dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2326.3
  • BIST
    9117.07
  • BTC
    70104.96$

Yeni yıl

31 Aralık 2021, Cuma 22:32
Yeni yıl





Bu fotoğrafı bugün akşamüzeri güneş batarken çektim. Puslu bir havada güneş etrafını kızıla boyayıp ağır ağır batıyor, bize bir günün daha bittiğini haber veriyor.
Günler, haftalar, aylar, yıllar ve asırlar her gün aynı şekilde gelip geçiyor. Bir günün, diğer bir günden hiç farkı yok. Aynı güneş, aynı ay, aynı aydınlık, aynı karanlık, aynı döngü tekrarlanıp duruyor.
Günü anlamlı kılan 31 Aralık ya da 1 Ocak değil… Zamanı saatlere, günlere, haftalara, aylara, yıllara ve asırlara bölen biziz. Biz onlara bir rakam veriyor, bir isim takıyoruz.
Nedir o zaman, günleri anlamlı kılan?
Güne anlam katan, bizim o günü nasıl yaşadığımızdır. Bir gün ya da bir sene bittikten sonra geride ne bıraktık? Nasıl yaşadık? Kendimize, yakınlarımıza, toplumumuza ne verdik? Boşa giden bir vakitse ya da başkalarına zarar vererek geçmişse günümüz, “yeni” gelen yılın ne önemi var?
Bir şeyin “yeni” olması onu değerli kılmaz. Hangi yılı biz umutla beklemedik ki… Ve hangi yılı biz zararla kapatmadık ki… Zaman insana verilmiş en büyük sermayedir. Bu sermayeyi biz nasıl ve nerede harcadık? İşte bu soruya vereceğimiz cevap bizim hayatımızı anlamlı kılar.
“Yenilemek” lazım kendimizi... Oturup her gün muhasebe yapıp, daha nasıl iyi oluruzun hesabını yapmak lazım.
Evet, bir umuttur, yeni yılları sevinçle karşılayalım, fakat biraz da heba olmuş gitmiş yıllarımıza ağlayalım.
******
Not: Bu yüzden ben bu akşamı da bir önceki akşam gibi yaşıyorum. Elime kitabımı aldım okuyorum.