dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2445.6
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64191.64$

Zenginlik ve Ahlak

30 Mayıs 2023, Salı 11:20
Zenginlik ve Ahlak

Geçen gün çarşıya çıktım, esnafa uğradım dedim ki, bize bir kilo dayanışma, yarım kilo sorumluluk, bir litre fedakârlık ve ahlak, iki metre sevgi ve muhabbet, bir ton mutluluk ve güzel huy verir misiniz, kaç lira? 

"Bizde yok, kalmadı" dediler. 

Akşama kadar bütün esnafı, dükkânları, çarşıyı dolaştım durdum, ayaklarıma kara sular indi, ama hiç birini bulamadım. Bitmiş. 

Nerde satılıyor, bilginiz var mı acaba? 

Size sordum ama ben cevap vereyim:

En değerli şeyler satılmayan şeylerdir. Her şeyi satın alabilirsiniz. Satın aldığınız mal size değer katmaz. Öyle değerler vardır ki, bedavadır, çarşıda bulunmaz, parayla satılmaz... İşte bu vasıflardır asıl, insana değer katan... Her şey para değildir demek istiyorum. Bu değerlere sahip olursanız en zengini sizsiniz demek istedim. Paranın gücüyle, malın mülkün etkisiyle elde ettiğiniz itibar onların kaybolmasıyla biter, cascavlak ortada kalırsınız. Kendinizi bu ölümsüz değerlerle mücehhez kılın, mutluluk ve huzur ahlaki değerlerde ve güzel huydadır. Parada, malda, mülkte aramayın. Öyle olsaydı en mutlu insanlar en zengin insanlar olurdu, ya da fakir insanların hepsi mutsuz olurdu. Demek ki neymiş, aklı olan paraya ve mala mülke değil güzel ahlaka, huya, karaktere yatırım yapar. Bunlar kaybolursa hiç bir yerde bulamazsınız, trilyonlarınız da olsa satın alamazsınız.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.