dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2432.4
  • BIST
    9794.25
  • BTC
    64042.82$

Futbolda amatörlüğe yer yok!

17 Eylül 2021, Cuma 23:11
Futbolda amatörlüğe yer yok!


 






-    Yeni Malatyaspor’dan kimler sakattı?

-    Ganalı santrfor, takıma golle döndü

-    Tunus asıllı Fransız yıldızdan bir ilk

-    Kaplanların sağ açığı bir ilki başardı

-    6 dakikada kızaran futbolcu kim?

-    İstanbul takımlarına karşı şans tutmuyor!

-    En çok aksayan mevki neresiydi?

-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...



Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, ilk yarısını müthiş oynadığı, tam 3 kez öne geçtiği Fatih Karagümrük maçını, evinde 4-3 kaybetti. Sağ bekte forma giyen Muhammed Emin Sarıkaya’nın ikinci 45’te görevi Jospin Nshimirimana’ya devretmesi, işleri terse döndürdü. Burundili oyuncu sadece 6 dakikada iki sarı kart görüp kırmızı kartla ihraç edildi. Yüzde 33’e %67’lük oynama yüzdesiyle yıkılan Kaplanlar, 21 Eylül’de Sivasspor’u ağırlayacak. 



ÜÇ SAKAT, TETTEH DÖNDÜ


Sakatlıkları süren kaleci Ertaç Özbir, Mısırlı Karim Hafez ve Rahman Buğra Çağıran yoktu. Sol uyluk arka adalesinde yırtık belirlenen ve yaklaşık 3 hafta çimlere ayak basamayan Ganalı santrfor Benjamin Tetteh döndü.



İLK 11’DE İKİ DEĞİŞİKLİK

Teknik direktör İrfan Buz, Beşiktaş’a, 11 Eylül’de İstanbul’da 3-0 kaybettikleri müsabakanın ilk 11’inde iki değişikliğe gitti. Semih Kaya ile Burundili Jospin Nshimirimana’yı yedek soyunduran deneyimli teknik adam, bu talebelerinin yerine, Başakşehir’den bir yıllığına kiralanan 19 yaşındaki sağ bek Muhammed Emin Sarıkaya ile Fransa 2. Ligi'ndeki Dijon’dan satın alma opisiyonuyla gelen Mounir Chouiar'a (22) güvendi. Fas asıllı Fransız kanat, ilk kez 11’deydi.



OYUN SİSTEMİ: 3-5-2

Eldivenler Abdulsamed Damlu’ya emanet edildi. 3-5-2 dizilişinde geri üçlü, sağdan sola Muhammed, Brezilyalı Wallace ile Sadık Çiftpınar’dan oluştu. Onların ilerisinde yine Dijon’dan Chouiar aynı şartlarla renklere bağlanan Gabon Milli Takımı'ndan Didier Ndong (27) ile Chouiar boy gösterdi. Kanatların sağında Mustafa Eskihellaç, solunda Tunuslu Oussama Haddadi (29) görev üstlendi. İleri ikilinin ardında, Fas kökenli Fransız Rayane Aabid (29)’in hünerlerine bakıldı. Forvette kaptan Adem Büyük’ün partneri Tetteh oldu. 



SADIK ÖNLEDİ, TETTEH ATTI

Sadık, ilk kritik müdahalesini 11’inci dakikada yaptı. Karamoh, Abdulsamed ile karşı karşıya kalacakken araya giren Sadık, tehlikeyi kornerle uzaklaştırdı. 18’de ilk “Gol” sesi duyuldu. Haddadi’nin sol açıktan harika ortasında topu iyi takip eden Tetteh, iki Karagümrüklü arasında kule gibi yükseldi: 2-1. Bonservisi için Çek Sparta Prag'a 2 milyon Euro ödenen Ganalı, bu sezon 3’üncü golünü kaydetti. Topla daha çok oynayan, rakip kaleye daha çok gitmeye çalışan Fatih Karagümrük'tü. Fakat iyi yüklenen Kaplanlar, golü de Tetteh ile buldu. 



TEMPO YÜKSELDİ

Bomboş kalan Tetteh, golü atarken pek de zorlanmadı. Etkili olduğu sert kafa vuruşlarından birini gerçekleştirdi. Golün akabinde tempo da bir anda yükseldi. Kısa bir süre sonra Karagümrük tekrar top yapma eğilimindeydi. Lakin golün ardından oyunun hâkimi Malatya’ydı.



YÜREKLER AĞIZLARA GELDİ!

21’de yürekler ağızlara geldi. Tetteh sakatlık geçirse de oyunda kaldı. Karşılaşmaya yetiştirilmesi için çok çaba harcanan yetenekli isim, “Hayır, oynayacağım, devam edeceğim” dedi. İrfan Buz'un öğrencileri, İstanbul temsilcisinin pas yollarını kapatma uğraşındaydı.



HAZIRLANIŞI MÜTHİŞ BİR GOL...

24’te skor, 2-0’a taşındı. Chouiar'in araya muhteşem attığı topta Mustafa, güzel bir vuruşla fileleri sarstı. Mustafa böylelikle, bu sezonki ilk sayısını kaydetti. İlk yarım saat geride kalırken Karagümrük farkı bire indirdi. Bertolacci ceza alanı dışından şutunu çekti, savunmaya da çarpan meşin yuvarlak, filelerle buluştu: 2-1. 34’te Sadık'tan bir kritik hamle daha izlendi. Bertolacci’nin ara pasında dikkatliydi. 



FRANSIZ YILDIZ, MUHTEŞEM

40’ta, ikinci golün asistini yapan Chouiar, bire birde Ervin Zukanovic’ten sıyrılıp şık döndü, Burak Bekaroğlu'nun solundan, jeneriklik bir gole imza attı. Aynı zamanda, Malatya’daki ilk gol sevincini yaşadı. İtalyan David Sassarini’nin çalıştırdığı Karagümrük, ileride uyguladığı presle Yeni Malatyaspor’un oyununu bozmaya çalışsa da Kaplanlar iyi paslaşarak bu sorunu çözdü. 44’te Balkovec'in servisinde Pesic boş durumda sıçradı: 3-2.



FUTBOLSEVERLER DE YORULDU!

Oyun o denli hareketliydi ki, iki takım futbolcuları da futbolseverler de bir molaya ihtiyaç duydu. İki tarafın da ilk düdükle birlikte golü arzulaması, yüksek bir tempoyu da beraberinde getirdi. İkinci yarı da “Nerede kalmıştık?” sözünü hatırlatırcasına adrenalin yüklü başladı. 



JOSPİN’DEN ACEMİCE İŞLER!

46’da Muhammet kenara gelirken, Nshimirimana şans yakaladı. Misafir, hazırlık paslarıyla oyunu kontrolü altına aldı. 55 ve 61’de iki defa sarı kart yaptırımına uğrayan Jospin kızardı! 66’da, Bertolacci ve Chouiar arasındaki atışma sonrası futbolcular birbirine girdi. Bu pozisyonun öncesinde Ndong’un, Kerim Frei’ın ayağına sert bir şekilde bastığı görüldü. 



PENALTI YOK, OFSAYT “VAR”MIŞ!


İkinci devrede, ilk 45'teki kadar heyecan yoktu; ancak üst seviyede bir ikili mücadele vardı. Sakatlıklar ve oyunun sıkça durması da futbola olumsuz yansıdı. Gerginliklerden ve hakem kararlarından ötürü seyir zevki düştü. 71’de Burak, Adem’i düşürünce Hüseyin Göçek beyaz noktayı işaretlese de Video Yardımcı Hakem (VAR), Adem’in ofsaytta olduğunu belirledi. Böylece Göçek, penaltıyı iptal etti.



HAYÂL KIRIKLIĞI...

76’da Pesic tabelayı eşitledi: 3-3. 80’de Tetteh-Ganalı Osman Hagi, 81’de Haddadi-Ganalı Philip Awuku, 87’de Chouiar-Semih değişiklikleri oldu. İrfan Buz’un oyunu soğutma düşüncesi, 88’deki Bertolacci golüyle suya düştü: 3-4.



SAĞ BEK LAZIM

Kısaca bireysel performanslara değinirsek... Beşiktaş mağlubiyetinde topu sol ayağıyla uzaklaştırmak isterken Michy Batshuayi’ye çarptırıp hatalı bir gol yiyen Abdulsamed yine sınıfta kaldı. İlk golde top Wallace’a çarpınca yanılsa da çok fazla önde beklediği için Bertolacci’ye şut şansı tanıdı. Haliyle gözler Ertaç’ı aradı. Muhammed’in yerine fırsat bulan Jospin’in çabucak kızırması, taşları yerinden oynattı. Burundilinin acemiliği tepki çekti. Sağ bek eksikliğinin canları çok sıkacağı gerçeği de ortada. Ndong’un alternatifinin ise Mallan olması konusunda hemfikir olundu. 



WALLACE’IN AÇIKLARINI SADIK KAPATTI

Savunmanın yetersizliği gün yüzüne çıktı. Yeşil çimlerde dolaşan (!) Wallace’ın işi de Sadık’a düştü. Sadık hem kendi işini yaptı hem de arkadaşının kademesine girmek zorunda kaldı. Bu da onu fazlasıyla yordu. Hücum hattı Şampiyonlar Ligi gibi olan Yeni Malatyaspor’un defans bloğu, amatör kümedeki bir takım görünümündeydi. Hüseyin Göçek de oyunu tek başına gerdi! Jospin’e gösterilen ikinci sarı kart o denli kolay verilmemeliydi.  



MAÇIN RAKAMLARI:

    Evinde oynadığı bir önceki Süper Lig maçında Gaziantep FK'yı 2-0 mağlup eden Yeni Malatyaspor, en son Kasım 2018'de gol yemeden üst üste iki iç saha galibiyeti almıştı.
    İstanbul takımlarını konuk ettiği son 11 Süper Lig maçının sadece birini kazanan Yeni Malatyaspor (5B 5M), tek galibiyetini Aralık 2020'de Kasımpaşa'yı 2-0 yenerek aldı.
    Süper Lig'de yabancı teknik direktörlere rakip olduğu son altı maçın ikisini kaybeden İrfan Buz (3G 1B 2M), puanla ayrıldığı dört karşılaşmada da 2+ gol sevinci yaşadı.
    Süper Lig'in ilk dört haftasında topa sahip olma yüzdesi en düşük takım olan Yeni Malatyaspor (%37,5), bu alanda en yüksek oranın sahibi konumundaki Fatih Karagümrük'ü (%63,6) konuk etti.