dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.48
  • EURO
    35.14
  • ALTIN
    2325.9
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70716.1$

Gündüzbey’in meşhur Arvat Köftesi ve Türkan Şoray 

10 Şubat 2022, Perşembe 15:37
Gündüzbey'in meşhur Arvat Köftesi ve Türkan Şoray 




İşte dünyaca meşhur Gündüzbey Kiraz Yaprağı köftesi (Mahalli kültür)…  Nam-ı diğer “Arvat köftesi” 

Bilindiği üzere ben asla yemek fotoğrafı paylaşmam… Görgüsüzlük yapmam. Bu fotoğrafta gördüğünüz yemek olmayıp mahalli kültürdür. 
Yeri gelmişken bu mahalli kültürle ilgili bir anımı paylaşmak istiyorum. 2004'mü 2005'mi tam hatırlamıyorum, Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray’ı Malatya’da bir etkinliğe davet etmiştik. Türkan Hanım’a üç gün Malatya’yı gezdirdim. 
Kernek Şelalesi’ndeki tesislerimizde öğlen yemeği veriyorduk. Sofrayı donattık, ana yemek öncesinde kiraz yaprağı köftesi de ekledik. 
Türkan Hanım çatalı aldı, kiraz yaprağı sarması tabağına şöyle bir dokundu, “Bu nedir Alişan?” diye sordu.
“Efendim” dedim. “Bu bizim Gündüzbey yöresinin en meşhur mahalli kültürü kiraz yaprağı köftesidir. Lezzeti damağınızda kalır.” 
Ne yapsın garibim, ilk defa görmüş bu mahalli kültürü… Çekinerek yanaştı, bir kaşık aldı, “Hııım” dedi, “Ne güzelmiş”… Sonra kaşıkların biri indi bir kalktı. 
Doymamıştı. Benim tabağıma göz dikti. Verdim, “Buyrun efendim benimkini de yiyin” dedim. 
Çok sevmişti. Belediye Başkanımızın tabağına da göz atıyordu, hemen uzandım, Başkanımızın önündeki tabağı da aldım, zuladan Türkan Şoray’ın önüne koydum. Daha da başka bir yemek yemedi. 
Dedi ki, “Alişan”, “Hayatımda böyle lezzetli bir yemek yemedim.” 
Olay bu. Aynen vakidir. 
*****  
Not: Kiraz yaprağı Sarması'nın nasıl yapıldığını anlattım tabi Türkan Hanım'a... Eve gidip yapıp yapmadığını inanın ki bilmiyorum.