dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63709.973$

MTSO’da, Yeni mi?.. Yine mi?..

26 Nisan 2022, Salı 11:59
MTSO'da, Yeni mi?.. Yine mi?..
 

-4 yıllık “Oğuzhan Ata Sadıkoğlu” döneminde neler yaşandı?

-“Agresif” bir yönetim şekli sergileyen Sadıkoğlu, şehrin dinamikleriyle nasıl ters düştü?

-MTSO’yu “yeni dönemde” neler bekliyor?

-MTSO’ya “Kimler” aday olacak? Kulislerde neler konuşuluyor?

-Malatya’da Ak Partinin, neden muhalefete ihtiyacı yok?

-Bakan Murat Kurum’un programındaki “dikkat çeken ayrıntı” ne?

-Aysun Hanım üniversitenin yolunu unutmamış!

-Derneklere ceza kesen Yeşilyurt kaymakamlığının, amacı ne?

-Yeni Malatyaspor “neden” düştü?

-TOBB Malatya Hafız İmam Hatip Ortaokulu nasıl “Türkiye gündemine” girdi?

-Haftanın karikatüründe ne var?








Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)’nın 1 Nisan 2018’deki seçimlerinde, iktidar partisinin desteğini alan Hasan Hüseyin Erkoç, kaybetmişti. Koltuğu devralan Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 30 meslek grubunun; 19’unun desteğiyle, MTSO’nun yeni “mihmandarı” olmuştu.

O dönemde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin etkisiyle, Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB yönetim kuruluna seçilen MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, MTSO’ya yeni bir heyecan getirmişti…

Lakin, bu heyecan fazla uzun sürmemiş, Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nun oluşturduğu yönetimde, yaprak dökümü erken başlamıştı. Başkan vekillerinden, Cebrail Aldı ve Erel Karagöz’ün yönetimden istifası, kamuoyunda çok ses getirmişti.

“Agresif” bir yönetim şekli sergileyerek, şehrin dinamikleriyle ters düşen Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nun, 1. OSB'de yönetimde yer alan Vali Aydın Baruş ile Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın katıldıkları bir toplantı sonrası, toplantı kararına Baruş ve Gürkan'ın bilgisi dışında ekleme yapıldığı iddia edilmiş ve hakkında soruşturma açılmıştı. Bu gelişmelerin akabinde, Malatya TSO Genel Sekreteri Remzi Yaşar da, görevinden istifa etmişti.

Sadıkoğlu hakkındaki iddialar arasında, 1. OSB Müdürlüğü'ne atama yaptığı, yakınlarına usulsüz yer tahsisi yaptığı, bazı otel ve yemek masraflarının çok yüksek olduğu vardı. 

Hakkındaki soruşturma sebebiyle, Malatya Valiliği'nin, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan isteği üzerine gönderilen müfettişin incelemelerini sürdürdüğü dönemde, Yazıhan ilçesinde, Jandarma tarafından durdurularak kimlik kontrolü yapılmış ve hakkındaki bir soruşturma sebebiyle, Sadıkoğlu emniyete götürülmüş ve ifadesine başvurulmuştu.

Yapılan soruşturmanın akabinde, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Malatya’daki bu soruşturmayı esas alarak, ülkemizde bulunan tüm OSB’lere tebligat iletmiş; yapılması planlanan harcamaların ve alınan hediyelerin ancak yönetim kurullarından alınan karalar muvacehesinde yapılabileceğine dair, bir uyarı yazısı göndermişti...

MTSO seçimlerinin üzerinden tam 4 yıl geçti. Hatta üstüne yaklaşık bir ayı da ilave etmek gerek. Şu an kulislerde, Kahraman Kavuk, Mustafa Özhüsrev, Vahap Erdem ve Akif Baştürk’ün adı, MTSO seçimleri için geçiyor. Kahraman Kavuk ve Vahap Erdem’in siyaset yapmakta kararlı oldukları, Mustafa Özhüsrev ve Akif Baştürk’ün ise iş yoğunluğu sebebiyle konuya sıcak bakmadıkları da iddialar arasında. Kim bilir belki de mezkur isimler, bu yol ile etüt yapıp; ortamı yokluyorlar. Zaten siyasetin muktezası bu değil mi?

Ayrıca gelen bilgiler arasında, şehrin dinamiklerinin “yeni bir isim” üzerinde yoğunlaştıkları ve önümüzdeki günlerde de bu ismi kamuoyuyla paylaşacakları da var…

AĞBABA VE KİRAZ’A NE HACET?.. AK PARTİLİLER KENDİLERİNE YETER!..

AK Parti’nin Malatya’da muhalefete ihtiyacı yok!.. Çünkü kendi içlerinde girdikleri ayak oyunları, Malatya’yı kaybetmelerine yeter de artar bile... Bir birlerine karşı yaptıkları illüzyonlara baktığın zaman, ne Veli Ağbaba, ne de Enver Kiraz, bu kadar zarar verebilir. Her türlü hile, hud’a ve entrikayı görebilirsiniz. Şahsen bir çoğuna şahit oldum maalesef. Bunların bu halini görünce, Haşr Suresi’nin  “Siz onları birlik ve beraberlik içinde sanırsınız. Oysa onlar kalpleri ayrı ayrı amaçlar için çarpan kuru bir topluluktur. İşte bu onların akılarını kullanmayan bir topluluk olmalarındandır.” ayeti aklıma geliyor.

Malum olduğu üzere geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Malatya’ya geldi. Programın ana konusu, Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen deprem vesilesiyle mağdur olan vatandaşlara, Malatya Özal Mahallesi Rezerv Yapı Alanı Tapu Teslim Töreni’yle tapular teslim edildi. Programın diğer konusu olan 100. Yıl Millet Bahçesi Temel Atma ve İlk Fidan Dikim Töreni yoktu. Bu program, perde arkasındaki büyük kavgalar neticesinde, sonradan ilhak edildi. Kavganın sebebi ise, Malatya’nın söz sahibi siyasetçisi olduğunu iddia eden kişinin, Millet Bahçesi konusunu, Bakan beyin programının yoğunluğunu bahane ederek, es geçmeyi irade etmesiydi. Yani diyeceğim, Malatya’daki AK Parti siyasetçileri, sinerji ruhundan mahrum ve de hepsi bir birine rakip durumda. 

Yukarıdaki konunun böyle olduğunu başta Malatya Ak Parti İl Başkanı İhsan Koca olmak üzere, bütün milletvekilleri ve Belediye başkanları biliyor. Bilmeyen ise, merkezdeki siyasetten “kopuk” yaşıyor. Millet Bahçesi bahanesiyle, bakan bey programını biraz daha uzattı da, aklı, mantığı, i’zanı olan belediye başkanları, ihtiyaçlarını Bakan beye arz edebildiler. Bakan Murat Kurum’un da bu konuda çok cömert davrandığı ve kimseye “Yok” demediği, duyumlarım arasında.

Konuyla ilgili sorum şu: Bakan beyi bu programdan alıkoymak isteyen üst siyasetçi, acaba Malatya’nın dostu mu, yoksa düşmanı mı?



AYSUN HANIM, ÜNİVERSİTENİN YOLUNU UNUTMAMIŞ ÇOK ŞÜKÜR

Gazetecilik zor zenaat!.. İçin el vermese de, miden kaldırmasa da, elin kaleme gitmese de, kamuoyunu bilgilendirme ve yöneticileri uyarmak adına yazmak zorundasındır. Bize düşen; Konu kamuoyuyla ilgiliyse, rotamızı hissiyatımızdan soyutlayıp, kritik ve analiz sürecinden geçirerek, konuyu sizlere arz etmektir.

Hikaye bu ya; Nasreddin Hoca’nın evine, komşu kadınlardan biri gelerek, “Hocam, Hanımın çok geziyor” demiş. Hoca “Yanlışın var” diyerek itiraz etmiş. Kadın iddiasında direterek, “Hanımının çok gezdiğini, kendi gözlerimle görüyorum” demiş. Hoca yine itiraz ederek, “Ben de, yanlışın olduğunu söylüyorum. Eğer senin dediğin gibi, bizim hanım çok gezseydi, arada sırada bizim eve de uğrardı…” diye karşılık vermiş. 

Geçtiğimiz günlerde Turgut Özal Üniversitesi’nin, sosyal medya hesabında, bir paylaşıma denk geldim. Paylaşımın muhteviyatı, iftar programıydı. Programa Rektör Aysun Bay Karabulut ve “palikarya” misali “tıkız” kocası Ercan Karabulut da katılmıştı. “Dükalık”la idare ettikleri üniversiteye uğrama lütfunu da göstermişler çok şükür. Bir Malatyalı olarak minnet (!) duygumu ifade etmek isterim.



GÖNÜL VERENLERİN GÖNLÜNÜ KIRMAYIN

Devletlerin kuruluşunun asli vazifesi, raiyetin rahat yaşamasını temin etmektir. Ceza kanunları, halkın birliğini, beraberliğini ve de huzurunu kaçıran kişileri, “ıslah etmek” adına tesis edilmiştir. Geçtiğimiz günlerde, cami derneklerinden birinin yetkilisi aradı. Yeşilyurt Yazı İşleri Müdürlüğü’nün keyfi bir şekilde kestiği cezalardan bahsetti. Kesilen ceza, arayan dernek yetkilisinin ekonomik olarak “sıkletinin” çok üstündeydi. Bu ihbar üzerine yaptığım araştırmalara göre, çoğu cami derneği olmak üzere; yetmişten fazla ceza kesilmiş. Bunlar, 2022 yılının ilk beş ayına ait cezalar. Geçtiğimiz yıllarda, dernekler böylesine “rekor” denilebilecek bir cezayla karşılaşmamışlar. Sözün burasında, yetkililere bir de hatırlatmada bulunmak isterim: Dernek işi gönül işidir. Bu işe gönül veren kişileri ürkütmeyin...



YENİ MALATYASPOR’U, SAHİPSİZLİK DÜŞÜRDÜ!..

Profesyonel Spor yazarlarımızdan Mehmet Ayhan; Yeni Malatyaspor ile Konyaspor maçını analiz ederken, aynen şu cümleleri kurmuştu: “Bu sezon hiç kimsenin, herhangi bir müsabakada Yeni Malatyaspor lehine hakem hatası olduğunu söylemesi mümkün değil! Hemen her maçta Kaplanların aleyhine mutlaka hatalar yapıldı. Ligin sadece adı “Süper” olmaya devam ediyor!..”

Hatta Yeni Malatyaspor’un en iyi oyuncularından Tetteh’in de, bu hafta  hakem hatalarına vurgu yaptığına şahit olduk. İyi de hakemler neden ve niye hata yapsın ki? Yeni Malatyaspor’u sahipsiz mi buldular da, gelen giden vuruyor. Evet, tam da bu ikinci sorumuz, aslında temeldeki cevap. Maalesef, Yeni Malatyaspor sahipsiz. En son yapılan maçta hiçbir milletvekilinin ve belediye başkanının olmaması bunun en bariz göstergesi. Bu satırları yazarken, rahmetli Ferit Mevlüt Aslanoğlu aklıma geldi. Eğer o bu günlerde hayatta olsaydı; inanın Yeni Malatyaspor, şu anda bulunduğu “dipsiz kuyuya” düşmezdi.



Not: Bu vesileyle, yaşadığı şu zor günlerde, Yeni Malatyaspor’u yalnız bırakmayan ESOB Başkanı Şevket Keskin’e teşekkür etmek isterim.

GELECEĞİN FARABİ, GAZALİ VEYA İBNİ SİNA’LARI MALATYA’DAN ÇIKABİLİR!..

Geleceğin hafızları, TOBB Malatya Hafız İmam Hatip Ortaokulu’nda yetişiyor. Tüm Türkiye’ye örnek olarak gösterilen bir eğitim sisteminin olduğu okul, Hafız Yetiştirme ve Akademik Başarıyı Destekleme Projesi kapsamında, pilot okul seçildi. Öğrencileri sınavla alınan okul için, sınav tarihi de açıklanmış durumda. Son başvuru tarihi ise 30 Nisan. 

Okulun bu yıl öğrenci kabul süreci başladı. Buna göre, 14 Mayıs Cumartesi günü yapılacak akademik sınavla 64 kız, 64 erkek öğrenci yaz okuluna alınacak.

Temmuz ve ağustos ayında verilecek hafızlığa hazırlık eğitim sürecinde, öğrencilerin gösterdiği performansa dayalı olarak mülakatla 48 kız ve 48 erkek öğrenci kesin kayıt hakkı kazanacak. Bu öğrenciler hafızlık projesi kapsamında, 5’inci sınıfta öğleye kadar hafızlık, öğleden sonra da akademik eğitim alacak.

Selam ve dua ile…
Fiemanillah