dore okulları
Malatya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2490.8
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63181.82$

Atamayana atarlar!..

11 Eylül 2022, Pazar 19:53
Atamayana atarlar!..


 

 

 

 

-    Yeni Malatyaspor’a iki müjdeli haber
-    Manisa deplasmanında, ilk 11 nasıl oluştu?
-    Cihat Hoca’nın oyun sistemi değişti mi?
-    Bu sezon 5 gole ulaşan kabiliyet kim?
-    Acemice kırmızı kart gören Ganalıya tepki!
-    Eski Kaplan, gole neden sevinmedi?
-    Öne çıkan futbolcular için değerlendirme
-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu…


Yeni Malatyaspor, TFF Birinci Lig’in 5’inci haftasında Manisa FK’nın konuğu oldu. İki kez üstünlüğü ele geçirdiği Manisa deplasmanında Cengizhan Akgün, Doğukan Emeksiz ve Atakan Müjde ile birçok golü kaçıran Kaplanlar, 2-2 berabere kaldı. Bir başka değişle futboldaki “Atamayana Atarlar” kuralı işledi. Ganalı Osman Haqi de topsuz alandaki fair-play ruhuyla bağdaşmayan faulü ile 90’da kırmızı kart gördü. Acemiliğin, beceriksizliğin ve de ciddiyetsizliğin tavan yaptığı Manisa’da, en az 3-4 farklı kazanılabilecek bir maçta, Cengizhan’ın iki golüyle sadece 1 puan alındı. Teknik direktör Cihat Arslan’a tenkitlerin dozu artarken, 16 Eylül’de Malatya’da Altay misafir edilecek. 

GANALILAR SEVİNDİRDİ

İlk 4 haftada kadro genişliği açısından büyük sıkıntı yaşayan Malatya temsilcisinde, TFF’nin olumlu geri dönüşüyle Ganalılar Osman Haqi ile Philip Awuku’nun lisansları çıktı. İki Kaplan da Manisa’da ilk 11’deydi.

İLK 11’DE ÜÇ DEĞİŞİKLİK

Cihat Arslan, 3 Eylül’de, Malatya’daki 4-0’lık Çaykur Rizespor yenilgisinde sahaya sürdüğü ilk 11’de üç değişikliğe gitti. Kırmızı kart cezalıları kaptan Rahman Buğra Çağıran ile Burak Kavlak’tan yararlanamayan Cihat Hoca, Burundili Jospin Nshimirimana’yı da kadroya almadı. Bu talebelerinin yerine Arda Hilmi Şengül, Philip ve Haqi’yi görevlendirdi. 

OYUN SİSTEMİ YİNE 4-2-3-1

4-2-3-1 saha dizilişiyle devam edildi. Kaleye Abdulsamed Damlu geçti. Geri dörtlüde soldan sağa; Arda, Philip, Barış Başdaş ve Taha Gür forma giydi. Onların önünde Ganalı Godfred Donsah ile Ogün Özçiçek vardı. Hücum hattının bir adım gerisinde soldan sağa; Cengizhan Akgün, Doğukan Emeksiz ile Malili Aly Malle ter döktü. İleri uçta Haqi boy gösterdi.

HAQI YAPTIRDI, CENGİZHAN ATTI

Haqi, solundaki Ayberk Karapo üzerine gelirken, Manisa FK’nın file bekçisi Ömer Kahveci’nin darbesiyle yerde kalınca hakem Yiğit Arslan, penaltıya hükmetti. Cengizhan, çok sert ve etkili bir vuruşla takımını 10’da 1-0 öne geçirdi ki, topu adeta tavana astı. Manisa’da güneş bir açıp bir bulutların arasına girince, yayıncı kuruluş görevlileri görüntü alırken epey zorlandı. Zaman biraz geçerken, Adem Büyük’ün ceza sahasında yerde kaldığı anda ensesinde Barış vardı; ancak Yiğit Arslan, penaltı beklentisine olumlu yanıt vermedi. 

KAPLANLAR DAHA ATAK…

İlk yarının tam yarısı geride kalırken su molası verildi. İki teknik adam da bu arada öğrencilerine yeni taktiklerini verme fırsatı buldu. Bu bölüme dek, pozisyon açısından da misafir ekibin artısı söz konusuydu. Yalnız ev sahibinin, yediği golün akabindeki köşe atışında Doğukan’ın ters kafa vuruşunda Abdulsamed topu son anda kornere çeldi.

YÜREKLER AĞIZLARA GELDİ!

33’te rakipleriyle aynı anda havalanan Doğukan ile Awuku, kafa kafaya çarpıştı. Sahaya hemen sağlık ekipleri girip oyunculara müdahalede etti. Doğukan ayağa kalktığında başında, içerisinde pamuklar olan bir file vardı. 35 dereceyi aşan sıcaklıkta hava koşullarıyla da mücadele edildi.

GEREKSİZ BİR KART!

37’de Cengizhan’ın gördüğü sarı kart çok gereksizdi ki, son dönemdeki üstün formuyla beğenilen yetenekli futbolcunun beden dili, bu tarz hareketleri daha çok yapabileceğine de işaret ediyor. Dakikalar 40’ı gösterirken tempo özellikle son 5 dakikada çok düştü. VAR’dan herhangi bir uyarı almayan Yiğit Arslan, kornerin kullanılmasını isterken, Adem Büyük’ten bir kez daha penaltı veryansını geldi. Tecrübeli ismin gergin tavırları, Malatya’ya karşı öfke dolu olduğu yorumlarını da beraberinde getirdi.

BU GOL DE KAÇAR MI?

41’de Kaplanlar ikinci gole çok yaklaştı. Ömer Kahveci ile karşı karşıya kalan Cengizhan, kaleciyi nişan aldı! Orta sahalar çok çabuk geçilirken, ritim yükseldi. 40’ta Manisasporlular, Nizamettin Çalışkan’ın düşürüldüğü gerekçesiyle yine beyaz noktanın işaretlenmesini bekledi; ama VAR’ın ikazda bulunmadığı Yiğit Arslan, köşe atışının kullanılmasını istedi. Levent Eriş’in ekibi çoğunlukla, sol kulvardan içeriye kat etme planındaydı. 

PHILIP’TEN FAİR-PLAY’LİK DAVRANIŞ

Philip’in, meşin yuvarlağı uzaklaştıracakken Mehmet Kapluhan’ı isabet ettirmesi ve akabinde yardımcı hakemden özür dilemesi, centilmence bir davranıştı. Kritik bir hamlenin ardından sol ayak bileği döndüğü tahmin edilen Philip, 45 +5’te el işaretiyle sedye talep etti. Ganalı stoperin kenara yürümesi yüreklere su serpti. 50 artıda Doğukan, Taha’nın yanından, sol çaprazdan ceza sahasına girip ikinci direğe plase yaptı; fakat takımını 2 farklı üstünlükle soyunma odasına götürme şansını tepti.

ADEM BÜYÜK, GOL SEVİNCİ YAŞAMADI

49’da Adem, ardında Philip varken tekrar çimlere serildi! Hakemin VAR ile üçüncü temasından da Manisaspor lehine bir sonuç çıkmadı. 50’de Haqi, ceza alanı çizgisinin hemen dışından müsait durumda oluşunu pek de iyi değerlendiremedi. 53’te Selim Ilgaz’ın sağdan kornerinde kısa boyuna karşın bilinen stiliyle ön direkte iyi yükselen Adem Büyük fileleri sarsarken, yanına koşan arkadaşlarıyla beraber sevinmedi: 1-1.

SAHA BİR ANDA KARIŞTI

Çok sakin geçen müsabakada sinirler 58’de gerildi. Haqi, sol çizgide Selim Ilgaz’a yerden kayarak bir hamle yaptı. Burada oyundan ihraç edileceğinin ipucunu da verdi. Koşarak oraya gelen Barış ise vücudunu da kullanarak Selim’i taç çizgisinin dışına attı. Saha bir anda karışırken hakeme yoğun itirazda bulunan Cihat Arslan’a kırmızı kat çıktı. Sonrasında Donsah, Barış ve Abdulsamed, Manisa FK’dan da David Domgjoni sarardı. 

CENGİZHAN’DAN 5’İNCİ GOL

Öne geçmek için ileriye çıkan Manisa FK, kalesinde sürekli gol tehlikesi yaşadı. İkinci bölgedeki etkili pres ve toplu olarak Manisasporluların pas yollarının kapatılması yine olumlu sonuç verdi. 63’te rakibinin pozisyonunu bozarak topu kapan Doğukan’ın servisinde hızla ileriye doğru hareketlenen Haqi, ceza alanı sağ çaprazında kaleciden de sıyrıldı. David’in ayaklarının dibinden ters tarafa asistinde Cengizhan, boş kaleye yuvarladı: 1-2. Bu sezon 5’inci golüne ulaşan ve TFF 1. Lig’de bu alanda zirvede yer alan kabiliyetli krampon, tribünlere Yeni Malatyaspor armasını gösterdi.
 
ORTA SAHALAR DÜŞTÜ

72’de ikinci su molasının düdük sesi duyuldu. 74’te Haqi’nin klas pasında Doğukan, ceza sahasında topu elini ayağına dolaştırınca net bir fırsat kaçmış oldu! Vakit ilerledikçe orta sahalar da çabucak aşılmaya başlandı. Kaplanlar ise birinci bölgede kazandığı topları uzun kullanarak, kontrataklarla skor üretme fikrindeydi. 

TAHA, JENERİKLİK BİR GOL ATACAKTI; AMA!

77'de Doğukan, görevi Berat Mert’e devretti. 78’de kendi yarı alanından dripling yapan Taha, son olarak David’den sıyrılırken topun dibine fazla giremeyince Ömer Kahveci kontrolü sağladı. Oysa ki, kat edilen mesafe ve geçilen rakip sayısı açısından son zamanlarda seyredilen en güzel golü atabilirdi.

SEN KAÇIRIRSAN, RAKİP BOŞ DURMAZ!

88’de Haqi’nin sağ kanattan ortasında Atakan Müjde ayakta kalamayınca penaltı beklentisi oluşsa da VAR’dan, hakemin kulaklığına “Bir şey yok” denildi. 83'te Mert Miraç Altıntaş, Cengizhan’ın; Atakan Müjde de Donsah’ın elini sıktı. Ayberk Karapo sağda yerden kesti, Batuhan Kör tabelayı yazdı: 2-2. Atakan, oyuna girdikten sonra takımının hücum gücünü artırırken, ikinci defa, 90 artıda golle burun buruna geldi. Haqi’nin, ceza alanında sağına pasında, sağ ayağıyla kendi solundan, kaleci Ömer Kahveci’nin sağından auta attı.

OSMAN HAQI’NİN VURDUMDUYMAZLIĞI!

90+6’da, oyun durduğu anda Malle, oyunu bilinçli olarak yavaşlattığı kanaatiyle sarı kartla cezalandırıldı. Sol kanatta, topsuz alanda kendisini ittiği gerekçesiyle Ayberk’e müdahale ettiğini belirten Haqi de kızardı. Maçın hakemi sportmenlik dışı hareketinden ötürü Ganalı santrforu oyun alanını sınırlayan çizgilerin dışına davet etti. Kolundaki saati de gösterirken, duraklama dakikalarını eksiksiz oynatacağını niyetini gözler önüne serdi. 90+8’de Atakan’a sert girince sarı kart yaptırımına uğrayan Adem’in hıncı tepki çekti!

CENGİZHAN’IN BENCİLLİĞİ…

Karşılaşmanın, futbolcular özelindeki değerlendirmesine gelirsek… Cengizhan iki gol atmasına karşın bencildi. Topla fazla oynayıp ezdi. Kritik anlarda iki kez pas atmayı düşünmediği Haqi’ye bomboş pozisyonda topu verse, skor 2-0 olacaktı. Sarı kartı olduğu için 37. dakikadan sonra ikili mücadeleye de çok girmedi. 

JOSPIN NEDEN YOK?

Orta saha çok çabuk geçilirken, gözler Doğukan’ın mevkisine geçtiği Jospin’i aradı; çünkü Malatya’nın 10 numaradan ziyade acilen 6 numaraya ihtiyacı var. Kaplanlar, Süper Lig’de iken, geçtiğimiz sezon da göz dolduran Jospin’in, dar kadroda neden olmadığı sorgulanmalı.

PHILIP’E ALKIŞ, HAQI’YE ELEŞTİRİ

Philip savunmaya ilaç olurken, fuleli yapıya sahip, rakiplerini peşine takıp koşturan Haqi, anlamsız bir şekilde oyundan ihraç edildi. Topun ayağına dolandığı anda Cengizhan’a asist oluşu da en büyük şansıydı. Yedek kulübesinin yetersizliği de dikkati çekerken, her maç yenilen kafa golüne çözüm üretilmeli.

“BÜYÜK”LÜK LAF İLE OLMAZ!

Son bir söz de Adem Büyük’e… 2017-19 ve 2020-22 sezonları olmak üzere, iki dönem Sarı-Siyah-Kırmızılı formayı giyen, “Futbol Sorumlusu” sıfatıyla kısa bir süre hocalık da yapan 35 yaşındaki deneyimli futbolcu, yerden kalkıp top oynamalı! Yeni Malatyaspor taraftarının her daim desteklediği Adem’e, yoğun ve yersiz penaltı itirazları hiç yakışmadı!..