dore okulları
Malatya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62940.387$

“Hakiki bal” tartışmasına son noktayı koydu: “İşte organik bal”

12 Mart 2024, Salı 06:07
“Hakiki bal” tartışmasına son noktayı koydu: “İşte organik bal”

Dünyada gıda üzerine yapılmış en meşhur tartışma konusu “Bal” dır. 

Hangi bal kalitelidir, bir balın organik olduğunu nasıl anlarız? Gibi sorulara doğru cevap bulunabilmiş değil… Dünya hâlâ bunu tartışıyor, sonuçlanacak gibi de görünmüyor. Çünkü hiç kimse ayranım ekşi demiyor.  Peki, gerçekten kaliteli ve organik balın hangisi olduğunu öğrenmenin kesin bir kriteri yok mudur? Bu kadim tartışma konusunu bitirecek gibi görünen bir çıkış, Malatya’nın İzollu İlçesi’nin Kumluyazı Köyünde arıcılık yapan Muhammed Gökçe’den geldi. 

Sizin için üretim yerine gittim, inceledim, araştırdım, bizzat yerinde tattım. Ben şimdiye kadar Malatya’da 300’ün üzerinde köy gezdim. Yaylaların çoğunu gördüm. Gittiğim her yerde üretilen bal varsa tatmaya çalıştım. Ben bir bal uzmanı değilim, üretim de yapmadım. Fakat Türkiye ve bilhassa Malatya’da üretilen balın çoğunu denedim. Damak tadıma güveniyorum.

Şimdiye kadar iki yerde üretilen bal dikkatimi çekti. Birincisi yine İzollu’da, Kozluk Köyünde Ali Baran’ın ürettiği bal… Fakat Kumluyazı köyünde Muhammed Gökçe’nin ürettiği balı yerinde görüp tadınca benim favori balım ikiye çıktı. 

Kokusu, rengi ve tadıyla gerçekten hakiki bal izlenimi bıraktı bende… Nitekim Muhammed de çok iddialı ürettiği balın organik ve kaliteli olduğu konusunda… Adeta bütün bal severlere açık çek veriyor. “Alın, tadın eğer beğenmez ve kusurlu bulursanız balımı iade edin” diyor ve Muhammed Gökçe şöyle konuşuyor: 

“Evet, ticari amacımız var tabii ki, ekmek paramızı kazanıyoruz. Ama benim için kazanç ikinci planda, ticareti fazla umursamıyorum. Halkımızın organik bal yemeye hakkı var. Çünkü ben doğayı, otantik ortamı ve organik her şeyi seviyorum. Ben de öyle yaşıyor ve öyle besleniyorum. Bal üretip satmaktan çok, organik bal üretmenin ve müşterilerimize hakiki bal yedirmenin heyecanını yaşıyorum. Bu duygu para kazanmadan daha önemli… Her şey ticari başarı ve para değil. İnsanımızın güvenle bal yemesini sağladığım ölçüde kendimi mutlu addediyorum. Piyasa sahte bala doymuş artık. Kimse arıcılık yapanlara güvenmiyor. Piyasada bu güveni oturtmaya kararlıyız. Biz bu işi 300 yıldır atadan babadan miras alarak yapıyoruz. Kadim bir bal üreticiliği geleneğimiz var. Organik bal üretiminde bir isim yapmışız. Bu çizgide devam etmeye kararlıyız.” 

Gökçe, Türkiye’nin her yerine kargo ile bal ulaştırdıklarını sözlerine ekledi. Sipariş Tel: 0 543 518 81 29

Yorumlar

  • yorum avatar
    Malatyalı
    16-03-2024 23:33

    Bir de Çöloğlu Kayısısı vardı acaba nerede yetişiyor onu yazsan. Gerçekten kayısıyı 80 cinsten tek cinse indirgediler. Yazıklar olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.