dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    34.77
  • ALTIN
    2490.0
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63649.34$

MTSO’da ’’ekip ruhu’’ seçimi kazanacak!

06 Eylül 2022, Salı 09:20
MTSO'da "ekip ruhu" seçimi kazanacak!

***

-Başkan adayları nasıl başarılı olur?

-Sinerji ruhlu ekibi olan başkan adayı kim?

-Sermaye, güvenli liman ister. Peki, güvenilir kaptan nasıl olmalı?

-MTSO Seçimini kim kazanır, kim kaybeder?

-Ağbaba’yı Ankara’ya mı göndermek gerek?

-Malatya Time Yayın Grubu’nun imza attığı usta işi dergiyi okudunuz mu?

-“Başkanla soru-cevap” köşesinin konuğu kim?

-Sizce kim rektör olur?

-Fiskos Masası’nda ne var?

-Haftanın karikatüründe ne var?

***

Önümüzdeki ayın 2’sinde Malatya’nın geleceğine yön verecek bir seçim var. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), başkanını seçecek. Mevcut Başkan Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nun yanısıra, geçtiğimiz günlerde Baştürk Cam Yönetim Kurulu Başkanı Akif Baştürk de, Malatya’nın ticaret ve sanayisinde “mihmandarlık” yapmaya namzet olduğunu açıkladı.

MTSO seçimi, bildiğimiz seçimlerden çok farklı bir şekilde ilerliyor. Başkan adaylarının belirlediği meclis üyesi adaylarının bulunduğu komitede, diğer başkan adayının tespit ettiği adaylardan fazla oy almasıyla, yeni başkan seçilmiş oluyor. Yani başkan adaylarının başarısı, komitelerde göstermiş oldukları meclis üyesi adaylarının gayreti ile birlikte, ehliyet ve liyakatlerine bağlı. Belirleyici rol oynayan 30 komitede, her bir komitenin üye sayısının artmasına paralel olarak, meclis üye sayısı da artıyor.

Mesela; Geçtiğimiz dönem 30 komitenin 19’unu mevcut Başkan Oğuzhan Ata Sadıkoğlu almış, 9 komite ise eski Başkan Hasan Hüseyin Erkoç’a destek vermişti. Son kalan 2 komite de bağımsız adayları desteklemişti. Bunlar 11. Meslek Komitesinin tek temsilcisi Ergün Kılıç ve 21. Meslek Komitesinin iki üyesinden biri olan Mehmet Haskul’du.

Kamuoyunda iki başkan adayı “değerlendirilirken”; adayların “eksileriyle” birlikte, “artıları” da  ele alınıyor. Birinin başkanlık tecrübesinin olması ve diğerinin olmaması gibi...Birinde denenmişliğin verdiği yıpranma, diğerinin ise henüz yıpranmamış olması konusu da değerlendiriliyor. Lakin kimse başkan adaylarının belirlediği meclis üyesi adaylarından bahsetmiyor. Elbette başkan adayları tercih sebebidir. Fakat başkan adaylarını komitelerde temsil edecek meclis üyelerinin, MTSO’ya üye olan esnaf ve sanayicinin nezdindeki; liyakati, ehliyeti ve üyelerle olan teması; daha da belirleyici oluyor.

Hulasa: Konu tamamen, başkan adaylarının komitelerde aday olarak gösterecekleri meclis üyelerinin, “tercih” edinirliğine bağlı. Onun için de “etüt” ve “fizibilite”, bu muvacehede yapılmalıdır. Yani meclis üyesinin basamak olarak kullandığı başkan değil de; ekip halinde çalışan, sinerji ruhlu ekibi olan başkan kazanacak…

SERMAYE, GÜVENLİ LİMANLA BİRLİKTE, GÜVENİLİR KAPTAN DA İSTER...

MTSO seçimi için acizane bir kaç tavsiyem olacak. “Sermaye, güvenli liman ister” sözünü hepimiz biliriz. İş dünyası ayrıca “Güvenilir kaptan da ister”. 

Kaptanların vazifesi, hariçten gelecek en küçük bir tehlikeyi bertaraf etmekle birlikte, gemideki misafirlerini en makul bir şekilde limana ulaştırmaktır. 

Şahsen, TSO başkanlarını, böyle ağır sorumlulukları olan kaptanlara benzetirim. Vazifeleri, temsil ettikleri şehri ticaret için “cazibe merkezi” haline getirmek ve bununla dışarıdan yatırımcıyı getirerek; memleketinde istihdam sağlanmasına vesile olmaktır.

Sanayicilerimiz ve tacirlerimiz, ilimizin “mihmandarını” ve “kurmaylarını” seçecek. 

- Kim, bel altı vurursa... 

- Kim, fevri davranırsa... 

- Kim, rakibini küçümserse... 

- Kim, kendini Kaf dağında görürse...

KAYBEDECEK!

- Kim, hedefe odaklanırsa...

- Kim, yarıştığı kişiyi dikkate alırsa... 

- Kim, tevazudan taviz vermezse...

-Kim, kuralına göre yarışırsa…

KAZANACAK!

“Kavganın, kazananı olmaz” derler. Sermaye de kavgayı sevmez. İki otomobil çarpışırsa, ikisi de zarar görür. Onun için her iki adayımıza naçizane tavsiyem; siz siz olun, insafsız avcı gibi rakibinizin kusuruna odaklanmayın. Kendi işinize bakarak, kendinizi ve doğrularınızı anlatın. Çünkü, kazanmak zorundasınız… 

AĞBABA’YI ANKARA’YA GÖNDERMEK GEREK!..

İngilizce’de “Plusone” diye bir kelime vardır. Anlamı, artı (+) 1 demektir. Bu cümleyi okuduktan sonra “Bu da nereden çıktı?” diyenleri duyar gibiyim. Açıklamaya çalışalım efendim. 

Malum olduğu üzere, Malatyamızın 6 tane milletvekili hakkı var. 6 vekilin, 4’ü AK Partili, 1’i MHP’li, diğeri de CHP’li... İşte bu 6 vekile, +1 veya +2 ilave edilebilir. En azından +1, işten bile değil. “Peki, bu nasıl olacak?” diye soranlara da cevabım, “Eğer CHP MYK üyesi ve Malatya milletvekili Veli Ağbaba, Malatya dışında; mesela Ankara’da milletvekili adayı gösterilirse, kerhen dahi olsa Malatya’nın yedinci milletvekili olabilir.” şeklindedir. 

Bildiğiniz gibi, Veli Ağbaba “Malatya siyaseti”nden ziyade “Ülke siyaseti” yapıyor. Malatya’yı arada bir o da “Ayıp olmasın diye” ağzına alıyor. Şayet dediğim gibi yapılırsa, hem Malatya Veli Ağbaba gibi yerel muhalefette pasif bir vekilden kurtulur, hem de “Sözde dahi olsa Malatya’nın yedinci vekili” olur. Böylece CHP’nin Malatya’da temsilcisi olmak isteyen kişilerin önü de açılır… 

USTA İŞİ BİR DERGİYE İMZA ATTIK!

Malatya medyasının öncü kuruluşlarından Malatya Time Yayın Grubu, yine bir ilke imza attı. İlimizin  tarih ve kültürünün de yoğun olarak işlendiği; arşiv niteliğindeki bir dergiyi, Malatyalıların istifadesine sunduk.

Kurye, kargo ve istihdam ettiğimiz çalışma arkadaşlarımız tarafından, okurlarıyla ücretsiz bir şekilde buluşturulan dergimize, Turkcell ve Magzter gibi dijital dergiliklerden de ulaşmak mümkün.
 
Baskı kalitesi açısından standardın üzerinde olan dergimizin bu sayıdaki kapak konuğu Malatyalı iş adamı Mustafa Fuat Kaplan’dır. Malum olduğu üzere İnönü Üniversitesi’ne yirmi milyonluk bir yatırımla, ilköğretim öncesi eğitim merkezi yaparak; eğitime destek vermiştir. Bizzat gerçekleştirdiğim röportajda, bu eğitim merkeziyle ilgili detaylara ulaşabilirsiniz. 

Malatyamızın sevilen ve sayılan usta yazarlarıyla sizleri buluşturmak için azami hassasiyet gösteren yayın kurulumuz, zevkle okuyacağınız bir dergi hazırladı. 

Malatya’ya ve Malatya Time okurlarına hayırlı olsun…

BAŞKANLA SORU-CEVAP

Malatya Time Yayın Kurulu olarak yeni bir köşenin yayınlanmasına karar verdik. Bu karar doğrultusunda, ayda bir yayınlanmak üzere bir köşe hazırlamaya başladık. “Başkanla soru-cevap” isimli köşemizde, Malatya’daki parti il başkanları, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşu başkanlarıyla röportajlar gerçekleştireceğiz. Kamuoyunun merak ettiklerini ve başkanların mesajlarını barındıracak “Başkanla soru-cevap” köşemizin bu ayki konuğu, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder olacak. 

SİZCE KİM REKTÖR OLUR?

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ndeki rektörlük seçimleriyle ilgili 36 müracaatın olduğu
söyleniyordu. YÖK’ün yaptığı mülakata, 22 ismin katıldığını öğrendik. 
Bunlar sırasıyla;

- Prof. Dr. İlhan İçen / İnönü üniversitesi
- Prof. Dr. İlhan Erdem / İnönü Üniversitesi  
- Prof. Dr. Hakan Erkuş / İnönü Üniversitesi  
- Prof. Dr. Emin Çelebi / İnönü Üniversitesi  
- Prof. Dr. Recep Bentli / İnönü Üniversitesi  
- Prof. Dr. Orhan Gündüz / Malatya Turgut Özal Üniversitesi  
- Prof. Dr. Alper Durak / Malatya Turgut Özal Üniversitesi  
- Prof. Dr. İsmet Yılmaz / İnönü Üniversitesi
- Prof. Dr. Ertan Evin / Malatya Turgut Özal Üniversitesi  
- Prof. Dr. Ali Koçyiğit / İnönü Üniversitesi
- Prof. Dr. Nurettin Konar / Bandırma Üniversitesi  
- Prof. Dr. Kuddusi Kayaduman / Gaziantep Üniversitesi  
- Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz / Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Prof. Dr. Mehmet Dönmez / İnönü Üniversitesi  
- Prof. Dr. Mehmet Birsen / İnönü Üniversitesi  
- Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç / İstanbul Medipol Üniversitesi
- Prof. Dr. Hasan Pekdemir / İnönü Üniversitesi  
-Prof. Dr. Bedri Özer / Fırat Üniversitesi  
-Prof. Dr. Yusuf Cahit Çukacı / İnönü Üniversitesi  
-Prof. Dr. Nureddin Cengiz / Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

YÖK, mezkur isimleri yapılan mülakata göre listeleyip, o şekilde Cumhurbaşkanlığı makamına arz edecek. Şu anda kamuoyunda üç ismin, rektör olacağıyla ilgili dedikodular dolanıyor. Mevcut Rektör Aysun Bay Karabulut’un ise rektör olamayacağıyla ilgili söylentiler bir hayli fazla. 

FİSKOS MASASI:

DARENDE SİVAS’A BAĞLANACAKMIŞ

Komşumuz Sivas’ın, 6360 sayılı Büyükşehir Belediyesi kanununa göre “Büyükşehir statüsü” alması planlanıyor. Şu anda 636 bin nüfusu olan Sivas'ın, “Nasıl büyükşehir yapılır?” şeklindeki soruya verilen cevap ise, bir hayli ilginç: Sivas’a yakın bazı ilçelerle bu sorunun çözülmesi öngörülüyor. “Bu kapsamda Darende de, Sivas’a bağlanabilir” diyen de var. 

KAYISI PAKETİ, REKTÖR YAPAR MI?

YÖK’te 26 Ağustos Cuma günü yapılan “Turgut Özal üniversitesi Rektörlüğüyle ilgili” mülakatta; Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, mülakat hocalarına kayısı paketi hediye etmiş. Bu hediyenin etik kurallar çerçevesinde şık durmadığını söylemezsek olmaz. 

AĞBABA VE AK PARTİLİ ORTAKLAR …

CHP Malatya milletvekili Veli Ağbaba, CHP teşkilatlarına AK Partili belediyelerin eleştirilmemesi talimatını vermiş. Bunun sebebi ise “Veli Ağbaba’nın AK Partili siyasetçilerle ortaklığı”ymış!.. 

Selam ve dua ile
Fiemanillah