dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2430.3
  • BIST
    9750.97
  • BTC
    64362.31$

Arapgir’de yaşam bir başka güzel!..

12 Ağustos 2021, Perşembe 08:29
Arapgir'de yaşam bir başka güzel!..
 




Bir dostumla birlikte tarihin dokusunda ve kokusunda yürümek, Malazgirt’ten önce Anadolu’yu ata toprağı yapan Arapgir’e gidip bugününü görmek, biraz gezmek, biraz da belediye çalışmalarını takip etmek, partisinin kapıya koyduktan sonra CHP ve İYİ partinin ortak adayı olarak seçimi üçüncü kez kazanan Belediye Başkanı Sayın Haluk CÖMERTOLU’YLA röportaj yapmak, başka partiden aday olduğu için de, dinden çıkıp çıkmadığını sormak için Arapgir’e doğru yola çıktık…

Yirmi yıldır iktidar olan Ak Partinin kalesi konumundaki Malatya’da, Arapgir’in üvey evlat muamelesi gördüğünü Malatya Arapgir yoluna girince gördük. Arapgir başka bir ilin coğrafyasında olsaydı, sanırım bir turizm cenneti ve büyük bir cazibe merkezi haline gelmişti. Ama kötü şansı, Malatya’nın ilçesi olmasıydı herhalde. Zaman zaman iki aracın karşılıklı zor geçtiği yollardan sonra sağ salim vardık ilçeye.

Kötü yolun yorgunluğu ve tedirginliğinden sonra iyi ki de gelmişiz, bismillah deyip gezimize başladık. Seçimden sonra ilk defa gidiyoruz biz. Ama bu halk hep burada yaşıyor. Onlarla bir defa konuşunca sürekli buradaymış gibi bilgi sahibi olabilirsiniz. Belediyesiyle iç içe yaşayan bir Arapgirli var.  Aralarında protokol ve resmiyet yok. Belediye başkanı Haluk Bey değil, sanki halkın ta kendisi. Başkan sadece bir hizmetçi. İş bilen, yapan, onlardan biri ve alanında en iyisi belki. Buranın halkı bu kadar akıllı olmazsa zaten iktidar partisinden kopup ehliyet ve liyakata oy vermezdi!.. Belli ki halkı da, başkanları da bilinçli. Ne diyelim,  Allah dağına göre kar verirmiş. Nasıl iseniz öyle yönetilirsiniz!.

Bana ilk etapta neler gördün deseler;  Burada köklü bir devlet geleneği ve devlete bağlılık gördüm derim. Akıllı ve asaletli insanlar gördüm derim. Büyük bir tarih, tanıtılmayan bir turizm devi, ihmal edilmiş bir şehir, yaşam mücadelesi için göç etmek zorunda kalmış ecdat torunları gördüm.  Anadolu mozaiği gördüm. Kürdü, Türkü, Alevi, Sünni her kesimin beraber huzurlu yaşadıklarını gördüm derim. Sonra tarihi dokuyu, kültürü, turizm cennetini, temiz oksijeni, gastronomiyi, reyhanı, üzümü, tarihi han ve köşkleri, kısacası apayrı bir dünya gördüm derim.

Gerçekten çok farklı bir gün yaşamak istiyorsanız Arapgir’e gidin. Dünyanın en kaliteli havasını teneffüs edip, bir daha ne zaman geleceğim diye hesap yapıp, belki de düşüneceksiniz. Çünkü burası Arapgir…

Biz de gezdik, gördük, sorduk, yedik, içtik. Belediye Başkanı Sayın Haluk Cömertoğlu ile röportaj yaptık. Röportajın detaylarını yarından itibaren yazı dizisi halinde Malatyatime’da okuyabilirsiniz. Okuyunuz ki, Malatya’da siyasetin kirli yüzünü, enaniyetini, bencilliğini, hasedini ve çekememezliğini göresiniz!. Okuyunuz ki, ayakların baş olduğunu göresiniz. Yine okuyunuz ki, ehliyetsiz ve liyakatsiz insanlara teslim edilen çalınmış geleceğinizi göresiniz. Belediye Başkanının Ak partiden iki dönem başkanlık yaptıktan sonra neden ve nasıl kapıya konulduğunu öğrenesiniz. Belki döner, hesap sorarsınız, kim bilir!?. 

Yerel bir yöneticinin nasıl olması gerektiğini görmek için Arapgir’e gelin derim. Bir belediye başkanında olması gereken özellikler nelerdir!? Bulunduğu konumu bir üst makama basamak mı yapıyor, yoksa bulunduğu yerde halka hizmet mi ediyor? Sadece bunu fark etmek için bile olsa, bir kereliğine Arapgir’e gelinir!.

Çöp toplamak, su sayaçlarını okumak, kaldırım yapmak vs. zaten belediciliğin rutin işidir. Arapgir’e gelin, belediyeciliğin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını görün!. Halkın konut ihtiyacına kadar düşünen, modern projeleri getiren bir belediyeden bahsediyoruz. Sayın Başkanla yaptığımız röportajı okuduğunuzda teferruatlı olarak neleri yaptıklarını göreceksiniz. Arapgir ölçeğinde hiçbir yerde yapılmayan Arapgir Yaşam Merkezini yapan bir belediye başkanını tanıyacaksınız. Arapgir’den her ne sebeple olursa olsun gurbete giden 320 bin Arapgirliyi "nasıl buraya geri getiririm" diye onlar için modern ve konforlu konut düşünen bir belediye başkanı göreceksiniz. Kaliteli, yaşam standartları yüksek, konforlu bir yaşam merkezini, tarihi isimler ile hayata geçiren bir belediye göreceksiniz.

Umarım Arapgir’in yerlisi ve gurbetçisi bu projeye sahip çıkar, bir an önce bitirirler. Öbür yandan önemli iş ve devlet adamlarının çıktığı Arapgir’e yakışır bu projeyi hayata geçirmemek için ellerinden geleni ardına koymayan Malatya siyasetini duyunca da çok üzülüyoruz. Bu iflas etmiş hastalıklı bir zihniyettir. Başkandan bazen duyduklarımıza inanamaz olduk!. Bu kadar mı olur dediğimiz çok an oldu!. Hakikaten yapılanı sabote etmek, önünde set olmak için milleti TOKİ ile aldatmak, beklenti içerisine sokmak, iktidarın gücünü kullanarak yapılan hizmeti engellemeye çalışmak, çok aşağılık bir durum olsa gerek!...

İşin hakikatine baktığımızda da, TOKİ Kaf dağındaki bilinmeyen Zümrüdü Anka kuşu değil herhalde!. TOKİ konut yapsa bile, herkesin gördüğü ve bildiği, inşaat ve müteahhitlik kalitesi düşük olan, basit konutlar yapacaktır. TOKİ’nin yaptığı ve yapacağı konutları burada yapılan konutlara kıyas etmek, benzetmek, hele bekleyeyim de ortaya ne çıkacak demek, biraz da işini bilmemektir. TOKİ’nin inşaat ve proje kalitesi ile Arapgir Yaşam Merkezinin kalitesi arasında dağlar kadar fark vardır. TOKİ’nin Arapgir gibi bir yere standartları yüksek, özel sektör firmaları gibi inşaat yapmasını düşünmek bile abestir. Onun için TOKİ ile kafası bulandırılanların daha fazla tereddüt etmeden, daha güzel konumdaki daireleri kaybetmeden ellerini çabuk tutmaları gerekir. Siyasetçilerin vaadlerine kanmamak gerekir. Onların sözleri genellikle rüyaya benzer, uyanınca yalan olur!.

Arapgir’e TOKİ aracılığıyla konut yapacaklarını söyleyip milletin kafasını bulandıranları halka sorunca da, varsa öyle bir numaraları, önce bizim yolumuzu yapsınlar!. Bu yol yakışıyor mu Malatya’ya, diye serzenişte bulunuyorlar. Bu yol Ak Parti dönemine yakışıyor mu?  diye sitem ediyorlar. Yolumuzu bile yapmamış, halkın gönlündeki başkanı da kapıya koymuş siyasetçiler, TOKİ aracılığıyla iki yüz, üç yüz konut yapsa ne olur, yapmasa ne olur diyorlar!?. 

Arapgir’i kaybetmiş bir iktidarın birkaç TOKİ konutuyla imajını düzeltmesi de çok zor. Olsa olsa belediyenin başlattığı Yaşam Merkezi projesini sabote etmek için düşünülmüş sinsi bir iştir!. Üç dönemdir belediye başkanı seçtiğimiz birinin projelerini engellemekle oy alamaz kimse!. Biz her şeyi görüyor ve takip ediyoruz diyorlar!.

Sözün kalanını, ama daha teferruatlısını yarın yayınlanacak röportajımızda, Arapgir Belediye Başkanı Sayın Haluk Cömertoğlu’na bırakmak daha doğru olsa gerek. Benim gördüklerimden ziyade, Sayın Başkanın gördükleri, yaptıkları ve söyledikleri sizler için daha önemlidir. Keyifle okuyacağınızı umut ediyorum.

Son olarak dışarıdaki Arapgirlilere bir tavsiyede bulunmak istiyorum;
Memleketinize sahip çıkın!. Bu topraklar Allah vergisi bir şey, sonradan kazanım olamaz. Koronadan sonra gördük ki, her an ülkede ve dünyada dengeler değişebilir, ata toprağına ihtiyaç duyabilirsiniz. Ticari iş ve yatırımlarınızı dışarıda yapın, ama Arapgir ile bağınızı kesmeyin!. En azından burada bacası tüten bir eviniz olsun.  Kim bilir belki bir gün başınızı koyacak başka bir yeriniz olmayabilir.  Arapgir’e, tarihinize, ata ocağına sahip çıkın!...

Fi Emanillah…

Ebuzer AYDIN
“Ey Kalemim! Bir Gün Doğru Bildiklerini Yazmazsan, Kolumla Beraber Kırar Atarım Seni”