dore okulları
Malatya
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2393.5
  • BIST
    10276.88
  • BTC
    64309.926$

Depremden korkma, çürük binadan kork!

26 Eylül 2023, Salı 11:22
Depremden korkma, çürük binadan kork!

Deprem; tıpkı tsunami, heyelan, yangın, sel gibi tabi bir afettir.  

Deprem, yerin içindeki fay düzlemi denilen kırıklar üzerinde biriken enerjinin sıkışma sebebiyle âniden boşalması sonucunda gelişen jeolojik bir olgudur. Yer kabuğunun altındaki magma tabakası üzerinde yüzen irili ufaklı levhalar sürekli hareket halinde olup kıtaların hareketiyle plato sınırlarındaki sürtünmeden doğan kinetik enerji büyük bir güçle boşalır ve yer katmanlarında meydana gelen şok dalgalarıyla deprem olayı gerçekleşir. 

İnsanoğlu deprem ve diğer tabii afetlere karşı önlem aldığı sürece bu afetlerin zararları minimize edilir (en düşük düzeye indirilir.) 

Tabii afetlere karşı alınması gereken önlemler alınmadığı taktirde, afet sonucu meydana gelen ölümler, yaralanmalar ve mal kaybından, bir bela, kaza ya da afet diye söz edemeyiz, aksine taammüden adam öldürme sayabiliriz. 

Bilim ve teknoloji gelişmiş, artık hangi afetlerin nasıl bir yapıya sahip olduğunu biliyoruz.  

Japonya'da meydana gelen 8.0 ölçeğindeki bir depremde kimsenin burnu kanamazken, Türkiye'deki 6.0 ölçeğindeki bir depremde evler yıkılıyor ve insanlar altında kalıp ölüyorsa burada rahatlıkla "bir cinayetten" söz edebiliriz.  

Selin gelip götüreceği gün gibi aşikar iken, dere yatağına ev yaparsan afete değil cinayete davetiye çıkarmış olursun.  

Deprem dünyanın var oluşundan beri meydana gelen tabii bir afettir, kıyamete kadar da sürecektir. O halde biz insanoğlu depreme dayanıklı binalar yapmak zorundayız. Bunu yapmaz, sonra da en küçük sarsıntıda yıkılan evlerin içinde oturursak, işte olacağı budur, kendimizi dışarı atar, ağlaşıp sızlaşırız. Tövbe bismillah der dururuz. Dua ederiz, tabi afetlerden korunmak için... 

İyi güzel tabi, dua etmeliyiz. Duayı kim yasaklayabilir ki... Fakat çürük bina yapıp dua etmek de nedir? Asıl dua sağlam bina yapmaktır. Allah sana dürüst olmayı, akıllı olmayı, tedbirli olmayı, sağlam bina yapmayı tavsiye ediyor, Allah'ın sözünü tutmuyorsun, geri dönüp Allah'tan yardım istiyorsun. Allah sana yardım ediyor zaten, ben deprem yaratacağım sen tedbirini al diyor, bir de gelip Allah senin çürük binanı mı korusun? 

"Kendi düşen ağlamaz" şeklinde bir atasözümüz var. 1999 depreminden ders aldık mı? Biraz aldık ama yeteri kadar değil... Her afetten sonra kafamızı duvara vuracağımıza zamanında akıllı hareket edip sağlıklı binalar yapmak zorundayız.  

Bilin ki önünde sonunda deprem kapınızı "çalacak". Bu yüzden siz siz olun, inşaat yaparken demirden ve çimentodan "çalmayın!" 

Son söz, depremden korkma çürük binadan kork!
 

Yorumlar

  • yorum avatar
    MALATYALI
    26-09-2023 16:45

    SAYIN YAZAR DEPREM AFETİ İLE İLGİLİ GÜZEL BİR YAZMIŞSINIZ,TEŞEKKÜRLER.BU KONUNUN BİRİNCİ DERECE SORUMLU KURUMU OLAN AFAD VE SİZİNDE BİR DÖNEM DESTEKLEDİĞİNİZ KURUM MÜDÜRÜNÜN ÇALIŞMALARI HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? BİZİMLE PAYLAŞIRMISINIZ?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.