dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2326.4
  • BIST
    9072.61
  • BTC
    70506.08$

Ölüsüne saygısı olmayandan, dirisine hayır gelmez!

27 Şubat 2023, Pazartesi 12:34
Ölüsüne saygısı olmayandan, dirisine hayır gelmez!

On bir ilimizi “enkaz” haline getiren deprem felaketinin akabinde, yazdığım yazılarda “olumsuzlukları” zikretmemeye “azami” gayret gösterdim.

Çünkü ümidimizin fay hattı gibi “kırıldığı”, umudumuzun “tükendiği” ve istikbalimizin “karardığı” bu musibet anında, tek çaremiz “La takna tu” limanına “sığınarak”, ümidimizi zinde “tutmaktı”. 

Aksi hal bizleri, zından-ı atalete atmaktan öteye gitmez…

“Mahalle yanarken”, “ahlaksız saçını tararmış” ya, bu musibet anında da “sağduyudan” mahrum; “garez”, “kin” ve “öfkeden” mürekkep bir kısım zevat, “Gün bizim günümüzdür…” diyerek, bir taraflarına “zil takmış” oynuyorlar.

Varsın onlar zil takıp oynamakla meşgul olsunlar.

Eğer biz “metaneti” muhafaza edersek, zillilerin etkisi “bağışıklığımızı” güçlendirmekten öteye gidemez!

Efendim, bu girizgahtan sonra, gelelim konumuza: Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan, geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katılmıştı.

Kendisini konuk eden programın sunucusunun sorularına, büyük bir “samimiyetle” cevap veren Selahattin Gürkan’ın, “kötü” bir muameleye “maruz” bırakıldığını düşünüyorum. 

Şunu da açık bir şekilde belirtmek isterim ki, sunucunun yaptığı “hadsizlik”, Malatyalı olan herkes gibi, benim de “ağrıma” gitti. 

Çok büyük iki depremi arka arkaya yaşayan bir ilin, hem de büyükşehir olan bir ilin belediye başkanını programına konuk eden sunucu, misafirinin de bir depremzede olduğunu unutarak, “İstifa edecek misiniz?” şeklinde bir soru yöneltiyor. 

Nezaketten ve empatiden yoksun bu soru karşısında, yine de “sağduyulu” davranan bir başkan vardı ekranda…

Evvela “Keşkesi olmayan” belediye başkanı olduğunun altını çizen Selahattin Gürkan, akabinde “Yıkılan binalarla ilgili eskiden yapılmış, ruhsatlandırılmış, deprem yönetmeliği öncesinde yapılan binalar var. 7,7 ve 7.6 şiddetinde 9 saat arayla deprem oluyor. Malatya'ya 80-90 kilometrelik bir mesafede. Bu anlamda Malatya'nın bina stoklarının da sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Hatası olan herkesin bedelini ödenmesinin yanında olduğunu ifade etmek istiyorum.” şeklinde cevap veriyor.

“Yorgun” ve “bitkin” hali “yüzünden” anlaşılan bir insana yükleniliyor olması, benim gibi izleyenleri de “üzdüğü” kanaatindeyim. 

Selahattin Başkan’ı köşeye sıkıştırmak için hazırlandığı izlenimi veren soruların cevapları yeterli olmamış ki; bir de yorum (!) geldi sunucudan. 

Enkazdan çıkarılan cenazeleri “yıkamadan”, “kefenlenmeden”, toplu halde “gömülüyorlar” şeklinde oluşturulan algıyı kırmak için Selahattin Gürkan’ın "Bütün cenazelerimizin cenaze namazları kılınmıştır; kendi inanç değerlerimize uygun şekilde defnedilmiştir" şeklindeki sözlerine, sunucunun "Cenaze defnetmeyi başarı olarak gördüğümüz bir yerdeysek vay halimize" şeklinde mukabelede bulunması ise, yaraya tuz basmak kabilinden açıklanabilir.

Bre gafil, senin için cenazeyi defnetmek bir anlam ifade etmeyebilir. 

Ama hukuk-u İslamiyede cenazeyle ilgili konular, İslam’ın sosyolojisiyle alakalı farz-ı kifaye emirlerdir. 

Bu başarıdan öte, her müslümanın mesul olduğu bir mükellefiyettir!

Hülasa: “Sorular hazırlanırken, büyük bir afeti yaşayan insanların, özellikle de bulunduğu bölgenin sorumlusu olan bir yöneticinin halet-i ruhiyesinin de dikkate alınması gerekmez miydi?” demekten kendimi alamıyorum. 

Biraz empati lütfen!..

Selam ve dua ile
Fiemanillah


 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Adem Türkoğlu
    03-03-2023 00:22

    Murat bey sizi iyi tanırım müslüman bir kardeşimizsin kaleminin satılık olduğunu düşünmüyorum basit bir iki reklam alarak yolunu değiştirmeyeceğine eminim konuya gelecek olursak Selahattin Gürkan denen adamın yaptıkları hiçte dışarıdan göründüğü gibi değildir sadece tribüne oynayan, ezberledigi 3-5 cümleyi ısıtıp ısıtıp söyleyen devlet malı devlet malı diye her türlü usulsüzlüğü yapan garip bir adam.. depremin ertesi günü motastan ekmeği parası ile satan otobüslerden para kesen esenliği ticari kaygılarla açtıran tüm bunlar yetmez gibi personeline yarım maaş ve sigorta yapacağını bildiren adamı lütfen savunma ...

  • yorum avatar
    Alptekin44
    27-02-2023 14:02

    Ehliyet ve liyakat sahibi olmayan bütün yöneticiler istifa edip gitmelidir. İki kelimeyi bir araya getirip cümle kurmaktan aciz bu yöneticilerin onayı inşa edilen binlerce bina yıkılmış, hele insan kaçakçısı zatın bizzat kendi firmasının döktüğü eksik çimentolu beton binalar yüzlerce insana mezar oldu. Ama yine de tarım arazisini imara açan rantiyeci alçaklara ve cenazeleri tek tek gömmeyi başarı sayan bu şahıslara merhamet etmek doğru değildir. Dünyevi menfaatler için bu kibirli maneviyat yoksunu menfaatperestlere iyi demek doğru değil diye düşünüyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.