dore okulları
Malatya
19 Mart, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.21
  • ALTIN
    2247.4
  • BIST
    8718.11
  • BTC
    65558.79$

Milletvekili olma kriterleri ve liyakat

22 Mart 2023, Çarşamba 20:22
Milletvekili olma kriterleri ve liyakat

14 Mayıs 2023 de yapılacak Başkanlık ve Meclis seçimlerine yaklaşık 50 gün var ve şu an milletvekili aday adayları başvurularını yapıyor. Ancak partilerden adayların yatırması gereken başvuru ücretinden başka milletvekili olabilme adına başka hiçbir kriter duymadım. Yani kanunla belirlenen T.C. Vatandaşı olmak, 18 yaşına doldurmak, hür olmak, 1 seneden fazla hapis cezası almamak ve en az ilkokul mezunu olmak vb şartlar dışında kaliteyi artırmaya ve liyakatı emniyete almaya dair hiçbir kriteri resmi veya gayri resmi olarak duymadım. Uzay çağında yaşıyoruz, dünyada sözü geçen, bölgesinde kendisinden habersiz iş yapılamayan ve oyun kuran bir ülke olma hedefiyle hareket ediyoruz ve bu hedefi ancak gerekli donanıma ve vizyona sahip milletvekilleriyle gerçekleştirebiliriz.

Zamanımızın ihtiyaç ve gereklerine göre Milletvekili olacak kişilerde olması gereken minimum kriterler (mesela) şunlar olabilir:

-    En az üniversite mezunu olmalı
-    Yabancı dil bilmeli
-    Belli seviyede ekonomi ve hukuk bilgisine sahip olmalı
-    Sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmış olmalı
-    Düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak çok güçlü bir şekilde ifade edecek ve savunacak kabiliyette olmalı
-    Toplum karşısında, kamera karşısında kendini çok iyi ifade edebilmeli ve ikna kabiliyeti olmalı
-    Bölgesinin ve ülkemizin tarihini, coğrafyasını iyi bilmeli, sorunlarını tespit ve çözümlerini detaylı ve uygulanabilir planlarla ortaya koyabilmeli
-    Mümkün olduğu kadar seçim bölgesinde tanınmış ve takdir toplamış, yaptıklarıyla yapacaklarına ışık tutan güven veren ve teveccüh kazanmış, milli ve manevi değerleri önemseyen kimseler olmalı 

Başvuru süreci seçimden en az altı ay önce başlamalı ve tıpkı iş başvurusu yapar gibi öz geçmişiyle beraber neden milletvekili olmak istediğini izah eden mektubuyla birlikte ön başvuru yapmalı. Ön başvuruyu geçen adaylar parti merkezlerinde yetkin kimseler nezdinde sözlü, yazılı ve kamera önünde konuşma aşamalarından geçmeli. 

Öte yandan başvuru ücreti olmamalı ve adaylardan seçim çalışmaları esnasından milyonlarca lira para harcaması beklenmemeli. Çünkü bu durum liyakatı olan ancak parası olmayan ve farklı yöntemlerle finansal kaynak temin etmeye tevessül etmeyen adayları daha baştan elemek anlamına geliyor. 

Seçim çalışmaları için harcanan paralara bakıyorsunuz, sonra milletvekilinin 4 yılda alacağı maaşa bakıyorsunuz aldığı maaş harcadığı para etmiyor. Buna rağmen bir sürü insan ısrarla vekil olmak istiyorsa bunun nedenleri ve sonuçları iyi analiz edilmeli.

Partiler kendi süzgeçlerinden geçmiş ve aday adayı olma hakkını elde etmiş başvuru sahiplerini temayül yoklamalarından önce seçmenle iyice tanıştırarak temayül yoklamalarında bilinçli tercih yapmaları sağlanmalı ve yoklama sonuçlarının aday belirlenirken belirli bir istatistiki etkisi olmalı. Aksi takdirde boşa yapılmış olur. 

Milletvekilliğine yaftalanan sadece parası veya nüfuzu olanların bu güçlerini daha da artırma, tanıdıkların bireysel işlerini halletme veya fors makamı olmak gibi töhmetlerden kurtarıp bölge ve topyekûn ülke için hizmet aracına dönüştürdüğümüzde kutuplaşmalar, anlamsız inatlaşmalar, günlük hesaplar, çark etmeler biter ve millet olarak hep birlikte hedeflerimize ulaşabiliriz. 

Yaklaşan seçimin ülkemiz ve milletimiz için hayırla sonuçlanmasını temenni ediyorum. 
 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Adıde
    08-04-2023 07:36

    Galiba Norveç'te yaşıyorsunuz kardeş. Burası Türkiye. Size ilginç bir hatıra anlatayım. Belki durumun vehametini anlarsınız: Milletvekillerimiz TBMMye gelip rozetlerini takıyorlar ya... Daha sonra ilk icraatlarına başlıyorlar. Maalesef %99unun ilk icraatı ne oluyor biliyor musunuz? Utanarak söylüyorum ama ne yazık ki bizzat şahit olduğum için iddialı olarak söylüyorum, bizim TBMM ye ilimiz ve ülkemize hizmet etsinler diye gönderdiğimiz o çok saygıdeğer vekillerimizin ilk icraatları GÜVENDİĞİ BİR YAKINI ADINA ŞİRKET KURMAK oluyor. Sonra da liyakat, kalite, hizmet, halkın sorunlarına çözüm

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.