dore okulları
Malatya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63789.943$

Gevrek, Sumudica ile neden risk aldı?

10 Ekim 2021, Pazar 12:05
Gevrek, Sumudica ile neden risk aldı?
 





-    Marius Sumudica ile kaç yıllığına anlaşıldı?

-    Rumen hoca, hangi takımlarda çalıştı?

-    Şampiyonluğa taşıdığı ekipler kimler?

-    50 yaşındaki taktisyene neden “Paragöz” deniliyor?

-    Her demecinde “Para”dan bahsetmesinin gerekçesi?

-    Sumudica’nın Türkiye macerası olaylarla dolu...

-    Verdiği sözleri tutan bir teknik direktör mü?

-    Özür dileyip göz yaşlarıyla ayrıldığı kulüp hangisiydi?

-    Yönetimleri neden basının önüne atıyor?

-    Ülkesinde, niçin 85 günde kovuldu? 

-    Adil Gevrek’in Sumudica’da karar kılmasının nedeni?

-    Malatya Time okurları için Sumudica portresi...



Öznur Kablo Yeni Malatyaspor’da, İrfan Buz’un sözleşmesinin karşılıklı feshedilmesinin ardından, teknik direktörlük koltuğu Marius Sumudica’ya emanet edildi. “Olayların Adamı” yakıştırmasıyla anılan Rumen çalıştırıcı, Kaplanlarda başarılı olabilecek mi? Bu sorunun yanıtını verebilmek için tahminde bulunmak değil, yaşananları yeniden hatırlamak gerekiyor. Biz de Malatya Time’ın kıymetli okurlarına, Sumudica ve maceralarını aktardık...   


Süper Lig’de, 2021-22 sezonunun ilk 8 haftasında 6 yenilgi ve 2 galibiyet ile sadece 6 puan toplayan Öznur Kablo Yeni Malatyaspor'da, sürpriz olmayan ve beklenen kan değişimi yaşandı. Malatya’daki 2-0’lık Hatayspor mağlubiyetini takiben, teknik direktör İrfan Buz ile yollar ayrıldı. Türkiye’de; daha önce Kayserispor, Gaziantep FK ve Çaykur Rizespor’u da çalıştıran, son olarak ülkesinde, CFR Cluj’da görev yapan Marius Sumudica ile 30 Haziran 2022’ye dek sözleşme imzalandı. Peki, “Paragöz” sıfatıyla anılan Rumen teknik adam, Malatya’da başarılı olur mu? Bu noktada futbol kamuoyu, Başkan Adil Gevrek’in “Büyük bir risk” aldığında hemfikir. Biz de Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı Sumudica’ya ilişkin ilginç anektodları hatırlattık ve yorumu Malatya Time okurlarına bıraktık...

TÜRKİYE İLE YOLU, 2017’DE KESİŞTİ

Aynı zamanda eski bir santrfor olan Marius Sumudica ile Türk takımlarının yolu, 2017’de kesişti. Kayserispor, Astra Giurgiu ile Romanya Liga I’i 2015-16’da zirvede tamamlayan, 2016 Süper Kupa’yı da müzesine götüren şampiyon bir hocayla kontrat yaptı. Sumudica iddialıydı. “Sezonu ilk 8’de bitiremezsek bırakırım” sözleriyle dikkati çekiyordu. Üstelik, ilk yarı 30 puanla 5. sırada geçilmişti. Kritik maratonun ikinci yarısında işler tersine dönerken, 2 Nisan 2018’de, Kayseri’deki 5-0’lık Fenerbahçe hezimeti, Sumudica’nın gerçek yüzünü de gün yüzüne çıkarıverdi. Tatartarlardan özür dilerken pot kırdı: “Sigara içmiyorum ve alkol kullanmıyorum, kadınlarla da yatıp kalkmıyorum; sadece futbolla yatıyorum!”



KAYSERİ DEĞİL, PARA AĞIR BASTI!

Sumudica “Hak etmediğim bir parayı almak istemiyorum” derken, birçoklarına göre “Duygu sömürüsü” yaptı! Bu demecinin peşine, “Para” odaklı ilk açıklamasını iliştirdi: “Kayserispor'dan 400 bin Euro alıyorum. Katar'dan 5 katı teklif geldi; ama benim karakterime ters, kaldım.” Şehre mahcup olmak istemeyen Başkan Erol Bedir, istifa sinyali veren Sumudica ile 2 yıl mukavele uzattıklarını ifade etti.
Lakin bu jestle de sular durulmadı. Çok değil, birkaç ay önce “Kaliteli oyunculara sahibim” diyen Rumen hoca, 14 Mayıs 2018’de, Kayseri’de Akhisarspor’a 2-1 kaybedilince çark etti: “Kayseri'nin kadrosunu kontrol etmek zor oldu ve bu, benim hatam değil. Anladığım kadarıyla, takımda gelecek sezon için değişiklik olmayacak.” 44 puanlı Sarı-Kırmızılılar, zorlu geçen 34 haftayı 9.lukla tamamlarken, Sumudica da rüyalarını süsleyen dolarlara kavuştu! Suudi Arabistan Pro Lig’deki Al Shabab Riyadh’taki macerası ise kâğıt üzerindeki gibi 2 yıl değil, 2018-19’da 29 maç sürdü. 



GAZİANTEP’TE, MAAŞTA İNDİRİM KRİZİ

Birçok Süper Lig kulübüyle adı anılırken, 2019-20’de Gaziantep FK’nın kapısından içeriye girdi. Güney Doğu ekibi oynadığı futbolla göz doldururken, 34 karşılaşmada haneye yazdırılan 46 puan, 8’inci sıraya işaret ediyordu. Ligi ortalarda noklayan Kırmızı-Siyahlılar, 2020-21’de ise herkesin beğenisini kazanırken, bolca da alkışlandı. Ta ki, 18. haftada, Sivas’taki 2-1’lik yenilgiye dek. Kameraların karşısına geçen Rumen taktisyen, tarihler 9 Ocak 2021’i gösterirken affedilemez cümleler kurdu. Futbolculara cebinden 80 bin Euro prim dağıttığını anlatırken, Başkan Mehmet Büyükekşi'ye yüklendi: “Maaşım 600 bin Euro. %10 indirim istedi. Başarı yakalamış bir hocaya yapılan bu teklifi ‘hakaret’ kabul ediyorum. Eşimi arayacağım ve ondan para göndermesini isteyeceğim. Kulübe yardım edeceğim.” Satır arasındaki “Arabistan'tan gelen öneriyi reddettim” beyanatı da Kayseri günlerini anımsattı.   

GÖZYAŞLARI VE ÖZRÜ DE KURTARMADI

Sumudica'yı yalanlayan Başkan Büyükekşi “Toplam ödememiz, yardımcıları dahil, 1,2 milyon Euro. Kendisine 920 bin Euro veriyoruz. Puan başına bonusu, 240 bin Euro. 1,6 milyon Euro+primler; 1,9 milyon Euro talep ediyor” dedi. Ancak, İspanyol devi Barcelona'nın dahi oyuncularından indirim istediği bir ortamda “Futbolculara para verdin, bize de jest yap” yaklaşımı, Sumudica’da karşılık bulmadı. Euro'nun 6,30'lardan 9.00'lara çıktığı ekonomik koşullarda ve Covid-19 pandemisi sürecindeki tavır, doğal olarak Gaziantep halkını fena öfkelendirdi. Sumudica af diledi: “Dediklerimin, Romanya'da yaygın bir şakadan başka bir şey olmadığını anlamalarını umut ediyorum.” Basın toplantısında ağlasa da ve pişman olduğunu aktarsa da son kararı Gaziantep kenti verdi ve yönetim Sumudica’nın biletini kesti. 17’inci hafta itibarıyla 31 puan ile 4. basamakta olan Gaziantep FK’daki bu ayrılığa yol açan Sumudica’nın karakteri, iyice tartışmaya açıldı. 



ÖFKE KONTROLÜ YOK!

Kişiliğinin sorgulandığı dönemde bile Sumudica, cebini dolduracak bir kulüp bulmada pek de güçlük çekmedi. Çaykur Rizespor ile ilk sınavında, öfke kontrolünün olmadığını ispatladı! 30 Ocak 2021’de, Kadıköy’deki 1-0’lık Fenerbahçe mağlubiyetinde bir kez daha kırmızı kart gördü. Gaziantep FK’dayken, Trabzon ve Yeni Malatya maçlarında aynı kart yaptırıma uğrayan Rumen hoca, aynı sezonda 3. defa tribünlere yollanırken, bu alanda futbolcuları da geride bıraktı! Yeşil-Mavililerin başkanı Hasan Kartal, gelişmeleri “Başarılarını düşünerek getirdik. Ancak Sumudica'nın farklı bir yapısı vardı. Sert, bağıran, çocukları aşağılan... Yanlıştı, bunları yapmamalıydı” diye özetledi! 

“MOURINHO GELSE, BİR ŞEY YAPAMAZ!”

3 Mart 2021’de, Kayseri’deki 2-1’lik kayıp, bardağı taşıran son damlaydı. Zaten Sumudica, ayrılık zeminini bir maç önce hazırlamıştı! 27. haftada, Rize’deki golsüz Sivasspor beraberliğinin bitiminde “Elimden gelen bu! Yapacak bir şey yok” derken, topu, soru yönelttiği öğrencilerine attı: “İsmail Kartal, Ünal Karaman, Stjepan Tomas ve Marius Sumudica... Bütün hocalar mı kötü? Mourinho gelse, bir şey yapamaz Rize'de!” Aklı fikri yine paradaydı: “Kulüp çok iyi. Her imkânı sağlıyor. Maaşları gününde yatırıyor. Tesislere yatırım yapıyor.” Sumudica “Demek ki her zaman bunlar yeterli olmuyor” dese de Bülent Uygun ile toparlanan “Çayın Başkenti”, Süper Lig’de kaldı. Onun Karadeniz’deki istatistiği ise 3 beraberlik ve 4 mağlubiyet oldu. 



ÜLKESİNDE, 85 GÜNDE GÖNDERİLDİ

Çalkantılı Türkiye serüveninde kısa bir “mola” veren Sumudica, Romanya’da, son 4 senenin şampiyonu CFR Cluj’un başına getirildi. 2 Haziran 2021’de kolları sıvasa da 26 Ağustos’ta; 2 ay, 24 gün; yani 85 gün sonra havlu attı! Kulübün sahibi Ioan Varga, UEFA Avrupa Ligi Play-Off’unda Kızılyıldız’a elenince, 50 yaşındaki Sumudica'ya kapıyı gösterdi. Romanya 1. Lig’de 6’da 6 yaptıklarını ve UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde devam edileceğini dile getiren Sumudica yine şaşırttı: “Asla istifa etmeyeceğim. Neden ayrılayım ki? Bunun için delirmiş olmam lazım!” O öyle dese de ayrılık kaçınılmazdı...



ASABİ, DELİ DOLU VE ÇILGIN... 

Sumudica’ya güvenenlerin sayısı azaldı; ancak futbol aklına inananlar hep var oldu. Bunlardan biri de Yeni Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek’ti. 8 Eylül’deki imza töreninde yüzler gülüyordu. Resmi sitedeki açıklamada, Marius Sumudica ve ekibine “Hoş Geldiniz” denildi ve başarılar dilendi. Haziran 2014’te taşın altına elini koyan Başkan Gevrek, 7 yılı aşkın süreçte; Mustafa Uğur, Feyyaz Uçar, Yücel İldiz, İrfan Buz (iki kez), Ertuğrul Sağlam, Erol Bulut, Sergen Yalçın, Kemal Özdeş, Hikmet Karaman, Hamza Hamzaoğlu ve “Sportif Direktör” Ali Ravcı’yı da katarsak, 11 farklı teknik direktörle çalışmıştı. Sumudica ile sezon sonuna kadar el sıkışan Gevrek’in yeni yol arkadaşı ise asabi, deli dolu ve fazlasıyla çılgın... 



TRANSFER SÖZÜ VERİLDİ Mİ?

17 Haziran-8 Eylül 2021 arasındaki “Yaz transfer” döneminde 18 futbolcu, Sarı-Siyah-Kırmızılı renklere bağlandı. En öne çıkan isimler; Rayane Aabid, Oussama Hadaddi, Sadık Çitpınar, Didier Ndong, Mounir Chouiar ve Walter Bwalya oldu. Stevie Mallan ile Benjamin Tetteh’in de bonservisleri alındı. Zimbabweli Teenage Hadebe, kasaya 1,5 milyon Euro koyarak, MLS’deki (ABD) Houston Dynamo'ya gitti. “Ara transfer” ise 12 Ocak 2022-8 Şubat 2022 arasını kapsayacak ki, Kaplanların takviyeye ihtiyaç duyduğu yadsınamaz bir gerçek. Özellikle, Muhammed Emin Sarıkaya’nın da çare olamadığı sağ beke ve zafiyet yaşanan diğer mevkilere... Asıl önemli olan, Sumudica’nın beklentileri ve talepleri. Peki, Sumudica’nın isteklerinin tümü yerine getirilecek mi? Kötü sonuçlarda kendisini işin içinden sıyırıveren, yönetimleri ve öğrencilerini suçlayan Sumudica mizacı unutulmamalı. 

ÖZLENEN GÜNLERE DÖNÜLÜR MÜ?

Özetle; Marius Sumudica, heyecanı yüksek, ateşli, adrenalin yüklü, tek düşüncesi kazanmak olan, her daim zafere odaklanan; fakat idaresi çok zor bir teknik adam. Bakalım Başkan Gevrek, istifa çağrılarının önüne “mutlak başarı” hedefiyle gerçekleştirilen Sumudica hamlesiyle geçebilecek mi? Rumen hoca; Malatya futbolunu, hasreti çekilen parlak günlere döndürebilecek mi? Temennimiz, bu sorunun yanıtının “Evet” olması. Çünkü Malatyaspor, Malatya kentinin en büyük marka değeri...
    Sağlıcakla kalın...