dore okulları
Malatya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.51
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2485.6
  • BIST
    9563.85
  • BTC
    61520.24$

“UMUT”LARI PENALTILAR KIRDI!

12 Ocak 2021, Salı 21:27

 

 

 

  • 4 Yeni Malatyasporlu, eski takımına karşı...
  • Ganalı orta saha ve santrforda sakatlık şoku!
  • Mısırlı sol bekin cezası iki maça düşürüldü
  • Hamza Hoca'dan ilk 11'de dört değişiklik
  • Deneyimli hücumcu, bu sezon kaçıncı golünü attı?
  • Zorlu karşılaşma kaç dakika sürdü?
  • Seri penaltı atışlarını kaçıranlar kim?
  • Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...

 

SERİ PENALTI ATIŞLARI:

YENİ MALATYASPOR: Ahmed Ildız (+), Lukoki (+), Chebake (+), Mustafa Eskihellaç (-), Youssouf (+), Wallace (+), Murat Akça (+), Jetmir Topalli (-)

GALATASARAY: Taylan Antalyalı (+),  Ömer Bayram (+), Oğulcan Çağlayan (+), Diagne (+), Kerem Aktürkoğlu (-), Marcao  (+), Etebo (+), Emre Kılınç (+)  

 Yeni Malatyaspor, Ziraat Türkiye Kupası Son 16 Turu'nda ağırladığı Galatasaray'a elendi. 90 dakikası golsüz sona eren maçta Umut Bulut ile 102'de golü atan Kaplanlar, 120+1'de Luyindama'yı durduramadı: 1-1. Seri penaltı atışlarından Mustafa Eskihellaç ve Jetmir Topalli ile yararlanamayan Sarı-Siyah-Kırmızılılar, toplamda 8-7'lik skorla mağlup oldu. Malatya temsilcisi, rakibine 2018-19 sezonunda da yarı finalde 0-0 ve 2-5'lik skorlarla kaybetmişti.

A

KAPLAN'DA DÖRT İSİM, ESKİ GALATASARAYLI

Zorlu karşılaşma, Yeni Malatyasporlu dört isim açısından farklı bir anlam taşıyordu. Kaplanların hocası Hamza Hamzaoğlu, Süper Lig'de 2015 yılında Cim Bom ile şampiyonluğa ulaşmış, Türkiye Kupası ve Türkiye Süper Kupası'nı da müzesine taşımıştı. Semih Kaya ve Umut Bulut gibi kaptan Adem Büyük de Galatasaray'da daha önce top koşturan futbolcular olmuştu.

B

GANALI YILDIZLARDA SAKATLIK ŞOKU!

Yeni Malatyaspor'da, iki futbolcunun şok sakatlığı moralleri bozdu. Kayseri'de 1-0 kaybedilirken sakatlanan Ganalı yıldızlar Benjamin Tetteh ile Afriyie Acquah, Galatasaray karşısında forma giyemedi. Adale zorlanması tespit edilen Tetteh, 1-3 hafta ter dökemeyecek. İç yan bağlarında 1. derece zorlanma ve dizinde ödem belirlenen Acquah ise 2-4 hafta arası sahalardan uzak kalacak. TFF Tahkim Kurulu'nun 3 maçlık cezasını 2'ye indirmesine karşın Mısırlı Karim Hafez de yoktu.

A_1

HAMZA HOCA'DAN İLK 11'DE DÖRT DEĞİŞİKLİK

Teknik direktör Hamza Hamzaoğlu, Kayseri mağlubiyetinde tercih ettiği ilk 11'de, Galatasaray önünde dört futbolcusunu değiştirdi. Sol bekteki Bülent Cevahir ve orta sahadaki Ahmed Ildız'ı yedek soyundurdu. Bu öğrencilerinin yerine Zimbabweli Teenage Hadebe ile Burundili Youssouf Ndayishimiye boy gösterdi. Tetteh ile Acquah'tan faydalanamayan tecrübeli teknik adam, Umut Bulut ve Zeki Yavru'yu görevlendirdi. 

F

HAMZAOĞLU'NDAN ŞAŞIRTMAYAN SİSTEM

Kaleye, form düşüklüğü olsa da yine Ertaç Özbir geçti. Savunma hattı sağdan sola; Faslı Issam Chebake, Brezilyalı Wallace, Semih Kaya ve Hadebe'den oluştu. Youssouf ile Adem Büyük, bu dörtlünün hemen önündeydi. 4-2-3-1 oyun sisteminde ikinci bölgedeki üçlü ise Zeki, Umut Bulut ve Moryke Fofana olarak dizildi. Santrforda Kubilay Kanatsızkuş gol aradı. 

G

DİKİNE VE UZUN PASLAR...

Kritik randevu tempolu başladı. 2'de Belhanda'nın ara pasında ceza alanındaki Martin Linnes, ortadaki Emre Akbaba'yı gördü. Bu oyuncunun köşeye bıraktığı topu Ertaç son anda kornere çeldi. İlk 5 dakikadaki görüntü, açık oynanan futboldan kesitler sundu. Dikine ve uzun pasları deneyen Yeni Malatyapor, arkaya adam kaçırdığı takdirde daha etkili olabileceğinin sinyallerini verdi. Final pasları ve defansın ardına koşular fazlaydı. Golü atanın avantajlı olacağının işaretleri seyredildi.

H

TARTIŞILAN POZİSYON VE PENALTI BEKLENTİSİ

10'da, Adem'in servisinde Christian Luyindama ile ceza sahasına giren Kubilay Kanatsızkuş, altıpasın birkaç metre dışında yerde kaldı. Penaltı beklentilerinin oluştuğu atakta hakem oyunu kesmedi; ama oyun durduktan sonra Kubilay'ın yanına koştu. Son hamlede Kubilay omuz omuzada avantajı eline aldı; ama düşme anı, Özgür Yankaya'ya anlaşılan inandırıcı gelmedi!

K

İKİ TAKIM DA OYUNU ÇİRKİNLEŞTİRMEDİ

Semih ile Umut arasındaki mesafenin 20-25 metre oluşu dikkati çekerken, iki takım da oyunu çirkinleştirmedi. Başının döndüğünü söyleyen Kubilay, 20'de yerde kaldı ve ancak bir süre sonra kalkabildi. Sakatlıklar nedeniyle tempo düştü. Fofana ile Ryan Babel aradıkları geniş alanları bulamadı. Cim Bom'un sağ beki Linnes öne çıktığında arkasında bırakacağı boşluklara girmesi öngörülen Fofana'yı arkadaşları besleyemedi. Kaplanların sol beki Hadebe ile Fildişi Sahilili yıldız birbirine epey uzak kaldı.

K

FOFANA'YA TATLI SERT UYARI

27'de Zeki uzaklardan şansını denese de top üst ağlarda kaldı. 30'da Adem, sağ kanattaki Zeki'yi şık gördü; fakat bu futbolcunun şutunda meşin yuvarlak yan ağlara takıldı. 32'de, Adem'in müthiş final pasında Fofana, Luyindama ile Marcao'nun arasında vuruşunu gerçekleştirse de Fatih'i aşamadı. Çok fazla çizgide duran Fofana, Hamza Hoca'nın uyarısıyla biraz daha merkeze geldi.

R

SEMİH'TEN YİNE KRİTİK HATA

32'de Saracchi, sol kanattan kesti. Topu sektiren Semih, son haftalardaki hataları hatırlandığında çok da şaşırtmadı! Mbaye Diagne, Hadebe'ye rağmen boş pozisyondaki Emre Akbaba'ya attı; ancak Emre'nin müsait durumdaki vuruşunda top, üstten auta gitti. 40'ta Adem, Özgür Yankaya'yı çalımlayacaktı ki, ikili çarpıştı! Adem yüzünü, hakem sol yanağını tutarken, bir süre çimlerde serilen Yeni Malatyaspor'un kaptanına, sağlık görevlileri müdahele etti.   

P

FOFANA'DAN MÜTHİŞ ÇALIMLAR

45+2'de Fofana'dan seyir zevki sunan çalımlar vardı. Linnes'i ekarte eden Fildişi Sahilili, sol kanattan ceza yayı önüne gelirken, Taylan Antalyalı'yı da geçti. Zeki ile verkaçında sağdan çizgiye indi, içeriye çevirdiği top, Galatasaraylılardan kornere gitti.

B_1

KONTRATAK FUTBOLU...

İkinci yarının başlarında Galatasaray, Yeni Malatyaspor yarı alanında top çevirdi. Kaplanlar ise tüm hatlarıyla kendi sahasına çekildi. Alan daraltarak rakibin oyun kurmasını engellemeye çalıştı. Boşluk arayan Cim Bom'a, bu fırsatı vermedi. İkinci devrenin ilk etkili şutu, 57'de Babel'den geldi. Ceza alanı dışından şutunu atan Hollandalı'ya, Ertaç "Dur" dedi. Geriye çekilen Hamza Hamzaoğlu'nun talebeleri, kontratak futbolunu yeğledi.

N_1

KONTROLLÜ OYUN...

Adem'in bölgesini Galatasaray kapatınca Yeni Malatyaspor, ileriye çıkmakta güçlük yaşadı. Ev sahibi, Kubilay ile Umut'tan da çok fazla yararlanamadı. Kaplanlar, tek maçlı eleminasyon sisteminden ötürü ikinci 45'te bekledi, kapandı ve daha kontrollü oynadı.

C_1

İLK HAMLELER, 71'DE GELDİ

Hamza Hamzaoğlu, 71'de iki hamlede bulundu. Yorulan Kubilay'ın yerine Mustafa Eskihellaç'ı sahaya sürdü. Top Yeni Malatyaspor'dayken değil, Galatasaray'da iken daha olumlu işlere imza atan Zeki de aynı dakikada Ahmed Ildız'ın elini sıktı.

M_1

DURAN TOPLARDA BECERİ YOKSUNLUĞU

Çözüm niteliğindeki duran toplarda, iki takım da beceriksizdi. 79'daki Yeni Malatyaspor hücumunda ceza alanında topla buluşan Mustafa içeriye çevirdi. Luyindama, Umut'tan önce ayak koyarak topu kornere yolladı. Vakit ilerledikçe, Fatih Terim'in futbolcuları rakip yarı alanda top çevirdi. İki takım, ara ara önemli fırsatlar yakalasa da ritm sonlarda kayboldu. 84'te sağ kanattaki Linnes ceza alanına giren Emre Kılınç'a bıraktı, onun şutunda Ertaç topu ayaklarıyla çıkarmayı başardı.

D_1

HADEBE'DEN, HAKLI GÖRÜLEN SARI KART

85'te Adem'in baskısı sonuç getirdi, Marcao ters bir vuruşla topu kornere gönderdi. 87'de Umut'un pasında sağ çaprazdaki Youssouf kaleyi yoklasa da top, az farkla auta gitti. 90'da, Hadebe'den alkışlanacak bir taktik faul geldi. Taylan'ın, Youssouf'tan kaptığı topu aktardığı Kerem Aktürkoğlu'nu arkadan çekip durduran Hadebe, bir sarı kartın gerekli hallerde nasıl görülebileceğini kanıtladı.

L

OLCAY ŞAHAN, 3 DAKİKADA SAKATLANDI!

İşi penaltılara bırakmak istemeyen Hamza Hamzaoğlu, 96'da Adem-Olcay Şahan ve Fofana-Kongolu Jody Lukoki değişikliklerini gerçekleştirdi. Sakatlanan Olcay, sadece 3 dakika forma giydi ve görevi 99'da Kosovalı Jetmir Topalli'ye bıraktı.

UMUT GOLÜ ATTI; AMA SEVİNMEDİ

Yeni Malatyaspor, aradığı gole Umut Bulut ile kavuştu. Galatasaray atağı çıkmaya hazırlanırken, Ahmed Ildız topu kaptı ve bekletmeden Umut'a aktardı. Tecrübeli santrfor, 102'de ceza sahasına girmeden, Taylan ve Emre Taşdemir'in arasından şutunu attı. Kaleci Fatih Öztürk'ün müdahalesi yeterli olmadı: 1-0. Bu sezon Süper Lig'de bir golü olan, Ziraat Türkiye Kupası'nda ikinci golünü atan başarılı futbolcu, eski takımına karşı sevinmedi.

E

CHEBAKE'İN GEREKSİZ FAULÜ!

Hamzaoğlu, fileleri sarsan Umut'un yerine 120'de Murat Akça'yı oyuna alırken, gol de 120+1'de geldi. Soldan ceza sahasına girme fikrindeki Ömer Bayram, Chebake tarafından faulle durduruldu. Ömer Bayram'ın soldan kullandığı serbest vuruşta Murat Akça'yı elleriyle iteleyen, Hadebe'nin üzerinden yükselen Christian Luyindama “Altın Gol” de denilebilecek bir golle maçı, seri penaltı atışlarına taşıdı.

D

KALEYE ŞUT DENEMESİ YOKTU

Uzadıkça uzayan maçın kısa bir yorumuna gelince... Yeni Malatyaspor, arkaya koşuları daha iyi kullandı. Lakin; ne ev sahibi ne misafir, kaleye yakın noktalarda dahi şutu denemedi. İlk yarının istatistikleri de bunu doğrular nitelikteydi. Topla oynamada yüzde 35'e 65 geride olan Malatya'nın Sarı-Siyah-Kırmızılıları, dört denemesinde çerçeveyi bir kez tutturabildi. İstanbul'un Sarı-Kırmızılıları ise 2 şutta bir isabet sağladı. Köşe vuruşları ise ikiye dört olarak kayıtlara geçti. Bir defa ofsayta düşülmesi, savunmaların dikkati kadar, ileri uçtaki aksiyon noksanlığının eseriydi.

C

ADEM'DEN “BÜYÜK” PERFORMANS

Adem Büyük bu kez orta saha oyuncusu gibi oynadı ki, onu daha çok hücuma yönelik rollerde görmeye alışmıştık. Arkadaşı iki stoperin ortasında da göze çarptı. Galatasaray ise orta alandaki tüm top tercihlerinin yöneldiği Adem'i çok boş bıraktı ki, bu onlar için büyük bir zafiyetti. Yetenekli futbolcu; arapasları, ters top, toplu diripling gibi birçok meziyete sahip. Hücumu başlatan ve sonlandıran isim oyundan çıkıncaya dek de o oldu. Kaptan vücudunu iyi kullandı, topu aldı, attı ve araya servisler yaptı...