dore okulları
Malatya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.89
  • ALTIN
    2438.2
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66665.08$

Tüfenkçi ve Çalık’ın yeri nasıl olacak?

07 Mayıs 2016, Cumartesi 05:51


YORUM/ANALİZ: MURAT ÇETİN

Ülkemizin hatta dünyanın gündeminde ön sıralara çıkan Ak Parti'nin olağanüstü kongre kararı büyük tartışmaları ve iddiaları da beraberinde getirdi. Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu görüşmesinin ardından yaşanan gelişmeler, siyaset kulislerini bir hayli hareketlendirdi.

3B VE DİĞERLERİ…

Kulislerden yükselen seslere birkaç örnek verelim. Birinci iddia “3B (Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım, Berat Albayrak)'den biri genel başkan olacak” şeklindedir. Diğer iddia ise Nurettin Canikli, son iddia da Abdülhamid Gül şeklindedir. Kulislerde, Mehmet Ali Şahin, Numan Kurtulmuş, Mehmet Müezzinoğlu ve Mustafa Şentop'un da adı geçiyor. İsimlerin havalarda uçuştuğu bir ortamda “Cumhurbaşkanı sürpriz bir ismi Ak Parti'nin Genel Başkanı olarak işaret edecek” şeklinde söyleyenler de var. Bu sürpriz isimlerle ilgili fazla bir şey yazmak istemiyorum. Sonuç ne olursa olsun, ülkemiz için hayırlısı olsun. Ülkemizin birliğini, beraberliğini ve istikrarını kim sağlayacaksa o olsun.

YENİ KABİNEYLE İLGİLİ İDDİALAR…

Kulislerin hareketlendiğini söyledik ya. Bir de kulislerde yeni kabinenin oluşumuyla ilgili bazı iddiaları aktarayım. Bir iddiaya göre başbakan haricinden kimsenin yeri değişmeyecekmiş. İkinci iddiaya göre ise bazı bakanlar kabine dışına itilecekmiş. Bunlardan en çok dikkat çekenleri, Davutoğlu'na yakınlıklarıyla bilinen Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı. Olağanüstü kongreyle birlikte yeni kurulacak 65. hükümette Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın da olmayacağı ifade ediliyor.

BÜLENT TÜFENKÇİ'NİN YERİ…

Türkiye'nin birinci gündem maddesi haline gelen Ak Parti olağanüstü kongresi, Malatya için ayrı bir öneme haiz oldu. Bilindiği gibi Malatyalıların yıllardır beklediği bakanlık koltuğu mevcut kabinede nihayet hayat bulmuştu. Ancak şimdi iktidar partisinin olağanüstü kongre yapıyor olması kabinenin de büyük oranda değişeceği iddialarını da beraberinde getirdi. Durum böyle olunca Gümrük ve Ticaret Bakanımız sayın Bülent Tüfenkçi'nin yeni oluşturulacak kabinede yer alıp almayacağıyla ilgili endişeler dillendirilmeye başladı.

SÖZLERE DÖKÜLMESE BİLE HERKESİN GÖNLÜNDEN GEÇECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün bazı açılışlara katılmak için Malatya'ya gelecek olması bölgemizin kaderi açısından ayrı bir önem arz etmektedir. Yaklaşık olarak 460 milyon dolarlık dev yatırımların açılışının yapılacağı bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle de bir araya geleceği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı'nın Malatya programında sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya gelmesi de söz konusu. Sivil toplum örgütü temsilcileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanken yaptığı ziyaretlerde de dile getirdikleri “Malatyalı Bakan” isteğinin sözlere dökülmese bile herkesin gönlünden geçeceğine eminim.

TÜFENKÇİ SÜRPRİZDİ AMA…

Hatırlanacağı gibi mevcut kabinede bulunması açısından kimsenin tahmin etmediği biriydi Bülent Tüfenkçi. Kabine için bazı Malatyalıların adı geçmişti ancak, adı geçenlerin içinde en az zikredileni Bülent Tüfenkçi'ydi. Malatyalı birçok insan için bu isim hem şürpriz hem de memnuniyet ifadesiydi. Malatya'yı yakından tanıyan, yıllarca iktidar partisinin il başkanlığı görevini yapmış ve Malatyalı siyaset erbabı tarafından saygıyla anılan bir isim olan Bülent Tüfenkçi'ye Gümrük ve Ticaret Bakanı sıfatı da koltuğu da çok yakıştı.

OLUMSUZ BEKLENTİLERİ BOŞA ÇIKARDI

Malatya ve İstanbul'daki hemşerilerimizin nabzını iyi tuttuğuma inanarak gördüklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Mevcut kabine ilk açıklandığı zaman Bülent Tüfenkçi'nin koltuğu doldurma konusunda bazı sıkıntılar yaşayacağına inananların sayısı bir hayli fazlaydı. Aradan geçen kısa zamana rağmen bu beklentide olanların yanıldıklarını gördük.
Bülent Tüfenkçi'nin, Cumhurbaşkanı'nın veya Başbakan'ın adamı olduğuyla ilgili hayli senaryo üretiliyor. Durum böyle olunca yeni kabineye girme konusunda kimin adamı olduğuyla ilgili yorumlar da yapılıyor. Eğer Cumhurbaşkanı'nın adamıysa yeniden kabinededir” diyenlere mukabil “Davutoğlu'nun adamıysa artık kabineyi unutsun.” sözlerini sarf edenler de var.

Bakan bey, 5-6 aylık icraatlarıyla isabetli bir seçim olduğunu herkese gösterdi. Bülent Tüfekçi gerek Malatya'da ve gerekse İstanbul'da Malatyalılar arasında lobi oluşturmayı başardı.. Malatya için iyisini düşünen ve önüne gelen projeleri ivedilikle değerlendiren bir bakanımız, bu projeleri bir an önce Malatya'ya kazandırmanın telaşını yaşayan biridir.

Yeni kabinenin şekillenmesinden önce kongreyle birlikte Ak Parti yönetiminin de birkaç değişiklikle devam edeceğini düşünüyorum. Bu birkaç değişikliğin içende biz Malatyalıları yakından ilgilendiren bir isim var. Bu ismin kim olduğuyla ilgili hemen hemen herkesin ortak fikri Öznur Çalık'tır. Ak Parti MKYK Üyesi Öznur Çalık'ın Ak Parti'nin yeni yönetiminde de yerini alacağını düşünüyorum. Hem Malatya siyasetinin hem de ülke siyasetinin önde gelen isimleri arasına girmeyi başaran Öznur Çalık'la ilgili de bazı iddialar var. Erdoğan'a veya Davutoğlu'na yakınlığıyla ilgili çeşitli iddiaların varlığını belirtmek isterim. Hangisine yakın olduğunu bir kenara bırakırsak, Öznur Çalık'ın yeni MKYK üyelerinin arasında olacağına inandığımı belirtmek isterim, Hatta yeni kabineye de girebilecek bir altyapıya sahip olduğunu söyleyebilirim. Yeni kabinenin yeni Malatyalısı Öznur Çalık olursa da hiç şaşırmam. Davutoğlu'na yakın isimler arasında gösterilen Taha Özhan için geleceğin ne olduğunu kestirmek çok zor olan bir matematik problemi gibi.

TEDİRGİNLİK, YERLİ Mİ, YERSİZ Mİ?

Bakanlık koltuğunda bir Malatyalı'nın bulunması hayalinin son bulmasının üzerinden 5-6 ay gibi kısa bir sürenin geçmiş olması haliyle birçok Malatyalıyı tedirgin etti. Bu tedirginliğin yersiz olduğunu düşünmek istiyoruz. Yeni kabinede yine bir Malatyalı'nın bulunacağına inanıyor, mevcut durumun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.