dore okulları
Malatya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2490.1
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63340.93$

BİR İSTANBUL MASALI!

15 Aralık 2019, Pazar 18:16

 

 

1_851

 

SESLİ MAKALE

 

Süper Lig'de 7 maçlık yenilmezlik serisi, evindeki 3-1'lik Sivasspor kaybıyla sonlanan BtcTurk Yeni Malatyaspor, 15. haftada Beşiktaş'ın konuğuydu. Kaplanlar, Fransız yıldızı Thievy Bifouma ve Makedon forveti Adis Jahovic'in golleriyle 2-0 kazandı. Lig tarihinde, İstanbul'da oynadığı 12. maçında ilk kez kazanan Sarı-Siyah –Kırmızılılar, 23 puanla 7'nci sıraya yükseldi. Malatya ekibi, 21 Aralık'ta Çaykur Rizespor'u misafir edecek.

16_8

SERGEN HOCA VE TÖRE'NİN DUYGUSAL MAÇI

2013-16 ve 2017-19 sezonları olmak üzere, iki dönem Beşiktaş forması giyen Gökhan Töre, Vodafone Park'a bu kez rakip olarak çıktı. Deneyimli futbolcu, Siyah-Beyazlılar ile yollarını ayırdıktan sonra, sezon başında BtcTurk Yeni Malatyaspor'la sözleşme imzalamıştı. Dolmabahçe'de duygusal anlar yaşayanlardan bir diğeri ise Kartal'ın ve Türk futbolunun efsane futbolcularından Sergen Yalçın idi. 1990-97 ve 2001-06 sezonları arasında Siyah-Beyazlılarda ter döken Sergen Hoca, bu defa Kaplanların teknik direktörü olarak nam-ı diğer İnönü Stadı'ndaydı. Yalçın'ın yardımcı antrenörlerinden, eski kalecilerden Murat Şahin ile Çağdaş Atan da eski bir Beşiktaşlı idi.

1_850

SİVASSPOR MAÇININ 11'İNDE 4 DEĞİŞİKLİK

Malatya'daki son 3-1'lik Demir Grup Sivasspor mağlubiyetinin akabinde “Takımdaki bu düşüşü zaten bekliyorduk” açıklamasını yapan Sergen Yalçın, Beşiktaş önünde ilk 11'de 4 değişikliğe gitti. Gökhan Töre, Kongo asıllı, Fransa doğumlu Thievy Bifouma, Mustafa Akbaş ve Sivasspor karşılaşmasında Brezilyalı Guilherme'yle tartışan Ganalı Afriyie Acquah'ı kesen tecrübeli taktisyen, bu öğrencilerinin yerine Ekvadorlu Arturo Mina, Zimbabweli Teenage Hadebe, Fildişi Sahilili Moryke Fofona'ya şans tanıdı.

2_629

STOPERDE TAŞLAR YENİDEN OYNADI

4-2-3-1 sisteminde eldivenleri Beninli Fabien Farnolle giydi. Stoperin solunda Hadebe, sağında Mina boy gösterdi. Sağ bekte  Faslı Issam Chebake, sol bekte Sakıb Aytaç vardı. Hemen her yerde oynayabilen “Joker” Robin Yalçın, bu sefer geri dörtlünün önünde, Murat Yıldırım ile birlikteydi. Bu ikilinin önünde Mitchell Donald seyredildi. Hollandalının sağına Guilherme, soluna Fofana çekildi. Makedon Adis Jahovic en uçtaydı. 21 kişilik listede, Ufuk Ceylan, Erkan Kaş, Mustafa, Özer Özdemir, Gökhan Töre, Bifouma, Ahmed Ildız, Acquah, Tunuslu Ghaylen Chaaleli ve Rahman Buğra Çağıran'ın da adı yazılıydı.

12_20

“10 NUMARA” EKSİKLİĞİ GÖZE ÇARPTI

Kaplanların Jahovic ile Murat Yıldırım ve Robin Yalçın arasındaki bağlantıyı sağlayan ismi Donald idi. Ancak Hollandalının tam anlamıyla “10 numara” olmaması, ikinci bölgede topa hâkim olunamaması gerçeğini de beraberinde getirdi. Özellikle 10'uncu dakikada Chebake'nin, hızla ileriye çıkan Burak Yılmaz'ı durdurup akıllı bir sarı kart görürken, göbekteki zafiyeti gözler önüne serdi.

13_17

FOFANA “GÖNÜL”DEN OYNADI; AMA!

Fofana'yı Gökhan Gönül'ün savunduğu BtcTurk Yeni Malatyaspor'un sol kanadı, Atiba'nın da arkadaşına sürekli yardıma koşmasıyla çoğu zaman pek işlemedi. Fildişi Sahilili 21'de rakip savunmanın arasından şık sıyrıldı; ancak meşin yuvarlağı kaleci Karius'a hediye etti. Vodafone Park'a kaptanlık bandını takıp adım atan Murat Yıldırım ise oyunun başlarındaki pas tercihlerinde çok yanlış işler yapınca ev sahibine faydalı oldu!

14_12

JAHOVIC “GOL” DİYE SEVİNDİ; ANCAK...

Yeşil zemine iyi yayılan Sarı-Siyah-Kırmızılıların noksanlığı, topu ayağında tutabilme kabiliyetine karşın gol yollarında olmamasıydı. 39'da Jahovic, Fofana'nın servisinde fileleri havalandırıp sadece kendisi sevindi! Çünkü yardımcı hakem Samet Çiçek, Video Yardımcı Hakem (VAR) kuralları gereği ofsayt bayrağını, atak sonlandıktan sonra kaldırdı. Ama bu bölümü anlamakta biraz zorlananlar çok geçmeden kararın haklılığının farkına VAR'dı!

11_26

CHEBAKE'NİN SAKATLIĞI ÜZDÜ

Chebake'nin sakatlandığı anda tribünlerden yükselen “Sergen takımı ayağa kaldır” tezahüratının yersiz olduğu Faslı oyuncunun sağlık probleminden ötürü devam edememesiyle kanıtlandı. Bu futbolcu 41'de kenara gelirken, Özer Özdemir fırsat yakaladı.

4_178

İLK YARI İSABETLİ ŞUT DAHİ YOKTU!

İki taraf soyunma odasına yönelirken dikkatli gözlerle incelediğimiz istatistikler, bize çok iyi ipuçları verdi. Topla oynama yüzdesinde Abdullah Avcı'nın talebeleri yüzde 63'e 37 öndeydi. Seyir zevki ise çok düşüktü. 15'inci haftaya, lider Sivasspor ile birlikte en çok gol atan (29) takım unvanıyla giren BtcTurk Yeni Malatyaspor 1, Beşiktaş ise sadece 2 şut atabildi ve hiç isabet sağlanamadı. Üstelik çoğu vakit “golün habercisi” olarak görünen korner atışı ise hiç kullanılmadı.

8_137

İLK 14 HAFTAYI YALANLAYAN FUTBOL

Sergen Yalçın'ın ekibi devrenin son 15 dakikasında baskı yedi; fakat Beşiktaş'a pozisyon vermedi. İlk 45 boyunca defansif bir oyun sergiledi ki bunda da başarılı oldu. Yani bir başka ifadeyle, BtcTurk Yeni Malatyaspor, daha önceki 14 haftayı inkar eden bir oyun ortaya koydu! Fileleri en çok sarsan hüviyetinden hayli uzaktaydı! Deplasmanda, Beşiktaş gibi takımla oynarken bu anlayış, taraftar nezdinde tolere edilebilirdi.

9_189

MINA VE HADEBE İLK DEVREDE HAVALI!

Özellikle Mina ile Hadebe, hava toplarında çok hâkimdi, ilk 45'te Burak Yılmaz'a göz açtırmadı. Lakin BtcTurk Yeni Malatyaspor'un Karius'u hiç zorlayamaması şaşırtıcıydı. İlk yarının 0-0 tamamlanmaması mucizeydi! İzleyenler “Görsellik anlamında böyli bir futbol yok” eleştirisini yöneltti. Spor kamuoyu “Aaaa ne güzel şeyler oluyor” demedi.

3_342

JAHOVIC'E VIDA FRENİ

52'de Jahovic, Beşiktaş ceza alanına yönelse de araya son anda giren Vida, yerden kayarak gerçekleştirdiği müdahaleyle Makedon forvete “Dur” dedi. Sergen Yalçın, zorunlu olmayan ilk hamlesini 68'de yaptı. Günün vasatlarından Fofana, Bifouma'nın elini sıktı. 81'de ise verimsiz olanlardan Donald, görevi Acquah'a devretti. 83'te Mina büyük bir tehlikeyi önlerken golü de müjdeledi. Jeremain Lens sağdan kesti, Mohamed Elneny yakın mesafeden çerçeveyi tutturamadı ki, Mina onu rahatsız etti.

7_77

OYUNA SONRADAN GİRENLER COŞTURDU

85'te Beşiktaş tribünleri, havayla eşdeğer buz kesti! Oyuna sonradan dahil olanlardan Acquah'ın uzun ortasında Bifouma buluştu. Caner Erkin ona bakarken Güven Yalçın'ı şık bir vücut çalımıyla ekarte edip sol ayağıyla Alman file bekçisi Loris Karius'un sağına yolladı: 0-1. Fransız yıldız böylece Süper Lig'deki 5'inci gol  sevincini yaşadı.

17_6

10'UN ADI ADIS JAHOVIC

Yaşar Kemal Uğurlu, 90 dakikanın sonuna oynanmamış süre olarak +7 verdi. Duraklamaların 6'ncı dakikasında Acquah, Murat Yıldırım'ı, o da Bifouma'yı gördü. Ceza sahasına giren Fransız star, Güven Yalçın'ın faülüyle kendini yerde buldu. Beyaz noktayı işaretleyen hakem, VAR'ın da onayını aldı. Meşin yuvarlağın başına geçen Jahovic, bu sezon Süper Lig'de 10'uncu sayısını kaydetti: 0-2. Bu tarihi zafer, Sergen Yalçın'ın pek beğenilmese de “Önce durdur, sonra vur!” fikrinin ürünüydü.

6_78

İSTANBUL ŞANSSIZLIĞI SONA ERDİ

BtcTurk Yeni Malatyaspor, Süper Lig'e “Merhaba” dediği 2017-18 sezonundan bu yana İstanbul ekipleriyle deplasmanda daha önce oynadığı hiçbir mücadelede 3 puana erişememişti. Toplam 12 randevuda 9 defa yenilirken, Başakşehir'den 1-1'le, Kasımşa'dan 2-2 ile dönmüştü. Beşiktaş karşısındaki zafer, Kaplanlar açısından bir ilk anlamına geliyordu.