dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.06
  • ALTIN
    2285.6
  • BIST
    8980.41
  • BTC
    70537.43$

3’lü savunmayla 3 puan!

23 Ağustos 2021, Pazartesi 00:11
3'lü savunmayla 3 puan!





-    İrfan Buz, ilk 11’de kaç değişiklik yaptı?
-    Trabzonspor yenilgisindeki 11’den kim kesildi?
-    Kaplanların hocası, hangi oyun sistemini benimsiyor?
-    Ganalı santrfor, nasıl bir performans sergiledi?
-    Sadık Çiftpınar, kaç gün sonra forma giydi?
-    Topla oynama oranları, futbolda ne ifade eder?
-    Ertaç Özbir, maça neden devam edemedi?

3’LÜ SAVUNMAYLA 3 PUAN!

Süper Lig’de, 2021-22 sezonuna evindeki 5-1’lik şok Trabzonspor mağlubiyetiyle başlayan Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, İzmir’de kendine geldi. Göztepe’nin misafiri olan Kaplanlar, Ganalı Benjamin Tetteh’in şık golüyle 1-0 kazandı. İrfan Buz, riski de beraberinde getiren 3’lü savunma anlayışıyla, ilk meyvesini bocalama döneminde aldı. Topla oynamada yüzde 67’ye %33 geride olunuşu, futbolda 3 puanı, akılcı oynayan ekibin hanesine yazdırdığını ispatladı. Sarı-Siyah-Kırmızılılar; 28 Ağustos’ta, Gaziantep FK’yı ağırlayacak.  


 
TAM 533 GÜN SONRA...

Ev sahibinin golcüsü Adis Jahovic, eski takımına karşı bir kez daha çimler üzerindeydi. Makedon oyuncu, ilk düdükten önce, Yeni Malatyaspor’un hocası İrfan Buz ile “başarı” dileklerini paylaştı. Göztepe taraftarı ise 533 gün sonra tribünlerdeki yerini aldı. Dillere pelesenk olan bir tabirle “Hava ve zemin, futbol oynamaya müsait”ti.



İRFAN BUZ’DAN TEK DEĞİŞİKLİK

İrfan Buz, Malatya’da Trabzonspor’a 5-1 kaybettikleri gün sahaya sürdüğü 11’de sadece tek değişikliğe gitti. Yeni transferlerden Rayane Aabid ile Oussama Haddadi ilk 11’deydi. Rahman Buğra Çağıran, Burundili Jospin Nshimirimana’ya görevi bu kez ikinci yarıda değil, en baştan devretti. İkinci bölgenin 1995 doğumlu tecrübeli ismi, 2019-20'nin ikinci yarısını Hatayspor, 2020-21'i önce Samsunspor, ardından BB Erzurumspor'da geçirmişti.



HADDADI SOL BEKİ PARSELLEDİ

Eldivenleri Ertaç Özbir giydi. 3-5-2 dizilişinde savunma, sağdan sola Semih Kaya, Brezilyalı Wallace ile Haddadi'den oluştu. Kasımpaşa’dan tanıdığımız, Suudi Arabistan temsilcisi Al-Ettifaq’tan alınan ve 2+1 yıllık sözleşme imzalanan 29 yaşındaki Tunuslu sol bek Oussama Haddadi, asıl mevkisindeydi. 



MALLAN’IN PARTNERİ, AABID

Defans hattının hemen önünde, İskoç Hibernian ile bonservisinde anlaşılan ve 2 sezonluk kontrat yapılan Stevie Mallan görüldü. 25’indeki İskoç futbolcuya, Hatayspor'dan bildiğimiz ve 2+1 senelik mukavele imzalanan 29’undaki Fas kökenli Fransız orta saha Rayane Aabid eşlik etti. 



İLERİDE TETTEH VE ADEM BÜYÜK

Bu ikilinin ilerisinde sağda Mustafa Eskihellaç, solda Mısırlı Karim Hafez, göbekte ise Nshimirimana boy gösterdi. Tapusu için Çek Sparta Prag'a 2 milyon Euro ödenen Ganalı santrfor Benjamin Tetteh ile kaptan Adem Büyük ileri uçtaydı. Geçen sezon 17 gol ve 3 asistle kariyer rekoru kıran Adem, Trabzonspor’a karşı da fileleri sarsmayı başarmıştı.



ÖNCE PENALTI VAR, SONRA YOK!

Yeşil zeminde; top tekniği ve ince dokunuşları en iyi olan futbolculardan Adem, ilk bölümdeki faullerden ötürü ayakta kalmakta epey zorlandı. 14’te, sağdan gelişen atakta Mustafa Eskihellaç ortaladı, altıpasta Tetteh dokundu. Bahattin Şimşek, Dino Arslanagic’in elle müdahale ettiğine hükmedip penaltı noktasını işaretledi. Video Yardımcı Hakem (VAR)’ın ikazı üzerine pozisyonun tekrarını kenardaki monitörden izleyen Şimşek, kararını iptal etti ve oyun hakem atışıyla tekrar başladı.



ORTA ALANDA YÜKSEK MÜCADELE
Penaltının iptalinden sonra Kaplanlar önde baskı uygulama düşüncesindeydi. Orta alanda teması yüksek isimlerin çokluğu dikkati çekti. Göztepe’den Ndiaye ile konuktan Nshimirimana bunlardan ikisiydi.



3’LÜ SAVUNMADA MUSTAFA FAKTÖRÜ

İrfan Buz’un, Beşiktaşlı Douglas’ı bile reddetmesine yol açan 3’lü savunma anlayışında, en kritik rollerden birini Mustafa üstlendi. EURO 2020’de şampiyonluğa ulaşan İtalya Milli Takımı’nda Roberto Mancini’nin başvurduğu sistemi, dev turnuvaya katılan 24 ülkeden tam 12’si uygulamıştı. Bu sistemde en büyük avantajlardan biri, kanat beklerinin hem hücumda hem defansta artı bir kişi olması.Ama kanattaki ofansif özellikli oyunculara da çok sorumluluk düştüğü yadsınamaz bir gerçek. Öyle ki, bir pozisyonda, iki stoperinin arkasına geçen topu engelleyen Mustafa, Ndiaye’ye gol şansı tanımazken alkışlandı. Mustafa, ileride fazla bir varlık gösteremese de takım savunmasına katkısı ve özverisiyle ön plana çıktı. 



WALLACE’TAN KRİTİK MÜDAHALE

22'de, Semih'in yanından hızlanan Jahovic sol çaprazda şut açısı yakaladı; fakat son anda Wallace ayak koyarak, tehlikeyi kornerle savuşturdu.Jahovic etkili pres sebebiyle topla çok buluşamayınca gerilere gelmek zorunda kaldı. 23'teki su molasında futbolcular kısmen nefeslenirken, teknik adamlar öğrencilerine uyarılarda bulunma fırsatı buldu. 



NSHIMIRIMANA, YOUSSOUF’UN İZİNDE

28’de Beykan’ın servisinde Ndiaye hareketlense de Ertaç kalesini zamanında terkederek, ceza alanı dışındaki kritik müdahalesiyle topu uzaklaştırdı. 34'te Murat Paluli'ye yerden sert giren Nshimirimana sarı kart yaptırımına uğradı. Tıpkı Youssouf Ndayishimiye gibi ülkesindeki Aigle Noir FC’den gelen 19’luk genç yetenek, 2,15 milyon Euro’ya Başakşehir’in yolunu tutanYoussouf’un izinden gittiğine dair ipuçları sunmaya devam etti.



ERTAÇ ÖZBİR’İN DİKKATİ...


İlk yarım saat geride kalırken Yeni Malatyaspor, yarı sahasında hazırlık paslarını yeğledi. Karşılıklı top kayıpları yüzünden tempo da düştü. 38’te soldan Soner çevirdi, ön direkte Beykan ayak koydu, oyunu iyi takip eden Ertaç, kornere çeldi. 39’da ceza alanındaki Tetteh, Aabid’e bıraktı. Bu oyuncu uygun durumda çerçeveyi tutturamadı. 45+1’de Adem vuruşunu gerçekleştirdi. Göztepelilere çarpan top kornere çıktı. 45+4’te kendini yine markajdan kurtaran ve unutturan Adem’in, benzer bir noktadan,ceza alanı ön çizgisindeki denemesinde meşin yuvarlak, üstten auta gitti.



TETTEH’TEN MÜTHİŞ GOL

İkinci devreye istekli giren Göztepe’nin 54’teki akınında, arka direkte Beykan indirdi, Ndiaye'ye direğe takıldı. 55’te ilk kez net bir açı yakalayan Mustafa uzaklardan çok sert vurdu, top az farkla yandan auta yöneldi. 56’da Aabid’in asistinde Tetteh sol çaprazdan ceza alanına girdi. Ganalı, Nwobodo ve Arslanagic’in arasından şık sıyrılıp tavana astı. Atınç Nukan’ın yetişme çabası boşunaydı! Yıldız futbolcu, 5 gol ve 4 asist ile tamamladığı 2020-21’in akabinde ilk sayısını kaydetti. 



SADIK ÇİFTPINAR 980 GÜN SONRA

66’da Mallan, yerini Sadık Çiftpınar’a bıraktı. 2018-19 sezonunun devre arasında Fenerbahçe’ye giden Sadık, Kaplanlara geri dönmüştü. 28’ndeki deneyimli stoper, tam 980 gün sonra Sarı-Siyah-Kırmızılı formayı yeniden giydi. 69’daki ikinci su molasını fırsat bilen İrfaz Buz ise yeni oyun sistemine adapte olmaya çalışan talebelerine taktiklerini peşi sıra sıraladı.  



KALEDE SAKATLIK ŞOKU!

87’de suratları asan bir gelişme oldu. Belinden sakatlanan Ertaç, Abdulsamed Damlu’yla değişti. Müsabakanın sonuna 8 dakika eklenince İrfan Buz’un hamleleri izlendi. 90+1’de Rahman,  Aabid’in; 90+2’de Kubilay Kanatsızkuş , Tetteh’in elini sıktı. Son olarak, Yeni Malatyaspor’a, Süper Lig’e verilecek milli ara ilaç gibi geleceği aşikâr. 12 Eylül’deki Beşiktaş deplasmanına dek iyi bir hazırlık süreci geçirilirse, arzu edilen saha sonuçlarının, iyi bir futbolla elde edilmesi çok da uzak değil!..