dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2325.4
  • BIST
    9147.57
  • BTC
    70062.68$

YANINDAKİLERE DİKKAT SAYIN BAŞKAN!..

08 Temmuz 2019, Pazartesi 06:35

 

(Sesli Makale)

 

Uzunca bir aradan sonra, sizlerle beraber oluyorum. Malum olduğu üzere takipçilerimiz tarafından 3-4 aylık bir ayrılık yaşadım.  Bu ayrılığın sebebini yazımın sonuna doğru açıklayacağım. Malatya özelinde çeşitli konulara değindiğim ve tespitlerde bulunduğum yazılarıma bugün bir yenisini ekliyorum.

DANIŞAN DAĞLARI AŞAR, DANIŞMAYAN DÜZ YOLDA ŞAŞAR 

Yukarıdaki sözler, aslında rehberimiz, yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim  ve onun âli tefsiri olan hadisin bir nevi meâlidir. Ülkemizin ve Malatya'nın âli menfaatlerini korumayı üzerimize vazife gördüğümüz için, bu uyarılarda bulunmamız elzemdir. Herkesçe malum olduğu üzere Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahaddin Gürkan, yüzde 68 gibi yüksek bir oy oranıyla seçildi. Böylesine büyük bir rüzgârı yakalayan sayın Selahaddin Gürkan'ın “Danışan dağları aşar, danışmayan düz yolda şaşar.” düsturuyla hareket etmesi zaruridir. İstişareye ehemmiyet verdiğine inandığım Gürkan'ın başarılı olabilmesi için nitelikli, ehliyetli, dünyevi ve siyasi öngörüsü olan, adı şaibeye karışmamış kişilerle meşveret etmesi lazımdır. Bu düşüncelerle meşgulken birden Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye “nasihati” geldi aklıma. Şeyh Edebali bu zamanda yaşasaydı ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahaddin Gürkan'ı muhatap alsaydı; hangi tavsiyelerde bulunabileceğiyle ilgili bende bir kurmaca zahir oldu. İşte Şeyh Edebalinin (!)  Gürkan'a tavsiyeleri:

Ey oğul!  bundan sonra Malatya Büyükşehir Belediye Başkanısın. Adil ve dürüst ol. Liyakatli ve ehliyetli insanlarla çalış. Çalıştığın insanlar, tüm Malatya'yı temsil etsin.

“Ey oğul! İstişare ve meşveret çok önemlidir. İstişare edeceğin kişileri iyi seç. Ticarette iflas etmiş ve piyasa da itibarı olmayan müflislerle istişare etme. İş dünyasında onun-bunun kanını emip, belli bir seviyeye geldiğini zanneden umut taciri adamlarla (!) oturup kalkma. Hele de vukuatta had tanımayan kulağı kesik densizleri kendine hiç bulaştırma.”

“Ey oğul! Yaptığın hatayı bir daha yapmayasın diye sana bir hikaye anlatacağım. Vaktiyle bir idareci kendinden sonra gelene üç zarf bırakır. Üzerinde bir not vardır. Notta, “Her sıkıştığında bir zarf aç.” yazmaktadır. İşe yeni başlayan idareci, başı sıkışır sıkışmaz ilk zarfı açar. Zarfta, “Kendinden önceki idarecileri suçla.”  yazmaktadır. İdareci, zarftaki öğüdü dinler ve kendinden önceki yöneticileri suçlar. Bir zaman sonra yine başı sıkışır ve ikinci zarfı açar. Bu zarfta ise “Etrafındaki kişileri kötüle.”  tavsiyesi vardır. İdareci de aynen zarftaki gibi etrafındakileri kötüler. Bir müddet daha geçtikten sonra üçüncü zarfa sıra gelmiştir. Üçüncü zarfta ise “Sen de üç zarf hazırla.” Şeklinde bir ihtar vardır.”

“ Ey oğul! Geçmişte köşe yazısını okuduğun yazarın sayfasında “ Bu ne sürat sayın başkan dakika bir gol bir” diye adı mazi kabristanına defnedilen (!) Belediye Başkanının birisini uyarıcı bir yazı vardı. O Belediye Başkanı da senin gibi gelir gelmez ilk zarfı açmıştı. Şimdi ise esamesi okunmuyor. Kaldı iki zarf. Aman dikkat et, sen de onun gibi kalan iki zarfı açıp; kendi sonunu hazırlama”

İHSAN KOCA İÇİN DAHA ÇOK ERKEN!

Geçen sene Hakan Kahtalı'nın milletvekili adayı olmasının akabinde eski bakan Bülent Tüfenkçi'nin tavsiyesiyle il başkanı olan eski vekil İhsan Koca'yla mülakat yapmıştım. Sonrasında bir vesileyle görüştüğüm MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili sayın Öznur Çalık'a “ İhsan Koca için bu makam daha çok erken” şeklinde bir yorum yapmıştım.  Bu yorumumun haklılığını zaman göstermişti. Yeşiltepe'deki bir programda bence de bir provokatörün sözleri karşısında “yirmili” yaşlarındaki bir delikanlının tecrübesizliğiyle sert tepkiler göstermişti. Bu konu, medyada, hususan sosyal medyada büyük yankı bulmuştu. Kanaatimce bu orantısız tepki Ak Parti'nin Malatya‘daki oyunu en az iki puan olumsuz etkiledi.

AK PARTİ İL BAŞKANI DEĞİŞİYOR!

İhsan Koca il başkanı olmadan bu köşe de eski vekillerden birinin il başkanı olacağını bildirmiştim. Şimdi ise aldığım bilgilere göre daha oturaklı, mülayim, tolere etmesini bilen, ağabey konumunda yeni bir il başkanı geliyor.  Bu il başkanı da eski vekillerden biri...

İŞİNİZE BAKIN VE İCRAAT YAPIN!

Geçtiğimiz günlerde sayın Selahaddin Gürkan'a yakın biri beni aradı. 31 mart seçimlerinde yüzde 68'lik alınan oyun analizini yapmamı istedi. Analizimle beraber şöyle dedim:  “31 Mart seçiminden sonra Nisan Mayıs ve Haziran gibi koskoca üç ay geçti. Şimdi ise Temmuz ayındayız. Bırakın şu zafer sarhoşluğunu da işinize bakın. İcraat yapın.

HASBİHAL'E NEDEN ARA VERDİM?

Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri'nin, “Menfaat üzere dönen siyaset canavardır” şeklinde meşhur bir ifadesi vardır. Yine merhumun ifadesiyle “ Büyük makamı işgal eden küçük insanlar” misali bazı kişilerin bel altı yaptığı siyaset neticesinde Malatya'daki olaylar Türkiye'de gündem oldu.  Bu olayların yaşanacağını aylar öncesinde öngörmüştüm. “Fitne uykudadır. Uyandırana Allah lanet etsin” hadisine binaen; meydana gelen meş'um (uğursuz) hadiselerin kıyısından ve köşesinden geçmemek adına yazmaktan imtina ettim.

TÜFENKÇİ DUBLÖRÜ MÜ?..

Yeşilyurt Belediyesi'nin eski başkanı Hacı Uğur Polat'a vekâleten başkanlık yapan ve geldiği anda herkesle sıcak temas kuran, nihayetinde ise beklentinin fevkinde gösterdiği performansla atanan değil de seçilen başkan unvanını alan, Mehmet Çınar takdir toplamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan Kiraz Festivali'nin protokol konuşmasında “Laf olsun diye festival yapılmaz” sözü eski bakan Bülent Tüfenkçi'ye mi ait? Çünkü Bülent Tüfenkçi, herkesi idare eden kimseye yok demeyen bir kişiliğe sahip. Konuşan kişi olsa olsa sayın Tüfenkçi'nin dublörü olur…

 SEZAİ HOCA “CİĞERDEN TEŞEKKÜR”Ü HAK ETTİ

Geçtiğimiz günlerde Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Enstitüsü'nde,  aynı anda 5 alıcı ve 5 verici olmak üzere 10 ameliyat yapıldı. Her ne kadar bu operasyon, bazıları için “Malatya'nın reklamı” şeklinde algılansa da, işin aslı öyle değil. Bana göre bu operasyon, karaciğerini kaybetmiş insanlara umut ışığı oldu. Bu operasyon “Biz buradayız” şeklinde hastalara bir selam mektubuydu. Bir baba gibi, ekibine ve hastalarına şefkatle yaklaşan Sezai Hoca müstesna bir sinerji oluşturdu. Sezai Hoca'nın şahsında ekibine “Ciğerden teşekkürler”...  

Selam ve dua ile
Fiemanillah