dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2458.4
  • BIST
    9875.71
  • BTC
    64295.66$

TÜFENKCİ İLE ÇALIK’IN “ÇATI ADAYI”

06 Ocak 2020, Pazartesi 07:15

 

SESLİ MAKALE 

  

Malatya özelinde son birkaç haftadır yazılıp-çizilen bir konu var. Ak Parti İl Teşkilatı'nın başına kimin geçeceğiyle ilgili bir kaç “senaryo” konuşuluyor. Hali-hazırda teşkilatın başında bir “isim” olsa da, kişiyle ilgili bazı “rahatsızlık”ların olduğu “kulislerde” tazeliğini muhafaza ediyor.

Yeni bir “sima” arandığından tutun da, milletvekillerinin farklı cepheler açtığına varıncaya kadar bir sürü “dedikodu” ortalıkta dolanıyor…

İşte bu iddialardan bazı detaylar:

Ak Parti İl Teşkilatı kendilerini yönetecek yeni bir “kaptan” arıyor. Bu kişi herkesi kucaklayan, ekâbir tavırlardan uzak ve heyecanıyla ekip arkadaşlarını şevke getiren bir mihmandar olmalı...
 

Cebini düşünen, burnundan kıl aldırmayan veya ergen tavırlarla siyasetin zevkini kursakta bırakan bir isme, teşkilatın tahammülü yok gibi…

Mamafih,

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda teşkilat başkanı olan Erkan Kandemir'in önünde, şu anda Malatya için üç ismin olduğu gelen bilgiler arasında. Bunların İhsan Koca, Şahin Karahan ve Muhammet Yalçınkaya olduğu da kulağımıza fısıldanıyor.

Kulislere göre, İhsan Koca,  Malatya milletvekili ve AK Parti MKYK üyesi Bülent Tüfenkci ile birlikte hareket ediyor. Zaten İhsan Koca'nın il başkanı olmasında “etkin” bir şekilde dahlinin olduğu, herkes tarafından bilinen bir gerçek.

Yine kulağımıza çalınan kulislere göre, Muhammet Yalçınkaya ise, Malatya milletvekili ve AK Parti MKYK üyesi Öznur Çalık'la birlikte hareket ediyor. Sayın Çalık'ın “sekteye” uğrayan il teşkilatındaki “hakimiyet”ini tekrar alabilmesi için en “ideal” isim  bu olsa gerek.

Şahin Karahan ise hem Bülent Tüfenkci'nin, hem de Öznur Çalık'ın müttehit olduğu bir isim. Bu durumu da müsaadenizle şöyle izah edeyim:

Bülent Tüfenkci'nin, “Muhammet Yalçınkaya olacağına, Şahin Karahan olsun” diyeceğini tahmin ettiğim gibi; Öznur Çalık'ın ise, “İhsan Koca olacağına, Şahin Karahan olsun” diyeceği kanaatindeyim. Çünkü mezkur her iki isim de safını kat'i bir şekilde belli etmiştir. Bu durum siyaseten “Ne seninki olsun, ne de benimkisi olsun…” mantığıdır. Yani her iki isimin de “B” planında, teşkilata bütün bütün hakim olamasam da, bütün bütün kaybetmeyeyim düşüncesi vardır.

Eğer durum tahmin ettiğim gibiyse,  Şahin Karahan, bir nevi Bülent Tüfenkci ve Öznur Çalık'ın “çatı” adayı oluyor…

9_238

ÇINAR'IN PAYLAŞIMI VE YORUMUM...


Geçtiğimiz günlerde Yeşilyurt belediye başkanı Mehmet Çınar, sosyal medya hesabındaki profilinde bu fotoğrafı paylaştı. Karenin Haziran ayında çekildiğini sonradan öğrendim. Son derece kendinden emin bir şekilde Cumhurbaşkanımızla birlikte poz veren Mehmet Çınar'ın, bu karesini görünce şu şekilde yorumladım:

-Bu tebessüm 31 Mart Yerel seçimlerinde, AK Parti'nin oy oranını 9 Bin 817 kişi artırdığından dolayı kendisinde tezahür eden bir öz güvenin “yansıması”dır.

-Bu tebessüm, AK Parti içinde ve dışında rakiplerine attığı “fark”ın heyecanıdır.

-Bu tebessüm, kendisine Yeşilyurt belediye başkan adaylığı için destek vermeyen milletvekillerine “Bu da mı gol değil?” demenin esprisidir.

-Bu tebessüm, bir üst sekmende siyaset idealinin olduğunu tahmin ettiğim Mehmet Çınar'ın; “Bekle beni Malatya, gümbür gümbür geliyorum…” demesinin haykırışıdır.


MALATYA'DA İZ BIRAKAN EMİROĞLU!..

Spesifik bir hizmet anlayışıyla Malatya tarihinde “İz” bıraktığı halde, izini kaybeden mütevazı isimlerden birinin eski bakan sayın Metin Emiroğlu olduğunu “Çarşamba Sohbetleri”ndeki  röportajımızda öğrendim. Bu röportajdan dolayı şahsımı arayarak tebrik edenlerin sayısı hayli fazlaydı. Hemen herkesin dikkatini çeken husus ise; Malatya'nın içme suyunun geldiği tek yer olan “Kaptaj”ın, Emiroğlu tarafından yaptırıldığının bilinmemesiydi. Yaklaşık üç saat süren sohbetimizde, aslında anlatacak çok şeyinin olduğunun farkına da ayrıca vardım.

Metin Emiroğlu'yla yaptığım röportajdaki tespitlerim şu şekilde:

-Akademik siyasetin yanında, ilmi siyaseti de iyi biliyor.

-Siyasetle ilgilenen Malatyalıların ondan öğreneceği çok şey var.

-Merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın yaşayan hafızası.

-Kıvrak zekasının yanında, düşünerek konuşuyor…

  

KIZILAY'IN PROJESİNE SAHİP ÇIKALIM

 İnönü Üniversitesi'nde Rektör Ahmet Kızılay, yerli otomobilin üretime başlamasıyla, bu sektördeki ara eleman ihtiyacının olacağını belirterek, “Malatya İnönü Üniversitesi Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Meslek Yüksek Okulu'nda elektrikli araç teknolojileri bölümü açıldı. Türkiye'de ilk olacak elektrikli araç teknolojileri programıyla Türkiye'de şuan için bir ihtiyaç olan ve ileride artacak elektrikli araç teknikerlerinin yetiştirilmesi amaçlanıyor.” dedi.


Prof. Dr. Ahmet Kızılay'ın bu projesi kamuoyunda karşılık buldu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da Türkiye'nin otomobilinin üretiminde ihtiyaç duyulan teknik elemanın yetiştirilmesi için, motorlu araçlar teknolojisi alanında elektrikli araçlar dalı açılacağını bildirdi.

Profesör Doktor Ahmet Kızılay'ın bu projesi hayata geçirilirse, Malatya, Karaciğer nakilinden sonra elektrikli araç üretimindeki  eleman ihtiyacını karşılayarak, yine adından söz ettirecek demektir.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)'nın da konuya hassasiyet göstermesi gerekiyor.

Malatya'nın bu hususta cazibe merkezi olması için, MTSO'nun, İnönü Üniversitesi ile müşterek bir çalışmanın içine girmesi lazımdır. MTSO Başkanı ve aynı zamanda TOBB üyesi olan Oğuzhan Ata Sadıkoğlu'na bu konuda büyük iş düştüğü kanaatindeyim.
 

Sonuç olarak, Prof. Dr. Ahmet Kızılay'ın Malatya'nın geleceği için çok büyük bir yatırım olacak bu projesine toplumun her katmanının sahip çıkması “hayati” önem taşımaktadır.


GELECEK PARTİSİ'NE MALATYA'DA GELECEK VAR MI?

 Eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz günlerde partisini resmen kurmuştu. Gelecek Partisi isimli parti için Malatya'da henüz bir hareket yok. Ahmet Davutoğlu'nun yakın ekibinde yer alan Ak Parti eski iki vekilin ismi İl Başkanlığı için öne çıkıyor. Bu isimlerin her ikisi de Malatya kamuoyu tarafından unutulmuş isimler. İl Başkanı olmaları halinde nasıl bir sinerji katacakları meçhul. Gelecek Partisi'nin İl Başkanlığı için ismi geçen bir başka isim ise Prof. Dr. İbrahim Gezer


 İbrahim Gezer başkan olur mu? Bilemiyorum ama, olursa farkı fark edilir. Gezer değil de eski vekillerden birisi il başkanı olursa, Ak Partili eski vekillerden 3 tane İl Başkanı olmuş olur. Bunlar, İhsan Koca Ak Parti, Süleyman Sarıbaş İyi Parti, isimleri bende saklı olan eski iki vekilden biri ise Gelecek Partisi...

Vekilliklerinde Malatya'ya katkısı olmayan bu kişiler il başkanlığında ne katacaklar bekleyip göreceğiz. Ha bu arada Malatya'da Merhum Erbakan Hoca'nın oğlu Fatih Erbakan'ın partisi olan Yeniden Refah Partisi'ne büyük bir rağbet olduğunu belirtmekte fayda var.

 KRİZ KİME YARIYOR?

 Uluslararası güvenlik alanında teori ve pratikte önemli isimlerden bir arkadaşıma, “Hocam, ABD ile İran arasında savaş çıkar mı?” diye sordum.


Aldığım cevap: “Sanmıyorum. İran içte ne zaman sıkışsa, uluslararası alanda bir krize yaslanıyor. Şu an ki kriz hem düşürülme tehlikesi yaşayan ABD Başkanı'na, hem de içte meşruiyet krizi yaşayan İran'a yarıyor. Buna "Rally 'round the flag effect" deniliyor” dedi.

"Rally around flag" ne mi?: “Miting ‘bayrak efekti etrafında' Uluslararası kriz veya savaş dönemlerinde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'nın kısa vadeli popüler desteğini artırmak için siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerde kullanılan bir kavramdır.”

Selam ve dua ile
Fiemanillah..