dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2325.3
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70486.44$

Penaltı kaçtı, 1 puan uçtu!

23 Ekim 2022, Pazar 18:20
Penaltı kaçtı, 1 puan uçtu!

 

 

-    Yeni Malatyaspor-Göztepe maçı geç başladı!
-    Hasan Özer kaçıncı sınavını verdi?
-    Ganalı orta saha niçin yok?
-    Sağ bek neden forma giymedi?
-    İlk 11’de kaç değişiklik yapıldı?
-    Hasan Hoca’nın oyun taktiği nasıl oldu?
-    Penaltı atışını kim kaçırdı?
-    Mağlubiyete hangi hatalar zemin hazırladı?
-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu…

 

Yeni Malatyaspor, TFF Birinci Lig’in 10’uncu haftasında konuk ettiği Göztepe’ye 1-0 kaybetti. 4 Mart 2022 tarihinde, Malatya’daki 1-0’lık Adana Demirspor Süper Lig zaferinden 226 gün sonra, profesyonel liglerde ilk kez üç puana Bandırma’da ulaşan Kaplanlar, çıkışın devamını getiremedi. İlk 45’in duraklamalarında 1-0 geriye düşen Sarı-Siyah-Kırmızılıların kazandığı penaltıda 50’nci dakikada, kaptan Rahman Buğra Çağıran topu direğe nişanladı! 6 puanda kalan Malatya ekibi, 28 Ekim’de Altınordu’nun misafiri olacak. 

ÖZER’İN DÖRDÜNCÜ SINAVI

Cihat Arslan ile yollarını ayıran Ahmet Yaman yönetiminin 1 yıllık sözleşme imzalayan teknik direktör Hasan Özer, Malatya’da bir dönem yardımcı antrenörlük görevini de üstlenmişti. 2002-03 sezonunda da Sarı-Kırmızılılarda ter döken 48 yaşındaki Özer, Kaplanlardaki dördüncü sınavını Göztepe önünde verdi. Malatya serüvenine evlerindeki 1-0’lık BB Erzurum yenilgisiyle kötü bir start veren Hasan Hoca, Bandırma’da 2-0’la sevinmiş, Ziraat Türkiye Kupası 3. Turu’nda, Ağrı 1970 Spor penaltılarla, 5-4’lük skorla saf dışı bırakılmıştı.

GANALI ORTA SAHA YİNE YOK

1 Ekim’de, Sakarya’da 3-1’lik mağlup olunduğu gün sağ arka adalesindeki sorun yüzünden 67’de Atakan Müjde’nin elini sıkan Ganalı Godfred Donsah yine yoktu. 

İLK 11’DE TEK DEĞİŞİKLİK

Hasan Özer, 16 Ekim’de, deplasmandaki 2-0’lık Bandırmaspor zaferinde şans tanıdığı ilk 11’de tek değişikliğe gitti. Sakatlık sorunu bulunan Taha Gür’ün ismi esame listesine yazılmazken, bu futbolcunun yerine ilk 11’e Arda Hilmi Şengül girdi. 

4-2-3-1’DE FARKLI YERLEŞİMLER

4-2-3-1 oyun sisteminde eldivenleri Abdulsamed Damlu giydi. Savunmada soldan sağa; Arda Hilmi, Ganalı Philip Awuku, Burak Kavlak ile Barış Başdaş boy gösterdi. Son haftalarda sol beki parselleyen Awuku’nun mevkisinde Arda Hilmi’nin, Taha’nın yokluğunda da geri dörtlünün sağının Barış’a emanet edilmesi dikkati çekti. Bu oyuncuların önünde Ogün Özçiçek ile Rahman Buğra, formalarını sırta geçirdi. Hücum bölgesini soldan sağa; Doğukan Emeksiz, Burunduli Jospin Nshimirimana ile Malili Aly Malle destekledi. Santrforda Ganalı Haqi Osman’ın hızından faydalanılmak istendi.

KALE AĞLARINDA BOŞLUK

Abdulsamed’in koruduğu kaledeki problem nedeniyle başlama düdüğü, bir dakikalık gecikmeyle çaldı. Ağlar ile kale arkasındaki direğin sağ alt tarafının birleştiği bölgeye yakın saptanan açıklık, özel bir bantla kapatıldı. Mücadeleye hızlı ve istekli giren Yeni Malatyaspor, aynı zamanda ilk ve ikinci korner atışlarını kullanan taraf da oldu. 

MALLE’YE, EKREM “DUR” DEDİ

5’inci dakikada Malle, net bir gol şansını değerlendiremedi. Maçın ilk tehlikeli atağında, Rahman Buğra’nın uzun ve isabetli pasıyla savunma arkasına müthiş bir koşu yapan Malili, iki Göztepeli Emir Ortakaya ile   Yunus Emre Gedik’ten sıyrıldı. Soluyla dokunsa da açıyı iyi kapatan Ekrem Kılıçarslan skor tabelasının değişmesine izin vermedi. Malle’nin şık gördüğü Haqi Osman, 16’da üstün süratiyle sağdan ceza alanına sarktı, son anda Emir ayak koydu ki, kısa bir süre sonra da ofsayt bayrağı havaya kalktı.

SOL KANATTA MÜTHİŞ ÇEKİŞME

Sol kanattaki Doğukan-İsmail Köybaşı eşleşmesi, ilginç pozisyonları da beraberinde getirdi. Doğukan’ın topu İsmail’den kurtardığı anlarda adrenalin de yükseldi. Defansına yardım eden Doğukan’ın, ileriye çıkan İsmail’e uyguladığı baskı ve topu rakibine çarptırarak takımına korneri getirmesi, azimli kimliği alkışlandı. 

DOĞUKAN’IN GOLÜNDE OFSAYT VAR!

İzmir temsilcisi, ilk yarım saat geride kalırken, Yunus Emre Gedik ile sol kanadı kullanma sıklığını artırdı. 33’te Malle’nin asistinde Doğukan ağları sarstı; fakat ofsayt kararından ötürü sevinci kısa sürdü. Özgüç Türkalp yönetimindeki VAR’ın ofsayt çizgisi de Ramazan Keleş ve yardımcılarının haklılığını ortaya koydu. Rahman Buğra’nın 39’da, uzaklardan şut denemesinde Ekrem topun kontrolünü sağladı. 

HAQI OSMAN KORKUTTU

Barış’ın 41’de sağdan ortasında, kale önünde topa temas edemeyen Haqi Osman’ın sakatlığı tedirgin etti. Ardındaki rakibiyle beraber yerde kalan Ganalı, kısa süreli tedavisinin ardından oyuna devam edebildi. 45 artı 2’de David Tijanic’in soluna gönderdiği Abdulsamed, 1.91 cm’lik uzun boyunun da avantajıyla soluna doğru çok uzanmadan topu tuttu.     

BÖYLE BASİT GOL YENMEZ!

45 artı 3’te Kenneth Obinna Mamah, önce Arda’ya takılsa da sağ çaprazda sert bir şut attı, Abdulsamed muhteşem çıkardı. Dönüşünde Obinna, ısrarlı takibinde kendisini bir türlü karşılayamayan ve set olamayan Arda’ya rağmen içeriye sert kesti. Ogün ve Awuku’yu aşan meşin yuvarlağı, tam da Abdulsamed’in önünde Yasin Öztekin ağlara yollarken pek de zorlanmadı. Burak’a da sadece onu seyretmek düştü! 

İLK YARIDA MALATYA OYNADI

İlk yarının istatistiklerinde rakamlar, Sarı-Siyah-Kırmızılılardan yanaydı. Topla oynama yüzdesinde 60’a 40 üstün olan Hasan Özer’in öğrencilerinin 6 şutuna karşılık Sarı-Kırmızılıların 7 şutu izlendi. Ev sahibi 2, Ekrem Dağ’ın talebeleri 3 defa çerçeveyi tutturabildi. Başarılı paslar 255’e 155, pas başarı yüzdesi 86’ya 81, kornerler 7’ye 3, ortalar 2/15 ve 2/7, fauller 2’ye 5, ofsaytlar 3’e 2 olarak gerçekleşti.

PENALTIYI NEDEN RAHMAN BUĞRA KULLANDI?

Soyunma odasına 1-0 yenik giden Kaplanlar, 50’de büyük bir fırsatı tepti. Doğukan varken, penaltıda topun başına geçen kaptan Rahman Buğra kale direğini nişan aldı! Devamında ise penaltıyı kazandıran Haqi Osman yetenekli değildi, tamamlayamadı. İkinci devrenin ilk 15 dakikasında 2’si isabetli, toplam 3 şut atsa da bunlarda eşitliği yakalayamadı. 

DOĞUKAN’A, EKREM ENGELİ

Sonlarda ataklarını sıklaştıran Yeni Malatyaspor yüklenmeyi sürdürdü. Doğukan, 78’de sol çaprazdan Rahman Buğra’nın servisiyle tekrar gole çok yaklaştı; ama o topun altına girerken Göztepe’nin file bekçisi Ekrem bu sefer yüzüyle kornere atmayı bildi. 70’deki Jospin-Mert Miraç Altıntaş, 78’deki Arda Hilmi-Cengizhan Akgün, 89’daki Rahman Buğra-Hüseyin Ekici hamleleri de çare olmadı.

“YERSE ÇEVİREMEZ” YORUMU…

Müsabakanın izlenimine gelirsek… İlk golü bulursa farka gideceği izlenimini uyandıran Kaplanlar için “Yerse çeviremez” yorumu doğru çıktı. Üstelik Hasan Özer’in takımı, ilk 9 hafta itibarıyla, iç sahada en az gol atan (1) atan takım konumundaydı. 

EKREM DAĞ’IN, HASAN ÖZER’E OYUNU!

Kuvvetle muhtemel Göztepe, Yeni Malatyaspor’un Bandırma’da 2-0 kazandığı karşılaşmayı izlemiş; çünkü Hasan Özer’in Bordo-Beyazlıları yıktığı taktiği uyguladılar. 5’li defans ile Haqi Osman’ın kaçışları önlerken, hücuma da hızlı çıktılar. Bir başka ifade ile Ekrem Dağ, Hasan Hoca’yı oyuna getirdi! Kaplanlar, Malatya’da kapanan, kontratağı seven bir yapıda olmalıydı. 

HAQI OSMAN İLE MALLE KAYIP

Rahman Buğra ile penaltıyı kaçıran, girdiği birçok pozisyonu iyi değerlendiremeyen Yeni Malatyaspor’da, bir başka handikap da kenardan, içeri havadan yapılan ortalardı. Haqi Osman ve Malle fazla çabalamazken, Doğukan’ın mücadelesi takdire değerdi. Cengizhan ile Mert Miraç da çok geç girdi. 

TAŞLAR YERİNDEN OYNADI

Forvette de denenen Burak Kavlak'tan, Yeni Malatyaspor'a stoper olmayacağı aşikâr. Hemen her maçta mutlaka birçok hataya imza atıyor. Duracağı yeri dahi bilmiyor! Alan kontrolü çok yetersiz, sürekli adam kaçırıyor. Soluna alıştığı geri dörtlüde sağa çekilen Burak’ın sağ stoper, Awuku’nun sol stoper, Barış’ın sağ bek, Arda’nın sol bek oluşu, haliyle dizilişle bu denli oynanması dengeleri bozdu! “Taha sakat” diye tam 4 futbolcunun yerlerinin değişmesi doğru değildi. Sağ bek için Erşan Yaşa alternatifi denenebilirdi.