dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63787.307$

5 eksikli Kaplan, Denizli'de kayıp!

24 Aralık 2022, Cumartesi 18:41
5 eksikli Kaplan, Denizli'de kayıp!
 

 

-    Yeni Malatyaspor, Denizli’de neden yenildi?
-    Sezonun ilk yarısının son maçının analizi…
-    Kaplanlarda hangi futbolcular cezalıydı?
-    Sakatlıkları nedeniyle kimler forma giyemedi?
-    İşte, ilk 11’i şekillendiren oyuncular…
-    Hasan Hoca’nın oyun sistemi nasıl oldu?
-    Özer’in ağır mağlubiyetteki hataları…
-    Saha dizilişi niçin değişti?
-    İki gol atan ismin sevinmeme gerekçesi…

 

Spor Toto Birinci Lig’de, 19’uncu ve sezonun ilk yarısının son haftasında Yeni Malatyaspor, Altaş Denizlispor’un misafiriydi. Denizli’de sahaya; biri kırmızı, ikisi sarı kart cezalısı ve 2’si sakat, toplam beş as futbolcusundan yoksun çıkan Kaplanlar, 3-0 kaybetmekten kurtulamadı. Kritik mevkilerdeki önemli eksiklerini çok fazla hisseden Sarı-Siyah-Kırmızılılar, Ege’de hiçbir varlık gösteremedi. Devre arası kamp çalışmaları kapsamında 1 Ocak’ta Antalya’da toplanacak olan Malatya temsilcisinin 15 Ocak 2023’teki konuğu ise Bodrumspor…

İLK ŞOKU TFF YAŞATTI!

Malatya’ya ilk şok, kritik randevudan bir gün önce, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) cephesinden geldi. TFF Kulüp Lisans Kurulu, Yeni Malatyaspor’a 3 puan silme cezası verdi. Şartları yerine getirmediği gerekçesiyle, Sarı-Siyah-Kırmızılıların da aralarında yer aldığı 10 takım aynı yaptırıma uğradı. Böylece, küme düşme potasındaki Kaplanların puanı, 15’ten 12’ye indi.

TAKIM REVİRE DÖNDÜ; ÜÇ CEZALI, İKİ SAKAT

Ev sahibinde, 17 Aralık’ta Malatya’daki 1-0’lık Ankara Keçiörengücü galibiyetinde, 90+3’te Eflatun-Beyazlı rakipten tartıştığı Patrick Friday Eze ile beraber direkt kırmızı kartla oyundan ihraç edilen Philip Gameli Awuku yoktu. Ganalının yanı sıra, bu sezon dördüncü sarı kartlarını görerek cezalı duruma düşen kaleci Abdulsamed Damlu ile orta sahadan Ogün Özçiçek de kadroya bulunmuyordu. Keçiörengücü önünde dizine aldığı darbe yüzünden sakatlanan tecrübeli stoper Barış Başdaş’ın ismi de esame listesinde görülmedi. Arka adalesinde problem olan ve durumu maç saatinde netleşen Ganalı Godfred Donsah da yeşil zemine ayak basamadı.

GANALI SANTRFORDAN MÜJDELİ HABER

Teknik direktör Hasan Özer’in yüzünü güldüren tek gelişme, Osman Haqi’den gelen müjdeli haber oldu. Keçiörengücü zaferinde 76’da yerini Taha Gür’e bırakmak zorunda kalan Ganalı, ilk 11’deydi.

İLK 11’DE BEŞ ZORUNLU DEĞİŞİKLİK

Hasan Özer, Ziraat Türkiye Kupası da dahil, takımının başında 13’üncü sınavını verdi. Hasan Hoca, Keçiörengücü’e karşı fırsat tanıdığı ilk 11’de, beşi de zorunlu 5 değişikliğe gitti. Abdulsamed, Ogün, Barış, Awuku ve Donsah’tan yararlanamayan 
Özer, bu öğrencilerinin yokluğunda kalede Oytun Özdoğan’ın dışında, Alperen Arslan, Taha Gür, Atakan Müjde ile Doğukan Emeksiz’e güvendi.

OYUN SİSTEMİ DE DEĞİŞTİ

Hasan Özer’in 4-2-3-1 saha dizilişi de aksadı ve 4-1-4-1’e evrildi. Eldivenleri Abdulsamed Damlu giydi. Savunmada soldan sağa; Arda Hilmi Şengül, Burak Kavlak, Alperen ve Taha vardı. Geri dörtlünün hemen önünde kaptan Rahman Buğra Çağıran, ağır bir sorumluluk üstlendi. Orta sahadaki 4’lü kurgu ise yine soldan sağa; Malili Aly Malle, Doğukan, Atakan ve Cengizhan’dan oluştu. En ileri uçta Ganalı Osman Haqi ter döktü.

OSMAN HAQI’NİN ÇALIMLARI…

İlk düdüğü Onur Özütoprak çalarken, 6’da ceza sahasını karıştıran Osman Haqi, ayağına yapıştırdığı topu Brice Dja Djedje’ye kaptırmazken son çizgiye dek de indi. Hakan Çinemre de üzerine gelirken içeriye doğru açtığı top, savunma tarafından uzaklaştırıldı. Zorlu mücadelede ilk 10 dakika geride kalırken, iki tarafın da açık futbol sergileyeceği izlenimi uyandı. 

CENGİZHAN’IN BENCİLLİĞİ

18’de Gökhan Süzen’in presinde Cengizhan sağ çaprazdan sarktı; ancak başta Osman Haqi olmak üzere müsait durumdaki arkadaşlarına pas atmak yerine dar açıda şutu tercih edince “bencil” davranışının bedelini, pozisyonun autla sonuçlanmasıyla ödedi! 20’de Osman Haqi sağdan içeriye girse de kornerle durdurulabildi. Peşinden, Cengizhan’ın arka direğe ortasında “aut” düdüğü duyuldu.

OYTUN’DAN BÜYÜK HATA

25’te Oytun'un riskli hareketleriyle uzaklaştıramadığı meşin yuvarlak, sağ kanattan taca çıktı. Hakan ile paslaşan Emre Sağlık kesti, Burak’a çarpan topa Alperen’in engel olamadığı Ömer Şişmanoğlu ayak koydu: 1-0. 2018-19 sezonunda Sarı-Siyah-Kırmızılı formayı giyen, Süper Lig’de söz konusu dönemde 5 gol ve 1 asistlik performans sergileyen deneyimli golcü sevinmedi ki, Kaplanların da eski oyuncularından gol yeme alışkanlığı sürmüş oldu. Yeşil-Siyahlı tribünlerden yükselen “Malatya kümeye” sesleri de moral bozucuydu. 

ATAMAYANA YİNE ATTILAR!

Skor tabelasında 28’de neredeyse 1-1 yazacaktı. Osman Haqi’nin pasında, Rahman Buğra'nın şutunda top, kale direğinin yanından auta gitti. 36’daki serbest atışta Gökhan Süzer havalandırdı. Kalabalık defansın arasından Hakan Çinemre yükseldi: 2-0. Acemice davranan Burak ile Alperen’in topa dokunmak isterken vücut temaslarıyla birbirlerini hırpalaması da Hakan’ın işine fazlasıyla yaradı.

KATAR 2022’NİN İZİNDE!    

Rahman Buğra 43’te topu kaptırırken atak, Giray Bulak’ın çalıştırdığı Denizlispor’un kontratağına dönüştü. Emre Sağlık, Oytun ile karşı karşıya iken yakın mesafeden şutunu çekti. 24 yaşındaki file bekçisinin müdahalesi, kornerle sonuçlandı. İlk yarıda çok duraklama olmamasına rağmen 6 dakikalık oynanmamış süre eklendi. Bu noktada, Katar’da düzenlenen ve Arjantin’in şampiyon olduğu 2022 Dünya Kupası’ndan sonra kayıp sürelerin futbolda biraz daha arttığı gerçeğini de hatırlatmak gerekiyor. 

SUSKUN VE UMUTSUZ TARAFTAR…

45+1’de, Mustafa’nın aşırtma vuruşunda Oytun son anda kornere tokatladı. 45+4’te Rahman Buğra, ceza sahasının önünden sert bir şut attı, Hüseyin Altıntaş güçlükle yumrukladı. Maçı kendilerine ayrılan bölümde, Denizli Atatürk Stadı’nda izleyen 10-15 kişilik cefakâr Malatyasporlu taraftar grubu suskun ve umutsuzdu. 

BURAK’IN POZİSYON BİLGİSİ Mİ?

46’da Mert Miraç Altıntaş, günün vasatlarından Cengizhan’dan görevi devraldı. 58’de ise Yakup Alkan, Doğukan’ın elini sıktı. İkinci devrenin ilk bölümleri durgun geçti ki, ilk perdedeki hareketlilikten çok uzak bir seyir hâkimdi. 61’deki top kaybında Mustafa, hızlanan Ömer’i düşündü. 1989 doğumlu deneyimli futbolcu, pozisyon bilgisinin zayıf oluşuyla birçok kez eleştirilen Burak’a karşın sol ayağı ile skoru 3-0’a taşıdı.

JOSPIN NEDEN 69’A KADAR BEKLEDİ?

Hasan Özer beklenen oyuncu değişikliklerini ancak 69’da gerçekleştirebildi ki, geciktiği de apaçık ortadaydı! Burundili Jospin Nshimirimana-Rahman Buğra, Erşan Yaşa-Taha hamlelerinin 3-0 gerideyken yapılması tartışmaya açıldı. 74’teki seri paslaşmaların akabinde Malle'nin servisinde Mert Miraç, Horozların 1 numarası ile bire birde topa beklenmedik yumuşaklıkta vurunca top Hüseyin’in kucağında kaldı.

9 DAKİKALIK DURAKLAMA OLUR MU?

83’te Hüseyin Ekici çimlere, Malle kenara ayak bastı. Artı 9 dakikalık duraklamalar işaret edilirken, Katar 2022’yi izleyenler bu karara pek şaşırmadı! 90+2’deki uzun topa hamle yapan Osman Haqi, Hüseyin'in müdahalesiyle kendini yerde buldu. Onur Özütoprak “Devam” derken, bir müddet sakatlık geçiren Ganalı da ayağa kalktı.

OYTUN’UN SORUNU, ACEMİ ÖZ GÜVENİ!

Müsabakanın izlenim içerikli kısa bir yorumunu şöyle özetlemek mümkün… Fenerbahçe altyapısında yetişen 24 yaşındaki ve 1,98 cm boyundaki Oytun Özdoğan’ın fiziği çok iyi; ama kaleciliği açısından aynı övgüde bulunmak hayli güç. Macera arayan (!), topu ayağında dolaştıran Oytun’un taca attığı pozisyonda ilk gol yenildi. Şimdiden “yıldız kaleci” rolüne soyunması tepki çekti.

ATAKAN DEĞİL, JOSPIN OYNAMALIYDI

Bu kadar eksik varken Jospin’i ilk 11’de kullanmayan ve sahaya sürmek için 69’a dek bekleyen Hasan Özer’e ne denilse boş! Aksayan Atakan değil, Jospin’e şans tanınması lazımdı ki, bu görüşte hemen herkes hemfikir oldu. Duran toplarda doğrudan kaleyi düşünen Rahman Buğra’nın isabet sağladığı bazı vuruşlarında ise Hüseyin Altıntaş başarılıydı.