dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2325.3
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70486.44$

ÇALIK İLE KARABULUT’UN “KEŞKE”LERİ!..

20 Ocak 2021, Çarşamba 09:09

  

 

 

“Besleme acuze eliyle” Turgut Özal Üniversitesi'nin rektörüne operasyon çekilmesi, “Besle kargayı, oysun gözünü!” sözü kabilindendir.

Bu münasebetle, daha önce iki kız kardeşe bahsettiğim bir konuyu, burada da paylaşmak isterim:

Zannımca; AK Parti MKYK üyesi Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın, ziyadesiyle rahatsız olduğu bir konu; Aysun Bay Karabulut'tur. Çünkü, Öznur Hanıma saldırmak için “bahane” bulamayanlar,  “Kız kardeşi için, Üniversite açmış” lafını pelesenk etmiş dillerine. Kim bilir, belki Öznur Çalık da, aleyhinde edilen laf karşısında “Keşke”leri sıralamaya başlamıştır.

 Turgut Özal Üniversitesi rektörü Aysun Bay Karabulut'un da ziyadesiyle rahatsız olduğu konu; Öznur Çalık'tır. Çünkü ne kadar azimli ve başarılı bir bilim insanı olursa olsun, başarısı ablasının gölgesinde kalıyor. “Milletvekili olan ablasından dolayı rektör yapıldı” cümleleri de, milletin diline pelesenk olmuş durumda. Belki Aysun Hanım da ablası gibi “Keşke”leri sıralamaya başlamıştır.

Aysun Bay Karabulut, alanında ne kadar kendisini ispatlamaya çalışırsa çalışsın, ahir ömrüne kadar, sürekli ablasının unvanlarıyla birlikte anılacak. Bu durum ise bana Naim Süleymanoğlu'nun hocasının, kendisine; “Naim, gölgede duranın, gölgesi olmaz. Güneşe çık ki, gölgen olsun!” nasihatini aklıma getirdi

 YENİ FAALİYETLERİN VAKTİ GELMEDİ Mİ?

 Belagatta, “tefennün” diye bir kaide vardır. Hatta bu kaide günümüzde “Sinonim” şeklinde tabir edilir. Kısaca teyit ve tekit için kullanılan kelimeleri, aynı şekilde değil de; eş anlamlı kelimeyi kullanmak doğru olandır. Kelimeleri aynı şekilde kullanmak, “bıkkınlık” verir ve karşıdakini “usandırır”. Siyasetin de bir tefennünü veya sinonimi olmalı. Malatyalı siyasetçilerimiz bu kurala dikkat etmediklerinden; artık hep aynı yeri ziyaret ederlerken görüyoruz. Aynı cümleleri kullanıyorlar ve aynı kişilerle “Evsahibi-Misafir” oyunu oynuyorlar.Kısacası yapılan şey, ziyaret ve iadeyi ziyaret. İnanın bu tip haberleri yazmak veya okumak insanı yoruyor. Eş anlamlı, yeni yeni faaliyetler icat etmenin vakti gelmedi mi?

 NİHAYET, AVUKAT İHSAN KOCA GÖRÜNDÜ!..

 Malatya'daki Ak Parti Teşkilatı'nın başındaki İhsan Koca, ulaşılamaz olmuştu. Ta ki geçtiğimiz günlerde Adliye önünde bir basın açıklaması yapana kadar!.. Baktık ki İhsan Koca açıklama yapıyor. İl Teşkilatını temsilen, Fikri Sağlar, Can Ataklı ve İlker Başbuğ hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' başlığını taşıyan 21'ncı maddesine istinaden, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını söylerken izliyoruz kendisini.

Ne diyor İhsan Koca? Diyor ki özetle: Türkiye'nin 97 yıllık Cumhuriyet tarihinde elde ettiği milli iradenin üstünlüğünü esas alan kazanımları hâlâ hazmedemeyenler, vesayet ve darbe dönemlerinin özlemiyle yanıp tutuşuyorlar”

Evet, İhsan Koca'nın bu sözlerine biz de imzamızı atarız. Lakin sayın İhsan Koca'ya iki çift laf etmek de isteriz: Malatya'da kime dokunsak İhsan Koca'dan şikayetçi. “Sebebi nedir?” diye sorduğumuzda aldığımız cevap “Kendisine ulaşamıyoruz. Ne telefonlarımıza çıkıyor, ne de herhangi bir randevu alabiliyoruz” şeklinde oluyor. Bir siyasi partinin il başkanına, hele ki “İktidar partisinin il başkanına” derdi olan herkesin ulaşabilmesi gerekmez mi? İhsan Koca'yı kimse göremiyor. Gören beri gelsin. Kendisini adliye önünde görünce de “Meğer, İhsan Koca hâlâ avukat modundaymış” diyoruz.

 DEMEDİ DEME?..

 TMO'nun kayısı alımı yapması ile birlikte adını zihinlerimize kazıtan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, maşallah tam gaz faaliyetlerine devam ediyor. Yazılı ve görsel medyanın yanına sosyal medyayı da alarak, son derece aktif bir şekilde kullanan Özcan, faaliyetlerinde hız kesmeden devam ediyor. 

Siyasetçisinden, akademisyenine; gazetecisinden, esnafına kadar sürekli ziyaretler gerçekleştirip istişareler de bulunuyor. Bu faaliyetlerini de, çok güzel bir şekilde duyuruyor. Peki “Bu hız Ramazan Özcan'ı nereye götürür?” sorusunun cevabına dair ön görüm ise “Ya TSO Başkanlığı” ya da “Milletvekilliği” şeklindedir. 

Kurtlar Vadisi dizisindeki Mehmet Fikret beyin meşhur repliğiyle bitirelim sözümüzü: “Demedi deme İbrahim?

 ÇOK MU ELZEM?..

 Ahmet Münir Erkal, Mehmet Yaşar Çerçi, Hüseyin Cemal Akın ve Ahmet Çakır... "Bu kişilerin ortak özelliği nedir?" diye bir soru sorulursa, verilecek ilk cevap, "Malatya Eski Belediye Başkanı" cevabı verilir. Aslında bunların ortak bir özelliği daha var. Hepsi de görevleri süresince, Kernek Meydanı ve Kanalboyu ile ilgili çalışmalar yaptı.

Her ne hikmetse, seçilen her Malatya Belediye Başkanı, mutlaka Kernek Meydanı ve Kanalboyuna el atmıştır. “Sebeb-i hikmeti nedir?” bilemiyorum. Belki de içlerinde yarım kalmış bir heves vardır. Bana sorarsanız “Ahmet Münir Erkal zamanında yapılan en iyisiydi” derim. Fakat belediyemizin yöneticileri benim gibi düşünmüyor olmalı ki; Kernek Meydanı'na yeni düzenleme furyasına mevcut başkan Selahattin Gürkan da dahil oldu. Projeyi inceledim. Lakin, hiçbir yenilik bulamadım. Yeraltı sularını tespit edip, Millet Bahçesi'nin sulamasında kullanmak dışında bir farklılık göremedim. 

Memlekete yapılan her yatırım güzeldir, çakılan her çivi kıymetlidir. Lakin yapılacak her hizmet öncesi bir öncelik sıralaması yapmak hakkaniyetli olandır. “2021 yılının büyük şehri Malatya” sadece Kernek Meydanı'ndan ibaret olmamalı. Malatya'da mahallelerin yüzde 90'ında çocuk parkı yok. Birçok yerde sosyal donatı namına bir şey yok. Altyapıda birçok problem varken, Kernek Meydanı'nı yeniden düzenlemek hayırlı gibi görünse de, hakkaniyetli bir iş olmayacaktır.

Bu konuyu Selahattin Başkan'ın tekrar düşünmesini ve 800 bin kişinin tamamının başkanı olduğunu aklından çıkarmaması gerektiğini düşünüyorum. Kernek Meydanı mevcut durumuyla da güzel.

 MEVCUTLARA DEVAM, YENİYİ HAK GETİRE!..

 2021 Yılı Yatırım Programı 15 Ocak tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmesinden sonra, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararın Malatya'yı ilgilendiren kısımlarını tek tek inceledim. Gördüm ki; 2021 yılı Malatya için yatırım yapılmayan bir yıl olarak kayıtlara geçecek. Genelde devam eden yatırımlar için ufak tefek bazı ödenekler ayrılmış o kadar.

Yeni olarak en dikkat çekici yatırım; İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde Diş Hastalıkları Hastanesi göze çarpıyor. Bunun dışında yeni başlayacak tek yatırım, Sultansuyu Tarım İşletmesi'ne ait idari binaların yenilenmesi. Geriye kalan birkaç yatırım ise, devam etmekte olan mevcut yatırımlar. 

Battalgazi Devlet Hastanesi inşaatı devam edecek, SGK İl Müdürlüğü Binası inşaatı devam edecek, Çevreyolu için ayrılan ödenek deyim yerindeyse "devede kulak" bile değil! Karayollarında bunun dışında hiçbir yatırım yok. Demiryollarında hiç yatırım yok ama; Malatya Havaalanı Terminal Binası yapımı tam gaz devam ediyor.

Devlet Su İşleri bu sene yeni baraj veya  başka proje yapmayacak. İnşaatı devam eden Yoncalı ve Kuruçay için ayrılan ödenek projelerin bitmesi için yeterli değil.

 Malatya Turgut Özal Üniversitesi için ayrılan yatırım ödeneği, aynı tarihte kurulan diğer üniversitelerin hepsinden fazla. Hatta bazılarının birkaç katı. Ne diyeyim; “İstemesini bilmek gerek” deyip alkışlıyorum.

 Ödeneklerle ilgili dikkatimi çeken en önemli husus, çevremizdeki illere göre ödenek tutarımızın çok çok düşük olması. Bunun iki sebebi olabilir; ya şehrimiz birçok sorununu gidermiş, yeni yatırıma ihtiyacı olmayan bir şehir; ya da vekillerimiz ile kurumlarımızın ödenek alma konusundaki gayretleri yetersiz.


Selam ve dua ile
Fiemanillah