Malatya’nın bu yükten nasıl kurtulacağı. Hadi bakalım, gözler yine Malatya’da, kulaklar Sami Er’in açıklamalarında.

Malatya’nın sırtındaki bu yükü hafifletmek için atılacak adımlar, sadece Sami Er’in değil, tüm Malatyalıların gözü kulağı olacak. Nasıl bir strateji izlenecek? Acaba bu borç yükü altından kalkmanın bir formülü var mı? Ya da bu borçların altından kalkmak için yeni borçlar mı alınacak? Hepsi merak konusu.

KİM BU BORCUN ALTINDAN KALKACAK?

Malatya, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehir. Peki, bu mali krizden nasıl bir medeniyet yaratacak? Sami Er’in stratejileri, Malatya’nın bu yeni dönemde nasıl bir yol izleyeceğini belirleyecek. Mali disiplin ve şeffaflık, bu yolda en büyük yardımcıları olacak. Yeni projeler, yatırımlar ve tabii ki hesap verebilirlik… Malatya’nın geleceği, yapılan her bir kararda gizli.

SON SÖZ

Borçlarla dolu bir mali tablo, elbette ki hiçbir belediye başkanının görmek isteyeceği bir manzara değil. Ama gerçeklerle yüzleşmek, onları aşmanın ilk adımıdır. Sami Er ve ekibinin, Malatya’yı bu mali darboğazdan çıkaracak bilgi, birikim ve stratejiye sahip olup olmadıkları ise zamanla ortaya çıkacak. Malatya’nın geleceği, yapılan her hamleyle şekilleniyor. Şimdi, gözler bu yeni yönetimde ve onların atacağı adımlarda.

Kalın sağlıcakla…

Yorumlar

  • yorum avatar
    hamza
    17-04-2024 10:15

    sevgili yazar kardeşim, sen işi halının altına süpürmüşsün meseleyi böyle ele almak sadece yazı yazmış olmak için yazmaktır, bu borcu yapmış olmak için şehri gezip yatırım araştırmaya kalkmak çok komik ve abes olur zira tüm şehir biliyorki beş yıl boyunca hep yalan ve boş hikaye dinledik hiç bir iş yapılmadı tabi yapılan yerlerde gün gibi ortada, yimpaş binası, şire pazarı,buğday pazarı ,matim iş merkezi, ihaleler vs vs örneği olmayan bir ihanet ve soygun LÜTFEN ninni söylemeyin ve bunları yazın

  • yorum avatar
    LUTFİ KIRIK
    16-04-2024 17:24

    Selahatttin gürkan ilk göreve geldiğinde bir şov yaptı araçları sergiledi ısrafı önleyeceğini söyledi demekki hepsi yalanmış. İnşallah Sami er bunları açığa çıkarır ve hesabını sorar. Allah yar ve yardımcısı olsun inşallah

  • yorum avatar
    Sevdam MALATYA
    16-04-2024 17:17

    Belediyeyi muhalif bir partiden almadılar bu açıklamaların kimseye faydası olmadığı gibi kendisinin de EKSİ HANESİNE yazılıyor.Vatandaş diyor ki;Bize ne kardeşim biz verdikleri söze bakarız.Türkiye genelindeMuhalif belediyeler SGK ve MALİYE borçlarını ödemiyor DEVLETE BORÇ TAKIYORLAR.Bunlarda bir yolunu bulup geçmişi kurcalamaktan vszgeçmeli yada yargı yolu varss oraya başvurmalılar.Vatandaş ENSESİNDEN SOLUYOR bir an önce YERİNDE DÖNÜŞÜM standartları belirlenip vatandaşa yardımcı olsunlar

  • yorum avatar
    Vatandaş Rıza
    16-04-2024 17:14

    Hep aynı şey oluyor..Bunlarla vakit harcanmamalı..Merkez İnönü Caddesi ni bir an önce yap Sami başkan bu senin vitrinin olacak

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.