dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64050.686$

“ADAY DEĞİLİM” DİYOR AMA!..

28 Ocak 2021, Perşembe 08:26



 

Bizim milletin hafızasının zayıf olduğuyla ilgili dem vuranları biliriz.

Doğrudur!

Ancak biz Malatyalılar, söz konusu siyaset olunca, hiç de balık hafızalı değiliz. Ak Parti öncesi “Dün dündür. Bugün bugündür” kültürünün hakim olduğu Doğru Yol Partisi'nde1995 ve 99 yıllarında milletvekili adayı olan ve seçilemeyen bir siyasetçimiz vardır. Daha sonra da Ak Parti'yle devam eden bu siyasetçimiz, Malatyamızın son 10-15 senesine damgasını vurmuş durumda. Kendisine muhalif olanların Malatya'da kolay kolay aday gösterilmediği bu siyasetçimiz, Ak Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık'tan başkası değil.

“DÜN, DÜNDÜR. BUGÜN, BUGÜNDÜR”
Eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel, siyasi hayatımıza kazandırdığı ilginç sözleriyle de anılır. “Dün dündür. Bugün bugündür” sözü, bir atasözü veya bir deyim olarak dilimize yerleşmiş durumda. Siyasilerimizin bir kısmının savrulmalar yaşadığı dönemlerinde, kendileri için bu söz sıkça kullanılır. Söz konusu meşhur sözün nasıl ortaya çıktığıyla ilgili olayı anlatalım da, hafızamız tazelensin. 

Celal Bayar, Adnan Menderes ve Fuat Köprülü'nün başlattığı Demokrat Parti ekolüne adapte olan genç Süleyman Demirel, 1960'tan sonra kapatılan Demokrat Parti'nin devamı niteliğindeki Adalet Partisi'nin genel başkanıydı. Daha sonra da başbakanlık makamıyla, Türk siyasetinde kendine sağlam bir yer edinmiş oldu.
 
12 Mart 1971'de ordu ikinci defa, bu kez de bir muhtırayla Türk siyasetine el atmıştı. Halbuki meclis, bu kez askerlerin emirlerini uygulamaya hiç de niyetli görünmüyordu.

Askerler, görev süresi biten Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın yerine, Genelkurmay Başkanı Faruk Gürler'in seçilmesini istemiş, meclis çoğunluğunu elinde bulunduran iki partinin liderleri, Demirel ile Ecevit buna izin vermemişti. İşte Süleyman Demirel'in bugün dahi hafızalardan silinmeyen meşhur sözü de bu zeminde ortaya çıktı.

Faruk Gürler'in yerine Genelkurmay Başkanı olan, Semih Sancar ile Demirel'in gizlice görüştüğü söylentisi ortaya atılmış, gazeteciler, Demirel'den “hayır” cevabını alınca Semih Sancar'a giderek ''Efendim siz her parti lideriyle görüşüp de, Sayın Demirel ile görüşmediniz mi? '' diye sordular. Sancar da ''Hayır canım, dün görüştük ya!'' diyerek sırrı ağzından kaçırmış oldu. Bunun üzerine gazeteciler tekrar Süleyman Demirel'e gelip olayı anlattılar ve ''Efendim daha dün görüşmedik demiştiniz.'' dediler. Demirel de gazetecilere o meşhur sözü fısıldadı: ''Efendim dün dündür, bugün bugündür. '' Sonrasında da hem askerlerin hem de siyasilerin uzlaştığı bir isim olan Fahri Korutürk, Cumhurbaşkanı seçildi. 

“ÇİN LOKANTASI GİBİ” DEMİŞTİM

Hatırlanacağı üzere, “Malatya siyaseti Çin lokantası gibi” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Söz konusu yazımın bir yerinde, “Cumhurbaşkanlar, başbakanlar ve bakanlar çıkaran Malatyamız, maalesef  2002'den sonra ülke yönetimine damga vuracak yeni siyasetçiler çıkaramamıştır. Sebebi ise Çin lokantasındaki gibi bir siyaset arenasına sahip (!) olduğumuz içindir. Şöyle ki; bir siyasetçi, bir bakıyorsunuz il başkanı oluyor. Bir bakıyorsunuz belediye başkanı oluyor. Bir bakıyorsunuz milletvekili oluyor. Sonra bir bakıyorsunuz milletvekilliği yapmış ve siyaseten miadını doldurmuş emektarımız (!) tekrardan il başkanı oluyor.” ifadelerini kullanmıştım. 

“MİLLETVEKİLİ OLMAYACAĞIM”

Geçtiğimiz günlerde, basın mensupları, Öznur Çalık'a milletvekilliğine veya Büyükşehir Belediye başkanlığına aday olup olmayacağıyla ilgili bir soru yöneltmişler. Öznur Hanım da “Daha önce de açıkladım, şimdi bir kez de burada söylüyorum. Ben 5 dönemdir Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle Malatya Milletvekilliği görevinde bulundum, bundan sonra yeni genç arkadaşlarımızın önünü açmak için 2023'de Malatya Milletvekilliğine kesinlikle aday olmayacağım. Allah bana bu memleketin 5 dönem milletvekilliğini nasip etti. Bundan sonra Sayın Cumhurbaşkanım ne derse o olur. Gel Genel merkezde çaycılık yap dese yaparım. Arkadaşlarıma yardımcı olurum. Olmazsa da eşime, çocuklarıma bakarım. Büyükşehir konusunda ise bu görevi layıkıyla yapan Başkanlarımız var. Onların başarılı olmalarını isterim” şeklinde ifadeler kullanmış.

ACEMİLİKTEN KURTULMUŞ...

Kendisi hakkında daha önce, “siyasi acemilik” yaptığıyla ilgili bir yazı kaleme almıştım. Gördüm ki bahsettiğim acemiliklerden kendini kurtarmayı başarmış. Ancak bu kez de açıklar vermeye başlamış. Şöyle ki; “Siyasi acemilik” le ilgili yazımda da “Malatya'nın kurt siyasetçilerinden sayın Öznur Çalık'ın sözlerini de yorumlayacak olursak; bu kelamla kendisinden beklenmeyecek bir şekilde siyasi bir acemiliğe imza atmıştır. Diyor ki; ‘2023'ten sonra aktif siyasetten çekileceğim.İşte bu siyasi acemiliktir…Çünkü Ak Parti geleneğinde Genel Başkanın iradesi vardır. Herhangi bir siyasetçinin, milletvekili, belediye başkanı veya il başkanı olabilmesi için; veya aktif siyaseti bırakması için, Genel Başkanın iradesi gerekir. Siyasetçiler de Genel Başkanın iradesine tabi olmak zorundadır. Genel Başkan “Sen belediye başkanı veya il başkanı olacaksın” dediği anda bitmiştir. Hangi AK partilinin haddine ki; genel başkanın iradesini yok saysın?Mesela: AK Parti MKYK üyesi ve Malatya milletvekili Öznur Çalık, yerel seçimlerde Malatya Büyükşehir belediye başkanlığı için adaylığını ilan ettiğinde, kendisine bu sözü hatırlatıldığında; vereceği cevap “Cumhurbaşkanımız böyle uygun görmüştür.” şeklinde olacaktır. Eee o zaman bu açıklamayı yapmanın ne gereği var?Malatya'da gençlerin önünü açmak veya yeni beyinleri göreve getirmeyi düşünmek gibi bir gayret; yok maalesef. 

İşte, yukarıda bahsettiğim gibi, Öznur Çalık yapmış olduğu yeni açıklamayla kısmen de olsa dersini çalışmış ve tavsiye ettiğimiz gibi konuyu şu şekilde hulasa etmiştir:

- “Yeni genç arkadaşlarımızın önünü açmak için 2023'de Malatya Milletvekilliğine kesinlikle aday olmayacağım.”

-Sayın Cumhurbaşkanım ne derse o olur. Gel Genel merkezde çaycılık yap dese yaparım. Arkadaşlarıma yardımcı olurum…

- “Olmazsa da eşime, çocuklarıma bakarım.

ŞEHRİN BİR KÖŞESİNDEN DİĞERİNE MEKİK DOKUYOR

Öznur Hanımın, konuşmasında dikkatimizi çeken diğer konu ise 2023'te Malatya milletvekilliğine kesin aday olmayacağım…”dediği halde, aynı kararlılıklaBüyükşehir Belediye başkanlığı için de aday olmayacağım!netliğini sergileyememiş. Çünkü gördüğüm kadarıyla ve aldığım duyumlar ışığında, Öznur Çalık'ın, Malatya Büyükşehir Belediyesi başkanı olmak için var gücüyle çalıştığını söyleyebiliriz. Bu konuda yaptığı çalışmaları sağır sultan bile duydu. Selahattin Gürkan'ın rağmına içindeki bu “ukte”si vaki olur mu? bilmem ama Öznur Çalık'ın şehrin doğusundan-batısına; kuzeyinden-güneyine mekik dokuması, bana göre bunun göstergesidir.

İHSAN KOCA İÇİN, ELİNDEN GELENİ ARDINA KOYMUYOR

Gençlerin önünü açalım” tarzında konuşmalar yapan milletvekilimiz, ne hikmetse Ak Parti İl Başkanlığı koltuğunu işgal eden İhsan Koca için kılını dahi kıpırdatmıyor. Hatta “İhsan Koca'nın orada kalması için elinden geleni ardına koymuyor.” desek yeridir.  

Hulasa: Öznur Çalık'ınMalatya Milletvekilliğine kesinlikle aday olmayacağım” sözü siyasetle iştigal eden bazı isimlerin iştahını kabartmasın. Bu söz “Kesinlikle Malatya Büyükşehir belediyesi için de aday olmayacağım” anlamına gelmediği gibi, aksini düşünenler “Dün dündür. Bugün bugündür.” sözüyle karşılaşabilirler.


Selam ve dua ile
Fiemanillah