dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.60
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2488.0
  • BIST
    9468.26
  • BTC
    64915.07$

Trafikte yarış yapmanın cezası nedir?

05 Ağustos 2022, Cuma 12:20
Trafikte yarış yapmanın cezası nedir?


 

 

Trafikte yaya, sürücü ve yolcuların güvenli bir trafik ortamı içerisinde seyahat etmeleri amacıyla trafik kuralları düzenlenmiştir. Bu kurallarına uymayan vatandaşlara da son dönemlerde ciddi artışlar yapılan cezalar uygulanmaya başlamıştır. Özellikle de son dönemlerde trafik cezalarında ciddi bir artışa gidilmiştir. Bu artışlar ile cezaların caydırıcı olması hedeflenmiştir. Tüm bu yaptırımlara rağmen bazı vatandaşlar, halen trafik güvenliğini tehlikeye sokarak araç kullanmaya, trafikte yarış yapmaya ve araçları ile drift-spin atmaya devam etmektedir. Peki trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suretiyle yapılan hareketlerin cezası nedir?

Ülkemizde 2021 yılı verilerine bakacak olursak toplam 1 milyon 186 bin 353 adet trafik kazası meydana gelirken bu kazaların 998 bin 390 adedi maddi hasarlı, 187 bin 963 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazası olmuştur. Özellikle kazaların oluşma sebepleri arasında trafikte yarış yapanlar ve tehlikeli araç kullananlar başta gelmektedir. Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak amacıyla trafikte yarış yapmanın, belli idari yaptırımları vardır. Karayolları Trafik Kanunu’nda düzenlenen trafikte yarış yapmak ve bu yarışların gerekli izinler alınmadan yapılması sonucunda uygulanan cezalara idari para cezaları uygulanır.

Yarış ve koşulara ait kurallar

Karayolları Trafik Kanunu’nun 70. maddesinde düzenlenen Yarış ve koşularda trafik güvenliği bakımından aşağıdaki kurallar uygulanır.

Bir il sınırı içindeki karayolları üzerinde yapılacak yarış ve koşular için o ilin valiliğinden, Birden fazla il sınırları içindeki şehirlerarası karayolları üzerinde yapılacak milli ve milletlerarası yarış ve koşular için İçişleri Bakanlığından izin alınması zorunludur. Bu izin verilirken Bayındırlık Bakanlığının uygun görüşü alınır. İzinsiz yapılan yarış ve koşular görevlilerce derhal durdurulur. Gerekli makamlardan izin alınmadan yarış düzenlenemez. Gerekli makamdan izin almadan karayolu üzerinde yarış ve koşu düzenleyenlere 888 TL idari para cezası verilir.

Trafikte drift ve spin atmanın cezası nedir?

Trafikte drift atmanın cezası Karayolları Trafik Kanunu’nun 67. maddesinde Araç manevralarını düzenleyen kurallar başlığı altında düzenlenmiş olup; Herhangi bir zorunluluk olmaksızın, karayollarında dönüş kuralları dışında bilerek ve isteyerek aracın el freninin çekilmesi suretiyle veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünün değiştirilmesi veya kendi etrafında döndürülmesi yasaktır. Bu hükme uymayarak trafikte tehlike oluşturacak şekilde bilerek ve isteyerek drift ve spin atılması durumunda ise kurala uymayan sürücülere 9 bin 125 TL idari para cezası verilir ve sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınır. Ayrıca, araç altmış gün süre ile trafikten menedilir. Bu şekilde sürücü belgesi geri alınanlar psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına mâni hâli olmadığı anlaşılanlara bu Kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla geri alma süresi sonunda belgeleri iade edilir.

Drift atma cezası kesilen sürücülerin sürücü belgeleri 60 gün süre ile alınmakta olup, sürücünün cezanın kesildiği tarihten itibaren beş yıl içinde ikinci kez aynı ceza kesilmesi halinde ise sürücü belgesi iptal olur.