dore okulları
Malatya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.92
  • ALTIN
    2435.8
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66792.91$

Sumudıca’nın oyunu!

22 Ekim 2021, Cuma 22:39
Sumudıca'nın oyunu!
 




-    Yeni Malatyaspor’da sakat olan futbolcu kim?
-    İlk 11’de kaç değişiklik gerçekleştirildi?
-    Sumudica’nın oyun sistemi nasıl oldu?
-    Adem Büyük, şutu atıp neden zemine baktı?
-    Ganalı santrfor, bu sezon kaçıncı golünü attı?
-    Kaptan, gol sayısını kaça çıkardı?
-    Penaltıyı hediye eden futbolcu kim?
-    Rumen hoca, taraftara hangi şovu yaptı?
-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...



Öznur Kablo Yeni Malatyaspor ile Altay, Süper Lig tarihinde ilk kez karşılaştı. 10’uncu haftada Kaplanlar, Ganalı Benjamin Tetteh ile Adem Büyük’ün penaltıdan kaydettiği golle 2-1’lik skorla zafere uzandı. 12 puan ile 11’inci basamağa yerleşen Sarı-Siyah-Kırmızılılarda, Rumen teknik adam Marius Sumudica da 2’de 2 yaptı. Malatya ekibi, 30 Ekim’de Kasımpaşa’nın konuğu olacak. 

SADIK ÇİFTPINAR CEZALI

Sadık Çiftpınar dışında sakat ve cezalı futbolcu yoktu. Tecrübeli stoper ise Adana Demirspor deplasmanında, 74’üncü dakikada gördüğü kart ile bu sezon 4’üncü sarı kartına ulaşmış oldu. 



İLK 11’DE ZORUNLU DEĞİŞİKLİK

Sumudica, 16 Ekim’de Adana Demirspor’u 2-0 mağlup ettikleri gün belirlediği ilk 11’de, zorunlu bir değişiklik gerçekleştirdi. Sadık’ın eksikliğinde, Mustafa Eskihellaç’ı yeşil zemine sürdü.

YİNE 3’LÜ DEFANS...

3-4-1-2 dizilişinden vazgeçmeyen Sumudica, kalede Ertaç Özbir’e güvendi. Sadık’ın yokluğunda bozulan defans kurgusunda, sağdan sola; Semih Kaya, Brezilyalı Wallace ve Tunuslu Oussama Haddadi ter döktü. Bu üçlünün önünde Gabonlu Didier Ndong ile Fas kökenli Fransız Rayane Aabid forma giydi. Kanatların solunda Mısırlı Karim Hafez, sağında ise Mustafa Eskihellaç boy gösterdi. “10 numara” mevkiinde Fas asıllı Fransız Mounir Chouiar vardı. İleri uçta ise sağda Adem Büyük, solda Ganalı Benjamin Tetteh görüldü. 



MORAL AVANTAJI KAPLANLARDA

Kaplanlar iyi bir çizgi yakalayan; ancak önce Gaziantep FK’ya dış sahada 4-1, ardından İzmir’de Karagümrük’e 1-0 kaybeden Altay’ın moral bozukluğunu, avantaja çevirme düşüncesindeydi. 



İKİ TAKIM DA AYNI ANLAYIŞTA

İki takım da zorlu mücadeleye 3’lü savunmayla başladı. Ama Siyah-Beyazlıların teknik direktörü Mustafa Denizli, maç önü röportajında, rakibin durumuna göre bunun değişebileceğinin sinyallerini verdi. İlk 15 dakikalarda gol atamazken, kalesinde 4 gol gören Sarı-Siyah-Kırmızılılar, yine düşük tempodaydı. Adem, rakip stoperleri üzerine çekip, koşan arkadaşlarına uzun paslarla pozisyon hazırlamaya devam etti. Kaplanların daha önce evinde kaydettiği 6 golün 4’ünde doğrudan katkısı bulunan (2 gol & 2 asist) Adem, özellikle Thiam’i peşinden koşturdu!  



ZEMİN YİNE Mİ BOZUK?

12'inci dakikada, kalecinin önde olduğunu görünce aşırtma bir vuruş deneyen Adem, kafasındaki fikrini uygulamaya koyamadı. Çimlere bakan kaptan, zeminin durumunu da tekrar tartışmaya açtı. Rakip yarı alandaki paslar noktasında zafiyet yaşandı. Öyle ki, bu alanda ligin en başarısız iki ekibi karşılaştı. Altay %66,2 ile son sırada yer alırken, Yeni Malatya da %67,2 ile onu takip ediyordu. 



GANALI, İKİ NET FIRSAT YAKALADI

15’te, solundaki iki arkadaşının yanından prese gelen Thiam’a rağmen Mounir Chouiar’in servisinde sert bir şut atan Tetteh’e, Luis “Dur” dedi. Köşe vuruşlarından sadece bir gol yiyen Kaplanlara karşı İzmir temsilcisi, ilk kornerini 18’de kullansa da neticeye ulaşamadı. Tetteh ise ikinci net fırsatı 19’da yakaladı. Hafez soldan penaltı noktasına kesti, yükselen Tetteh'in kafasında top, üstten auta gitti.



YENİ MALATYA, ALTAY’IN ROLÜNÜ KAPTI!

21’de, Altay ceza yayı gerisinde Ceyhun'un müdahalesiyle yerde kalan Tetteh, takımına tehlikeli bir noktadan serbest vuruş kazandırdı. Çalışılmış organizasyonda, paslaşmaların akabinde Adem’in kaleyi karşıdan gören bir noktadan çektiği sert şutta, meşin yuvarlak az farkla çerçeveyi tutmadı. Yeni Malatya, geçen hafta, Karagümrük karşısında daha çok hücum etmeye çalışan taraf olan Altay'ın rolünü kaptı!



ATAKLAR, TETTEH’İN GOLÜNÜ MÜJDELEDİ

Marius Sumudica’nun öğrencileri, ilk yarım saat geride kalırken, kendi yarı alanında hazırlık paslarını yeğledi. 52’de, sol kanatta çizgiye inen Mounir’in ortasında top, Cebrail'e çarparak kornere gitti. Altıpas üzerinde Adem ile birlikte Wallace yükseldi, Lis kurtardı. İlk yarıda yerleşik savunmayı aşmakta ve pozisyon bulmakta zorlanan Yeni Malatyaspor, hızlı bir hücumda golü de attı. Adem’in şık gördüğü ve dribbling ile topu taşıyan Mustafa Eskihellaç'ın altıpasa gönderdiği topun gelişine Tetteh, yerden düzgün vurdu: 1-0. Ganalı santrfor böylece, ligde 5’inci golüne ulaştı.



ADEM, 5 MAÇLIK SUSKUNLUĞUNU BOZDU

62’de Mounir çıkarken, İskoç Stevie Mallan oyuna girdi. 66’daki kontratakta, sağdaki Mustafa’nın içeri çevirdiği topa Aabid dokundu. Ceyhun Gülselam'ın bilinçli açtığı sol koluna çarpan top, sağ kale direğinden döndü. Ama hakem Yasin Kol penaltıyı işaretledi ve Video Yardımcı Hakem’in (VAR) de onayını aldı. Beyaz noktaya yönelen, soluna uçan kalecinin sağına gönderen Adem, 84 gün süren 5 maçlık suskunluğunu 68’de bozdu. Soğukkanlı, çok rahat bir vuruş yapan, sonrasında arkadaşlarıyla kenetlenen Adem'in bu sezonki 3’üncü gol sevinci coşku doluydu. 34 yaşındaki yetenekli golcü, en son 28 Ağustos 2021’de, Malatya’da Gaziantep FK’yı 2-0 ile yıktıkları gün sahneye çıkmıştı.



KAPTAN, GÖZLERİN PASINI SİLDİ

Altay, 70’den sonra ileride daha fazla gözüktü ve baskı yapmaya çalıştı ki, ikinci golü yiyince bir süre oyundan düşmüşlerdi. 73'te Adem, rövaşata ve dömivole karışımı vuruşuyla gözlerin pasını sildi.



HAFEZ’DEN, İŞLERİ ZORLAŞTIRAN PENALTI

Her şey yolunda giderken, işler 82’de kısmen zorlaştı. Altay’ın ani akınında sağ kanattan ceza sahasına sarkan Daouda Bamba, Hafez'in sol ayağının yol açtığı darbeyle yerde kalınca “Penaltı” kararı geldi. Fildişi Sahilili skoru da değiştirdi: 2-1. Günün çalışkan isimlerinden Tetteh, 86’da görevini Zambiya asıllı Kongolu Walter Bwalya’yı bıraktı. Ganalıyı önce Sportif Direktör İzzet Erdoğan, sonra hocası Sumudica kutladı. 



SUMUDICA GÖNÜLLERİ FETHETTİ

İkinci devrede top kenara geldiğinde küçük bir gösteri sunan Sumudica'nın hareketleri, tribünleri de coşturdu. “Bu takıma her şeyimi, hayatımı vereceğim” sözünü tutmaya çalışan Rumen taktisyen, daha Malatya'daki ilk sınavında, taraftarın gönlünü fethetmeyi başardı. 

ONURLANIRAN ALKIŞ

4’üncü hakem, 5 dakikalık duraklamaları işaret eden ışıklı tabelasını kaldırdı. 90+1'de oyundan alınırken Kubilay Kanatsızkuş'un elini sıkan Adem, Malatyalı futbolseverlerce, alkışlarla onurlandırıldı. Kaptan, kolundaki bandı da Ertaç Özbir'e bıraktı. 90+6’da, çabuk gelişen atakta Bwalya'yı faulle durduran Thiam’ın dışında, Lis de sinirlenince sarı kart yaptırımına uğradı.



YÜZLER GÜLÜYOR, GÖZLERDE HIRS

Gülen yüzler ve beden dillerindeki, gözlerdeki hırs, dikkat çekiciydi. Bitiş düdüğüyle birlikte göz atılan istatistiklerde de Yeni Malatyaspor'un bariz üstünlüğü vardı. Kaplanlar, topla oynama yüzdesinde 54’e 46, toplam şutta 13’e 10, isabetli şutta 5’e 3, başarılı paslarda 349’a 264, pas başarısında %81’e %75 ve kornerlerde 6’ya 3 öndeydi. 



MAÇIN RAKAMLARI:

-   Marius Sumudica, Süper Lig kariyerinde ilk kez, bir takımın başında çıktığı ilk iki lig maçını kazandı. (2G 3M). Rumen teknik adam, Çaykur Rizespor'daki macerasını galibiyet alamadan tamamlamıştı (3B 4M).
-    2021-22 sezonunda, Altay’a dek kazandığı üç maçta da kalesini gole kapatan Yeni Malatyaspor, bu kez başarılı olamadı. 
-    Gol yediği 6 karşılaşmadan da puansız ayrılan Kaplanlar, bu kötü gidişata “Dur” dedi. 
-    Malatya temsilcisi, iç sahada rakiplerine en fazla gol izni veren ekip (13).
-    Bu sezon Süper Lig'de hiçbir maçı berabere bitmeyen üç takımdan ikisi Yeni Malatyaspor ve Altay (Başakşehir FK ile birlikte).
-   Altay randevusuna kadar, evindeki son üç müsabakayı kaybeden Yeni Malatyaspor, daha uzun bir seriyi sadece bir kez yaşamıştı (Aralık 2019-Şubat 2020 arasında 4 maç).
-    Yeni Malatyaspor ile oynadığı beş karşılaşmanın ikisinde yenilen Altay (2M 2G 1B), son mağlubiyetine deplasmanda uğramıştı (Mart 2013'te 0-4).
-    Malatya ekibinin ligde karşılaştığı 25 takım arasında deviremediği sadece iki rakibi var: Bursaspor & Fatih Karagümrük.