dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2441.9
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63998.57$

Kaçmak ya da kaçmamak

06 Nisan 2022, Çarşamba 11:05
Kaçmak ya da kaçmamak
 



İnsan, diğer insanlardan kaçıp tek başına yaşayarak "temiz" kalabilir. Fakat bu "temizlik", toplum içinde kalıp "kirli" olmaktan daha erdemli değildir. 
Erdemlilik arıyorsanız, bunu tek başınıza değil "toplum içinde kalarak" bulacaksınız. 
Çünkü dağda tek başına yaşarken günah ve suç işleme riskiniz nerdeyse sıfıra iner. İnsan, toplum içinde yaşarken kendini sınayabilir ve "iyi  insan" ya da "kötü insan" olup olmadığı ancak bu şartlarda ortaya çıkabilir. Sınavdan kaçarak sınav kazanılmaz. 
"Daha az insan, daha çok huzur" şeytanın bir aldatmacasıdır. 
Öyle olmasaydı, Allah, kulu ve elçisi Muhammed'e, Hira Mağarası'ndan aşağı inmesini, insanların içine karışmasını emretmezdi.
Kendimizi kötü insanların kötü davranışlarından korumanın yolu, onlardan kaçmak değil kötü insanlarla mücadele etmekten geçer.
İnsan belki toplumdan kaçarak bazı kötülüklerden kendini koruyabilir ama unutmayalım ki, bu durumda iyilik yapma imkanı da kaybolur. Biz (muhtaçlar) birbirimize ihtiyaçlar zinciri ile bağlıyız. Kimsenin toplumu terk etme lüksü olamaz. Genellikle iyiler toplumu terketme meylinde olduğuna göre bu durumda kazanan kötüler olur. İyilerin toplumu terk etmesi, en büyük kötülüktür.
Toplumdan uzaklaşmak suçtur ve günahtır.