dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2324.4
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70850.81$

Turgut Özal Üniversitesi

24 Nisan 2018, Salı 22:02

Her sene olduğu gibi bu 17 Nisan'da Mekanı Cennet Olsun, Nur İçinde Yatsın Rahmetli 8.Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın İstanbul Topkapı'daki kabri başında sevenleri ile bir araya geldik. 25 yıl önce vefat etmesine rağmen onunla ilgili anma toplantıları ve törenler başta Malatya, Ankara ve İstanbul olmak üzere gibi birçok yerde yapılmakta ve hala sevgi ve minnetle anılmaktadır.
 
8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal; Mühendislik ve Ekonomi üzerine almış olduğu eğitimi ile uzun süre Bürokraside, Dünya Bankasında ve Özel Sektörde çok önemli çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalarda edinmiş olduğu bilgi ve birikimi ile siyasete getirdiği hoşgörü ortamı sayesinde 1980 öncesi bir araya gelemeyen 4 farklı siyasal akımları, kurduğu Anavatan Partisinde bir araya getirerek siyasete yeni bir hoşgörü ve birlikte iş yapabilme anlayışını getirmiştir. Ülkemizde bürokrasinin azaltılması, serbest ekonomiye geçiş, ihracata dayalı piyasa modeli, Turizm, Haberleşme, Enerji, Otoyollar, tarımın verimli yapılması için sulama projeleri, eğitim, sağlık, konut sektörünün gelişimi, ekonomi bazlı dış politika ile yapmış olduğu dış gezilere işadamlarımızı da götürerek onların ülkeler arası ticaretin gelişimine katkı sağlamıştır. Yasaklarla toplum barışının ve kalkınmanın olmayacağını ileri sürerek hür düşüncenin ifade edilmesinin önünde engel olan Türk Ceza Kanunundaki 141,142 ve 163 maddeleri kaldırılmasını sağlamıştır.
 
Malatyalılar olarak adının bir üniversitede yaşatılmasını çok arzu ediyoruz. Sağolsun Cumhurbaşkanımız ve Hükümetimiz bu yönde çalışmalar yapıp, Malatya'da kurulu bulunan 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü'nün adının yaşatıldığı İnönü Üniversitemizi 2 bölerek, ayrılacak bölümlerle Turgut Özal Üniversitesinin kurulacağını duyurdular ve Kanun tasarısını da TBMM gönderdiler.
 
Özal'lı yıllara baktığımda; Malatya'da doğmasına ve Malatya'ya ve Malatyalılara olan engin sevgisine rağmen İstanbul Fatih bölgesinden 2 kere Milletvekili seçilmiştir. Kabri Topkapı'dadır. Sağlığında kendi adına bir Üniversite kurabilecekken; Sağlık alanında Asya ve Avrupalı insanların sağlık ihtiyaçlarının karşılanması ve Tıp Biliminin ülkemizde gelişmesi için İnönü Üniversitesine bağlı olarak Turgut Özal Tıp Merkezini (TÖTM), ABD Houston Methodist Hastanesinin ikizi olarak planlanmış ve 1991 yılında temeli atılarak hızlı bir gelişmeyle beş yıl sonra da 1996 yılında hizmete açılmıştır. Hoşgörü ve uzlaşmadan yana biri olarak siyasi düşünceleri farklı olmasına rağmen Malatya'da Kurtuluş Savaşı kahramanımız Asker ve Devlet adamı olan 2. Cumhurbaşkanımızın isminin önüne geçecek hiçbir çabanın içinde görülmemiştir.
 
İnönü Üniversitemizi 2'ye bölerek Turgut Özal Üniversitesi kurulması, daha başlangıçta Özal'ın tarzına uygun değil. İleride herhangi birine devlet, sivil toplum kuruluşları veya vatandaşlar yapılacak çalışmalarda diğeri ile kıyaslanmaya mahal verip gereksiz tartışmalarında önünü açacaktır. Naçizane düşüncem Kurulacak Üniversitenin yeri  (Örnek olarak İstanbul Topkapı‘daki Kabrinin karşısında, Edirnekapı'ya bakan İstanbul Belediyesinin hizmet biriminin olduğu alan olabilir) ve  vizyonu Turgut Özal'ı temsil eder nitelikte olması için Ailesi, Özal'ın birlikte çalıştığı arkadaşları, Malatya Ticaret Sanayi Odası, Malatya Eğitim Vakfı, Malatya İş Adamları Derneği (Yeni Turgut Özal'lar yetiştirmek için çalışmaları var) ve bu konuyla ilgili çalışmalar yapan kurum ve kuruluşlarla görüşülerek karar verilmesinin daha doğru olacağı kanaatindeyim.