dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.49
  • EURO
    34.95
  • ALTIN
    2433.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    63815.84$

Pavlov’un deneyini, milletimize reva görenler utansın!

22 Mayıs 2023, Pazartesi 23:33
Pavlov’un deneyini, milletimize reva görenler utansın!

 

-14 Mayıs’taki seçim sonuçlarında dikkat çeken ayrıntı neydi?

-İnsanımızın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bakışıyla, AK Parti’ye bakışı aynı mı?

-Ak Parti'nin 4'ü nasıl 5 olabilirdi?

-Veli Ağbaba, neden Malatya'nın en büyük problemi haline geldi?

-Öznur Çalık’ın nihai hedefi ne?

-AK Parti Malatya İl Başkanlığı görevini vekaleten yürüten Namık Gören, Malatya'da nasıl tasvir ediliyor?

-Kendi ihtirasları uğruna, partisinin milletvekili koltuğunu (Sayısını) başka partilere mi kaptırdılar?

-Ağbaba'da vefa problemi mi var?

-Bilal Yıldırım'ı sadece ben mi gördüm?

-Nasıl bir algı ve provokasyon yapıldı?

-Fiskos Masası'nda ne var?

-Haftanın karikatüründe ne var?

***

Rus fizyolog, psikolog ve fizikçi İvan Pavlov (1849-1936)’un, köpekler üzerinde yaptığı bir deneyden bahsederek, bugünkü yazımıza başlayalım. 

Pavlov’un gerçekleştirdiği koşullanma deneylerinin temelinde, psikolojik olayların da deneysel olarak incelenebileceği görüşü vardır. 

Bu yüzden onun asıl amacı, zihinsel aktiviteleri fizyolojik terimlerle açıklamaktı.

Pavlov, köpeklerde “salgı bezleri”ni incelemiş, bu bulgulardan elde ettiği sonuçlarla insan ve hayvan davranışlarıyla ilgili genel yasalara ulaşmıştı. 

Pavlov’un asistanları, zili çalıyor, Pavlov da aynı anda köpeğine eti veriyordu. 

Bu olay birkaç defa tekrarlandıktan sonra, köpeğin aklında “et ile zil eşleşmiş”tir. Köpek ise, her zil çaldığında et geleceği ümidiyle, salya salgılamağa başlamıştır. 

İslam alimleri; tesiri tevhide değil de, eşyanın tabiatına verenleri, Pavlov’un köpeğine benzetmektedir.
Yukarıdaki deneyi ve İslam alimlerinin benzetmesini aktarmamın sebebine gelecek olursak; 14 Mayıs’taki seçim sonuçlarına dikkat çekmek isterim. 

Malum olduğu üzere, Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Malatya’da aldığı oy oranıyla, AK Partili Malatya milletvekili adaylarının aldığı oy oranı arasında “büyük bir  fark” var. 

Evet Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya’da, yüzde 69.39 oranında oy aldı. 

AK Partili milletvekilleri ise, yüzde 45.19 oranında oy aldı. 

Yani iki oran arasındaki fark yüzde 24.2 civarında.

İttifak ortaklarından yüzde 12.92 oy alan MHP ile, yüzde 9.21 oy alan Yeniden Refah Partisinin oylarını da dahil ederseniz, bu oran yüzde 67.32 eder. 

Yine de az! 

Çünkü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu bileşim karşısında da, Malatya’da yüzde 2.07 daha fazla oy almış.

Şayet ittifak olmasaydı, emin olun Malatya’da Reis’in oyu azalmaz, önümüze konulan milletvekili adaylarının oyları da artmazdı.

Bu durum da, insanımızın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bakışıyla, AK Parti’ye bakışının aynı olmadığını ortaya koyuyor. 

Ak Parti, Malatya’dan büyükçe bir oy alıyorsa (Ki öyle), şüphesiz Recep Tayyip Erdoğan’ın hatırınadır.
Mezkur tablodan ayrıca şöyle bir çıkarım da yapabiliriz; Seçmen, aday tercihlerinde “dönen dolapları”, “kurulan tezgahları”, “sümen altı edilen gerçekleri”, “tahammülü zor olan dayatmaları…”, “simsar hesapları” ve “jakoben tavırları” biliyor, ona göre de tercihini yapıyor.

AK PARTİ’NİN 4’Ü, 5 OLABİLİRDİ!

Osmanlı’nın 19'uncu yüzyıldaki önemli devlet adamlarından biri olan şair-mütefekkir Ziya Paşa’nın, “Bir yerde ki yok nağmeni takdir edecek gûş, tazyî-i nefes eyleme tebdil-i makâm et!” Yani günümüz Türkçesiyle, “Eğer bir yerde söylediklerinin kıymetini bilecek kulaklar yoksa, boşuna nefes tüketme, mekanını değiştir.” şeklinde güzel bir sözü vardır. 
Daha önce de “söyledik”, lâkin dinleyen çıkmadı. 

Bu sebepten dolayı duymazlara ve görmezlere değil de, okurlarıma söylüyorum: Ak Parti, aday listesinin altınca sırasına İhsan Koca’yı, beşinci sırasına da Ramazan Özcan’ı koysaydı; Malatya’nın 5 milletvekili AK Parti’den olurdu.

MUHALEFETİN, HAL-İ PÜR MELALİ!..

Seçim sonuçları açıklandığı vakitlerde, sosyal medya hesabımdan bir paylaşımda bulunmuştum. Anlık olarak verdiğim tepkinin ne kadar isabetli olduğu da, gelen tepkiler üzerine ortaya çıkmış oldu. İşte o paylaşımdaki tesbitim: Türkiye’nin en büyük sorunu; vizyoner, adil, idealist, vakur, vicdanlı ve hakperest bir muhalefetin olmamasıdır. Eğer ana muhalefet lideri; Kendi ihtirasları uğruna, partisinin milletvekili koltuğunu (Sayısını) başka partilere kaptırıyorsa, ortada bir zeka (!) problemi vardır!

Mamafih, Malatya’nın da en büyük problemi; Kendi seçmenine saygısı olmayan, mensubu bulunduğu partiye hiç katkısı bulunmayan, umudun taciri ve ihtiraslarının kurbanı bir muhalif vekile (Veli Ağbaba) sahip(!) olmasıdır.

Eğer CHP, yapılacak ufak rötuşlarla Malatya’da en az iki vekil çıkartacağı halde, Veli Ağbaba buna engel oluyorsa ve dahi, oturduğu postta “Rabbena, hep bana!” diyorsa, ortada bir vefa (!) problemi vardır.

BİLAL YILDIRIM’I, SADECE BEN Mİ GÖRDÜM?..

Malatya’daki milletvekili adayları arasında, en başarılı olan isim, Yeniden Refah Partisi milletvekili adayı Bilal Yıldırım’dır. Seçim öncesi benden tahminde bulunmamı isteyenlere, “Bilal Yıldırım’ın popülaritesi çok yüksek, büyük başarı elde edecektir” dediğimi hatırlıyorum. 

Hatta bunu yazıya da dökmüştüm. 

Kendisi de, partisi de ilk defa seçime giriyordu. 

İttifak ortakları dahil, “yapılan algılara”, “kurulan tezgahlara” ve “edilen tehditlere” rağmen, kendisi Malatyalı seçmenden yüzde 9.21 oy aldı. 

Hekimhan’da, Darende’de, Yazıhan’da, Kale’de ve daha bir çok yerde iktidar milletvekilleri dahil “Bilal Yıldırım Malatya milletvekili olsa ne yapacak ki?” şeklinde yaptıkları “tenkit”, “tezyif” ve “tahfif”e rağmen, yine de 40 bin 551 oy alarak, milletvekilli seçilmesine ramak kaldı. 

Not: Malatya’nın kıdemli siyasetçilerinden birine, Bilal Yıldırım faktörünü söylediğimde, bana “En fazla 20 bin oy alır…” demişti. Bilal Yıldırım’ın aldığı oy sayısı, kıdemli siyasetçimizin tahminin rağmına, 40 bin 551 adetti.

ALGILARA, PROVOKASYON VE YALANLARA RAĞMEN!..

14 Mayıs 2023’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Malatya’dan, Recep Tayyip Erdoğan’a yüzde 69.39, Kemal Kılıçdaroğlu’na yüzde 27.11, Sinan Oğan’a yüzde 3.26 ve Muharrem İnce’ye ise yüzde 0.25 oranında oy çıktı. 

Bu sonuçlara baktığımızda;

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Malatya’ya gelmesi”,

CHP MYK üyesi ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın, “algı oluşturması”,

CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız’ın, “deprem üzerinden provakasyon yapmaya çalışması”,

Deva Partisi kurucular kurulu üyesi Profesör Dr. İbrahim Gezer’in, “ittifak ortakları için ölesiye mücadelesi”, hiç işe “yaramamış” anlaşılan. 

Malatyalıların mesajı aynen şöyle: Topunuz da gelseniz, algı da oluştursanız, provakasyon da yapsanız, ittifaklar da kursanız; yine de Recep Tayyip Erdoğan…


FİSKOS MASASI

- AK Parti Malatya milletvekili aday adayı Kahraman Kavuk, evvela AK Parti Malatya il Başkanlığı, akabinde de, Yeşilyurt Belediye Başkanlığı için yarışacak.

- Malatya AK Parti milletvekili adayı Ramazan Özcan, Battalgazi Belediye Başkanlığı için uğraşacak.

- Milletvekilliği koltuğuna şimdilik veda eden, Öznur Çalık’ın nihai hedefi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olmak. Vaki olmadığı taktirde, B planında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı var.

- 28 Mayıs seçimlerinin akabinde, yürüttüğü yanlış politikayla CHP Genel Başkanlığını kaybetme ihtimali kuvvetli olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yardımcısı Veli Ağbaba’nın da, pasifize edileceği konuşuluyor.

- AK Parti Malatya İl Başkanlığı görevini vekaleten yürüten Namık Gören’in “Gölgesi olmayan başkan” şeklinde tasvir edildiğini duyuyoruz. 

Selam ve dua ile
Fiemanillah

 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Gökhan
    24-05-2023 21:04

    Murat bey çarşı merkezindeki Haiti yi andıran görüntüleri de kaleme alın lütfen. Merkezin heryeri her kaldırım gerekli gereksiz iş yapanlarla dolu buna kesinlikle çözüm bulunmalı.

  • yorum avatar
    Fikri55
    24-05-2023 12:33

    Memleketin sahibi yok. 4. Aydayız gram ilerleme sağlanamadı buda memleketin kalkınması açısından ümitlerimizi kırıyor. Bu şartlarda dönüş olmadığı gibi göç kaçınılmaz olur.

  • yorum avatar
    Necla
    24-05-2023 12:30

    Öznur Hanım belediye başkanı olsun bence. Zira mevcut başkan her geçen gün olumsuz cümleler kurmaya devam ediyor.

  • yorum avatar
    Kazım
    24-05-2023 11:54

    Erdoğan'ın dün Malatya'da yaptığı konuşmayı dinledim. Açıkçası ağır hasarlı binaların orta hasara çevrilmesi konusunda bir açıklama yapacağını bekliyordum. Veya yapılacakları sıralamasını bekledim. Ama bunlar olmadı. Aslında Malatyalılar arkadan konuşuyor. Sorunlarını neden dile getirmiyor anlamakta güçlük çekiyorum. İnanılmaz bir sevgi ve bağlılık var.

  • yorum avatar
    Hakan
    24-05-2023 11:50

    Öznur Hanım'a her şey yakışır. Her görevi de layıkıyla yerine getireceğine inanıyorum. Bakanlık hem Öznur Hanım'ın hem de Malatya'nın hakkı... Zaten bilgi ve birikimi ile tekrar yola devam edecektir.

  • yorum avatar
    Abdullah
    24-05-2023 11:48

    Bilal Yıldırım'ın röportajını yine bu siteden okuma fırsatı bulmuştum. Ayrıca sosyal medya hesabından da kendisini takip ediyorum. Halkla bu kadar iç içe olan bir insanın yeterli oyu alamamasına üzüldüm doğrusu. Ancak seçim sonrası yaptığı açıklama da ise Malatya'dan vazgeçmediğini ve hizmet etmeye devam edeceğini söyledi. Bu da bir başarı. Bir gün hak ettiği yere geleceğine inanıyorum. Çünkü hiçbir çaba boşa gitmez.

  • yorum avatar
    Nur
    24-05-2023 11:45

    Varlıklı bir ailede doğan çocuklar hayata 1-0 önde başlıyor. Bunun son örneği Malatya'nın yeni vekili. Kendisinin en büyük başarısı soyadı... O yüzden Malatya'ya neler yapacak? Ne katabilir? Bunları yaşayıp göreceğiz. Kendisini yakından görmüştüm. Buna dayanarak yorum yapabiliyorum. Zaten baktığımızda İnanç Hanımın ailesine yakın olan kişiler kendisini abarttıkça abartıyor. Objektif olmakta fayda var diye düşünüyorum. Şunu unutmayın ki kuyumcu bağırmaz. Eğer bağırıyorsa vardır bir sorun. Kişisel fikrim böyle, inşallah yanılırım. Önemli olan kişisel değil Malatya'nın menfaatleri...

  • yorum avatar
    Can
    24-05-2023 11:40

    Bazen sorulur ya en büyük hayaliniz nedir? diye... Şöyle düşününce bu soruya her ne kadar farklı cevaplar versek de aslında her şey olacağına varıyor ve her şey sırasına göre ilerliyor. Mesela hayali bilim insanı olan biri bir anda bilim insanı olamıyor. Bunun aşamaları var. Önce okulu bitirecek başarılar elde edecek. Kendini ispat edecek. Yaşının getirdiği diğer sorumlulukları yapacak vs... Ama Malatya'daki CHP BU EVRELERİ GEÇMEDEN bir anda bilim insanı olacağım dedi. Bu da vekil sayısını bile artırmadı. Neden? Çünkü öncesinde yapılması gerekenleri yapmadı, merdivenleri basamak basamak çıkmak gerektiğini göz ardı etti. Sonuç itibarıyla da vekil sayısı bile değişmedi. O yüzden ne verdi ki ne istiyor?

  • yorum avatar
    Serkan
    24-05-2023 11:36

    Öğrenilmiş çaresizlik, kişinin geçmişteki deneyimleri ve başarısız sonuçlarla karşılaşması durumunda ortaya çıkan bir ruh halidir. İnsanlar psikolojik olarak kendisine en yakın kişileri kendisine benzeyen insanlarla birlikte olmayı sever. Çünkü başka özellikte kişi tanımamıştır. Eğer kendisine benzemeyen biri ile yola çıkarsa karşısına ne çıkacağını bilemez. O yüzden bildiği yolda yürümek daha mantıklı gelir. Her ne kadar o yolda zorluklar olduğunu bilse de bu yoldan vazgeçemez. Çünkü aksini tecrübe etmemiştir. Ve bu büyük risk taşır. Ben bu seçimi bu şekilde yorumladım. Malatya'dan çıkan oy beni şaşırmadı. Ak Parti her zaman Malatya'nın kalesi. Her ne kadar kızsa da kırılsa da üzülse de vazgeçemiyor. Çünkü diğer kesim Malatya'yı korkutuyor ve kendisine en yakın olanı bildiğini seçiyor, istiyor. Seçimden önce her ne kadar Malatyalıların hükümete veryansınları görsek de her ne kadar şikayetlerini dinlesek de sandık başında sonuç değişmiyor. Çünkü bildiğini bilmediğine değişmiyor. Risk almıyor. Seçim sonuçları inşallah ülke adına hayırlı olur.

  • yorum avatar
    Sevdam MALATYA
    23-05-2023 18:17

    Sıralamadaki hanımefendiyi 6.sıraya koymalıydı hani 30.000 oyları varmış ya!Yanlışın büyüğü orada yapıldı.

  • yorum avatar
    Tamer
    23-05-2023 13:14

    Bilal Yıldırım'ı şahsen tanımam. Nasıl biridir hiç fikrim yok. Fakat sadece izlenim olarak söylüyorum; Meclise girmesini isterdim. Ak Parti vekilleri arasında da sadece Abdurrahman BABACAN'ın Malatya'ya bir faydasının olabileceğini düşünüyorum. Onun dışındakilere ulaşabilirlerse veya görebilirlerse dua etsinler. Ayrıca Malatya lobisi gece gündüz uyumasin Öznur Çalık'ın bakan olması için elinden geleni yapsın. Yoksa koskoca şehir biraz zor toplanır.

  • yorum avatar
    Ahmet
    23-05-2023 12:04

    Umarım Cumhurbaşkanı Malatya ya geldiğinde herşeyin bıraktığı gibi olmasından dolayı yetkilileri uyarır. Çünkü Malatya onun en son ziyaret ettiğinden farksız çalışmalar çok ağır işliyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.