dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2505.9
  • BIST
    9690.03
  • BTC
    64566.67$

Bu kararın adı 'rant' ise, kime veya kimlere?

08 Ocak 2018, Pazartesi 08:32


HAZRETİ ÖMER'İN ADALETİNE YAKLAŞABİLMEK İÇİN MÜCADELE ETMEK GEREKMEZ Mİ?
 

Son bir hafta içinde elimde biriktirdiğim konulara baktığım zaman bugünkü yazımızın biraz uzun olacağını düşünüyorum. Ancak önemli konular olduğu için sizleri biraz sıkmış olmayı da göze alıyor, sabrınız ve hoşgörünüze sığınarak Vira Bismillah” diyorum. 
 

Devletin varlığımillet olarak kişilik ve  karakterimizden  öte; inancımızın muktezasıdır. Din-i  mübin-i  İslam; Devleti "âli" diye tasnif ederken, dini ve milli argümanlardan uzaklaşmış kişi veya kişiler; "Devlet malı deniz, yemeyen keriz" mantığıyla tüyü bitmemiş yetimin hakkına "hınzır"  gibi  tama etmişlerdir. Müslümanların "emiri" ve "halifesi" Hazreti Ömer (r.a); "Fırat kenarında bir oğlak kaybolsa (yahut bir kurt bir koyunu kapsa) korkarım ki kıyamet gününde  onun  bile  hesabı Ömer'den sorulur!" diye buyurmuştur. Ancak günümüzde maalesef bu hassasiyet kaybolmuş; meydan rant gözeten idareci(!) ve  siyasetçilere(!) kalmıştır.   

Hatırlanması  adına  Hazreti Ömer (r.a)'in koyun  kıssasını İmam Ali (r.a)'den nakletmek isterim: “Bir gün Ömer'i,  binekli  olarak ve telaş içinde, hızlı hızlı giderken gördüm; “Ya  emir'ül-mü'minin nereye gidiyorsun?” diye sordum. “Devlete ait develerden biri kaçmış, onu aramaya gidiyorum” diye cevap verdi. O zaman ben: “İnan ki, senden sonra bu milleti idare edecek olanlara ağır bir yük bırakıyorsun! Herkes senin yaptığını yapamaz!” dedim. Bunun üzerine  şöyle  konuştu: “Hz. Muhammed  (s.a.v.)'i, hak peygamber olarak gönderen Allah'a yemin ederim ki, Fırat kenarında bir oğlak kaybolsa (yahut bir kurt bir koyunu kapsa) korkarım ki kıyamet gününde onun bile hesabı Ömer'den sorulur!”  

Bugüne kadar yazdığımız haber ve makalelerde kimseyi kayırmak veya zan altında bırakmak gibi bir gayemizin olmadığını bilirsiniz. Sonuçta kamu hizmetini yerine getirmek adına, toplumu ve idarecileri uyarma-yanlıştan döndürme amacı güdüyoruz. Yazılarımda kimseyi zan altında bırakmak gibi bir derdim ve gayem de olmadı bugüne kadar. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını koruyup kollamak Rabbimizin  her  Müslüman'a  yüklediği  emirlerinden biridir. Müslüman, kamu hizmeti yapıyorsa, dahada hassas davranmak zorundadır. 

 

BU KARARIN AMACI RANT İSE KİME VEYA KİMLERE?.. 
 

Yazımın başında  belirttiğim hayli kabarık dosyanın ilk maddesi Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Aralık ayının 12'sindeki toplantısının karar özetini ihtiva ediyor. İşte özet:  

703: Gündemin 10'uncu maddesi; Yeşilyurt ilçesi, Yakınca Mahallesi 383 ada 1 parselin (33.612,00 metrekare ) meri imar planındaki sağlık tesisi alanı plan fonksiyonunun ''Konut + Ticaret Alanı'' plan fonksiyonuna dönüştürülmesini içeren 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planının kabulüne, oy çokluğuyla karar verildi. 

İsterseniz bu özetin bir de kamu oyundaki açılımını yapalım: Onbin  konutlar bölgesinde yaşayan hemşerilerimize hastane olarak hizmet vermesi gereken parsel   ''Konut ve Ticaret Alanı'' adı altında gasp mı edildi?  İmar planı yapılırken planlanan alanda yaşayacak olan insan sayısı hesaplanıp buna göre  kamunun kullanımı için ;Orta öğretim , Lise , Hastane , Kreş , Belediye hizmet alanları ve resmi tesis alanları gibi yerler için ayrılır. Alınan bu meclis kararı ile yaklaşık 350 adet daire ile 1400 kişilik bir  nüfus  artışı oluşturulmaktadır (Verilen ticari imardan dolayı artışı ise nasıl bir ticari merkez oluşacağını tahmin edemediğimden hesaplayamıyorum)  

Haliyle ben de şimdi soruyorum: Kamuya ait olan bu yer, Yeşilyurtlu hemşerilerimize  hizmet etmesi gereken  bir alan  iken Konut ve Ticaret imarına çevrildikten sonra  kimlere nasıl bir fayda sağlayacak?  Kamu yararına kullanıldığında vatandaş adına zimmetlenen ve gelecek nesillere bırakılan bu yerler "Konut ve Ticaret" adı altında yok pahasına geri dönüşü mümkün olmayacak bir şekilde vatandaşın elinden alınıp az bir bedel mukabilinde "hibe" edilmektedir. Halbuki Devlet anlayışı minumum masrafla; maksimum fayda yolunu gözetir.

Bu arada bu parselin imar planı yapılmadan önce kimlere
 ait olduğu  ve bu eski sahiplerin bu değişim üzerinde hakkı olup olmadığının da ayrı bir araştırma konusu olduğunu belirtmek isterim.

rant 1 

BU DEĞİŞİKLİKLERDEN “RANT KOKUSU” GELİYOR!.. 

Bugünkü dosyamızın ikinci konusu yine bir meclis kararının özeti (tarih: 18 Aralık 2017):  

680- Gündemin 7'nci maddesi; Yeşilyurt İlçesi Şifa Mahallesi 580 ada 132, 537 ve 540 no.'lu parseller yürürlükteki imar planında Belediye Hizmet Alanı fonksiyonuna ayrılmış olup söz konusu parsellerin içerisinde bulunduğu alana Kültürel Tesis Alanı fonksiyonu verilmesine yönelik hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plan değişikliğinin kabulüne, oybirliğiyle karar verildi.  

Malatya'mızın en büyük ve tek kent meydanımız da imar planı değişikliği ile  ne  yapmaya çalışıyorlar? Şehrimizde Kültürel Tesis Alanı yapılacak başka bir çok yer varken bu meydan neden daraltılmaya  çalışılıyor?  Halbuki yapılması planlanan Kültür Tesisi şehrin dışına yapıldığında; hem bu alan beyhude işgal edilmez, hem de yapılan yer cazibe alanı olabilir...
 
681- Gündemin 8'nci maddesi; Yeşilyurt İlçesi İkizce Mahallesi 231 ada, 1 no.'lu  parselde, toplam 2.599.198,00 m² yüzölçümlü  mer'a  vasıflı kamu ortak malının, ekli krokide gösterilen 13.000,00 m²'lik  kısmının  mer'a  vasfından çıkarılarak, Hazine adına tescil edilmesi sonrasında, Mezarlık Alanı olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi adına tahsisinin talep edilmesine, oy birliğiyle karar verildi.  

Malatya'mızda  cenazeler tek bir mezarlıkta toplanmak istenirken hiç alakasız bir yerde 13.000,00 m² gibi küçük bir alanı neden mezarlık  alanına  çeviriyorlar?  

Mantıklı  bir  açıklaması  vardır  her halde?  Aklıma takılanı da belirteyim; mevcut şehir mezarlığında kullanılan alan 1 Milyon  metre kareyi geçmi durumdadır.  Peki 13 Bin  metre kare  gibi  ufak  bir  alana  kimleri defnedecek siniz?Ya da  kimin aile kabristanı olacak? Veya mezara alanına  çevrilip  sonrasında  vaz mı geçilecek? Eğer vaz geçilecekse akıbeti ne olacak ve ne amaçla kullanılacak? 

rant 2

685- Gündemin 12'nci maddesi; Yeşilyurt İlçesi Yaka Mahallesi 6072 ada 1 no.'lu  parselin yürürlükteki imar planında Belediye Hizmet Alanı (BHA), bulunduğu yapı adası park alanı olarak planlı olduğu, söz konusu Park Alanı ve Belediye Hizmet Alanı fonksiyonları düzenlenerek Belediye Hizmet Alanı fonksiyonun bir kısmına Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı fonksiyonu verilmesine yönelik hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Plan değişikliği ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Plan değişikliğinin, bölgenin ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğundan kabulüne, oy çokluğuyla karar verildi.  

Geçmişte  Malatya'mızın  olası bir afet durumunda ana toplanma alanlarından biri olan ve hala öyle olduğunu "düşündüğümüz" bir alana   Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı fonksiyonu verilmesini anlamak mümkün değil. Verilen kararın açıklaması ise daha bir garip "Bölgenin ihtiyacını karşılamaya yönelik" ifadesi yer almakta, kaldı ki  bu parselin  yaklaşık 400 metre yakınında  Malatya ve Dilek tarafında 2 adet akaryakıt  istasyonu var. Bir adım ilerisine gidecek olursak  yine her iki tarafta yaklaşık  bu parsele 3,5 kilometre mesafede iki akar yakıt istasyonu daha var! 

 rant 3

 ESKİ STAT İLE YENİSİ ARASINDA “10 MİLYONLUK FARK” VAR 

Malatya'mızın Süper Lig'deki tek temsilcisi Evkur Yeni Malatyaspor'a büyük "darbe" vuruldu. Bu cümleyi okuyup da “Acaba nedir?” diyenleri duyar gibiyim. Malatya'mızın yegane aktivitesi futbol olmuş durumda. Bu aktivitenin de vücut bulmuş hali, Yeni  Malatyaspor'durStadyumda Yeni  Malatyaspor'un  yanında olduğunu hissettiren taraftarın sayısı 30 bin civarında. Peki dışarıda ne kadar taraftar var?" diye bir sual vaki olsarakam 3-5  misline  çıkar  kanaatindeyim. Buna bir de İstanbul'u  eklerseni hesap hayli kabarır.  
 
Şimdi gelelim  sadede; eğer yeni yapılan  stat  İnönü Stadyumu'nun yanına yapılsaydı ve o stadın altında alışveriş  merkezleri  olup da kiraya verilseydi. Gelecek kira bedelinin  yıllık geliri minimum  seviyede 10 Milyon olurdu.  

Hadi bunu da geçtik de, eski stadın akıbetiyle ilgili bilgi sahibi olan var mı?   

 

SON KULLANMA TARİHİ GEÇENE NE OLUR? 

Günün son konusu, Malatyamızın iş dünyasını yönetenlerle ilgili olsun istedim. Bildiğiniz gibi her şeyin bir son kullanma tarihi vardır. Eğer son kullanma tarihi geçmiş bir şeyi kullanmaya devam ederseniz, hayatınızda çeşitli olumsuzluklar da yaşanmış olur. Sözde Malatyamızın, ekonomisine yön veren kuruluşları varlığı hepimizin malumu. Bu kuruluşlar, MESOB, MTSO ve ESKKK. Bu kuruluşların zirvesinde oturanların son kullanma tarihi geçmedi mi acaba? Neden gençlerin önü açılmaz? Bu soruları sorarken aklıma geldi. Koltuğunda vefat eden bir başkanımız vardı di mi? O başkanı hatırlayınca da hafızamda bir melodi dolanmaya başladı: “Bu dünya ne sana, ne de bana kalmaz. Dünya ne sana, ne de bana kalmaz. Sultan Süleyman'a kalmadı. Böyle hiçbir kitap yazmaz 

Selam ve Dua ile

Fiemanillah